Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy gdyby naszego króla nazywano pedofilem to... głupsza część społęczeństwa nie reagowałaby? ;) 

W poważaniu mam reakcję części społeczeństwa. Był? No to mam prawo mówić, że był.

Różnica taka, że nasz nie wcisnął ściemy, że jest wysłannikiem panboga ;)

10 minut temu, LeBomB napisał(a):

"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka". 

To już bardzo wyraźnie się nie sprawdziło. Powinno zostać jak było od dawna: kara za GROŹBY, a nie że się ktoś nie zgadza z poglądami albo jakimiś religijnymi bzdurami.

11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Skala nie jest istotna, bo jeżeli pozwolimy na pewną skalę, to potem mamy jak mamy, że jednym się pobłaża i robią co chcą, a inni cierpią i nie chodzi mi tut teraz o przywołany przykład imigrantów.

A pozwalanie na taką kontrolę nie niesie za sobą konsewencji "a potem ...." ? Bo moim zdaniem tak i to dużo bardziej.

11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tylko teraz sam zobacz w jaki sposób sam akceptujesz pojęcie skali. Póki coś Ciebie bezpośrednio nie dotyczy, to skala jest ok, ale jakby już dotyczyło, to wtedy skala będzie zła. 

Bardzo często bronię rzeczy które mnie nie dotyczą, a czasem krytykuję to co im na rękę, choć co do zasady to jasne.

Tutaj też. W życiu nikomu nie zamierzam grozić, niczego nie ukradłem, nikogo nie oszukałem. Jakbym był ignorantem to bym mówił, że w takim razie temat mi zwisa, bo mnie nie dotyczy. Ale dotyczy mnie jako obywatela kraju, w którym demokracja nie jest dana raz na zawsze, o czym się przekonali już Węgrzy chociażby i kilka innych krajów, gdzie nowa władza wprowadziła zamordyzm i już nigdy do normalnych wyborów nie dopuściła. 

To jest potężne narzędzie. Dawanie go politykom to jak dawanie zapalniczki  i dynamitu małpie. Okropnie głupi błąd z ogromnym ryzykiem opłakanych konsekwencji

7 minut temu, Badalamann napisał(a):

A jak tak jeszcze ktoś powie że JPII stał na czele świetnie zorganizowanej sekty religijnej, wykorzystującej seksualnie dzieci i tuszującej to, to się katolicy gotują i wyją o obrazie uczuć religijnych. 

Tu jest fundament problemu. "Bo ktoś uznał, że go to obraża". To nie powinno mieć żadnego znaczenia. To ja sobie wymyślę, że jestem wyznawcą religii kwadratu i koła w samochodach obrażają moją wiarę. I należy ich zakazać a ludzi piszących, że moja religia jest głupia karać, bo mnie obrażają i mi tu zrujnowało życie, bo dostałem depresji od komentarzy na youtube. ;) 

Obraza uczuć religijnych nie powinna istnieć w prawie. Obraza bzdur i urojeń. W 2025r. No ja pierdzielę...

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

W poważaniu mam reakcję części społeczeństwa. Był? No to mam prawo mówić, że był.

Różnica taka, że nasz nie wcisnął ściemy, że jest wysłannikiem panboga ;)

Królowie ogólnie wywodzili swoją władzę z woli boskiej, więc ten wniosek twój jest nieco za daleko idący :E 

A tak w ogóle to Mahommet to jest postać historyczna i to jego małżeństwo z 9-latką to jakiś tam fakt? Czy element bajania? Szczerze to nei wiem i moze to moja ignorancja, ale nigdy mnei to nie interesowało :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaczkofan napisał(a):

@VRmanJakkolwiek można dyskutować na temat wątków religijnych i nadprzyrodzonych, to jednak Maria z Nazaretu i Chrystus są postaciami historycznymi ;) 

Jezus tak, Maria nie (jak sam piszesz pierwsze wzmianki o niej pojawiają się w 2 wieku w Ewangeliach/apokryfach).

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman Nie trzeba się cofać do Jagiełły. Do niedawna wiek przyzwolenia w Watykanie to było coś 12-13 lat. 

A jak tak jeszcze ktoś powie że JPII stał na czele świetnie zorganizowanej sekty religijnej, wykorzystującej seksualnie dzieci i tuszującej to, to się katolicy gotują i wyją o obrazie uczuć religijnych. 

A w obu wypadkach mowa o czasach współczesnych a nie historycznych.

a jakie masz zdanie o pedofilii wladcy islamu? bo masz, prawda? XD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@BoldwynTrue :) Na upartego można dyskutować czy apokryfy i ewangelie miały/mają jakąkolwiek historyczną i merytoryczną, ale nie dziś :) 

edycja: Wydaje mi się, że kubikolos  przyjmuje dość standardową taktykę: pisze ktoś o pedofilii w KRK, która niestety była i jest problemem ogromnym, to dla równowagi atakujemy Muzułmanów :D Miał ich naście, z czego według stanu mojej wiedzy małżeństwa miały cementować sojusze polityczne. Wiemy za to, że jako 25-letni człowiek poślubił 40-letnią Chadidżę. To tzw. okres medyński (lata 622-632). Jest obszerny artykuł na wikipedii wraz ze źródłami, warto poczytać.

Edycja 2: ok, jest mowa o Aiszy, 9 lat miała gdy ślub z nią zawierał, mea culpa, nie doczytałem.

I tak, pedofilia w każdej postaci to zło, z tym się nie dyskutuje. Obrona KrK na zasadzie, "Ok, może i ksiądz XXX masował swoim Johnem migdałki nieletnich, ale ten tego, Muzułmanie!!!!!" brzmi słabo ;) 

Edytowane przez Kaczkofan
  • Upvote 4
Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A tak w ogóle to Mahommet to jest postać historyczna i to jego małżeństwo z 9-latką to jakiś tam fakt? Czy element bajania?

Z 6-latką. Gdy miała 9 lat nastąpiła konsumpcja. I jest to znacznie bardziej fakt historyczny niż istnienie chrześcijańskiego Jezusa.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

"Ok, może i ksiądz XXX masował swoim Johnem migdałki nieletnich, ale ten tego, Muzułmanie!!!!!" brzmi słabo ;) 

to sa tylko twoje (slabe) wyobrazenia ;) miales dodac do ignorowanych, po co klamales? wyglada to slabo

mi kosciol lata wiesz kolo czego ;) ja napisalem do tamtego goscia tylko dlatego ze to znany obronca islamu wiec bedzie mial problem z kilkoma kwestiami XDDDDDDDDDD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
51 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Królowie ogólnie wywodzili swoją władzę z woli boskiej, więc ten wniosek twój jest nieco za daleko idący :E 

:lol2:

No w sumie racja. 

Ale na szczęście ich zostawiliśmy w historii, a ci "wierni" w 2025r. nie widzą w tym problemu i jeszcze zabraniają mówić innym o tych faktach i co gorsza nie widzą w ogóle niczego złego w takim odrażającym zachowaniu, choć oni mówią, że już spoko, bo nie brakuje aż tyle tylko kilka lat :boink:

Opublikowano
Cytat

Sondaż zaufania: Karol Nawrocki wchodzi do elitarnego grona. Jest nowa gwiazda w obozie władzy

Listopadowy sondaż zaufania IBRiS dla Onetu przynosi sensację: Karol Nawrocki osiąga rekordowy wynik i zbliża się do historycznego maksimum. Na podium pojawia się nowa twarz, w środku stawki prestiżowe starcie przegrywają politycy Konfederacji. Sprawdź, kto zyskuje, a kto traci w najnowszym badaniu.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sondaz-zaufania-karol-nawrocki-z-rekordem-wchodzi-do-elitarnego-grona/2b5fygy

image.thumb.png.3c2c2f0656e569797e3c82637620ab6c.png

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-polityczny-hyde-park-dla-poljaków-z-Полськi-Поlьскі-posted-from-vpn-nl.2410635/page-7991?post_id=195603173#post-195603173

Cytat

Czy ten człowiek nie zauważył po przejebanych wyborach, że umizgi do prawej strony są przeciwskuteczne?

Czy nie zauważył, co go wyniosło do władzy w 2023?

Nie kurwa podkarpacki interior, tylko przysłowiowe Jagodno.

Sorry, zwyczajnie po ludzku wkurwia mnie, że w 2025 w niby europejskim kraju dwójka kochających się ludzi nie może żyć normalnie tylko chować się po kątach.

Niech giną.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-polityczny-hyde-park-dla-poljaków-z-Полськi-Поlьскі-posted-from-vpn-nl.2410635/post-195606727

Cytat

Ten człowiek nie zauważył, że w 2015 przejebali, bo wkurzył się na nich ich własny elektorat - ten który przerzucił głosy na Nowoczesna.
A elektorat socjalny o który zabiegali z PSL wolał jednak PIS.

Teraz mamy powtórkę rozrywki.
Czasy się zmieniły, otoczenie Polski się zmieniło, ale jak widać nie Donald Tusk i nie PO.
Znowu olewają swój elektorat, znowu przymilają się do cudzego, tym razem nie tylko socjalnego ale także konserwatywnego.
I znowu nic to nie pomoże bo oba te elektoraty mają partie na które zagłosują, a wiarygodność Tuska jest dla nich mniejsza niż nawet Biedronia.
Własny elektorat częściowo zostanie w domu, bo Lewica tak się skupiła na stołkach dla kolegów, że nawet nie udaje, ze to co tam mieli w programie to na serio było.

A potem będzie zdziwienie gadających głów i szok miernot z PO odrywanych od stołków.
No jak to nie wybrali nas?
Jak mogli?
To nie wiedzą jacy ludzie są na listach PIS i Konfy?
Ano wiedzą, część z nich trudno odróżnić od niektórych idiotów z PO.

PO chyba nie jest w stanie pojąć, że ludzie nie głosowali po to, by ludzie ze znaczkiem PO robili trochę słabiej to co robili ludzie ze znaczkiem PIS.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-polityczny-hyde-park-dla-poljaków-z-Полськi-Поlьскі-posted-from-vpn-nl.2410635/post-195607523

Opublikowano

Złodziejstwo PIS.

Cytat

"Efekt Ziobry" ciągnie PiS w dół. Kolejna afera może zachwiać wynikami sondaży

Onet zapoznał się z e-mailami wysyłanymi przez posłankę PiS Marię Kurowską do osób odpowiedzialnych w Ministerstwie Sprawiedliwości za Fundusz Sprawiedliwości w czasach Zbigniewa Ziobry. Parlamentarzystka z Podkarpacia chciała kontrolować umowy zawierane w gminach swojego okręgu wyborczego, wskazywała konkretne kwoty przeznaczone dla wybranych instytucji, a nawet ponaglała urzędników resortu. Sprawa stanowi kolejną rysę na wizerunku ugrupowania, które zmaga się z kryzysem poparcia. — Wyznawca PiS będzie do oporu negował rzeczywistość, bo ona nie przystaje do jego wyobrażeń — mówi Onetowi prof. Agnieszka Kasińska-Metryka, politolożka. Podkreśla jednak, że pozostali wyborcy od partii mogą się trwale odwrócić.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/efekt-ziobry-pis-zaciska-zeby-nie-korzysta-juz-z-wygranej-nawrockiego/wnqcmxs,79cfc278

Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

brawo Tusk, dobrze ze UE nie jest w stanie nam narzucic promowania chorych psychicznie i potwierdzil to sam premier,

moj premier, demokratyczny ;):hihot::sex:

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

a jakiego typu jest to choroba?

Żadnego. To nie jest choroba.

Za to nieumiejętność zrozumienia tego prostego faktu może odsłaniać pewne deficyty. Niektórzy mogliby nawet postawić śmiała diagnozę, ale ja nie jestem taki :) 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

News RMF FM: Bez szans na zmiany ws. aborcji do końca kadencji Sejmu

Ustawy liberalizujące prawo aborcyjne nie będą procedowane w Sejmie do końca kadencji - dowiedział się reporter RMF FM Jakub Rybski. Chociaż nowy marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty zapewniał, że skończy się tzw. sejmowa zamrażarka, to te ważne dla lewicy projekty nie trafią nawet do prezydenta.

Ustawy liberalizujące prawo aborcyjne nie będą procedowane w Sejmie do końca kadencji - dowiedział się reporter RMF FM Jakub Rybski. Pomimo zapewnień ze strony nowo wybranego marszałka Sejmu Włodzimierza Czarzastego, że zniknie tzw. sejmowa zamrażarka, Sejm nie będzie pracował nad tymi ważnymi dla lewicy projektami.

Powodem są m.in. podziały w koalicji rządzącej, które utrudniają znalezienie większości w tej sprawie. Przeciwko jest PSL, ale też część posłów Koalicji Obywatelskiej.

Co więcej, panuje przekonanie, że każdą ustawę liberalizującą przepisy dotyczące aborcji zawetuje prezydent.

Do sprawy odniósł się poseł Lewicy. Jedyne rozwiązanie to wygrać wybory w 2027 roku, bo przecież wewnątrz koalicji zdania są podzielone - przyznał Dariusz Wieczorek, były minister nauki i szkolnictwa wyższego.

Jak dowiedział się dziennikarz RMF FM Jakub Rybski, koalicja rządząca nie będzie obecnie pracować nad kontrowersyjnymi ustawami, aby nie denerwować swoich wyborców ewentualnym niepowodzeniem. Chodzi m.in. o zmianę prawa aborcyjnego, projekt o kwocie wolnej od podatku, czy obniżenie składki zdrowotnej dla przedsiębiorców.

https://www.rmf24.pl/polityka/news-news-rmf-fm-bez-szans-na-zmiany-ws-aborcji-do-konca-kadencji,nId,8042817

:rotfl2: