Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ludojad napisał(a):

Fajny nick ma gość, 85065859 to chyba pesel? Czy może numer na farmie botów? I tak, gdy w kilka godzin spadnie 30cm śniegu to jak najbardziej jeden TIR może zablokować drogę. Gdy spadnie 30cm śniegu i dalej pada, na drodze jest zdarzenie które ją blokuje to mamy sytuację gdy pługi trwają w korku razem ze wszystkimi. Gdy w kilka godzin spadnie 30cm śniegu na 5 tys. kilometrach dróg różnych kategorii nie da się tego odśnieżyć dopóki trwają opady. Dlatego też wszystkie normy odśnieżania zawierają klauzulę "4h po ustaniu opadów". PO USTANIU OPADÓW. Jedynym sposobem zapobieżenia tej sytuacji było całkowite zamknięcie drogi (S7 oraz równoległych) na 24h.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman no cóż po tym jak ogromną przewagą wygrał i jakie poparcie w Polsce mają obie konfy, we Francji Lepen, a w UK brexitowcy widać, że jest na świecie popyt na idiotów :) Przemawiają do elektoratu, który jest w większości i dostosowują przekaz do ich poziomu czego elity liberalne z Panią Kamalą Harris na czele kompletnie nie potrafią zrobić. A jak pokazywał film Idiokracja to idiotów będzie przybywać... :rotfl2:

A propos idiotów - bezstresowe pokolenie urodzone w XXIw - im później tym gorzej zdaje się być wybitnie idiotyczne:

https://wiadomosci.wp.pl/szwajcaria-pojawilo-sie-zdjecie-sprzed-wybuchu-pozaru-7239003199547904a

Moja 8letnia bratanica jak zobaczyła wczoraj w Faktach TVN te urywki to znalazła przyczynę bo powiedziała, że nie wolno chodzić z racami i sztucznymi ogniami nad alkoholem... :rotfl2: No, ale ona jest naprawdę na tle innych dzieci bardzo ogarnięta... A co do tego wypadku to kolejna tragedia spowodowana przez legalną truciznę etanol. W połączeniu z debilnymi 15-20 latkami roczniki od 2010 w górę mamy tragedię... Jakim trzeba być idiotą żeby robić coś takiego... A podobno tam jeździły na tą imprezę bogate elyty... 

A ty się śmiejesz z Trumpa? Pośmiej się z 77mln ludzi co głosowały na niego. Zawsze jak słyszę co zrobił np. Nawrocki albo Tusk to w rodzinie w zależności od tego o kogo chodzi mówię dzwoń do tej albo tej osoby bo to one go wybrały. Nie wziął się z powietrza. Za wybór Trumpa czy innego polityka odpowiadają w 100% WYBORCY - nasi bracia, sąsiedzi, znajomi, rodzina, koledzy z pracy itp. Nikt inny..

@tomcug naprawdę? :) A to nie wiedziałem... Myślałem, że jest niezatapialny... :rotfl2: A jednak... Musiał coś mocno nabroić jak się w końcu doigrał

Edytowane przez hubio
Opublikowano
26 minut temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman no cóż po tym jak ogromną przewagą wygrał i jakie poparcie w Polsce mają obie konfy, we Francji Lepen, a w UK brexitowcy widać, że jest na świecie popyt na idiotów :) Przemawiają do elektoratu, który jest w większości i dostosowują przekaz do ich poziomu czego elity liberalne z Panią Kamalą Harris na czele kompletnie nie potrafią zrobić. A jak pokazywał film Idiokracja to idiotów będzie przybywać... :rotfl2:

A propos idiotów - bezstresowe pokolenie urodzone w XXIw - im później tym gorzej zdaje się być wybitnie idiotyczne:

Niemniej jednak jeszcze większym głupstwem jest przykrywanie jednych idiotów drugimi, bo akurat tak komuś pasuje i twierdzi, że są lepsi. 

Opublikowano

W wyborach normalny człowiek powinien głównie dokładnie wiedzieć która partia reprezentuje jego interesy. Tak działa każda demokracja. Natomiast w tym wątku gorodony i im podobni mnie pouczali, że jak to? :rotfl2: Że to egoistycznie i jak ja mogę chcieć partii, która chce coś dla mnie... Po części mają rację bo jak ktoś spełni "moje" czy moje interesy, ale przy okazji wysadzi w powietrze całą gospodarkę to i moje interesy ucierpią.

Natomiast dzisiaj we współczesnym świecie - politycy wszystkich opcji tak bardzo manipulują ludźmi i robią taką sieczkę z mózgu, że dochodzi do takiego paradoksu, że na Mentzena głosują robotnicy z taśm którzy w "świecie" Mentzena by najbardziej ucierpieli choćby zniesienie minimalnej pensji co gwarantują partie głównego nurtu. No, ale im (ich wyborcom) wystarczy hasło: "bić Ukraińca" "bić imigranta" czy "bić LGBT". Dlaczego tak się dzieje pisałem już tu wielokrotnie więc nie będę się powtarzał.

No i kolejna sprawa o której się bardzo boleśnie przekonałem, że po prostu politycy kłamią i oszukują - kwestia niedotrzymanej obietnicy powrotu dla przedsiębiorców do składek sprzed polskiego ładu.

Generalnie mamy obecnie manipulację i dezinformację na poziomie GIGANTYCZNYM. Bardzo ciężko wyciągnąć z tego tych co należy. Nie odpowiadają mi wszystkie jego poglądy, ale wierzę, że uczciwymi politykami są Zandberg, który by zrobił wszystko aby pogonić te pazerne k. z korporacji. W pewnym ograniczonym zakresie wierzę też Mentzenowi (ale tylko jemu z konfy), że by ulżył przedsiębiorcom. Problem polega na tym, że oboje nie mają żadnej zdolności rządzić samemu, a partie typu PO i PiS to też manipulacja. Może nie tak ordynarna jak w przypadku populistów, ale też... No i ideowym uczciwym politykiem jest braun, ale tu akurat się trzeba mocno bać bo on rzeczywiście to wszystko by wprowadził z tym, że... byśmy mieli katoland poza UE i zrujnowany dorobek całych 40 lat (przy założeniu teoretycznym, że by rządził sam co też oczywiście jest niemożliwe).

I smutna konkluzja jest taka, że to takie bagno, że nie ma żadnego znaczenia co zrobimy. 

Opublikowano
3 godziny temu, hubio napisał(a):

no cóż po tym jak ogromną przewagą wygrał

W sensie 2 miliony głosów na 150 mln uprawnionych to ogromna przewaga?

2 godziny temu, hubio napisał(a):

W wyborach normalny człowiek powinien głównie dokładnie wiedzieć która partia reprezentuje jego interesy. Tak działa każda demokracja.

Demokracja właśnie przestała tak działać.

W pewnym ograniczonym zakresie wierzę też Mentzenowi (ale tylko jemu z konfy), że by ulżył przedsiębiorcom.

Przedsiębiorcom, nie ich firmom czy gospodarce. Małym krętaczom myślącym tylko o tym jak wydoić pracownika, jak wrzucić coś w koszty i pomnożyć swój majątek. OD tego nie buduje się gospodarki ani dobrobytu.

No i ideowym uczciwym politykiem jest braun

Uczciwym w sensie uczciwie jedzie ruską propagandą, ale nie zawsze był taki oczadziały. A w Brukseli czuje się bardzo dobrze.

Opublikowano

@kalderon zdaje się, że od czasów Reagana nie udało to się nikomu innemu. Więc można sobie mówić, że to tylko 2 mln różnicy. W Polsce miedzy (zapeszyć jak) Trzaskiem a Nawrockim jeszcze mniej. Ale prawda jest taka, że Trump wygrał jak na USA ogromną przewagą. I to mimo tego, że cały mainstream był przeciwko niemu. Żeby znów mnie jakiś źle nie zrozumiał - ja się absolutnie nie cieszę z wyboru jakiego dokonali Amerykanie ale to naprawdę nie ma żadnego znaczenia, że ja się nie cieszę.

Demokracja przestaje działać kiedy ludzie nie są należycie reprezentowani - obiektywnie lub tylko w ich odczuciu. Więc na odwrót niż napisałeś. W Niemczech hitlerowskich ludzie wybrali hitlera bo uważali, że ich elity w porozumieniu z elitami europejskimi oszukali ich po I wojnie. W rosji 80% ludzi w ogóle nie była reprezentowana bo car dbał głównie o siebie i swoją rodzinę, arystokrację i kapitalistów. I to tam demokracja się nie obroni, a nie wtedy kiedy ludzie są reprezentowani. Sama definicja demokracji i wyborów zakłada reprezentację. Sami nie rządzimy, ale wybieramy ludzi, którzy będą to robić za nas i trudno wybierać kogoś kto uderzy w nasze własne interesy. 

Co do Mentzena to po prostu kierunkowo państwo by zachęcało ludzi do przedsiębiorczości, a nie do bycia na etacie i z tym akurat się zgadzam. A co do brauna miałem na myśli, że on święcie wierzy w to co mówi. Na długo przed inwazją na Ukrainę miał poglądy antyunijne i mocno narodowe. Ja nie podzielam tezy, że on jakoś jest opłacany itp. On po prostu tak myśli i w tym sensie jest to też bardzo niebezpieczne. W czasach stalinizmu najgorsi nie byli karierowicze bo z nimi można się było jeszcze "dogadać", ale z ideowcami nie szło nic. Oni akowców mordowali bo święcie wierzyli, że to niebezpieczni imperialiści. I w tym sensie bardziej bezpieczni będą karierowicze od Mentzena czy z PiS niż takie brauny. Bo oni po trupach by wprowadzili swoje pomysły.

Opublikowano
8 minut temu, hubio napisał(a):

zdaje się, że od czasów Reagana nie udało to się nikomu innemu.

Nie sięgając daleko ostatnie 5 rund wyborów: w 2020 Biden zdobył 7 mln więcej głosów niż Trump, w 2012 Obama 5 mln więcej niż Romney, a 4 lata wcześniej ten sam Obama dostał 10 mln więcej niż McCain. W 2016 Trump dostał 3 miliony głosów MNIEJ niż Clinton, a mimo to wygrał wybory.

13 minut temu, hubio napisał(a):

Co do Mentzena to po prostu kierunkowo państwo by zachęcało ludzi do przedsiębiorczości, a nie do bycia na etacie

W sensie przedsiębiorczość albo bezdomność? Raj dla krętaczy, kij dla całej reszty? To jakaś dzika republika bananowa, a nie korzystna zmiana.

Opublikowano

Cały mainstream przeciwko Trumpowi? :E Yup. Cała platforma X, cały Fox, wszyscy top biznesmeni. Cholera, uwzięli się na niego. Trump tak wygrał że 49% osób ma jego dość, Demokraci odbijają stany w najnowszych wyborach z bardzo dużą przewagą, a jego approval to jest obecnie ledwo 51%. A to ledwo rok jego "rządów". 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Camis napisał(a):

Tylko Donald 

ale który? :E 

fascynuje mnie sprawa przyszłych wyborów w USA czy demokraci zdołają odbić urząd, bo póki co jesteśmy na prostej ku samozagładzie.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, Camis napisał(a):

Tylko Donald :dj:

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

https://www.bbc.com/news/articles/c98n8lrj7y6o

Trumpek broni kolejnej osoby robiącej ruskim "łaskę". 

Ale że robi to tak durnie i na bezczela, publicznie.. 

w sumie dobrze. Z każdym kolejnym takim przypadkiem, więcej osób się obudzi i zrozumie, że za stare zwisające jaja trumpa trzymają osoby na Kremlu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Atak Trumpa na Wenezuelę właśnie wygrał wybory mid terms dla demokratów. Swing states i ludzie w nich głosowali na Trumpa z różnych przekonań ale mocno było czuć “nie dla nowych wojen” bo miało być America First - co przekłada się na mocne stanowisko wobec Meksyku, Kanady, EU, cła itd. Ale nie otwarta wojna. I jeśli powód wojny w Iraku był bardziej zawiły i wytłumaczalny to tutaj tego wręcz brak. Wenezuela była pod rządami dyktatorów od lat 90’ i oprócz pokojowych prób nic się tam nie działo. Dodatkowo zasoby ropy Wenezueli nie sa największe na świecie. Są trudno dostępne. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

A to się okaże. Jeśli operacja specjalna się uda i w Wenezueli szybko będzie nowy rząd, akceptowany przez USA jak i UE, to republikanie zyskają.

Może nawet będzie przejściowy rząd i potem wybory, które zapewne wygra laureatka pokojowej nagrody nobla 2025.

Trump i calość republikanów bardzo by na tym zyskała wizerunkowo.

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie będzie to akceptowalne przez wyborców w USA. Wizerunkowo prezentuje się to jak atak Rosji na Ukrainę, bo według Rosji rządzi tam nazista :) Mniej więcej ten sam poziom rozumowania. USA przeprowadziło atak tylko dlatego że Wenezuela jest słaba, ale dyktatorów w Korei, Rosji czy Chinach im jakoś nie chce się zmieniać :E 

Czy operacja się udała to możemy wyrokować po 10 latach. Wojna domowa to jest prawie pewnik. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

@TheMr. Zuepełnie nie. Maduro i jego otoczenie są uznawani przez USA jak i UE za junte czy reżim. USA ścigało Maduro z wielomilionową nagrodą za jego głowę; zaczął Trumpo, ale za czasó Bidena ją podniesiono.

Samo jego aresztowanie już jest dużym sukcesem dla administracji Trumpa.

A jak za tym pójdzie uznawany przez USA rząd w Wenezueli to jeszcze lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Sa uznawani ale nic z tym nie robili od 30-40 lat, bo nie było powodów. Mnóstwo masz filmów z Wenezueli, gdzie żyło się w miarę normalnie, nie był to poziom Syrii, Iraku, Kadafiego bo tam tylko dochodziło do machlojek finansowych i głębokiego socjalizmu. To nie jest żaden sukces, no może krótkoterminowy. Amerykanie mają zmyślony casus belli - narkotyki. 

Nagrodę wymyślili Trumpownicy. Biden zmniejszył sankcje na Wenezuelę, o czym tym pitolisz głupoty? 

“7 sierpnia 2025 r. prokurator generalna Pamela Bondi ogłosiła nagrodę w wysokości 50 milionów dolarów za informacje prowadzące do aresztowania prezydenta Wenezueli Nicolása Maduro przez Departament Sprawiedliwości i Departament Stanu”

”Początkową nagrodę za informacje prowadzące do aresztowania prezydenta Wenezueli Nicolása Maduro ustanowił prezydent Donald Trump podczas swojej pierwszej kadencji jako prezydent USA. To właśnie jego administracja w 2020 r. ogłosiła nagrodę w wysokości około 15 milionów dolarów”

Senat od 2024 roku jest kontrolowany przez Trumpa, podpis Bidena nie ma najmniejszego znaczenia :) 

Edytowane przez TheMr.