Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Myślę, że AfD spokojnie przebije 15%. Kampania będzie głównie oparta na imigrantach i Ukrainie więc na pewno wpadnie dużo głosów. Hansy i tak długo dawali sobie wmawiać, że będzie jak w latach 60tych z Turkami. No niestety nie pykło.

Wg mnie przebije 20%. Jak na Boże Narodzenie albo Nowy Rok imigranci obstalują coś większego to i więcej.

3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@Maciek. Rosja i Chiny to zagrożenia militarne dla UE. Także tu nie będzie zmian, pozostanie partnerstwo wojskowe z USA. Mowa o konflikcie gospodarczym, tzw wojnie celnej.

Ta jest właściwie pewne, to jedna z głównych zapowiedzi Trumpa. Do tego zaczął realizować to już za pierwszej prezydentury. Tyle że wówczas powoli się rozkręcało. Teraz zapowiada od razu walkę choćby o rynek motoryzacyjny.

@Fatality Te dane o IQ to przecież jakaś piramidalna brednia. IQ poniżej 70 ma zaledwie ok 2-3% populacji.

Kolejny przejaw wiedzy eksperta , wg eksperta @Badalamann Chiny są zagrożeniem militarnym dla Europy te same Chiny które podbijają Europę gospodarczo i które wystarczy że wytrzymają dostawy towarów do Europy to Europa leży Kwidzyn i upada bo nie ma leków czy podstawowych towarów które są importowane z Chin, to jest wiedza na poziomie ludzi z PiSu którzy nawołują do wyjścia z UE tylko nie wiedzą że około 50% naszej wymiany handlowej jest przeprowadzana z Niemcami 

Ale tak zdecydowanie Chiny będą nacierać czołgami na Europę wg @Badalamann

Edytowane przez voltq

5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

80% dziewczyn i kobiet w PL nie chce mieć nic wspólnego z mężczyzną popierającym PiS/Konfe. I tutaj się kompletnie im nie dziwię, więc to nie jest kwestia USA, tylko zdrowego rozsądku. 

Patrząc na wyniki z 2023, to z Konfą może tak, ale PiS również sporo kobiet popiera, a w tych młodszych grupach o dziwo nawet więcej. Niestety :E

Co do zdrowego rozsądku w przypadku Reddita to pozwolę się nie zgodzić. Zobacz sobie chociażby na ten subreddit, który podesłałem. Siedzę na Reddicie od dłuższego czasu i tam jest zbieranina wszystkiego co najgorsze w lewicy. Dla kontrastu, my w Polsce mamy swojego Reddita, czyli Wykop. Ale tam z kolei jest zbieranina wszystkiego co najgorsze w prawicy. ;) Dobrze że mamy swoje forum, bo człowiek by depresji dostał pisać z samymi odklejeńcami i radykałami. :E 

5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Tak tylko jeszcze wkleję

No ale globalizm i te całe multikulti to raczysko.

Tyle tylko, że jak komuś się wydaje, że Trump to antyglobalista to trochę śmiesznie.

4 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Co do zdrowego rozsądku w przypadku Reddita to pozwolę się nie zgodzić. Zobacz sobie chociażby na ten subreddit, który podesłałem. Siedzę na Reddicie od dłuższego czasu i tam jest zbieranina wszystkiego co najgorsze w lewicy. Dla kontrastu, my w Polsce mamy swojego Reddita, czyli Wykop. Ale tam z kolei jest zbieranina wszystkiego co najgorsze w prawicy. ;) Dobrze że mamy swoje forum, bo człowiek by depresji dostał pisać z samymi odklejeńcami i radykałami. :E 

Prawda. Tylko niestety dla odklejonej lewicy, na tym odklejonym prawackim wykopie jak się z tobą nie zgodzą to cię wyzwą i zminusują. Ale dyskusja zostaje i jest możliwa. Na reddicie jak się wyłamiesz to cię zboczeniec she/her zbanuje w nanosekundę.

Edytowane przez crush

4 godziny temu, KiloKush napisał(a):

I to jest właśnie problem lewicy. Prosty podział ludzi na lewaków i prawaków.

Nie, nie problem lewicy, a problem każdej skrajności. Zobacz choćby tutaj jak niektórzy wyzywają od lewaków tych co nie zgadzają się z prawicowymi poglądami i na odwrót. Jedni drugich warci.

Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

W co drugim artykule czytam o Elonie Musk, który będzie rządził USA z drugiego fotela. Kiedyś wielki innowator teraz diabeł wcielony. Jaki ten świat bywa przewrotny.

Z drugiego fotela to może będzie rządził Mellon bo to on w końcu wydał najwięcej kasy. 75 milionów na kampanię Trumpa i drugie tyle na wsparcie republikanów, łącznie 150 milionów dolarów (mowa o jawnie przekazanych dotacjach). SpaceX, bo nie bezpośrednio Elon, a zrobił to przez firmę, przekazało $118557604 

3 godziny temu, Fatality napisał(a):

Pewnie na dokładne wynik iz podziałem na rasę/płeć trzeba poczekać

No trzeba, bo to co podałeś, to sondaże i jak się patrzy po różnych stronach, to pomijając kto na kogo głosował, to największe różnice są w procentowym udziale danej grupy wyborców w ogóle wyborców. Znaczy że grupy sondażowe były mocno zróżnicowane. W jednych czarnoskóre kobiety i mężczyźni stanowili 30% respondentów, a w innych 12%. Tak samo w przypadku białych też są różnice kilkunastu czy kilkudziesięciu procent. Zatem tu trzeba czekać na oficjalne dane, żeby to całościowo podsumować.  

13 godzin temu, voltq napisał(a):

dodatkowo coraz więcej młodych ludzi już nie identyfikuje sie z polską , ludzie nie znają historii Polski nawet tych ostatnich 100 lat , ten kraj z kartonu to mem , Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne 

Brawo!!! MAMY TO. W końcu napisał o państwie teoretycznym, przyjaciółach Polin itd. Przez ten czas pokazałeś, że się nic a nic nie zmieniłeś xD.

6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Rozpad w Niemczech, ależ cudowna informacja dla Ukrainy, i dla Europy. 
Olaf można powiedzieć że jest najsłabszym politykiem w Europie od dawna. 

O kilka miesięcy wcześniej to nastąpi niż się spodziewałeś.

Oprócz tego, tak myśląc jeszcze dziś co do Trumpa i Republikanów, to kiedyś Trumpa i Republikanów będzie czekać ten sam problem co obecnie ma PiS i Kaczyński. Oboje podporządkowali swoje partie, a potencjalni ich następcy nie dorastają im do pięt. Wystarczy spojrzeć jacy ludzie bardziej się liczący są w Partii Republikańskiej, tam są praktycznie same klauny :E. PiS ma takich samych klaunów.

Z wysokim prawdopodobieństwem za 4 lata Demokraci wrócą do gry, skoro Trump będzie pełnił drugą i ostatnią, na więcej nie może, bo zabrania obecnie u nich obowiązujące prawo, chyba że, Republikanie pójdą śladem PiS-u i będą się "betonować".

• Confused 1
  • Upvote 1

8 minut temu, crush napisał(a):

No ale globalizm i te całe multikulti to raczysko.

Skrajny nacjonalizm i konserwatyzm również. Każda skrajność jest po prostu zła, bo każde społeczeństwo jest zróżnicowane. Jak ktoś dąży do tego żeby cały naród danego państwa myślał jedno, robił jedno, czuł jedno, to dla mnie niczym nie różni się tak na prawdę od dyktatorów, tylko chce to ubrać w inny papierek.

17 minut temu, Isharoth napisał(a):

Patrząc na wyniki z 2023, to z Konfą może tak, ale PiS również sporo kobiet popiera, a w tych młodszych grupach o dziwo nawet więcej. Niestety :E

Przesiedziałem trochę czasu na aplikacjach randkowych, co trzecia miała w opisie że nie spotyka się z konserwatywnymi mężczyznami, a jak lubisz prawice to nie marnuj czasu :E Gdyby to nie było takie zauważalne to nawet bym tego faktu nie zapamiętał. Na grupie 100 dziewczyn mogę Ci śmiało powiedzieć że 80% z nich była z mocnej lewicy albo umiarkowanej, sporo centrum, i konserwatywne wartości objawiała garstka. Więc dlatego mnie dziwią wyniki wyborcze co 4 lata i grupy wiekowe :E 

Ale nie mówię o zdrowym rozsądku na Reddit, wiadomo że to ściek, ale nie dziwię się dziewczynom bo mężczyźni którzy są po stronie radykalnej prawicy to śmieszna mieszanka Islamu z komunizmem wobec kobiet :E 

@TheMr. Widocznie prawicowe kobiety nie siedzą na aplikacjach randkowych , moja żona nie używała czegoś takiego , może dlatego już tak długo ze sobą jesteśmy 

https://wiadomosci.wp.pl/warto-bylo-wygrac-tusk-reaguje-na-slowa-blaszczaka-7090038102452992a

Edytowane przez voltq

5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

@Isharoth 80% dziewczyn i kobiet w PL nie chce mieć nic wspólnego z mężczyzną popierającym PiS/Konfe. I tutaj się kompletnie im nie dziwię, więc to nie jest kwestia USA, tylko zdrowego rozsądku. 

A jaka część z tych 80% kobiet, o których mowa, posiada ten zdrowy rozsądek i czym on się objawia? 

To co się zadziało w USA obrazuje materiał z TVP INFO z wczoraj. Otóż jest sobie w Las Vegas - para (najprawdopodobniej) gejów, siedzą na kanapie z pieskami i trzymają sobie ręce na głowach i na pytanie na kogo zagłosowali odpowiadają, że na Trumpa. Pada pytanie: Dlaczego? A oni tak: mamy tylu bezdomnych tutaj, którzy umierają na ulicach, a rząd wysyła miliardy dolarów na jakąś Ukrainę i to jest studnia bez dna. (cytat z pamięci). Więc to nie tak, że Trump oparł swoją kampanię na uderzeniu w LGBT+ czy inne rasy. Czy Arfoamerykanin czy gej czy osoba niebinarna - to są wszystko PODATNICY, także ludzie harujący po fabrykach i mcdonaldach. Miliony ludzi. Inna osoba powiedziała, że za czasów Trumpa karma dla psów kosztowała 20$, teraz 60$. Oczywiście to nie kwestia inflacji tylko chciwości korporacji, ale ludzie nie do końca jeszcze wiedzą kto za to wszystko odpowiada. Co Trump zrobił fajnego? A to wsiadł do ciężarówki żeby zobaczyć jak się pracuje jako kierowca. A to robił fryki w McDonald. Oczywiście reżyserka, ale takie obrazki przemawiają do ludzi. Na czym oparła kampanię Kamala? Na prawach kobiet? Jakby nic nie było ważniejszego? WTF... To jest ogromna przestroga dla ruchów liberalno - lewicowych żeby wyszli ze swojej bańki bo chyba tylko oni jako priorytet traktują sprawy mniejszości, aborcji itd. Zresztą to i widać w Polsce. Lewica walczy o związki partnerskie i blokuje powrót składek do "przed polskim ładem" Ciekawe ilu jest wśród osób LGBT+ przedsiębiorców dla których ważniejsze będą związki partnerskie niż powrót starych składek? :)

Edytowane przez hubio

36 minut temu, crush napisał(a):

Prawda. Tylko niestety dla odklejonej lewicy, na tym odklejonym prawackim wykopie jak się z tobą nie zgodzą to cię wyzwą i zminusują. Ale dyskusja zostaje i jest możliwa. Na reddicie jak się wyłamiesz to cię zboczeniec she/her zbanuje w nanosekundę.

Mogę się mylić bo dawno tam nie miałem konta, ale na Mirko OP chyba właśnie mógł usuwać wpisy i bardzo często z tego korzystali. Ale na Reddicie bańki informacyjne mają pod większą kontrolą. Tam jest pełno teoretycznie niepolityczych subredditów, które jednak korzystają z botów crawlujących po userach i wyszukujących czy user przypadkiem nie pisał na 'zakazanym' subreddicie (co przy wykryciu kończy się banem). Paranoja. :E 

I jest jeszcze masa ludzi która popiera taką cenzurę.

15 minut temu, TheMr. napisał(a):

Przesiedziałem trochę czasu na aplikacjach randkowych, co trzecia miała w opisie że nie spotyka się z konserwatywnymi mężczyznami, a jak lubisz prawice to nie marnuj czasu

Osobiście z aplikacji randkowych nie korzystałem, ale myślę że nie jest to reprezentatywna grupa do przeprowadzania takich statystyk. 

Wybory z 2023 mówią trochę więcej. Tu PiS jest praktycznie po równo.

image.pngimage.png

image.pngimage.png

image.png

9 minut temu, hubio napisał(a):

Więc to nie tak, że Trump oparł swoją kampanię na uderzeniu w LGBT+ czy inne rasy. Czy Arfoamerykanin czy gej czy osoba niebinarna - to są wszystko PODATNICY, także ludzie harujący po fabrykach i mcdonaldach. 

Tego nie zrozumieją ludzie dla których identity politics to całe życie. Zobacz ile w USA, zresztą już niestety nie tylko w USA, jest oszołomów którzy co chwilę wspominają swoją rasę, płeć czy orientację seksualną. Radykalna lewica z zachodu promuje okropny narcyzm i wyświadcza niedźwiedzią przysługę wszelkim mniejszościom, ponieważ nikt o zdrowym rozsądku po zobaczeniu takich zachowań nie stwierdzi nagle, że te grupy są spoko. :E 

Na szczęście coraz więcej ludzi zauważa tą paranoję. Mam tylko nadzieję że jako społeczeństwo nie będziemy ciągle latać jak wahadło raz w jedną skrajność, raz drugą.

Edytowane przez Isharoth

1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

W co drugim artykule czytam o Elonie Musk, który będzie rządził USA z drugiego fotela. Kiedyś wielki innowator teraz diabeł wcielony. Jaki ten świat bywa przewrotny.

A nie może być po prostu innowacyjnym bezelbubem dyjabłem wcielonym? :P Ludzie zawsze redukują opinie do jednej, którą przenoszą na  wszystkie aspekty - i potem takie problemy powstają :) 

@IsharothNo, czyli się zgadza. Koalicja ma grube 70% kobiet w 18-29 lat. PiS i Konfa 22%. To prawie jak moja grupa statystyczna :E Można się kłócić czy PSL to lewica czy nie, ale to jest według mnie obecnie centrum z lekkim nastawieniem na lewo. 

13 minut temu, lamparcicho napisał(a):

A jaka część z tych 80% kobiet, o których mowa, posiada ten zdrowy rozsądek i czym on się objawia? 

Objawia się tym że nie wybierają partnerów którzy uważają ich za rzecz własną jak większość odklejonych prawakow. Bo wiesz, prawica jest za wolnością, dopóki ta wolność jest po ich myśli :E Konfederacja jest najlepsza w robieniu fikołków na temat wolności. 

5 minut temu, TheMr. napisał(a):

@IsharothNo, czyli się zgadza. Koalicja ma grube 70% kobiet w 18-29 lat. PiS i Konfa 22%. To prawie jak moja grupa statystyczna :E Można się kłócić czy PSL to lewica czy nie, ale to jest według mnie obecnie centrum z lekkim nastawieniem na lewo. 

Tylko tu też trzeba wziąć pod uwagę długość rządów PiS. Zawsze przychodzi zmęczenie partią po takim czasie. A szczególnie po rządach takiej partii. :E Poza jednym słupkiem KO w pierwszej grupce nie widać jakichś wielkich dysproporcji między mężczyznami a kobietami.

Btw. przypomnę tylko że to PiS przywrócił nierówności co do wieku emerytalnego - na sporą korzyść kobiet. ;) 

Edytowane przez Isharoth

Ale nie mówię tutaj o dysproporcji między mężczyznami a kobietami. Tylko o tym z kim wolą się spotykać kobiety, i dlaczego do tego podchodzą rozsądnie. Bo będąc taką kobietą również nie miałbym co szukać u odklejnca który czyta żółte napisy i wierzy w RUS propagandę, a całe żale wylewa na tagach redpill czy blackpill - tam większość to prawacy jakimś cudem ;) 

19 minut temu, Isharoth napisał(a):

Tego nie zrozumieją ludzie dla których identity politics to całe życie. Zobacz ile w USA, zresztą już niestety nie tylko w USA, jest oszołomów którzy co chwilę wspominają swoją rasę, płeć czy orientację seksualną.

To są celebryci, ludzie z korpo, elity i "elity" - takich ludzi jest kilka %. To są ludzie zamożni, żyjący w swoich bańkach, oderwani do codziennych problemów. Reszta to zwykli obywatele z kredytami, problemami, biznesami, które są dla nich całym życiem. Kamala Harris nie była nawet w stanie przekonać kobiet gdzie tylko wygrała 54%... Jak komuś czynsz wzrósł 3x tyle a do tego ma raty (gdzie akurat w USA to każdy ma), a w perspektywie wywalenie na ulicę jak nie zapłacisz bo tam nie ma żartów (jak w Europie) to ma głęboko w d. LGBT i "prawa kobiet" nawet jak sam jest LGBT i kobietą... :) I to dotyczy nie tylko USA, ale całego cywilizowanego świata. Oczywiście jakieś "dorosłe dzieci" na utrzymaniu rodziców to jeszcze się tym jarają, ale każdy kto wejdzie w dorosłe życie już niekoniecznie. Oczywiście z wyjątkiem tych kilku % o których pisałem w 1 zdaniu.

Edytowane przez hubio