Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jeżeli nic z tym nie zrobią, to moim zdaniem powinno się mocno przykręcić kurek pomocy.

Nie. Kurek pomocy ślemy bo jest korzystny dla nas, dzięki niej rękami i krwią Ukraińców tłuczona jest Rosja, a im słabsza Rosja tym lepiej. 

7 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Nie ma znaczenia kogo to kanał, tylko ilu tych kogosiów jest.

Mało, tam samo jak w Polsce. Głośny margines wyciąga głośny margines po drugiej stronie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Nie ma znaczenia kogo to kanał, tylko ilu tych kogosiów jest.

A, teraz nie ma znaczenia tylko ilu ich jest :D nieistotne że to kanał finansowany przez partię, która chce z UPA zrobić bohaterów narodowych? 

2 godziny temu, kalderon napisał(a):

Nie. Kurek pomocy ślemy bo jest korzystny dla nas, dzięki niej rękami i krwią Ukraińców tłuczona jest Rosja, a im słabsza Rosja tym lepiej. 

Napisałem mocno przykręcić, a nie odciąć całkowicie. To powinna być współpraca obopólnych korzyści, która nie powinna się przekształcać w grę polityczną opartą na emocjach i historii obu narodów, a to się dzieje. Jeżeli dalej nie rozumieją, że gloryfikowanie formacji odpowiedzialnych za ludobójstwo godzi w Polskę i Polaków, a zaczynają prowadzić narrację agresji i poczucia większej siły i nic z tym nie robią, to powinni wiedzieć, że ma to swoje konsekwencje.

Problem w tym, że to będzie dalej i tak woda na młyn dla nacjonalistów. Dlatego wszystkie skrajności powinno się nieco temperować, a przede wszystkim władze powinny się odcinać od takich wypowiedzi, wyciągać wnioski i konsekwencje wobec autorów takich wypowiedzi, jeżeli mogą one spowodować pogorszenie stosunków międzynarodowych, czy wzmagać agresję na tle nacjonalistycznym, kulturowym czy rasowym. Z drugiej strony pisząc wszystkie skrajności, mam też na myśli lewicę, anarchistów i wszystkie inne skrajne grupy, ugrupowania czy partie. To wszystko jest mniejszość, bo sporo ludzi określonych politycznie jest centrowa, centro lewicowa albo centro prawicowa, a spora część społeczeństwa po prostu chce spokoju, a politykę ma gdzieś póki nie godzi w ich codzienne i bezpośrednie interesy.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Problem w tym, że to będzie dalej i tak woda na młyn dla nacjonalistów. Dlatego wszystkie skrajności powinno się nieco temperować, a przede wszystkim władze powinny się odcinać od takich wypowiedzi, 

Przecież to oni są aktualnie przy władzy na Ukrainie, mają się odciąć od siebie samych? To jest oficjalna polityko-religia tego państwa, bzdury mówiące że UPA to byli jacyś bojownicy o wolność. Formacja która wyrżnęła najpierw Żydów, a później zabrała się za Polaków i to ze szczególnym okrucieństwem, ma na koncie setki tysięcy wymordowanych, i raptem kilka tysięcy żołnierzy z AC oraz NKWD

To jest co w rodzaju wspierania mudżahedinów w Afganistanie, tylko dlatego że akurat teraz walczą z ZSRR, niestety nikt nie myślał co będzie jak przestaną z nimi walczyć. 

Opublikowano (edytowane)

Do tego trzeba jeszcze dołożyć samych Ukrainców. Ukrainców też mordowali.

@LeBomBilość ma kluczowe znaczenie. Jeśli trzech ludzi zdecyduje, że trzeba zabić czwartego, to piąty który jest sam nic na to nie poradzi.

A element nacjonalisty ma prawie każdy. Wystarczy dobrze ogień podlozyć.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Kamysz odtajnią pomoc dla Ukrainy. 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Burza-o-Patrioty-dla-Ukrainy-MON-odtajnia-wszystkie-donacje-sprzetowe-dla-Ukrainy-9163803.html?fbclid=IwdGRjcAS4I7hleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAo2NjI4NTY4Mzc5AAEe2epRGF7RZzorN814s8sBU7yqxubfdPKbA-W2pgRfnlcf_NJd1eS7uTMxmM4_aem_6lI4H8Pc0eEu6ks4Rnv6Jg

Będzie widać co dał Błaszczak i Kosiniak :) 

Cos mi sie wydaje, ze okaże się iż te rakiety wędrowały już wcześniej do UA, ale dopiero teraz prawica ma z tym problem, bo teraz poszło polityczne “zlecenie”. Ale poczekamy, zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Wyczuwam już narrację "ale PIS też dawał..." :E Dawał w czasie kiedy wy wszyscy wyborcy PO pluliście na pisiorów, że dają za mało, że trzeba bardziej wspierać ukrainę bo zaraz Rosja wlatuje czołgami na Warszawę. 

Wyzywaliście wyszystkich od ruskich onuc, kultystów konforuskich, braunowskich szpiegów, którzy w odpowiedzi na darowizny PISU (później PO) - mówili, żeby może nie oddawać wszystkie ukraińcom, że jeśli mamy im coś dać to albo dostańmy coś w zamian albo chociaż zapłatę. W odpowiedzi tylko widziałem "Ruska onuco!! Ruble dotarły?".

Za każdy komentarz, że nie należy oddawać za darmo wszystkie bo ukraińcy nie mają do nas nawet szacunku - ruska onuca

Za każdy komentarz, że w przyszłości lub po wojnie pojawią się groźby ukraińców że zaatakują Polskę - grożby śmierci, wyzywanie od ruskich onuc

Tymczasem kolejny sukces rządu:

Liczba żon członków zarządu, liczba transpółciowych kobiet w spółkach: stonks

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Przecież to oni są aktualnie przy władzy na Ukrainie, mają się odciąć od siebie samych?

Informacja do sprawdzenia w kilka sekund... 

Obecnie większość parlamentarną ma partia Zełenskiego Sługa Ludu centrowi populiści, partia Swoboda ma 1 mandat i jest to bardzo skrajna, nacjonalistyczna partia. 

To tak jakbyś powiedział, że PiS to brauniści. Zatem jak najbardziej mogliby i powinni się odciąć od tych słów jeżeli by chcieli.

Reszta Twojej wypowiedzi została napisana tak, jakbyś uważał, że nie wiem, zamierzam bronić ich wymysłów o UPA. Nie, nie zamierzam i nie musisz mi uświadamiać kim byli i też jestem przeciwny żeby Ukraina robiła z nich bohaterów narodowych. Ja tylko napisałem o poglądach partii Swoboda. 

1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

ilość ma kluczowe znaczenie.

No to w parlamencie ukraińskim jest 1, słownie jeden przedstawiciel tej partii. W wojsku nie wiadomo ilu jest nacjonalistów, wśród obywateli też nie, ale skrajni nacjonaliści stanowili margines, o czym świadczy 1 miejsce w parlamencie. Natomiast to, że coraz więcej Ukraińców zmienia zdanie o UPA to efekt innych działań i kwestia czy populiści również w to będą brnąć czy nie. Z drugiej strony to kompletnie nie oznacza, że ci ludzie przeszli na stronę nacjonalistów i popierają ich wszystkie postulaty. 

To nie jest znowu zero-jedynkowe.

Jakby to było zero-jedynkowe, to by oznaczało, że na lewicę nie powinni głosować katolicy i mężczyźni, a na Konfederację i Brauna kobiety i osoby innych wyznań.  

Opublikowano

Nie ma to najmniejszego znaczenia, widać że skrzydło nacjonalistyczne ma ogromny wpływ na Ukrainie, wszechobecna symbolika banderowska, masowe wręcz upamiętnianie zbrodniarzy z OUN-UPA.

Chyba nie powiesz że jeden poseł to wszystko robi? Napisałem że to teraz ich oficjalna w zasadzie religia, mit założycielski, a więc zaadaptowała to najwyraźniej większość środowisk politycznych na Ukrainie.

Opublikowano
10 minut temu, Fatality napisał(a):

Liczba żon członków zarządu, liczba transpółciowych kobiet w spółkach: stonks

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/sejm-przyjal-ustawe-women-on-boards---wieksza-rownowaga-plci-we-wladzach-spolek-publicznych

Mow o płci niedostatecznie reprezentowanej. Jak w jakiejś spółce będą same kobiety, to muszą zatrudnić mężczyzn i na odwrót. W przypadku osób trans muszą mieć urzędowo zmienioną płeć. 

17 minut temu, Mar_s napisał(a):

Nie ma to najmniejszego znaczenia, widać że skrzydło nacjonalistyczne ma ogromny wpływ na Ukrainie, wszechobecna symbolika banderowska, masowe wręcz upamiętnianie zbrodniarzy z OUN-UPA.

Chyba nie powiesz że jeden poseł to wszystko robi? Napisałem że to teraz ich oficjalna w zasadzie religia, mit założycielski, a więc zaadaptowała to najwyraźniej większość środowisk politycznych na Ukrainie.

Dlatego napisałem że nie wiadomo ilu jest obecnie w wojsku. Nie jest tajemnicą, że nacjonaliści chętnie się zaciągają w trakcie wojen. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, hwdp43 napisał(a):

z skąd :E

oczywiscie misiu ptysiu . ile rubelkow przytuliles za ten wpis ?

Chyba ty hrywny, przecież to co napisałeś o tych sprzedawanych wizach w ilościach setek tysięcy to wierutna bzdura, raport NIK wykazał nieprawidłowości na niespełna 1,6k wydanych wiz a cała reszta twoje  lewackie urojenia, tak w ogóle to się zastanawiam skąd ty teraz z tymi wizami wyskoczyłeś bez związku z jakimkolwiek teraźniejszym wydarzeniami, tfusk ma pożar w burdelu i oficer prowadzący kazał jakiś temat zastępczy podciągnąć? 

Edytowane przez ptys
Opublikowano (edytowane)

@ptys

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nadzor-msz-nad-dzialalnoscia-konsularna.html

Cytat

W latach 2018-2023 przyjmowanie i rozpatrywanie wniosków wizowych stanowiło blisko 70% wszystkich czynności konsularnych. W okresie tym złożono 6 570 649 wniosków wizowych, a w wyniku ich rozpatrzenia wydano 6 166 080 wiz (tj. 93,8% liczby złożonych wniosków). Z czego wizy krajowe stanowiły 79,5% (4 903 646), a wizy Schengen 20,5% (1 262 434).

Ponad połowę wszystkich wiz, tj. 55,5% (3 420 578) uzyskali obywatele Ukrainy, a ponad jedną czwartą, tj. 26,6% (1 641 521) obywatele Białorusi. Na trzecim miejscu znaleźli się obywatele Rosji – 5,8% (357 418 wiz), na czwartym Turcji – 1,7% (104 405), a następnie Indii i Chin – po 1,4% (odpowiednio 87 775 i 83 642 wizy). W kontrolowanym okresie obywatelom 76 państw muzułmańskich i Afryki wydano 366 551 wiz (5,9% wiz ogółem), z czego w 173 568 w okresie od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 30 czerwca 2023 r.

Cytat

W każdym roku w okresie 2018-2023 najwięcej wiz udzielono w celu:

wykonywania pracy na podstawie wpisanego do ewidencji oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi – łącznie w badanym okresie 2 071 613;
wykonywania pracy na podstawie zezwolenia na pracę – 1 226 755;
wykonywania pracy sezonowej – 514 870;
inne (nie sklasyfikowane w innych celach) – 439 598;
w ramach Karty Polaka – 408 156;
kształcenia się na studiach – 164 036.

I w tym wszystkich chodzi o to:

W kontrolowanym okresie obywatelom 76 państw muzułmańskich i Afryki wydano 366 551 wiz.

Bo PiS tak straszy że Tusk będzie ściągał ludzi z Afryki i muzułmanów, a sami ściągnęli ich w takiej ilości jak podana wyżej. 

Skąd zatem wynika Twoje 1600 wiz? Z jakiego dokumentu? 

Edit: dobra, nie fatyguj się. Chodzi o wystawione wizy nieprawidłowo, czyli te około 1600 sztuk, bo co do reszty nikt po prostu nie udowodnił, że ktoś w Afryce przytulił kasę, bo w zasadzie to nie do udowodnienia :P 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Za pis 44 donacje za kwotę 17mld
za obecnych 7 donacji za 300mil.

rakiety Patriot zostały przekazane do NATO z stamtąd trafiły na Ukrainę, dostaliśmy Natowską gwarancję że w razie "W" otrzymamy natychmiast rakiety w większej ilości 

Opublikowano
Teraz, 8V32 PcLab napisał(a):

Za pis 44 donacje za kwotę 17mld
za obecnych 7 donacji za 300mil.

rakiety Patriot zostały przekazane do NATO z stamtąd trafiły na Ukrainę, dostaliśmy Natowską gwarancję że w razie "W" otrzymamy natychmiast rakiety w większej ilości 

No i typowo. Jak PiS rządził to prawakom to nie przeszkadzało. Przeszkadza teraz gdy prawica podjęła taką narracje.

Banda hipokrytów, którym byle polityk dyktuje co mają “myśleć”. :lol2: 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/sejm-przyjal-ustawe-women-on-boards---wieksza-rownowaga-plci-we-wladzach-spolek-publicznych

Mow o płci niedostatecznie reprezentowanej. Jak w jakiejś spółce będą same kobiety, to muszą zatrudnić mężczyzn i na odwrót. W przypadku osób trans muszą mieć urzędowo zmienioną płeć. 

Dlatego napisałem że nie wiadomo ilu jest obecnie w wojsku. Nie jest tajemnicą, że nacjonaliści chętnie się zaciągają w trakcie wojen. 

Mówię przecież że będą wpychać żony/znajome/kochanki/słupy do mijsc w radach nadzorczych.

W drugą stronę to nie działa bo nie ma firm gdzie mają min. 70% kobiet w radach nadzorczych (jakby była to długo by nie pociągneła). Chyba, że znajdziesz jakąś małą firmę na jakimś zadupiu. Internet o takiej nie wie. Chat GPT, Gemini, Grok również nie - AI nawet poległo.

33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No i typowo. Jak PiS rządził to prawakom to nie przeszkadzało. Przeszkadza teraz gdy prawica podjęła taką narracje.

Banda hipokrytów, którym byle polityk dyktuje co mają “myśleć”. :lol2: 

Prawakom nie przeszkadzało. Wtedy to były tylko ruskie onuce to im przeszkadzało, a prawkami byli ci którzy byli za oddaniem wszystkiego ukrainie.

Teraz jednak ruskie onuce zmieniły się magicznie w prawaków :dj:

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 minuty temu, Fatality napisał(a):

Prawakom nie przeszkadzało. Wtedy to były tylko ruskie onuce to im przeszkadzało, a prawkami byli ci którzy byli za oddaniem wszystkiego ukrainie.

Czemu nie przeszkadzało wtedy? A przeszkadza teraz? Co się zmieniło? 

Tylko to, że teraz prawica taką ma narrację :lol2: 

3 minuty temu, Fatality napisał(a):

Teraz jednak ruskie onuce zmieniły się magicznie w prawaków :dj:

Nie wiem co bierzesz, ale bierz mniej bo to co tu imputujesz jest całkowicie bezsensowne na każdym gruncie. :) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu nie przeszkadzało wtedy? A przeszkadza teraz? Co się zmieniło? 

Tylko to, że teraz prawica taką ma narrację :lol2: 

???:E

Styki popalone już widzę. Co chwilę trzeba zmieniać narrację, żeby być "anty-prawakiem" i siać ferment więc już dwóch prostych zdań nie rozumiesz. Niesamowite. Po prostu niesamowite - jestem pod wrażeniem

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

???:E

Styki popalone już widzę. Co chwilę trzeba zmieniać narrację, żeby być "anty-prawakiem" i siać ferment więc już dwóch prostych zdań nie rozumiesz. Niesamowite. Po prostu niesamowite - jestem pod wrażeniem

Ja nawet nie wiem o co ci chodzi, tak bardzo zagmatwałeś się w prawackiej logice. :lol2: 

Czemu temat przekazania patriotów grzejesz teraz? A nie wtedy, kiedy PiS je przekazywał? No czemu? :) 
Bo teraz Ci pisowska zgaraja podrzuciła ten temat i dzięki temu wiesz co masz "myśleć" :rotfl2: 

Opublikowano (edytowane)

Rok, 2,3,4 lata temu pisałem, że oddawanie jakiegolowiek sprzętu za darmo to nieporozumienie i podchodzi pod zdradę interesów Polski. Na co krzyczałeś i tupałeś 24/7h "ruska onuca" na każego kto tak napisał.

Jesteś pośmiewiskiem tego forum. Żal odpowiadać na takie tanie zaczepki bo albo słaba prowokacja albo coś z głową. 10k postów i w 90% płaczesz na prawaków. Może dołączysz do batalionu z forumowym kolegą, który mówił, że będzie chodzić i strzelać do forumowych prawaków? Ale może i dobrze, że wylewasz żale w internecie zamiast stwarzać zagrożenie dla społeczeństwa.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Ja nie zmieniłem zdania nigdy, uważałem i uważam że przekazywanie czegokolwiek za bezdurno było i jest skrajną głupotą, tak samo jak głupotą jest twierdzenie że ktokolwiek "walczy za nas". Wszyscy walczą tylko i wyłącznie za swoje własne interesy.

PiS to banda idiotów i szkodników, dla Macierewicza powinien być trybunał za to że podpisał z państwem w stanie wojny umowę o pomocy wojskowej, robiąc z nas de facto ich zaplecze logistyczne, i tym samym wplątując nas w konflikt militarny z Rosją.

Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Rok, 2,3,4 lata temu pisałem, że oddawanie jakiegolowiek sprzętu za darmo to nieporozumienie i podchodzi pod zdradę interesów Polski. Na co krzyczałeś i tupałeś 24/7h "ruska onuca" na każego kto tak napisał.

ani 3, ani 4 lata temu mnie nie było. 2 chyba też nie. Ale wiem - prawactwo faktami i prawdą nigdy się nie przejmuje :lol2: 

Widzisz, ja uważam że przekazywanie sprzętu do obrony przed russkimi śmieciami jest zasadne, ale powinniśmy coś z tego mieć. Chocby otrzymać tą wiedzę dot. dronów (bo technologii to nie ma, tylko know -how dot. uzycia). 

Teraz, Fatality napisał(a):

Jesteś pośmiewiskiem tego forum. Żal odpowiadać na takie tanie zaczepki bo albo słaba prowokacja albo coś z głową. 10k postów i w 90% płaczesz na prawaków. Może dołączysz do batalionu z forumowym kolegą, który mówił, że będzie chodzić i strzelać do forumowych prawaków? 

Fajne masz urojenia i projekcje, ale zachowaj je dla siebie. Nawet nie chce mi się do nich odnosić, bo to Ty masz problem z napisaniem prawdy w choćby jednym poście dziennie. Zawsze ajkieś kłamstwa albo fejki wrzucasz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ale pytanie czy za tą symboliką faktycznie idą nacjonalistyczne przekonania? Ludzie w większości mają małą wiedzę historyczną i płytkie przekonania. Nie raz spotykałem Polaków uważających się za narodowców co mówili, że imponują im postaci takie jak Piłsudski. Dmoeski się normalnie w grobie przewraca.

Opublikowano

@Fatality W 2022 roku były zupełnie inne okoliczności, bo inaczej wyglądała cała wojna. Rosja chciała szybko zająć Ukrainę przerzucając dużą ilość sprzętu i żołnierzy na tereny Ukrainy. Gdyby nie sprzęt z zachodu dałoby im się to. Jakie moce produkcyjne miała wtedy Ukraina? To jest to samo co byłoby u nas, amunicji i sprzętu starczyłoby na krótko i zanim uruchomiono by dodatkową produkcję potrzeba by było w niektórych zakładach kilku dni w innych kilku tygodni, bo przecież pewnie są jakieś zakłady, które da się przestawić produkcyjnie. 

Obecnie wojna wymaga głównie przemysłu produkcji dronów, z czym Ukraina sobie poradziła bardzo dobrze i są w stanie produkować kilka milionów sztuk rocznie, pozostaje kwestia amunicji, głównie artyleryjskiej. Pozostałą amunicję też jeszcze sprowadzają, ale też już zwiększają własną produkcję. 

Zatem jak widzisz, sytuacja wygląda obecnie zupełnie inaczej, więc nie dziw się, że wtedy krzyczenie żeby nie pomagać, nie przekazywać sprzętu i nazywanie tego zdradą kraju było i jest uznawane za prorosyjskie. Tym bardziej że to rosji zależało i zależy na tym, żeby Ukraina nie miała już czym się bronić. 

Masz więc pretensje o coś, co jest zależne od danej sytuacji i okoliczności jej towarzyszącym. 

Opublikowano
13 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja nie zmieniłem zdania nigdy, uważałem i uważam że przekazywanie czegokolwiek za bezdurno było i jest skrajną głupotą, tak samo jak głupotą jest twierdzenie że ktokolwiek "walczy za nas". Wszyscy walczą tylko i wyłącznie za swoje własne interesy.

PiS to banda idiotów i szkodników, dla Macierewicza powinien być trybunał za to że podpisał z państwem w stanie wojny umowę o pomocy wojskowej, robiąc z nas de facto ich zaplecze logistyczne, i tym samym wplątując nas w konflikt militarny z Rosją.

Osobiście to uważam, że g mieliśmy do gadania i USA i tak zrobiłoby z nas główny hub nie zależnie od naszego rządu.