Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie mam premki i całości nie czytałem ale jeżeli pierwszy akapit z Onetu o wałach w prosektorium jest prawdziwy to tam połowa załogi chyba powinna siedzieć. 

Cytat

Pracownik jednego z zakładów pogrzebowych: — Klientka się uparła i zabraliśmy ciało z prosektorium w Południowym. Otwieramy worek — siki. Normalnie nasikał na zwłoki, zapakował i nam przekazał. Jak mi moi pracownicy o tym powiedzieli, zadzwoniłem do niego, a on do mnie: "wy robicie usługi, to sobie umyjcie". To jest skur…

Patologia to przecież mało powiedziane, zwykłe zezwierzęcenie. 

EDIT: A teraz czytam że śledztwa w sprawie zamieszczania zdjęć z prosektorium nie będzie bo stwierdzili że miały one charakter edukacyjny. Ta, jasne :E

Edytowane przez Asag
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Chyba mamy aferę która pogrąży obecny rząd.

Bankowo już przewalili, a będzie jeszcze gorzej.

https://businessinsider.com.pl/prawo/nfz-nie-ma-juz-pieniedzy-na-programy-lekowe-cierpia-setki-chorych-na-ciezkie-i/zrs3nh3

https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/nfz-planuje-ciecia-i-dluzsze-kolejki-pacjenci-zaplaca-wiecej-za-prywatne-wizyty/bd5cd44,211f4564

Sami Swoi.

image.thumb.png.6a115420a3c04b43f5f0ec3e41c48208.png

Edytowane przez Camis
Opublikowano
24 minuty temu, Camis napisał(a):

E tam, zatuszują to jaką inną jeszcze większą aferą. Covid 2.0, ocieplenie klimatyczne? Mają do wyboru do koloru.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś subskrybuje to niech poczyta jakie bezczele z tego szpitala :)

Ciekawe co ci podpisani sami nawyrabiali, że boją się nagonki?

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,32890222,wyborcza-ujawnia-lekarze-z-soru-w-szpitalu-poludniowym-bronia.html

7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Wczoraj tankowałem na bp po 5,80 z kuponem, dziś 6,99 :o

Spokojnie. Jeszcze tak z 6 miesięcy i tańsza ropa do nas dopłynie :E

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Zawsze mnie dziwi, że ludzie się dziwią. Skoro VAT wzrósł o 15% (z niskich 8%) to w skrócie można przyjąć, że ceny paliw powinny wzrosnąć o circa ~15% (dokładnie o 13.9%).

Jak paliwo było po 6zł (a tankowałem przed podwyżką za niższą kwotę) to 15% z 6zł wynosi 90gr. 6zł + 90gr = 6.90. Inaczej być nie chce. Inna inszość, że drogie stacje przez CPN były ustawowo zmuszane do maksymalnych kwot. Teraz nie są więc walą cenami z czapy.

Na stacji, na której tankuję od dawna, benzynka jest w okolicach 6.66 :metal:

Opublikowano
15 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Ta subtelność jest sporą zaletą. Jak zostanę okradziony przez regularnych bandytów czy w białych rękawiczkach, to strata boli tak samo ale w drugim przypadku nie mam przynajmniej obitej gęby, połamanych kości.

Obywatelowi to nie robi zadnej roznicy, bo nikt nie wchodzi Ci do domu i nie kradnie tej kasy w bezposrednim kontakcie. Rozumiem w co celowales porownaniem, ale w moim przekonaniu jest ono z czapy i nie ma odniesienia w tej sytuacji. Sposob w jaki jedni czy drudzy robia walki bezposrednio mnie nie dotyka.

Gdyby grali poza zasadami, to trybunały i sądy byłyby już wyczyszczone, politycy pisowscy w aresztach w trakcie rozliczania.

Jakby babka miala wasy to by byla dziadkiem. Gdyby to, gdyby tamto. 

Jakbym był kierownikiem i ktoś by do mnie przyszedł, że w 100 dni zrobi 100 rzeczy, to bym wyśmiał, chyba że wiedziałbym, że jest w stanie to zrobić.

Jeżeli ktoś głosował na KO z powodu tych 100 obietnic i teraz jest rozczarowany, to był po postu naiwny.

No czyli chociaz tutaj sie zgadzamy, ze glowny program wyborczy KO to bylo oszustwo. %-) 

Kurde, polowa polakow na PIS = gorszy sort
Druga, polowa polakow na KO = lepszy sort, ale no naiwni %-)

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, trepek napisał(a):

Zawsze mnie dziwi, że ludzie się dziwią. Skoro VAT wzrósł o 15% (z niskich 8%) to w skrócie można przyjąć, że ceny paliw powinny wzrosnąć o circa ~15% (dokładnie o 13.9%).

Jak paliwo było po 6zł (a tankowałem przed podwyżką za niższą kwotę) to 15% z 6zł wynosi 90gr. 6zł + 90gr = 6.90. Inaczej być nie chce. Inna inszość, że drogie stacje przez CPN były ustawowo zmuszane do maksymalnych kwot. Teraz nie są więc walą cenami z czapy.

Na stacji, na której tankuję od dawna, benzynka jest w okolicach 6.66 :metal:

Cena za baryłkę wróciła do tej sprzed wojny, tylko wtedy benzyna na stacjach kosztowała z pełnym vat ok. 6zł a bez problemu można było znaleźć i poniżej tej kwoty. Teraz po powrocie do tego samego podatku 90gr. więcej. W końcu wakacje.:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Za pisu tankowałem i po 8zl za litr, więc jak trafiłeś jak kulą w płot. Nihil Novi.

Tak jesienią 2022 była taka cena tyle że ropa kosztowała około 90$ za baryłkę a dolar około 4.4zl teraz ropa około 70$ i dolar 3,75zl to masz w 396 za pis vs 263 za twojej ukochanej pato-koalicji, warto wspomnieć że w tamtym okresie od wybuchu wojny przez kilka miesięcy Polska dostarczala paliwa Ukrainie za darmo a Polskie społeczeństwo  ponosiło koszty wysiłku wojennego Ukrainy

Opublikowano (edytowane)

@ptys tak, jesienią 2022 cena ropy była po około $80, a cena paliw w Polsce około 6,60 zł ale przy pełnej tarczy antyinflacyjnej, czyli obniżonym VAT, obniżonej maksymalnie akcyzie i zwolnieniu z podatku paliwowego od sprzedaży detalicznej. Bez tych osłon wywaliłoby lekką ręką prawie 9 zł przy cenie ropy $80 za baryłkę. 

No ale tu się podniosło podatki, tam się podniosło podatki, podniosło się składki emerytom, doiło się JDG. |Potem zaczęto windować najniższą krajową, bo koszt podniesienia najniższej krajowej ponoszą przedsiębiorcy i konsumenci, a państwo ma większe wpływy z podatków, bo wyższa minimalna pensja to większy podatek. 

Nie zmienia to faktu, że teraz cenę paliw też wywaliło w górę, bo muszą czymś zasypywać dziurę choćby w NFZ za to że dopuściło się do takiego drenowania budżetu NFZ.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
13 minut temu, ptys napisał(a):

Tak jesienią 2022 była taka cena tyle że ropa kosztowała około 90$ za baryłkę a dolar około 4.4zl teraz ropa około 70$ i dolar 3,75zl to masz w 396 za pis vs 263 za twojej ukochanej pato-koalicji, warto wspomnieć że w tamtym okresie od wybuchu wojny przez kilka miesięcy Polska dostarczala paliwa Ukrainie za darmo a Polskie społeczeństwo  ponosiło koszty wysiłku wojennego Ukrainy

wiadomo. PiS lepszy. Ruscy lepszy. :) 

Opublikowano
10 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie zmienia to faktu, że teraz cenę paliw też wywaliło w górę, bo muszą czymś zasypywać dziurę choćby w NFZ za to że dopuściło się do takiego drenowania budżetu NFZ.

Dokładnie, cena ropy w ciągu ostatniego miesiąca spadła o ponad 25%  czego nie zauważyliśmy przy dystrybutorach w tym okresie, płaciliśmy mniej więcej stałą kwotę za paliwo. A za okres trzech ostatnich miesięcy ten spadek kursu ropy jest jeszcze większy bo niemal 36%.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Cappucino napisał(a):

Dokładnie, cena ropy w ciągu ostatniego miesiąca spadła o ponad 25%  czego nie zauważyliśmy przy dystrybutorach w tym okresie, płaciliśmy mniej więcej stałą kwotę za paliwo. A za okres trzech ostatnich miesięcy ten spadek kursu ropy jest jeszcze większy bo niemal 36%.

A paliwo się teleportuje i cena paliwa z giełdy = cena paliwa na stacji. :E Życie w takim Matrixie musi być wygodne, nic dziwnego że głosuje się na partię która żyje w podobnym Matrixie. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

@TheMr. nie, nie teleportuje się, ale dziwnym trafem jakbyś miał paliwo po 7 zł  przy cenie ropy 100 dolców za baryłkę i baryłka zdrożałaby do 120 dolarów, to paliwo szybko by zdrożało na stacjach. Ale jakby potem z tych 120 dolarów spadło do 80 dolarów, to staniałoby niewiele i dalej byś tłumaczył, że przecież samo się nie teleportuje? 

Mechanizm drożenia paliwa względem ceny baryłki ropy jest kompletnie od czapy względem zmniejszania cen. 

Opublikowano (edytowane)

Mechanika rynku paliwowego. 

Opóźnienie czasowe – stacje sprzedają paliwo kupione wcześniej po wyższych cenach. Zanim na rynek trafią tańsze dostawy wyprodukowane z tańszej ropy, mija zwykle od kilku dni do kilku tygodni.

Nie tylko ropa wpływa na cenę – cena paliwa składa się z kosztów ropy, rafinacji, transportu, magazynowania, marży oraz podatków. W Polsce podatki stanowią znaczną część ceny litra paliwa.

Asymetria cenowa – firmy często szybciej podnoszą ceny przy wzroście kosztów, ponieważ chcą uniknąć strat. Przy spadkach kosztów obniżki są zwykle bardziej stopniowe.

Kurs walutowy – ropa jest rozliczana głównie w dolarach. Jeśli ropa tanieje, ale jednocześnie dolar się umacnia względem złotego, efekt dla kierowców może być znacznie mniejszy.

Konkurencja lokalna – na rynkach o słabszej konkurencji stacje mają większą możliwość utrzymywania wyższych marż przez pewien czas.

Kawa czy kakao na rynku spadło dosyć mocno, kupujesz taniej obie rzeczy? Nie bardzo.

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

wiadomo. PiS lepszy. Ruscy lepszy. :) 

Jedni i drudzy .. uja warci podobnie jak ruskie i upadlincy, za Bugiem to już tylko dzicz i inna cywilizacja

Opublikowano (edytowane)

@TheMr. ta mechanika działa tylko w dół, a w górę działa tego samego dnia :D 

Ponadto reszta kosztów się nie zmienia tak drastycznie w ciągu kilku dni.

Prześledziłem to dla Ciebie. 

Cena ropy w ostatnim miesiącu

image.png.95f4b3f6c63348cfcca871abac582441.png

Z prawie 98 dolarów na 71 dolarów

Hurtowa cena benzyny 95 Orlen:

03-06-2026: 5,203 zł

02-07-2026: 5,382 zł

Edit: ale dobra, lag cenowy, od zakupu ropy przez Orlen do jej wypuszczenia na rynek mija około 4 tygodnie.

Mamy okres pół roku 

image.png.43590613e5bc35baeea16a030a339252.png

Zatem wg tego co piszesz, w marcu powinny być ceny lutowe. 

image.thumb.png.45895be47a2dac5ac656770377f02890.png

No jakiś szybki ten lag cenowy w górę.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

@TheMr. ta mechanika działa tylko w dół, a w górę działa tego samego dnia :D 

Ponadto reszta kosztów się nie zmienia tak drastycznie w ciągu kilku dni.

Prześledziłem to dla Ciebie. 

Cena ropy w ostatnim miesiącu

image.png.95f4b3f6c63348cfcca871abac582441.png

Z prawie 98 dolarów na 71 dolarów

Hurtowa cena benzyny 95 Orlen:

03-06-2026: 5,203 zł

02-07-2026: 5,382 zł

Po co się męczysz on i reszta zatwardzialych zwolenników tfuska wie o tym doskonale, dawniej kiedy jeszcze ukry były na Topie a KO z lewusami doszło do władzy tłumaczyłem że koalicja ich bardziej dyma na paliwie jak PIS to zostałem ruską onucą skazana na ostracyzm, teraz mi w sumie z T nawet dobrze przynajmniej nie jest noenazistowskim banderowcem 

Opublikowano
45 minut temu, TheMr. napisał(a):

A paliwo się teleportuje i 

A co to ma do tego? Pół roku temu było inaczej? Mamy niemal identyczną sytuacje jak pół roku temu, tylko ceny przy nalewaku inne. Rząd nie obniżał cen paliw w ostatnim miesiącu gdy kurs bardzo mocno spadał.

Cytat

cena paliwa z giełdy = cena paliwa na stacj

Serio? Jak baryłka rosła to na stacjach już na drugi dzień było drożej, więc to działa chyba tylko w jedną stronę...

Cytat

Życie w takim Matrixie musi być wygodne, nic dziwnego że głosuje się na partię która żyje w podobnym Matrixi

Daruj sobie te polityczne brednie. Jedna i druga ekipa robię nas w d...Taki maja układ.

Opublikowano

@ptys bo PiS jeszcze bardziej doił naród na paliwie i tego też się nie przykryje :P 

Poduszka cenowa jaką robił Orlen to też była kupa kasy przy bardzo niskich cenach surowca o czym też wyżej napisałem. 6,60 zł na stacjach ale przy pełnej tarczy inflacyjnej, to przy uwolnieniu ceny i dołożeniu wszystkich podatków na normalnej stawce wywindowałoby cenę ponad 8 zł za paliwo 95, podczas gdy baryłka była też po 80 dolców. Najpierw wywalili cenę w kosmos, potem obniżyli podatki by zadziałał populizm, a Orlen tylko liczył zyski, bo kasa zamiast większa z podatków trafiać do budżetu, to trafiała z zawyżonej ceny do Orlenu. 

@oldfashioned Nie wiem czy tam im ktoś to specjalnie robi, czy mają takie lebiegi od PR i marketingu? Bo wiadomo że to raczej nie samodzielna decyzja tej minister, ale sygnuje to swoim nazwiskiem. Tam w sztabach w ich administracjach co kawałek powinny być grube zwolnienia, bo to żenujący brak kompetencji, albo celowe działanie.

Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB czemu miałaby nie sygnować? Ta artystka ukraińska jest teraz popularna ze względu na eurowizję. Na pewno będzie sporo koncertować w miastach gdzie mieszka większa liczba Ukraińców.

Za te lachy które ma na sobie powinna koncertować w kryminalne albo dawać występy gdzieś pod Konstantynowką tam banderowca doping się przyda bo nie idzie im najlepiej