Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Camis napisał(a):

Klasa średnia to 6-7k zł  :E

Niektórzy twierdzą, że to nie kwestia zarobków tylko regularnego chłodzenia do teatru :E - ilu ludzi tyle opinii.

Temat wałkowany nagminnie w mediach, bo każdy chce sobie połechtać ego. Jak są przeprowadzane jakieś ankiety to wychodzi, że biedy u nas nie mam bo wszyscy w klasie średniej siedzą.

W zasadzie może to dobrze. Jeżeli zarówno pani na kasie, szczurek w openspace czy janusz na swojej działalności są podobnie zadowoleni z jakości swojego życia to jakie ma znaczenie jaką łatkę się im przypnie?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Michaelred napisał(a):

Tutaj masz dokręcanie śruby. Już były nadużycia ze strony ABW. Teraz będzie ich więcej :) Wolności od tego nie przybędzie.

Jakie były te nadużycia ze strony ABW?

Nie jestem fanem tego rozwiązania, ale jeżeli dotyczy treści terrorystycznych to nie mam z tym większego problemu.

Tu też powtarzasz anty Korwinizmy. Konfederacja przedstawiała w swoim programie co i jak chce zrobić. Reszta waliła takimi ogólnikami, że tylko można było się smiać. No hitem było KO, które chciało jednocześnie obniżać wpływy i zwiększać socjal.

Prosiłem Cię, abyś odnosił się do tego co napisałem, a nie do etytkietek, które moim wypowiedziom nadajesz :)

Konfederacja przedstawiła kilka głupich pomysłów, beneficjentami których będą ludzie najbardziej zamożni. Nie mieli nic dla osób, które zarabiają poniżej średniej krajowej. Co więcej - tam wcale nie ma konkretów. No, chyba że nie rozumiesz co to jest konkret. 

Aha i pamiętaj o liczniku kosztów obietnich wyborczych, Konfa złożyła ich więcej niż KO:

image.thumb.png.f01f6fdf714be57ddc14895eef5a5ac1.png

Ale jak już chcesz to ktoś kiedyś powiedział. "Jeśli nie potrafisz wyjaśnić czegoś prosto, nie rozumiesz tego wystarczająco dobrze.” – Albert Einstein.

To dlatego dokładasz do moich argumentów etykietki i nie odnosisz się do nich wprost :)

Ale wiesz, ze sam sobie też możesz wybudować dom i zostać swoim osobistym deweloperem? Od regulacji ceny mieszkań rosną czy nie? Widziałeś co się ostanimi laty dzieje na rynku motoryzacyjnym? Za mało regulacji chyba wprowadzili :) Uwolnienie gruntów i zniesienie przerostu regulacji to byłby jedyny sensowny pomysł na przynajmniej zahamowanie wzrostu cen. Reszta pomysłów to wprost ładowanie kasy do kieszeni deweloperów albo budowanie mieszkań przez państwo.

Wiem, bo sobie dom wybudowałem.

Od braku regulacji deweloperzy tworzą gówno. Jeśli nie będzie wymogów dot. izolacji cieplnej, grubości ścian, miejsc parkingowych to szybko będziemy mieli do czynienia z sytuacją, gdzie miasta/osiedla będą trudne do zamieszkania. Był taki eksperyment i miasto, które nie było zarządzane szybko przestało być atrakcyjne - były problem choćby z podstawową infrastrukturą. 

Co więcej, ich pomysł dot. ETS i ETS2 nie jest możliwy bez wyjścia z UE. Więc albo to dyrdymał dla ludzi nieogarniętych, albo propozycja wyjścia z UE, a to ich dyskwalifikuje całkowicie.

Ta solidarność społeczna to trochę jak ta sprawiedliwość społeczna. Ze sprawiedliwością nie ma wiele wspólnego. Dobrowolna solidarność społeczna proszę bardzo. W innym przypadku nie.

Bzdury ;)

A na pierwszym miejscy Luxemburg, który w Skandynawii jednak nie leży. Żyło się najlepiej bo ostatnio społeczeństwo coraz mniej zadowolone. W takiej Szwecji teraz coraz gorzej, recesja. Kiedyś to państwo rozwijało się mega dynamicznie, a podatki mieli niższe niż w USA czy Europie. Zbudowali swoją pozycję na wolnym rynku i kapitalizmie. Tam cala topka pracodawców w kraju to firmy powstale w latach 70 :P

Luksemburg to specyficzny kraj i socjalny raj, wydają na "social welfare" mniej więcej tyle co Polska. 
Ja wiem, Szwecja upada odc. 2137 :E

I znowu napisałeś bzdurę - kapitalizm szwedzki aż do początku lat 90 polegał na bardzo ścisłej współpracy firm prywatnych i rządu. Tam nigdy nie było kapitalizmu w wersji amerykańskiej, korwinowskiej czy nawet HongKongu. Szwecja stała się najbardziej liberalna po reformach z lat 90, a ich potęga (tak jak w przypadku np. Korei Południowej) została zbudowana w oparciu o współpracę rynku prywatnego i RZĄDU. 

Kolejną bzdurą są niskie podatki. Wyraźnie widać, że niższe podatki pojawiły się w ramach reformy po kryzysie z 1990 roku:

image.png.ec0edaada6dd3de8e1054ca4bdd03355.png

O popatrz Pan. Na tej liście są kraje, które nie są w EU. Czyli istnieje życie poza UE :D Jednak te statystyki to sobie można uznawać wg kryteriów co dla kogo jest ważniejsze.

Pokazałem statystyki chociaż. Ty z kolei napisałeś chłopskie bzdury co do Szwecji :)

Jak niby zbyłem. I co myślisz, że nie wiem co to mediana? Nie wiem w jaki sposób to miało by być niewygodne. Uważam, że ci "bogaci" i tak płacą u nas za duże podatki w stosunku do tego ile korzystają z usług publicznych. 

Faktem jest, że spłaszczenie wynagrodzeń to jest u nas teraz masakra. w 2021 minimalną zarabiało 1.6mln Polaków teraz jest prawie 2 racy więcej. Niech podniosą minimalną na 20K to wszyscy będziemy "bogaci". 

Nie pytałem czy wiesz co to jest mediana, ale czy wiesz ile wynosi w Polsce.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Mediana-wynagrodzen-w-Polsce-w-kwietniu-2024-8822478.html

6500 zł brutto. Połowa Polaków zarabia mniej niż 4761,05 zł miesięcznie czyli 57,1 tys. rocznie.

Konfederacja w swoim programie nic dla nich nie miała. Dla ponad połowy Polaków. Korzyści, które proponowali były dopiero w drugim progu, a więc dla ludzi zarabiających ok. 2,800 złwięcej miesięcznie :)

Tak, spłaszczanie wynagrodzeń to problem. Ale moim zdaniem zadbać trzeba o tę bidniejszą połowę, a nie o tych co sobie radzą.

Bogaci korzystają z usług publicznych bardzo. Szczególnie przedsiębiorcy - subwencje, dotacje, darmowe drogi, infrastruktura, które jest dostosowywana do nich. Nie do końca wiesz o cyzm piszesz :)

1. Aborcja to właśnie piękny temat. Potrafi odsiać tych, którzy używają wyłącznie argumentów emocjonalnych. To jest temat niezależny od polityki i religii, a niektórzy tylko takich argumentów potrafią używać.

2. No tak ty już wszystko wiesz.

2.137) Nie jestem ornitologiem :P

3. Przyznaje temat nigdy mnie jakoś mocno bie iteresowal. Uważam, że w kraju z dykty mamy teraz dużo więcej innych problemów, którymi powinniśmy się zająć.

Może cię to zdziwi ale ponad połowa wyborców Konfederacji jest za aborcją do 12 tygodnia i za eutanazją.
Nie wiem czy jest sens zakładać osobny temat. Jakby nie patrzeć aborcja już tak nie grzeje jak wcześniej.

1. No właśnie nie, bo tam ostatecznie wszystko sprowadza się do religii i przekonań niepochodzących od nauki.

2. Nie wszystko.

2.137 ornitolog zajmuje się ptakami, a nie kurna słoniami...

3. Jak można być wyborcą Konfederacji, która jasno domaga się zakazu aborcji i eutanazji (czytaj KG) a być ich zwolennikiem?

Klepiesz anty Korwinowe bzdety przecież to każdy widzi. To nie jest przedszkole.

Znowu pusta etykietka. Zdecydowanie cześciej wspominasz Korwina niż ja.

I dalej będę o tym pisał bo bardzo mi przypominasz stylem wypowiedzi tych naczelnych antykonfiarzy neuropków z dawnych lat wykopu/Discorda.

Stylem czy treścią? Wcześniej pisałeś, że kopiuję treść, a nie styl. Generalnie przyznaj się Michałku, że to tylko puste próba zdyskredytowania, ale nie ma w niej żadnego sensu. Po prostu odnoś się do treści, a nie do tych etykietek, które sobie wymyślasz. Na tym zwykle polega racjonalny dyskurs. Jesteś do niego zdolny?

samozaoranko lvl master :)

W sensie? Cały czas czekam na racjonalne argumenty od Ciebie, które będę mógł rozważyć. W niektórych miejscach nawet przyznawałem, że istotne jest uproszczenie podatków, ale w kompetentny sposób. Czytaj proszę ze zrozumieniem.

Nie musisz każdej swojej wypowiedzi opatrywać osobistym komentarzem. Trzymaj się pytań i konkretów. Nie próbuj cały czas odwracać uwagi od braków argumentacyjnych swoich wypowiedzi tego typu komentarzami.

Nie muszę, ale mogę. Szczególnie wtedy, gdy spowoduje to brak odpowiedzi przez nieco dłuższy czas. Przyzwyczaisz się, to przecież nie uderza w Ciebie w żaden sposób. 
I nie - nie uda Ci sie tak łatwo skopiować mojego stylu :)

Edytowane przez GordonLameman
literówki
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

ale spokojnie, to klasa średnia xD

No według pisiorów klasa średnia to te okolice, powyżej tzn 8-9k zł to już klasa wyższa xD

tvp.png__655x0_q85_crop_subsampling-2_wi

(Podpis pod zdjęciem) 

• Sad 1
Opublikowano

U nas jest jakiś problem z definicją klasy średniej oraz ogólnie mówienie o pieniądzach i majątku. Politycy udają biednych, a pokazanie się w luksusowym aucie jest niedopuszczane. Natomiast biednych chce się podłączyć do klasy średniej tak aby źle się nie czuli. U nas ten co życie od pierwszego do pierwszego i ten co ma kilka (lub kilkanaście np. politycy) mieszkań pod wynajem to klasa średnia :D

• Like 1
Opublikowano

@Umpero @crush @Klakier1984 @RyszardGTS
Przeczytajcie proszę:

https://www.facebook.com/100009663665832/posts/2508647279467370/?mibextid=WC7FNe&rdid=kf4zXKtq9w680nfw

Cytat

22 listopada wystąpiłam na Ogólnopolskiej Konferencji Metodologicznej Medioznawców organizowanej przez Laboratorium Badań Medioznawczych UW na Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW. Opowiadałam na niej, jak można badać różne zjawiska społeczne występujące w internecie - na przykładzie osób, które zaczynają traktować zwierzęta jak ludzi. Odniosłam się do tego dosyć krytycznie, przywołując m.in. hejt, jaki spotkał prof. Bralczyka. Kilka tygodni temu wypowiedział się na temat terminologii w języku polskim różnicującej działania ludzi i zwierząt (np. człowiek umiera, pies odchodzi).

Cytat

W komentarzach przyrównywano mnie do świń, negowano moje zdrowie psychiczne i zdolności intelektualne; sugerowano, że zjadam psy. Obśmiewano użycie przeze mnie feminatywu (magistra - mgr.). Otrzymałam również kilka życzeń śmierci, w tym jedną uzupełnioną o zdjęcie żołnierzy z pistoletami.

Wiele osób nie tylko wstawiło zdjęcie, ale także zinterpretowało je w opisie przez pryzmat własnych poglądów, przypisując mi błędne intencje. Na przykład czytam, że promuję traktowanie psów jak ludzi – chociaż ja, jak każdy naukowiec, po prostu badam to zjawisko. Czytam też, że uczę „lewackich rzeczy” studentów – chociaż była to konferencja o metodologii badań, a nie obowiązkowe wykłady.

Cytat

Ale to nie koniec. Moje zdjęcie zostało wykorzystane w kampanii politycznej. Na Twitterze – 6 polityków Konfederacji wstawiło moją podobiznę z obśmiewającymi lub krytykującymi opisami (co potem CZTEROKROTNIE szerował główny profil tej partii). Z kolei na Facebooku tejże partii moje zdjęcie wygenerowało ponad 4 tys. reakcji. We wtorek i środę zebrałam od Konfederacji i ich sympatyków więcej hejtu, niż kandydujący na prezydenta Rafał Trzaskowski czy premier Donald Tusk (których dotyczyły inne wpisy w te dni). Stało się to pomimo tego, że mój referat na konferencji nie wpływa na życie żadnej z tych osób. Jest wręcz przeciwnie; to ich zachowania i komentarze wpływają bezpośrednio na mnie, moją karierę i moje zdrowie.

Czyli jest dokładnie tak jak pisałem. Konferencja dotycyzłą metodologii badania tego zjawiska i w dodatku zostało on skrytykowane.

A Wy postąpiliście niczym Ci z jej posta.

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

No według pisiorów klasa średnia to te okolice, powyżej tzn 8-9k zł to już klasa wyższa xD

tvp.png__655x0_q85_crop_subsampling-2_wi

(Podpis pod zdjęciem) 

Wtedy tak podawali, bo od początku "dobrej zmiany" z do tego 1,4mln weszło 700 tys. pisowskich pociotków na stanowiskach z nadania społecznego :lol2:

Opublikowano

Samo porównywanie postów Gordona i tamtego, pokazuje pięknie, jacy ludzie są targetem konforuskich, jaki prezentują poziom, jeśli chodzi o poziom wypowiedzi, wiedzy, kultury.

Niech dalej pisze, bo im więcej "wypowiedzi" czerwonego michałka, tym więcej ludzi przejrzy na oczy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Jakie były te nadużycia ze strony ABW?

Nie jestem fanem tego rozwiązania, ale jeżeli dotyczy treści terrorystycznych to nie mam z tym większego problemu.

Zamknęli chociażby stronę nczas.  https://nczas.info/2024/10/25/walka-nczas-com-z-cenzura-abw-mamy-informacje-z-sadu-sommer-panstwo-to-bandyci-i-zlodzieje
No oczywiście dla "terrorystów i dobra dzieci" to Tusk z ABW powinien móc robić wszystko, a później to się obywatel będzie mógł sądzić:E

Konfederacja przedstawiła kilka głupich pomysłów, beneficjentami których będą ludzie najbardziej zamożni. Nie mieli nic dla osób, które zarabiają poniżej średniej krajowej.

Kolejny raz ci pisze ja nie jestem lewakiem. Deal with it

Aha i pamiętaj o liczniku kosztów obitnich wyborczych, Konfa złożyła ich więcej niż KO:

Tak to jeszcze sobie zobacz jak te obietnice były liczone. Była nawet taka stronka z obietnicami, która przestała liczyć w momencie kiedy KO zaproponowało kompletne głupoty, które wywaliły by budżet w kosmos.:E

Bzdury ;)

Argument nie do podważenia.

(tak jak w przypadku np. Korei Południowej) została zbudowana w oparciu o współpracę rynku prywatnego i RZĄDU. 

No i mają Szwedzkie "Czebole" jak Ikea :E

I znowu napisałeś bzdurę - kapitalizm szwedzki aż do początku lat 90 polegał na bardzo ścisłej współpracy firm prywatnych i rządu. 

Nie ja napisałem bzdurę tylko ty wybierasz sobie okres taki żeby ci pasowało. To było bardzo wolnorynkowe państwo jeszcze przed wojną. Do ok 1950 w podatkach zabierali mniej niż w analogicznym okresie w USA i Europie.

Od lat 70 nie powstała w Szwecji praktyczni żadna duża firma. Jazdy z podatkami to się zaczęły gdzieś lata 60-80. Podatek od spadków tam mieli kilkadziesiąt %. Oczywiście turbo bogacze sobie z tym radzili uciekając do innych krajów. Tam jest więcej miliarderów w przeliczeniu na mieszkańca niż w USA :) a większość z tej listy w Szwecji to ludzie bogaci od pokoleń. Tak się zabetonowali elegancko na pozycjach :)

Tu masz wykres jak wyglądało ich PKB w relacji do światowego. Jak to ładnie zasuwało :)

https://imgur.com/a/j5Cs3Kc

Bogaci korzystają z usług publicznych bardzo. Szczególnie przedsiębiorcy - subwencje, dotacje, darmowe drogi, infrastruktura, które jest dostosowywana do nich. Nie do końca wiesz o cyzm piszesz :)

No i tu zaraz dojdziemy do takiego fikołka, że np informatycy korzystają z komputerów wymyślonych przez społeczeństwo to im trzeba dużo kasy zabierać. Już gdzieś coś podobnego czytałem. A przedsiębiorcy płacą podatki. Dobrze, że ty wiesz:ESubwencje, dotacje out :)

1. No właśnie nie, bo tam ostatecznie wszystko sprowadza się do religii i przekonań niepochodzących od nauki.

2. Nie wszysto.

2.137 ornitolog zajmuje się ptakami, a nie kurna słowniami...

3. Jak można być wyboorcą Konfederacji, która jasno domaga się zakazu aborcji i eutanazji (czytaj KG) a być ich zwolennikiem?

1. Właśnie tak, ale widzę, że uciekasz od tematu.

2.137. no shit, Sherlock! 3 raz już tak pisałem :)

3. Normalnie. Ja mam ten temat w pompie wyśmiewałem tylko takie argumenty jak "Moje ciało moja sprawa" kiedy ten temat był grzany. Nie jestem żadnym ultrasem pro/antyaborcyjnym. 

Stylem czy treścią?

Jednym i drugim.

Generalnie przyznaj się Michałku, że to tylko puste próba zdyskredytowania, ale nie ma w niej żadnego sensu

Generalnie Marcinku to ja tu będę pisał co uważam za stosowne zgodnie z regulaminem forum oczywiście. 

W sensie?

W sensie, że najpierw piszesz prośby o nie wymyślanie argumentów, a później sam je zmyślasz w stosunku do kogoś z góry zakładając co ta osoba powie i dlaczego. Robisz to nagminnie.

Nie muszę, ale mogę. Szczególnie wtedy, gdy spowoduje to brak odpowiedzi przez nieco dłuższy czas.

No mnie dzisiaj za długo przy PC nie bedzie.

Edytowane przez Michaelred