Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Winter napisał(a):

Aha. Czyli zalew Polski towarami bez kontroli z kraju, którego nie obowiązują unijne wymogi to już jest OK, bo przecież "straszna wojna"?

Oprócz rolników protestowali też transportowcy. Polecam zapoznać się, jak wielkim tortem jest udział transportu w PKB Polski. To też uwalmy, bo ukraińscy oligarchowie tego też potrzebują. Amok po prostu przez was przemawia.

Nie, nie Amok, tylko próba wyjaśnienia Wam, że nie macie problemu z formą protestu, ale ze sprawą w jakiej protestują.

Chcecie im, tego zabronić, a to jest naruszenie wolności. Naszej wolności. 

Nie można zrobić tak, żeby protesty były tylko w "słusznej sprawie". Bo kto będzie to oceniał?

Ja wiem, że nie ma w Was zbyt wiele autorefleksji, ale bez przesady kurna. 

Problem macie ze sprawą, a nie formą. Przestańcie siebie i innych oszukiwać.

17 minut temu, Umpero napisał(a):

Ja stwierdziłem fakty.
Ty kreujesz jakiś krzywy przykład.

Nie stwierdziłeś faktów, tylko napisałeś jakieś tam bzdurki wyczytane w internecie.

Ja próbuję Ci zwrócić uwagę na aspekt wolnościowy, ale chyba byłem zbyt subtelny.

NIE MOŻNA OGRANICZYĆ PRAWA DO PROTESTU WYŁĄCZNIE DO WYBRANYCH SPRAW, ALBO OCENIAĆ PROTESTU PRZEZ PRYZMAT TEGO JAKA SPRAWA POWODUJE PROTEST. Rozumiesz?

17 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie. To międzynarodowa walka z gospodarką Europy, która odnosi bardzo dobre efekty. Wielokrotnie były już te organizacje łącznie z Green Peace na czele karane za branie kasy od Rosji i Chin. Z resztą nawet polecam byłego prezesa Green Peace posłuchać co sądzi o tej organizacji obecnie.

Ty lepiej wróć do wcześniejszego wątku, bo już pokazałeś w jakie bzdury wierzysz i jakie kolportujesz.

• Like 1
Opublikowano

Jaki znowu wodór xD

Motoryzacja osobowa jest w trakcie przechodzenia na hybrydy i elektryki, docelowo elektryki.

Aż mi się przypomniały głupotki jakie ;ludzie wypisywali na labie kilka lat temu. Elektryki miały się już skończyć. Już z rok czy dwa lata temu "kto miał kupić samochodzik na baterie to już kupił i będzie koniec!" xD

A no i nie zapominajmy że zabraknie ładowarek, sieci i w ogóle prądu; a same elektryki będą miał zakaz wjazdu do podziemnych garaży xD

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Umpero napisał(a):

@Kris194 gdyby były przyszłością to by nie były narzucane tylko by stopniowo wyparły auta spalinowe decyzjami o ich zakupie przez konsumentów, a nie regulacjami polityków.

Brednie.

W jaki sposób rynek wyparł drogie połączenia po wjeździe do innego kraju członkowskiego? Żaden. Bo to tak nie działa jak kiedyś Korwin sprzedawał. Regulacja dopiero ucywilizowała temat.

Opublikowano
4 minuty temu, trepek napisał(a):

Głupoty gadasz. Chiny nigdy nie były w stanie zrobić dobrego silnika spalinowego więc rzucają świat na kolana dofinansowanymi przez rząd elektrykami.

Tutaj jest bardzo dobrze opisany i wyjaśniony cały problem o co chodzi z Chinami i czemu europejska motoryzacja dostaje po dupie:

Rozmawiałem kiedyś z "górą" w Ursusie. Oni mówili mi, że zrobienie silnika do Ursusa nie jest dużym problemem. Problemem jest to, że Deutz fahr chce za patenty tyle, że bardziej się opłaca im brać gotowe silniki od Deutz fahra. Myślę, że chiny bez patentów na pompo wtryski itd. też mogą mało zrobić. A na pewno nie coś co spełni eko normy w europie.

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja wiem, że nie ma w Was zbyt wiele autorefleksji, ale bez przesady kurna. 

Problem macie ze sprawą, a nie formą. Przestańcie siebie i innych oszukiwać.

Screenshot 2024-12-05 at 13-33-09 spiderman you - Szukaj w Google.png

Opublikowano

a z tymi elektrykami to skoro jest tak dobrze, to czemu słyszy się, że spada sprzedaż tych aut np. w takiej Norwegii, gdzie oni dumni z zieloności są. Do tego kiepsko wiedzie się LG energy solutions, które to produkowało ogniwa i baterie do aut elektrycznych.

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Rozmawiałem kiedyś z "górą" w Ursusie. Oni mówili mi, że zrobienie silnika do Ursusa nie jest dużym problemem. Problemem jest to, że Deutz fahr chce za patenty tyle, że bardziej się opłaca im brać gotowe silniki od Deutz fahra. Myślę, że chiny bez patentów na pompo wtryski itd. też mogą mało zrobić. A na pewno nie coś co spełni eko normy w europie.

Bo akurat Chiny to się patentami przejmują :E Jakby potrafili zrobić dobre silniki to by je produkowali na własny rynek a nie szli w elektryki.

Ta analogia to Ci strasznie nie wyszła i ponaciągana jest niczym plandeka na Żuku.

Opublikowano
Teraz, different napisał(a):

a z tymi elektrykami to skoro jest tak dobrze, to czemu słyszy się, że spada sprzedaż tych aut np. w takiej Norwegii, gdzie oni dumni z zieloności są. Do tego kiepsko wiedzie się LG energy solutions, które to produkowało ogniwa i baterie do aut elektrycznych.

Nikt nie pisał, że jest dobrze, a że to jest przyszłość.

W mojej opinii UE za bardzo "gna" i zmusza do tego, ze zrobić to już, kiedy te auta wcale nie są aż tak świetną alternatywą.

Wprawdzie ja też już mam zelektryfikowany samochód, ale ogólnie dalej spalinowy. 

Opublikowano

Zastój na rynku, Chiny produkują o wiele lepsze baterie od LG, znacznie taniej. Wyścig w tej technologii jest porażający, co roku ktoś chce oferować 20-30% większy zasięg. LG i Panasonic wysiadło z rejsu w tamtym roku. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, different napisał(a):

Spada sprzedaż przez absurdalne ceny. Ludzie patrzą że w Chinach elektryki są poniżej 30k dolców a podobne modele w Europie po 50-60k więc nie kupują :) 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Masz jeszcze jakieś pytania co do OFE? Wyjaśnić Ci jeszcze jakieś istotne rzeczy, które przeciętny obywatel powinien wiedzieć?

Doskonale wiem jak działa OFE i nawet miałem to na studiach. Dla mnie zabranie tych środków bez zgody obywateli było po prostu złodziejstwem. Powinno być referendum w tym temacie i tyle. Problem jest taki, że bronisz tej partii i ludzi czego by nie robili. Tłumacząc to "bo PiS robił xyz". Idąc tym tokiem ten kraj będzie wiecznie w gó** pogrążony. Sądy nie będą działać jak powinny, NFZ dalej będzie udawał, że leczy, a ZUS, że będzie wydolny.

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, different napisał(a):

Skończyły się dotacje, skończyły się zakupy. Porshe już się wycofało kompletnie z elektryków i opracowuje nowy silnik spalinowy. Elektryki to nisza - i tak powinno zostać dla grupy osób, której się to opłaca, a nie wciskać to wszystkim na siłę. Jeśli będą wystarczająco dobre i opłacalne to same z czasem zdobędą rynek. Baterie to jedno, a drugie to bezpieczeństwo (wytrzymałość) taki aut. Jeśli to będzie na dobrym poziomie to znajdą się chętni na zakup

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Doskonale wiem jak działa OFE i nawet miałem to na studiach. Dla mnie zabranie tych środków bez zgody obywateli było po prostu złodziejstwem. Powinno być referendum w tym temacie i tyle. Problem jest taki, że bronisz tej partii i ludzi czego by nie robili. Tłumacząc to "bo PiS robił xyz". Idąc tym tokiem ten kraj będzie wiecznie w gó** pogrążony. Sądy nie będą działać jak powinny, NFZ dalej będzie udawał, że leczy, a ZUS, że będzie wydolny.

Ewidentnie nie wiedziałeś, skoro myślałeś, że środki tam są "twoje". To taki sam zapis jak teraz w ZUS. Tylko teraz żaden złodziej nie pobiera od tego 4-8% :)

Ja ich nie chce tłumaczyć PiS-em, ale czasem trzeba, bo taka jest cholerna alternatywa.

No i niestety łatwo się psuje, a naprawia się cholernie trudno.

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ewidentnie nie wiedziałeś, skoro myślałeś, że środki tam są "twoje". To taki sam zapis jak teraz w ZUS. Tylko teraz żaden złodziej nie pobiera od tego 4-8% :)

Ja ich nie chce tłumaczyć PiS-em, ale czasem trzeba, bo taka jest cholerna alternatywa.

No i niestety łatwo się psuje, a naprawia się cholernie trudno.

Skoro przekazano 150 mld z OFE do ZUS to dlaczego nie było widać skoku tych pieniędzy w średnich i minimalnych emeryturach? Osoby, które przed likwidacją OFE w 2014 roku przeszły na emeryturę i miały OFE miały dzięki temu dużą większą emeryturę niż, ktoś kto miał "szczęście" zostać emerytem po likwidacji OFE. Dlaczego PiS taki zły w 2021 jak brał kasę z OFE to potrafił ją przekazać na IKE i każdy tą kasę widzi? Zgodzę się, że OFE w tym kraju było bez koniecznych limitów prowizji i odpowiedniego nadzoru KNF. Ale kasy po likwidacji OFE w 2014 żaden emeryt nie zobaczył. Te pieniądze się "rozpłyneły", poszły na ZUS ale każdy emeryt na tym stracił.

Opublikowano (edytowane)

A skąd by ten skok się miał wziąć? Właśnie o to chodzi, że żadne nowe pieniądze się nie pojawiły.

15 minut temu, KiloKush napisał(a):

Dlaczego PiS taki zły w 2021 jak brał kasę z OFE to potrafił ją przekazać na IKE i każdy tą kasę widzi?

Zapomniałeś napisać, że PiS faktycznie przy tej okazji ukradł 15%. No i środki przekazane z OFE do ZUSu też widzisz na swoim subkoncie w ZUS.

Edytowane przez Boldwyn
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Fatality napisał(a):

Skończyły się dotacje, skończyły się zakupy. Porshe już się wycofało kompletnie z elektryków i opracowuje nowy silnik spalinowy.

No tak bo przecież każdy jeździ Porsche... Liczyło się będzie to w jaką stronę pójdą marki typu Fiat, Renault, Peugeot, Kia itd. a nie te zajmujące się jedynie autami sportowymi.

Opublikowano
11 minut temu, KiloKush napisał(a):

Skoro przekazano 150 mld z OFE do ZUS to dlaczego nie było widać skoku tych pieniędzy w średnich i minimalnych emeryturach? Osoby, które przed likwidacją OFE w 2014 roku przeszły na emeryturę i miały OFE miały dzięki temu dużą większą emeryturę niż, ktoś kto miał "szczęście" zostać emerytem po likwidacji OFE. Dlaczego PiS taki zły w 2021 jak brał kasę z OFE to potrafił ją przekazać na IKE i każdy tą kasę widzi? Zgodzę się, że OFE w tym kraju było bez koniecznych limitów prowizji i odpowiedniego nadzoru KNF. Ale kasy po likwidacji OFE w 2014 żaden emeryt nie zobaczył. Te pieniądze się "rozpłyneły", poszły na ZUS ale każdy emeryt na tym stracił.

Yyy, co?

Ty nie masz zielonego pojęcia o tym temacie :E

Już pewnie są ludzie, którzy czerpią korzyści z systemu wprowadzonego przez OFE, ale te korzyści są 1:1 takie same jak przed przepisaniem środków z OFE do ZUS. Tu się nic nie zmieniło, oprócz tego, że teraz OFE nie pobiera prowizji. 

Skąd miałby się wziąć skok kasy?!

Przecież to nie OFE wypłacały emerytury  :E 

Przecież OFE dalej istnieją, PiS ostatecznie zamroził swój projekt :E 

https://www.money.pl/emerytury/168-mld-zl-w-ofe-rozgrzewa-politykow-polacy-straca-pieniadze-po-wyborach-6930480036125472a.html

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, Boldwyn napisał(a):

No i środki przekazane z OFE do ZUSu też widzisz na swoim subkoncie w ZUS.

Dokładnie, można to sprawdzić w 2 minuty logując się do ZUS PUE.

Opublikowano (edytowane)

Wracając do tematu ekologii to pewnego dni obudzimy się z ręką w nocniku. 

Na terenie dawnego Pronitu wydobyto około 1000 ton skażonej nitrocelulozy. Dodatkowo są tam oleje, smary, paliwa, materiały wybuchowe i odczynniki do ich produkcji. Wszystko w gruncie, budynkach i basenach przeciwpożarowych. Nieznana ilość tych materiałów rozeszła się wśród mieszkańców i innych osób, które przez lata odwiedzały te tereny.

Z kolei Bydgoszcz to  dawny Zachem z przeciekającymi i otwartymi od góry mogilnikami. To są tylko dwa przykłady spośród wielu. Jak te substancje dostaną się w większej ilości do wód gruntowych to będzie olbrzymia katastrofa ekologiczna.

Wolałbym protesty w tych miejscach od przyklejania się do asfaltu w Warszawie.

Edytowane przez indexinfio
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Qid766V.png

https://x.com/Adbodnar/status/1864646778890383528

Cytat

Bosak przyłapany na kłamstwie tłumaczy się ochrona prywatności.

Krzysztof Bosak został przyłapany na kłamstwie ws. rozpoczęcia studiów na Collegium Humanum. W rozmowie z dziennikarzem tłumaczy że nie kłamał a chciał tylko chronić swoją prywatność.

https://wiadomosci.wp.pl/bosak-przylapany-na-klamstwie-tlumaczy-sie-ochrona-prywatnosci-7099632961444480a

xD

mmmf free:

Spoiler

7f0e7758eb836344cee5c581f32850f0cff87eb3

ErWdIts.png

Edytowane przez Camis
  • Like 2
  • Haha 3
  • Upvote 2