Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, skypan napisał(a):

Mogą jeszcze nie uznać prawa węgierskiego i na podstawie rozporządzenia je zmienią.

10 minut temu, skypan napisał(a):

No to zawsze mogą wejść siłowo.

Ostatnie co nam potrzebne to skandal, trzeba zrobić tak żeby Węgry same oddały Romanowskiego.

Opublikowano

Ciekawe co Węgry chcą na tym ugrać albo jakie są tutaj powiązania polityczne/biznesowe, że w ogóle taka opcja azylu się pojawiła.

To nie jest normalne, że ktoś ucieka ze swojego kraju i próbuje chować w innym europejskim. Jak już to się zwiewa gdzieś poza, gdzie nie tak łatwo o ekstradycję.

Opublikowano (edytowane)

No ale jak to przecież niby nie miał immunitetu Rady Europy.

Cytat

Minister Bodnar zabrał głos w sprawie azylu dla Marcina Romanowskiego

— Uważam, że jeśli chodzi o działania polskich władz, to zostały przeprowadzone wszystkie mechanizmy wymagane procedurą: uchylenie immunitetu sejmowego, uchylenie immunitetu Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy i wydanie postanowienia przez sąd o zastosowaniu tymczasowego aresztowania. I tyle. Tak to wygląda z punktu widzenia procedury. Mówienie o innych rzeczach jest, moim zdaniem, nie na miejscu, ponieważ pan Romanowski jest ścigany notą Interpolu oraz ENA na podstawie orzeczeń sądowych — mówił minister sprawiedliwości na antenie TOK FM. Podkreślił, że wobec Marcina Romanowskiego będzie kontynuowana procedura Europejskiego Nakazu Aresztowania.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/minister-bodnar-zabral-glos-w-sprawie-azylu-dla-marcina-romanowskiego/mgfnr2b

57 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ponadto minister Radosław Sikorski zdecydował o wezwaniu do Warszawy na konsultacje ambasadora RP na Węgrzech Sebastiana Kęcieka.

I to jest to uderzenie Sikorskiego?.

Edytowane przez Camis
Opublikowano
29 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Ciekawe co Węgry chcą na tym ugrać albo jakie są tutaj powiązania polityczne/biznesowe, że w ogóle taka opcja azylu się pojawiła.

To nie jest normalne, że ktoś ucieka ze swojego kraju i próbuje chować w innym europejskim. Jak już to się zwiewa gdzieś poza, gdzie nie tak łatwo o ekstradycję.

No powiązania są oczywiste. Orban to kolega Kaczyńskiego, a Fidesz i PiS z wyjątkiem kwestii rosyjskiej mają bardzo podobne programy.

Opublikowano
16 minut temu, hubio napisał(a):

Orban to kolega Kaczyńskiego, a Fidesz i PiS z wyjątkiem kwestii rosyjskiej mają bardzo podobne programy.

To trochę mało, żeby tak pogrywać.

No i wątpię, żeby tak za darmo w ramach "przyjaźni" (z tymi kolegami to dosyć naciągane, patrząc ile razy Węgry wycyckały Kaczyńskiego).

Opublikowano

A czego Wy oczekujecie ? Że Sikorski zerwie stosunki dyplomatyczne z Węgrami ? Że Tusk na forum unijnym zażąda jakiejś reakcji, groźby wyrzucenia Węgier z UE ? Jaj sobie nie róbcie. Gość zwrócił się o azyl polityczny i mu go przyznali, a to my teraz wyglądamy głupio, bo ludzie którzy do tej pory nie mieli pojęcia o sytuacji w Polsce zaczną się interesować i zastanawiać co się dzieje w tym kraju, że były wiceminister sprawiedliwości ucieka przez wymiarem sprawiedliwości do innego kraju prosząc o azyl, argumentując to niemożnością odbycia sprawiedliwego procesu w Polsce. A jak to wygląda z zewnątrz ? A no tak, że co drugi polityk kolacji rządzącejKO, poseł, czy europarlamentarzysta, kolesie pokroju Jońskiego czy Szczerby, od miesięcy twitty i wywiady  "jesteś przestępcą" "zostaniesz ukarany" "będziesz siedział" "teraz już się nie wywiniesz" "już po Tobie" itd. To wygląda rzeczywiście jakby już został skazany, jeszcze przed wejściem na salę sądową.

Koleś jest zapewne uwalony na maxa i już dawno powinien siedzieć, ale na miłość Boską, niech go skazują na salach sądowych a nie na twitterach, a politycy KO niech się może zajmą więcej rządzeniem a mniej komentowaniem, komentowanie niech zostawią opozycji. 

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Jego wypuścił sąd, a nie koalicja. Chyba nie chcesz zasugerować, że Sejm powinien olewać wyroki sądów? Bo sry, ale to pachnie ruskim mirem. Procedury są, jakie są, ale istnieją po to, żeby nie dało się losowo wrzucać ludzi za kratki.

Zacząć trzeba od tego, że ta sędzia, która swoim wyrokiem wypuściła Romanowskiego z aresztu ma już na koncie wcześniejsze absurdalne orzeczenia na korzyść oskarżonych. Po drugie, trzeba zrozumieć kolegę, postaw się po przeciwnej stronie, czy gdyby dalej rządził PiS i znalazłby się identyczny gość, ale jednak z KO i miałby ten sam immunitet Zgromadzenia Rady Europy, to zrobiono to samo, co było z Romanowskim? Nie, oni takiego PiS-iory nie wypuściliby na wolność (bardzo ochoczo korzystali z tzw. aresztów wydobywczych), podczas 8 lat rządów pokazali, że mają gdzieś prawo. Jak wrócą do władzy, to będą jeszcze mocniej prowadzić bezprawie niż było to do 2023 r.

10 godzin temu, Camis napisał(a):

Bo miał immunitet, a koalicja twierdziła że nie ma. 

Kto dał ciała i nie dopilnował i nie sprawdził w Radzie Europy czy ma immunitet?, tak trudno było ich zapytać przed tym cyrkiem?. 

Równie dobrze mogło być tak, że prokuratura wcześniej przed tymi wydarzeniami od lipca br. zapytała tego Zgromadzenia Rady Europy o zakres tego immunitetu, którego miał Romanowski i to Zgromadzenie mogło wprowadzić prokuraturę w błąd, że taki immunitet ma zakres, który mógł pozwolić na tymczasowe aresztowanie. Dopiero po wszystkim co się wydarzyło, sięgnęli głębiej w interpretację i ogłosili, że ten immunitet nie pozwalał, żeby Romanowskiego można było aresztować.

27 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Tu akurat jest prosta sprawa, Fidesz, który rządzi na Węgrzech od 2010 roku jest sojusznikiem PiS-u, a Orban to dobry koleżka i twardy gość. Dlatego Romanowski uciekł z Polski i tam się skrył. Jeszcze wcześniej tam przebywał Obajtek, zanim nie został wybrany na europosła.

Opublikowano
5 minut temu, Spl97 napisał(a):

Równie dobrze mogło być tak, że prokuratura wcześniej przed tymi wydarzeniami od lipca br. zapytała tego Zgromadzenia Rady Europy o zakres tego immunitetu

Nie nie było tak o nic nie pytali co pisał sam Giertych, pytanie wysłali dopiero po kompromitacji prokuratury i wypuszczeniu przez sąd Romanowskiego. 

OIDP członek Rady pisał jeszcze przed tym zatrzymaniem że jednak ma immunitet, a koalicjanci i prokuratura twierdziła że nie ma. Zamiast od razu wysłać pytanie na piśmie to wysłali dopiero po całej akcji. 

Opublikowano (edytowane)

Cale to rozliczanie PiSu to jakis zart. W prokuraturze i MS jest taki burdel, ze dziwie sie, ze im nie wstyd na takie konferencje przychodzic i walic tezami, ze zalezy im na rozliczeniach i ze jest jakas dynamika.

Co oni mysla, ze my jestesmy debilami?

Przyszli nie powiedzieli nic, pochwalili sie nawzajem i koniec.

Tusk ewidentnie nie ma ludzi za zastepstwo inaczej juz by polecialy lby. To tez potwierdza dlaczego jest tak duzo popisowskich pierwszoligowych sedziow i prokuratorow ciagle w czynnej sluzbie.

Farsa jednym slowem farsa. Jesli po tej ucieczce nie dojdzie do radykalnej zmiany podejscia do rozliczen pisu to niestety za 3 lata Bodnar i spolka zobacza co to jest "dynamika" o 6 zostana wrzuceni do suki i tyle. Te pajace chyba zdaja sobie sprawe, ze PiS juz wladzy nie odda nigdy. skoncza sie jakies pozory panstwa prawa. Bedzie na ostro. Dziennikarzom sie bedzie wypadac z okien. Ludzie beda znikali. Kaczka wie gdzie popelnil bledy i na 100% nie bedzie go nic chamowalo. Powod jest prosty polacy nie reagowali na jego lamanie prawa. nie bylo zadnych protestow ktore by nie wywolywaly usmiechu na jego ryju, policja byla z Pisem wojsko tez. Ot taki z nas pseudo kraj demokratyczny. A ze w wyborach sie udalo odsunac ich od wladzy no to wypadek przy pracy. Jak pis dojdzie do wladzy to zadnych juz uczciwych wyborow nie bedzie i polska zamieni sie w bialorus 2.0. BRAWO MY!

Dlaczego Giertych nie moze zostac ministrem sprawiedliwosci, czy prokuratorem krajowym? o co tu chodzi?!?!?

Cytat Jarka. Patrze jak sie z nas wszystkich smieje ten przestepca!

Wiceminister nie zbiega przed wymiarem sprawiedliwości, tylko chce uniknąć działań ludzi, którzy są w miejscach, gdzie być nie powinni, nie mają do tego prawa, są nielegalni — powiedział Jarosław Kaczyński, pytany w Sejmie o sprawę Marcina Romanowskiego

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

Panstwo ocenia sie za skutecznosc. Przepisy nie sa dostosowane do powagi sytuacji i z czym sie Polska teraz musi zmierzyc.

Z tego wychodzi, że Rosja ma największą skuteczność, bo ma w pompce prawo? Bo wiesz, tak łatwo i bez przeszkód wsadzić kogoś z immunitetem, to można tylko w rządach autorytarnych/totalitarnych.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Panstwo ocenia sie za skutecznosc. Przepisy nie sa dostosowane do powagi sytuacji i z czym sie Polska teraz musi zmierzyc.

No właśnie są.

Ideą przepisów i gwarancji procesowych oraz pozaprocesowych jest to, aby dawały one równe szanse wszystkim. Niezależnie od tego czy jesteś winny czy nie - na tym polega domniemanie niewinności. 

Ja nie chcę, aby koalicja 15.10 to był PiS-bis i parł do przodu bez względu na wszystko, łamiąc przy tym prawo krajowe, ignorując dyplomację czy prawo międzynarodowe. 

Bo jeśli tak będą robić to będzie to dokładnie to samo co PiS, tylko w stosunku do innych osób. 

Jasne, jest problem ze skutecznością, ale z tymi problemami walczy się inaczej niż desygnując tkaiego szkodnika jak Giertych na stanowisko ministra. Giertych nie powinien mieć żadnego stanowiska państwowego. Nigdy.

Przy okazji, ciekawy sondaż:

https://www.rp.pl/polityka/art41605761-sondaz-wiekszosc-polakow-uwaza-ukrywanie-sie-marcina-romanowskiego-za-fakt-wskazujacy-na-wine

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 8
Opublikowano
Teraz, skypan napisał(a):

Jak wielu ministrów w obecnej KOmpromitacji rządzącej. Był cyrk jest burdel.

Kolego, stosowanie tego typu wersalików to znak poważnej choroby psychicznej. 

Aktualny rząd jest z całą pewnością lepszy od poprzedniego i od tego co mogłaby sklecić np. Konfederacja z PiSem. Nigdy nie jest idealnie. A presja społeczna ma sens bo np. Wieczorek podał sie do dymisji po tym co odwalił.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Pożyjemy, zobaczymy. Mimo wszystko potrzebna jest im jakaś skuteczność, od kogoś trzeba wreszcie zacząć, bo wyborcy się tego domagają coraz mocniej.

Ale imo muszą też jasno komunikować co i dlaczego się stało, nie tylko na X gdzie siedzi może ich spora część elektoratu ale i wszędzie gdzie się da by uzmysłowić też ludziom, że by dopiąć pewnych spraw to trzeba pogonić dupę z pałacu jeszcze i by się nie zniechęcii, nawet zacisnęli zęby jeszcze raz i zagłosowali na budynia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Kolego, stosowanie tego typu wersalików to znak poważnej choroby psychicznej

Otwórz wątek o leczeniu. Bo widzę, że kolejny specjalista się znalazł.

Edytowane przez skypan
Opublikowano

@GordonLameman Z tego co wiem to on właśnie sam się nie chciał podać do dymisji i liczył że go Czarzasty z partią jakoś obroni. Dopiero jak już było przesądzone że nie, po interwencji bezpośrednio Tuska, to "się podał do dymisji".

Mowa o sytuacji, gdzie oceny i oczekiwania wyborców tak koalicji jak bezpośrednio jego ugrupowania, były jasne i oczywiste od pierwszego dnia afery. Co pokazuje jak mierny to był minister i jak miernym jest politykiem.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Szanujesz go za to, że nie potrafi wyrazić swojej idei politycznej w sposób, który będzie przemawiał do większego grona osób. To jest logiczny wniosek z tego co napisałeś.

Nie, to są twoje bajki, które notorycznie wymyślasz i wkładasz innym w usta. Poza tym napisalem ci, że zdecydowanie potrafi, a ty dajesz sie zlapac na baity, ktore robi. Korwin wielokrotnie przeciez sam w spominal, ze kontrowersje to jego sposob na przebicie sie przez mur mass mediow. Co tu jest do tlumaczenia?

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Nie, to są twoje bajki, które notorycznie wymyślasz i wkładasz innym w usta.

Nie, to logiczna interpretacja Twojej wypowiedzi. 

Swego rodzaju subsumpcja.

Korwin jest fatalnym politykiem, a jeszcze gorszym człowiekiem. Ty zaś jesteś plemiennym fanatykiem. Gdybyś lubił Tuska to byłbyś "silniczkiem", dokładnie takim o jakich ciągle piszesz.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, to logiczna interpretacja Twojej wypowiedzi. 

To może ty nie rób więcej tych logicznych interpretacji bo słabo ci wychodzą :)  To już nie pierwszy raz kiedy stawiasz sobie jakiegoś chochoła, a próżnie go "obalasz" swoimi argumentami. Jak nie masz zamiaru z kimś dyskutować to nie dyskutuj bo to nie ma sensu. Książkę prędzej jakąś napisz jak masz taką silną potrzebę pisania.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ty zaś jesteś plemiennym fanatykiem

daleko mi ze swoim fanatyzmem Korwina do twojego fanatyzmy antyKorwinowego, antyKonfiarskiego :)

Edytowane przez Michaelred