Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Camis

Ciekawe jakie fikołki w drugiej turze będzie robił Trzaskowski i Nawrocki żeby przekonać do siebie wyborców konfederacji do głosowania na siebie xD

Jedyna niespodzianka tych wyborów będzie 3 miejsce mentzena i porażka lewicy i PSL/2050

W drugiej turze wygra Trzaskowski bo PiS sam mu oddał zwycięstwo wystawiając takiego kandydata 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
41 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Potrafisz wytłumaczyć jaki cel ma działalność ze stratą? Jak to się w tabelkach sieci spina?

A to nie mnie pytaj, tylko Lidlów czy Biedronek, które jak był handel w niedzielę, to były pootwierane nawet w jakichś małych miejscowościach. 

Ponadto weź pod uwagę, że np. takie Żabki jako franczyza czy im się opłaca czy nie, muszą być czynne, a kasę do sieci co miesiąc trzeba i tak odprowadzić.

43 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

To chyba musiała się bardzo mocno rozbudować lub masz niedokładne dane.

Z tego co wygrzebałem, to około 4000 ma cała gmina, a nie sama miejscowość. Do tego trend jest spadkowy.

Tak, masz rację, 4000 mieszkańców ma cała gmina. Ale to nawet jeszcze bardziej potęguje to co chciałem przekazać.

Co do reszty, to gdzie ja napisałem że jestem za zamknięciem w soboty? Pisałem jedynie że kiedyś tak było i jakoś ludzie żyli, nie robili z tego dramatu.

Opublikowano
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

@Camis

Ciekawe jakie fikołki w drugiej turze będzie robił Trzaskowski i Nawrocki żeby przekonać do siebie wyborców konfederacji do głosowania na siebie xD

Jedyna niespodzianka tych wyborów będzie 3 miejsce mentzena i porażka lewicy i PSL/2050

W drugiej turze wygra Trzaskowski bo PiS sam mu oddał zwycięstwo wystawiając takiego kandydata 

Już przecież kolędy śpiewa, pozuje na cmentarzach jak to oddaje hołd wyklętym.
Pajac i tyle.

Opublikowano
2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli ci ludzie nie mają innej roboty, to handel w niedzielę da im więcej zarobku lub więcej etatów.

Dlaczego miałoby tak się stać? Ludzie pracujący w sklepach zwyczajnie mieli wolne w tygodniu zamiast niedzieli. 

Istnieje jakieś błędne myślenie, że jak przychodzili w niedzielę do pracy to im wpadało więcej kasy, podczas gdy mieli dzień do odbioru w tygodniu. 

Co do etatów bardzo dyskusyjna sprawa. Przy większych sklepach właściwie nieistotna. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Nie wiem co tutaj jest romantycznego czy życzeniowego. Ludzie są leniwi i pozwalają sobą pomiatać, ale to jest tylko i wyłącznie ich wybór.

Przyjmuję że masz rację. Teraz jeszcze trzeba wywalić kodeks pracy do kosza, bo wystarczy że ludzie nie pozwolą sobą pomiatać i Bajlando.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

https://bezprawnik.pl/ceny-gazu-w-2025/

Teraz będziemy kupować gaz ze Stanów Zjednoczonych i Norwegii. Możliwe także, że sięgniemy po rosyjski gaz sprzedawany do któregoś z krajów trzecich i następnie stamtąd reeksportowany. W każdym z tych przypadków będzie drożej.

Cyrk i kabaret

https://www.google.com/amp/s/dorzeczy.pl/amp/670275/polscy-zolnierze-na-ukraine-dziwna-odpowiedz-biejat.html

Screenshot_2024-12-27-15-14-07-443_com.android.chrome-edit.jpg

Ukraińcy decydują o Polskim wojsku  , to gorzej niż w bantustanie 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

Ukraińcy decydują o Polskim wojsku  , to gorzej niż w bantustanie 

Proszę przeczytaj jeszcze raz to co sam wrzuciłeś, ale tym razem spróbuj zrozumieć co tam jest napisane.

Masz wyraźnie wskazane, że 

Cytat

Generalnie rzecz biorąc z wypowiedzi medialnych wynika, że polscy politycy są przeciwni pomysłom angażowania polskich wojsk na Ukrainie do pilnowania sytuacji po zbliżającym się rozejmie.

Co masz dalej podane przy wypowiedziach poszczególnych wymienionych w tekście polityków.

Co do tej z lewicy to chodzi o to, że jeżeli faktycznie miałaby powstać po rozejmie misja pokojowa, w której uczestniczyliby żołnierze z innych krajów, to od Ukrainy i postanowień rozejmu będzie zależało żołnierzy jakich krajów wpuszczą. To serio nie jest trudne do ogarnięcia...

• Thanks 2
  • Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Ale dymy MAGA z Muskiem i spółką. 

Cytat

Wielki kapitał chce stałego dopływu "siły roboczej", a alt-rightowcy mają zdziwko.

2jcRlUQ.png

A tak wygląda wolność słowa na X:

Spoiler

GfyJiXLX0AA3sd-?format=jpg&name=medium

GfxvG1WWkAAl4zx?format=jpg&name=900x900

Opublikowano
5 godzin temu, Camis napisał(a):

Nie znam tak dokładnie programu Konfy ale oni zawsze kojarzyli mi się z agresywnym kapitalizmem, bądź silny albo giń. Bosak to taki bumelant co dorobił się w późnym wieku jak wszedł do sejmu, Mentzen to taki przebiegły prywaciarz. Nie wiem czy Konfa to dobre rozwiązanie dla facetów z mniejszych ośrodków (którym nie poszło w życiu). Dla nich to widzę kogoś, kto reprezentuje państwo opiekuńcze.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ghostdog napisał(a):

Nie znam tak dokładnie programu Konfy ale oni zawsze kojarzyli mi się z agresywnym kapitalizmem, bądź silny albo giń. Bosak to taki bumelant co dorobił się w późnym wieku jak wszedł do sejmu, Mentzen to taki przebiegły prywaciarz. Nie wiem czy Konfa to dobre rozwiązanie dla facetów z mniejszych ośrodków (którym nie poszło w życiu). Dla nich to widzę kogoś, kto reprezentuje państwo opiekuńcze.

Ale to chodzi o wizję, nie o realizm. 

Prawa strona mówi ci, że będziesz miał firmę, pieniądze, rodzinę i sukcesy.

Lewa mówi o podatkach, LGBT i przypomina, że teraz pora na kobiety (i mniejszości w innych krajach). Ta ich inkluzywność bez granic wpuściła masę głośnych wariatów.

To jak myślisz którą wizję przeciętny chłop by preferował? Jasne, że oni tego nie są w stanie zagwarantować i nic nie poprawią. Nie zmienia to faktu, że populizm działa. Lewica o tym zapomniała i jedyne co potrafi to pouczać i narzucać.

Edytowane przez crush
Opublikowano

Prawica mówi innemu facetowi, że będzie miał firmę, pieniądze, rodzinę i sukcesy :smiech:. Chyba wyłącznie w mokrych snach to się stanie.

Na to jednak trzeba samemu zapracować, no i umieć wykorzystać sprzyjające okoliczności, jeśli się pojawiają oraz umieć wykorzystać w najlepszy sposób takie karty, jakie dostaje się od początku życia itd.

1 godzinę temu, ghostdog napisał(a):

Nie wiem czy Konfa to dobre rozwiązanie dla facetów z mniejszych ośrodków (którym nie poszło w życiu). Dla nich to widzę kogoś, kto reprezentuje państwo opiekuńcze.

Aż dziw bierze, że jeszcze do dnia dzisiejszego nie wpadli na taki pomysł, żeby brać sprawy w swoje ręce i skrzyknąć się oraz założyć własną partię.

Zamiast popierać prorosyjską Konfę.

Opublikowano (edytowane)

Ustawa o wolnej wigilii podpisana. Mam wrażenie, że niedługo w tym kraju będzie trzeba się prosić by móc pracować. Bo biedne kasjerki już nie dają rady ale otwarte kina, stacje benzynowe, restauracje itp. nikomu nie przeszkadzają. Zamiast zajmować się rzeczami ważnymi ten rząd jeszcze bardziej się pogrąża.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, lokiju napisał(a):

Ustawa o wolnej wigilii podpisana. Mam wrażenie, że niedługo w tym kraju będzie trzeba się prosić by móc pracować. Bo biedne kasjerki już nie dają rady ale otwarte kina, stacje benzynowe, restauracje itp. nikomu nie przeszkadzają. Zamiast zajmować się rzeczami ważnymi ten rząd jeszcze bardziej się pogrąża.

Pokaż mi kino lub restaurację (nie licząc hotelowych), które są czynne w wigilię. Jeżeli będzie to dzień ustawowo wolny, to praca w te dni podlega pod przepisy jakie mówią o pracy w dniach wolnych.

Pracę niektórych branż w te dni reguluje dodatkowo Kodeks Pracy  w artykule 151 (10)

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-pracy-16789274/art-151-10

W zamian za konieczność pracy związaną z powyższym artykułem przysługuje dzień wolny lub w przypadku braku możliwości wykorzystania takiego dnia do końca okresu rozliczeniowego, należy się dodatek pieniężny uregulowany innymi przepisami

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-pracy-16789274/art-151-11

Dodatek wynosi 100% wynagrodzenia.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-pracy-16789274/art-151-1

Czyli prościej mówiąc, podwójna dniówka. 

A tu cała treść podpisanej ustawy o wolnej wigilii

https://orka.sejm.gov.pl/proc10.nsf/ustawy/777_u.htm

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, LeBomB napisał(a):

Pokaż mi kino lub restaurację (nie licząc hotelowych), które są czynne w wigilię. Jeżeli będzie to dzień ustawowo wolny, to praca w te dni podlega pod przepisy jakie mówią o pracy w dniach wolnych.

Przykład z kinem, restauracją pokazuje jak wybiórczy jest zakaz handlu w niedziele a teraz i w wigilie. Oglądałem dzisiaj program w Polsacie gdzie prowadząca odczytywała komentarze ludzi dotyczące tej ustawy o, której mowa. Jedna z kobiet stwierdziła, że w wigilie musiała iść do pracy w przedszkolu. Czy podpisana przez Dudę ustawa coś zmieni w jej przypadku? Czy jak zwykle traktujemy ludzi pracujących w handlu jak święte krowy? Są ludzie, którzy chętnie sobie dorobią w te dni właśnie ze względu na lepszą stawkę. Po co im tego zakazywać?

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Nie byłoby w tych faktach nic złego, gdyby nie to, że popierają Konfę zamiast jakąkolwiek normalną partię polityczną, których jest wiele. Jak sprawią Konfie rządzenie lub współrządzenie to dopiero zobaczą totalną katastrofę 8:E.

Za PiS-u już było fatalnie, ale Konfa z łatwością powie całemu narodowi "Potrzymajcie nam piwo" xD.

Lepiej popierać lewicę, która do tej pory uważa, że kobiety mają gorzej od mężczyzn, psl aka trzecią drogę, która jest jedynie Tuskową wycieraczką do butów, czy może na samą KO, która pluje wyborcom w twarz i jeszcze mówią że to dla ich dobra a polskością to gardzą na dzień dobry? Jest jeszcze PIS, który wydaje się najmniejszym złem, ale to mimo wszystko dalej zło

Edit:

Wyborców i tak w tym kraju bardziej interesują tematy zapchajdziury niż realnie to co sie dzieje i bedzie mialo wplyw na ten kraj w nie tak dalekiej przyszlosci. 

Edytowane przez SM_M4E5TRO