Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

Co ma wspólnego nałóg z własnej nie przymuszonej woli do SM się pytam (palacze i alkoholicy robią to sobie sami)

Przeczytaj wszystkie wypowiedzi w tym temacie to zrozumiesz. Ogólnie zwracam uwagę na to, że na palaczy czy alkoholików jest kasa żeby im zapewnić leczenie, wsparcie itd. a na niektóre choroby nie ma. 

Teraz z tego co czytam, to na szczęście trochę się zmienił sposób podejścia i "leczenia" SM, ale te 10-12 lat temu, nie wszystko było dostępne i wiekowa klasyfikacja pacjentów również miała miejsce. Co z resztą zaznaczałem, że nie do końca wiedziałem jak to się obecnie odbywa, a to był po prostu przykład, bo rentę alkoholową czy badania profilaktyczne dla palaczy wprowadziło się bez problemu już jakiś czas temu, a dostępność leczenia na różne choroby się spowalnia, redukuje lub w ogóle usuwa z dofinansowania NFZ. O to mi chodziło.  

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB

Ok , wróciłem i doczytałem , już wiem co miałeś na myśli - mój błąd.

Wracając do osób chorych na SM których jest ok. 60k w Polsce , po 2 lub 3 rzucie często kończą na wózku jako niezdolne do samodzielnej egzystencji wymagający całodobowej opieki i najważniejsze są właśnie systematyczne rehabilitacje , ćwiczenia i masaże.

Wymienione wyżej na NFZ są ograniczone i momentami czas oczekiwania jest skandalicznie długi , to samo tyczy się turnusów od PFRONu (od dawna nie korzystamy , ostatni raz jako opiekun byłem z 15 lat temu , brat był za mnie z 10 lat temu i bardzo ogólnie określił jako syf i strata czasu - wcale się nie dziwię , personel który wygląda jak by był tu za karę jak i same zajęcia które zazwyczaj są słabe i nie dopasowane do potrzeb chorych).

Prywatny ośrodek rehabilitacyjny mam 10 minut od bloku na piechotę , jakość i wybór usług to pierwsza klasa , profesjonalny i uprzejmy personel , terminy i zajęcia/ćwiczenia pod klienta to marzenie - za jakość się płaci , mama korzysta od wielu lat i sobie chwali , sam za nic w świecie nie wrócił bym do "usług" NFZetu.

Z wizytami u specjalistów również prywatnie.

Ogólnie jest lepiej niż było to przed laty , w przypadku opiekunów również , jakoś roku temu zmieniono w ustawie że mogą pracować i pobierać świadczenie z tytułu opieki nad osobą niepełnosprawną.

Tyle z mojej strony , wyżaliłem się i już mi lepiej :).

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, ampere1 napisał(a):

A jaką masz gwarancję, że tym razem Donald Tusk nie przejmie standardów Kaczyńskiego i jego metod mając w praktyce Sejm, Senat, RM i Prezydenta? 

Niewiele wiesz o polskich politykach. To właśnie Jarosław Kaczyński jest gorącym zwolennikiem systemu kanclerskiego vel prezydenckiego.

• Upvote 1
Opublikowano

Takie rzeczy to mówią ludzie, którzy nie widzieli w ogóle lat 2005-2007 i 2008-2015. Prawdopodobnie z tego powodu, że byli za młodzi. Zaczęli obserwować dopiero ostatnio i nawet nie wiedzą co to jest porządek prawny, w którym prymat wiedzie Konstytucja RP.

Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie ciekawe. W latach 2010-2015 PO miało niemal taką samą władzę jak PiS w latach późniejszych, w sensie parlament i prezydenta. Nikomu wtedy jednak nawet do głowy nie przyszło, że można wziąć sobie jeszcze prokuraturę i sądy, aby móc robić największe przekręty i łajdactwa, wykorzystywać aparat państwowy do utrzymania władzy, a w razie czego mieć obsadzony wymiar sprawiedliwości pionkami ukręcającymi łeb sprawie.

PiS ogólnie nie jest partią europejską, a przeszczepionym na grunt polski wariantem systemu władzy z Rosji czy Białorusi. Fakt, że PO nie potrafi (albo nie ma woli) rozliczyć tego skoku na państwo bardzo źle o nas świadczy.

Edytowane przez nemar
  • Upvote 9
Opublikowano

@GordonLameman

No jak ktoś jest członkiem partii, która to wcale, a wcale nie ostrzy sobie ząbków na wspólną brunatną koalicję z PiSem, to ma prawo tak mówić. Niestety nawet w tak oczywistych sprawach jak trójpodział władz i niechęć do dyktatur jesteśmy przedzieleni na pół. Czasem mam wrażenie, że jakby Bosak czy Kaczyński powiedzieli, że niebo jest purpurowe to też byśmy się podzielili na obóz niebieski i purpurowy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Heh dużo ludzi nie widziało i dziś nie chce tego widzieć jak pis okradał i prywatyzował państwo według własnych potrzeb.

A powinno to być w interesie wszystkich, nawet Konfederatów pokazywać wzdłuż i wszerz co PiS chciał zrobić z tym krajem i prawie PiS-owi to się udało.

Edytowane przez Spl97
  • Like 1
Opublikowano

Dla konfederosji jedyna szansa na dopchanie się do koryta to koalicja z PiSem.

Już jest zresztą dograna, ale Sawicki za mało PSLowców skaptował by mieli większość rok temu. Teraz liczą że jak jakimś cudem kandydat gangsterski wygra, to jeszcze paru dołączy i obalą obecny rząd a stworzą swój.

Z USA dostaną tutaj wsparcie, to też nie jest całkiem bez znaczenia. Tzn może przekonać niektórych posłów do zmiany stron.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Spl97 napisał(a):

A powinno to być w interesie wszystkich, nawet Konfederatów pokazywać wzdłuż i wszerz co PiS chciał zrobić z tym krajem i prawie PiS-owi to się udało.

dla konforuskich smieci jedynm celem jest dorwanie sie do koryta ku chwale wladimira putina nic mniej nic wiecej 

• Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Teraz liczą że jak jakimś cudem kandydat gangsterski wygra, to jeszcze paru dołączy i obalą obecny rząd a stworzą swój.

Jak Nawrocki wygra i będzie kolejnym pajacem po Dudzie, to wręcz może coś w tym być, że będą prowadzić działania sabotujące rząd nie na metodzie wetowania czy odsyłania ustaw przepchniętych przez Sejm do TK, ale może jeszcze grubszego z doprowadzeniem do przyspieszonych wyborów parlamentarnych, gdzie PiS będzie w kampanii rozdawał karty.

Opublikowano
14 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

@LeBomB

Wracając do osób chorych na SM których jest ok. 60k w Polsce , po 2 lub 3 rzucie często kończą na wózku jako niezdolne do samodzielnej egzystencji wymagający całodobowej opieki i najważniejsze są właśnie systematyczne rehabilitacje , ćwiczenia i masaże.

Wg mnie w leczeniu SM notujemy stały postęp. Zarówno w ramach NFZ jak i prywatnej ochrony zdrowia. Dużo gorzej mają osoby z innymi schorzeniami neurologicznymi, Parkinson, Alzheimer, inne otępienia.

Opublikowano (edytowane)

Dobra Panie @GordonLameman

Nawiązując do poprzednich:

Cytat

Nie będę odnosił się do poszczególnych ścian tekstu, które wrzuciłeś, bo one nie mają żadnego sensu i są stekiem kłamstwa Jacka Kurskiego i/lub Twoich własnych błędnych interpretacji.

Czyli "pomijamy to co nie pasuje do mojej narracji"

Cytat

Po pierwsze, nasz system polityczny jest tak ułożony, że zawsze rekomendacje/zgłoszenia sędziów TK są dokonywane przez partie polityczne.

Niezależność TK i jego sędziów, którą tak przytomnie podkreśliłeś we wpisie...

Niezależność TK jest gwarantowana jednokadencyjnością, kompetencjami DO TEGO przede wszystkim polega na niezależności od rządzącej instytucji, z czym od X czasu jest już problem

Cytat

Po drugie, do mniej więcej 2015 roku w Polsce istniał niezły konsensus w zakresie wyboru sędziów Tk, z mniejszymi lub większymi wyjątkami (np. Stępień).

Spodziewałem się takiej narracji. Zaczęłeś pierdzielenie o tym, że się nie znam, gdzie celowo zaznaczyłem sobie lata rządów PO a nie ich końcówke, żeby sprawdzic co napiszesz. Jednocześnie całe sedno sprawy skomentowałeś tak, żeby zabrzmiało to błaho co skrzętnie zresztą robisz bez przerwy udając najmądrzejszego. Ale i tak chwała, że o tym wspomniałeś o czym za chwilę, a teraz do sedna

Cytat

Kolejny raz bzdura.

PO+PSL wybierały sędziów zgodnie z prawem, z wyjątkiem 2 „nadmiarowych”. To jest wina PO/PSL i za to ich krytykowano. Najgłośniej robiła to… Gazeta Wyborcza. Ale Trybunał Konstytucyjny uznał tamten fragment ustawy za niezgodny z Konstytucją i wybór tych 2 nadmiarowych sędziów był nieważny. Za to wybór pozostałych 3 był OK, co do tego nie ma wątpliwości prawnych.

Natomiast PiS odmówił powołania wszystkich 5 i wybrał sobie 5 innych sędziów, w tym swoich polityków (Pawłowicz, Piotrowicz), czy ludzi im usłużnych (Muszyński). 3 z nich było tzw. dublerami.

To Ty masz pamięć złotej rybki i do tego brakuje Ci wiedzy w temacie, aby zinterpretować te wydarzenia zgodnie z prawdą.

Po pierwsze, w 2015 roku, to PO wprowadziło sobie nowelizacje ustawy o TK, która pozwoliła wrzucić "swoich" (oczywiście niezależnych w pełni, bo tylko pisowscy są partyjni :E ) sędziów jescze zanim wygasła kadencja poprzednich. Oznacza to nie mniej nie wiecej, że POwcy wiedząc że następuje zmiana władzy, obstawili TK swoimi pachołkami tylko dlatego, żeby uniemożliwić obsadzenie tych miejsc po zmianie władzy na PIS, gdzie zgodnie z obowiązującymi do tamtej pory zasadami, jak sam już SKRZĘTNIE WYPOMINAŁEŚ, powinna zrobić to nowa władza. Do tego cały proces legislcyjny był odpierdzielany na szybko, byleby to przepchnąć, ustawa zmieniła procedure wyboru sędziów byleby zdążyć.

Po czym finalnie do władzy doszedł PIS, i już kierując się zasadą oko za oko ząb za ząb, która trwa do dziś (ach, piękne ścieki obydwóch stron), przegłosowali sobie nowe uchwały tego dotyczące, wypierdzielił wszystkich pięciu sędziów wybranych przez PO, gdzie powinni wywalić dwóch (tam chyba był Sitek i jakis Sokalski czy jakos tak).

Od tej pory zaczął się Tuskowski kwik, że KON-STY-TUCJA i hurr durr, łamaie prawa, gdzie sami tak naprawdę zaczęli kombinowanie. Nie muszę chyba wspominać, jak abrdzo pro POwskie (czyli wtedy wszystkie) media przedstawiały sprawe robiąc nagonkę na pisiorów i robiąć z nich jedynych złych, w co ludzie wierzą do dzisiaj.
Później to już poszło że hej, i ten syf trwa aż do dzisiaj. Ale oczywiście według Ciebie to nie jest żadnym problemem

Cytat

Po trzecie, gdy PiS w 2015 roku zastał Trybunał Konstytucyjny, to WIĘKSZOŚĆ sędziów było wybranych głosami wielu partii, w m. in. głosami PiS. Jak to możliwe? Proste: PO/PSL i inni przedstawiali takich kandydatów, że nikt nie miał wątpliwości co do ich kompetencji i niezależności, a posłowie PiS (w tym Ziobro i Kaczyński) głosowali.

Szkoda, że już nie pokazałeś innych głosowań, gdzie ówczesna władza, zrobiła jak sam to nazwałeś, samowolke i komune

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=102&NrGlosowania=7

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=102&NrGlosowania=3

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=102&NrGlosowania=4

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=102&NrGlosowania=5

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=102&NrGlosowania=6

Cytat

Gdybyś czytał ze zrozumieniem co piszemy to byś wiedział, że mocno krytykujemy za to rządy koalicyjne. Lecisz znowu w jakieś urojenia na nasz temat.

Tak, wcześniej wszystko co napisałem to była TV REPUBLIKA propaganda a teraz nagle krytykujecie za to obecne rządy :lol2:

Cytat

Kolejne kłamstwo. Odpowiedź szersza w tym zakresie jest w odpowiedzi na tezę nr 1. TK nie był usłużny względem Po, bo składał się z ludzi o nieposzlakowanej opinii, a większość sędziów tamtego TK była wybrana głosami posłów PiS.

Sam sobie zaprzeczyłeś przed chwilą. PIS wywaliło wstawionych POwskich sędziów, i od tego zaczął sie kwik

Cytat

Nie, nie jest.

W Republice cała władza została oddana legalnie w ręce przyszłego imperatora. W Polskich warunkach Kaczyński sięgał po władzę nielegalnie i sam wysadzał bezpieczniki. 

Tak, kaczński zrobił przewrót stanu, i tak objął władze :rotfl2: szkoda, że ty sam się nie słyszysz, ale oczywiście NIE, nie jestes stronniczy, ani troche

Cytat

Dlatego dobrym pomysłem jest choćby Hołownia. 

Hołownia jest najlepszym pomysłem, zważywszy na to, że zmienia zdanie częściej niż ty skarpetki, a do tego jest perfekcyjnym tuskowym pieskiem

Cytat

EDIT:
przypomnijmy sobie jakie zwierzątka  PiS (tzw. Mniejsze zło) wypuścił przed wyborami:

Nie będę nawet wymieniał jakie dziwolągi sa  obecnej koalicji rządzącej. Co ty masz  z tym MNIEJSZE ZŁO, MNIEJSZE ZŁO, masz jakieś problemy z pamięcia i musisz sobie przypominać? :rotfl:

Cytat

A tam, opowiadacie. Przecież PiS TO MNIEJSZE ZŁO :E :E :E

Dupka piecze bardzo widzę w dalszym ciągu, że ktoś w twojej bańce stworzonej na forum skupiajcym garstke ludzi, śmie sprzeciwiać się Twojej najmojszej racji :lol2: 

Weź ty może załóż swoją partię :rotfl2:

Nie chce mi się już dalej komentować tego wszystkiego, serio. Prezentujesz taką manierę i sposób lawirowania pomiędzy faktami, byleby tylko pokazać że nasz ściek mniej śmierdzi od drugiego scieku, a jak ktoś powie, że może jednek drugi ściek śmierdzi mniej od pierwszego ścieku, to zaraz hurr durr :lol2:

Chociaż chyba przede wszytskim po to, żeby udowodnić że wielce Pan Gordon ma zawsze racje i jest najmądrzejszy :lol2:

Ale co ja wiem, jestem pisiorem przecież, chociaz ciekawe od kiedy bo sam o tym nie wiedziałem :lol2:

Jak rządził PIS, to jechałem po PISie tak samo jak teraz jadę po PO(KO) aka kartonowych rządach. Tyle, że teraz juz PIS nie rządzi, także radziłbym się skupić na tym co dzieje sie obecnie.

Szkoda, że uwzględniając całą reszte działań rządu to obecna koalicja to jeszcz większy śmiech na sali od PIS-u :lol2:

Ale nie no, jak to tak, przecież przez rok klapki na oczy, i łamanie wszelakich praw i robienie sobie ściery dosłownie ze wszystkiego jest OK. NAJWAŻNIEJSZE, żeby PIS, które już nie rządzi dostało po dupie. A co do obsadzania stanowisk swoimi partyjniakami, to kolejna aferka - Beata Michalec, zajęła stanowisko dyrektora Literatury, bo tak. Najlepsze jest to, że konkurs wygrała inna osoba, ale to przeciez mozna tego nie respektować, nie? Lemingoza w tym Państwie jest straszna.

Dobra, także takim miłym akcentem kończe ten temat, bo szkoda mojego czasu na dalsze takie jałowe dyskusje. Jak już wspominałem wcześniej, każdy wierzy w to co chce, ja mam i tak już głęboko ten cały cyrk gdzieś, a przede wszystkim, nie mam czasu żeby zajmować się komentowaniem głupot

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 18:36, Spl97 napisał(a):

Może i miał wtedy te zapędy, lecz Jarka skutecznie temperował wówczas Lechu, jego brat.

Nie bardzo, może niektóre ustawy hamował jeżeli wychodziło, że im poparcie spada.

To co mógł robić jako premier i prezes partii, nijak nie mogło być formalnie blokowane przez prezydenta. Lech mógł co najwyżej rozmawiać i nakłaniać do innych działań, ale nie czarujmy się, to Jarek ciągnął ten tandem.

Jedyne co realnie ich hamowało, to brak stabilnej większości w parlamencie. Tylko dzięki temu nie zrobili już wtedy bałaganu.

22 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Dla otyłych jest tylko gdy chcą się leczyć chirurgicznie, do czego kwalifikuje się niewiele osób z już na prawdę dużym problemem.

Bo pewnie kryją się pod innymi programami dotyczącymi przyczyn otyłości, a nie skutków. Stawiam, że najczęściej powiązane z cukrzycą.

Skoro nie traktujemy otyłości jako "za dużo żresz", to chyba leczenie będzie się sprowadzało przede wszystkim do podstawowej choroby, która do otyłości prowadzi. Zrzucenie nadwagi będzie częścią takiego leczenia.

Ten program dla palaczy bez szału - wygląda przede wszystkim jak pogadanka z lekarzem rodzinnym/podstawowej opieki.

@Yahoo86

Nie siedzę tak mocno w temacie (ciut więcej na bieżąco byłem z kilkanaście lat temu), no ale właśnie kojarzyłem, że interferon lepiej działał w młodym wieku. Jakie były inne leki, terapie nie mam pojęcia, co się zmieniło przez ostatnie lata też.

19 godzin temu, LeBomB napisał(a):

a to był po prostu przykład, bo rentę alkoholową czy badania profilaktyczne dla palaczy wprowadziło się bez problemu już jakiś czas temu, a dostępność leczenia na różne choroby się spowalnia, redukuje lub w ogóle usuwa z dofinansowania NFZ.

Kasa i tyle. No i skala problemu.

Jeżeli SM to około 50-60k, a palaczy jest około 28% populacji (nałogowych około 22%), to co bardziej obciąży system?
Podobnie z alkoholizmem, to są pojedyncze miliony osób z problemami alkoholowymi i uzależnionych. To nie tylko problemy zdrowotne, ale też społeczne.

Można to nazwać okrutnym, że się nie finansuje rzadkich chorób (zazwyczaj ciężkich), ale też nie bardzo jest sens kłaść nacisk na nie, skoro obok jest problem obejmujący sporą część społeczeństwa.

Można mówić, że choroba nie wybiera, a nałóg jest na własną prośbę. Tyle że to tak samo cyniczne, zwłaszcza że alkoholizm bywa dziedziczony.

Jak dla mnie, to tytoń mógłby być całkowicie zakazany, ale zbyt duża kasa za tym stoi, żeby ktoś to przepchnął przez legislację.

Ale dowalenie akcyz, czy podatków celowych do używek czemu nie. Byle faktycznie te środki szły na cele leczenia, profilaktyki, edukacji, a nie do zapychania budżetu.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Camis napisał(a):

Jeśli PIS dostanie kasę to życzę szczęścia w wyborach %-)

Zaraz po tym Tusk ogłosi rekonstrukcję... na którą i tak wszyscy będą mieli wywalone jajca.

Jak obstawiacie? Do jakich krajów będą KOwcy spieprzać za 3 lata? 🤔

Opublikowano
39 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Czyli "pomijamy to co nie pasuje do mojej narracji"

Nie. Żeby dyskusja była przejrzysta zrobiłem syntezę poszczególnych ścian tekstów.  I do każdej tezy się odniosłem.

Swoją drogą - zrobienie takiego zarzutu w sytuacji, kiedy ty pominąłeś całe fragmenty wypowiedzi i poruszone w nim wątki jest żałosne.

Niezależność TK jest gwarantowana jednokadencyjnością, kompetencjami DO TEGO przede wszystkim polega na niezależności od rządzącej instytucji, z czym od X czasu jest już problem

Co to znaczy "x" czasu? Wiesz, czy po prostu rzucasz bon moty?

Umieszczenie ludzi o nieposzlakowanej opinii, niezależnych, niezwiązanych z partią daje gwarancję niezależności. 

Spodziewałem się takiej narracji. Zaczęłeś pierdzielenie o tym, że się nie znam, gdzie celowo zaznaczyłem sobie lata rządów PO a nie ich końcówke, żeby sprawdzic co napiszesz. Jednocześnie całe sedno sprawy skomentowałeś tak, żeby zabrzmiało to błaho co skrzętnie zresztą robisz bez przerwy udając najmądrzejszego. Ale i tak chwała, że o tym wspomniałeś o czym za chwilę, a teraz do sedna

Bo nie masz o temacie zielonego pojęcia. Pokazujesz to w każdym wpisie.

Po pierwsze, w 2015 roku, to PO wprowadziło sobie nowelizacje ustawy o TK, która pozwoliła wrzucić "swoich" (oczywiście niezależnych w pełni, bo tylko pisowscy są partyjni :E ) sędziów jescze zanim wygasła kadencja poprzednich. Oznacza to nie mniej nie wiecej, że POwcy wiedząc że następuje zmiana władzy, obstawili TK swoimi pachołkami tylko dlatego, żeby uniemożliwić obsadzenie tych miejsc po zmianie władzy na PIS, gdzie zgodnie z obowiązującymi do tamtej pory zasadami, jak sam już SKRZĘTNIE WYPOMINAŁEŚ, powinna zrobić to nowa władza. Do tego cały proces legislcyjny był odpierdzielany na szybko, byleby to przepchnąć, ustawa zmieniła procedure wyboru sędziów byleby zdążyć.

To nie była nowelizacja, a uchwalenie zupełnie nowej ustawy o TK.

I znowu komrpmitujesz się niewiedzą, bo to nie było na "chybcika". Ustawa była procedowana od 2013 roku, laiku:

https://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1590

Nie obstawiali "pachołkami", a próbowali zablokować kolejne próby umieszczenia w TK takich kreatur jak Pawłowicz. Jeśli dobrze kojarzę to PiS próbował to zrobić 3 razy. 

Nic nie pominąłem. Napisałem wprost - PO/PSL zrobiły skok na Tk nominując dwóch nadmiarowych. 

Nie, proces legislacyjny nie był na szybko - czemu kłamiesz? Proces przyspieszył w kwietniu, ale na nową ustawę o TK zanosiło się długo.  Co więcej, potem PiS robił legislacje w 3 dni, wiec taka gdzie były konsultacje publiczne to jest legislacja w normalnym trybie.

Co więcej cała ta ustawa jest OK. problematyczna jest tylko jedna poprawka zgłoszona przez posła PO, Kropiwnickiego. 

Po czym finalnie do władzy doszedł PIS, i już kierując się zasadą oko za oko ząb za ząb, która trwa do dziś (ach, piękne ścieki obydwóch stron), przegłosowali sobie nowe uchwały tego dotyczące, wypierdzielił wszystkich pięciu sędziów wybranych przez PO, gdzie powinni wywalić dwóch (tam chyba był Sitek i jakis Sokalski czy jakos tak).

Od tej pory zaczął się Tuskowski kwik, że KON-STY-TUCJA i hurr durr, łamaie prawa, gdzie sami tak naprawdę zaczęli kombinowanie. Nie muszę chyba wspominać, jak abrdzo pro POwskie (czyli wtedy wszystkie) media przedstawiały sprawe robiąc nagonkę na pisiorów i robiąć z nich jedynych złych, w co ludzie wierzą do dzisiaj.
Później to już poszło że hej, i ten syf trwa aż do dzisiaj. Ale oczywiście według Ciebie to nie jest żadnym problemem

Te uchwały były nielegalne i niezgodne z Konstytucją. 

Nie można było skutecznie wybranych uchwałami 3 sędziów TK "cofnąć", a to zrobił PiS. To właśnei na tym polega łamanie praworządności przez PiS.

Napisałem, że to wina Po/PSL i oni to zaczeli. Ale PiS nie musiał nic robić, bo TK uznał poprawkę za niekonstytucyjną. Nie kłam mi tutaj, że nie widzę w tym problem, bo widzę. I piszę o tym. Znowu masz urojenia, czy doczytanie kilku prostych zdań cię przerasta?

Nie pokazałem tych, bo... poźniej PiS uwalił te uchwały o wyborze. No i odnosiłem się do Twojej kłamliwej tezy, że TK został dawno temu "przejęty przez PO". 

Nie było tak. Moze jak ktoś jest laikiem i łyka kłamstwa Jacka Kurskiego to da sie na to nabrać. Ale właśnie próbuję ci na spokojnie wytłumaczyć, żę się mylisz. 

Tak, wcześniej wszystko co napisałem to była TV REPUBLIKA propaganda a teraz nagle krytykujecie za to obecne rządy :lol2:

Bo piszesz puste bon moty zaczerpnięte stamtąd. Nawet jak trafisz z krytyką w kilku aspektach to raze mz tym podajesz brednie o "bodnarowcach", co jest oczywistą kłamliwą pisowską propagandą. 

Sam sobie zaprzeczyłeś przed chwilą. PIS wywaliło wstawionych POwskich sędziów, i od tego zaczął sie kwik

Nie, nie zaprzeczyłem. Wystarczy porównać życiorysy tych sędziów, aby widzieć różnice. 

Tak, kaczński zrobił przewrót stanu, i tak objął władze :rotfl2: szkoda, że ty sam się nie słyszysz, ale oczywiście NIE, nie jestes stronniczy, ani troche

Sporo mówiło się o "pełzającym zamachu stanu". Kaczyński zniszczył wszystkie bezpieczniki demokratycznego państwa i nie wahał się przy obsadzaniu stanowisk najgorszymi mętami - bez kwalifikacji merytorycznych, ani moralnych. Zaprzeczysz temu?

Hołownia jest najlepszym pomysłem, zważywszy na to, że zmienia zdanie częściej niż ty skarpetki, a do tego jest perfekcyjnym tuskowym pieskiem

Hołownia ugiął się no. w sprawie aborcji przed Tuskiem? 

Nie będę nawet wymieniał jakie dziwolągi sa  obecnej koalicji rządzącej. Co ty masz  z tym MNIEJSZE ZŁO, MNIEJSZE ZŁO, masz jakieś problemy z pamięcia i musisz sobie przypominać? :rotfl:

Co z tym mam? Bo to żałośnie głupi tekst do napisania po 8 latach rządów PiSu. Problemów z pamięcią nie mam. To ty je masz - dlatego na tak wielu kłamstwach cię ciągle łapię. 

Dupka piecze bardzo widzę w dalszym ciągu, że ktoś w twojej bańce stworzonej na forum skupiajcym garstke ludzi, śmie sprzeciwiać się Twojej najmojszej racji :lol2: 

Weź ty może załóż swoją partię :rotfl2:

To nie jest kwestia racji, a faktów które przekłamujesz na modłę Jacka Kurskiego. nie wiem po co. Widocznie jesteś na tyle naiwny, że uwierzyłeś w jego kłamstwa.

Nie chce mi się już dalej komentować tego wszystkiego, serio. Prezentujesz taką manierę i sposób lawirowania pomiędzy faktami, byleby tylko pokazać że nasz ściek mniej śmierdzi od drugiego scieku, a jak ktoś powie, że może jednek drugi ściek śmierdzi mniej od pierwszego ścieku, to zaraz hurr durr :lol2:

Chociaż chyba przede wszytskim po to, żeby udowodnić że wielce Pan Gordon ma zawsze racje i jest najmądrzejszy :lol2:

Żałosna wymówka, bo nie masz co napisać. Złapałem cię na kłamstwach i pokazałem, że nie masz podstawowej wiedzy o tamtych wydarzeniach.

Ale co ja wiem, jestem pisiorem przecież, chociaz ciekawe od kiedy bo sam o tym nie wiedziałem :lol2:

Jak rządził PIS, to jechałem po PISie tak samo jak teraz jadę po PO(KO) aka kartonowych rządach. Tyle, że teraz juz PIS nie rządzi, także radziłbym się skupić na tym co dzieje sie obecnie.

Szkoda, że uwzględniając całą reszte działań rządu to obecna koalicja to jeszcz większy śmiech na sali od PIS-u :lol2:

Nie widzę powodów do uznania, że obecna koalicja to "śmiech na sali większy od PiSu". Mają mniejszą skuteczność bo to koalicja i nie mają prezydenta. I jest za co ich krytykować. Ale PiS po roku władzy odjebał TK, SN, i zaczął rozawalać KRS. 

Mniejszym złem jest właśnie koalicja z udziałem KO. Dlatego ich popieramy. Nie dlatego, żę są fajni. Bo nie są. Ale dlatego, że PiS jest od nich gorszy. We wszystkim. 

Ale nie no, jak to tak, przecież przez rok klapki na oczy, i łamanie wszelakich praw i robienie sobie ściery dosłownie ze wszystkiego jest OK. NAJWAŻNIEJSZE, żeby PIS, które już nie rządzi dostało po dupie. A co do obsadzania stanowisk swoimi partyjniakami, to kolejna aferka - Beata Michalec, zajęła stanowisko dyrektora Literatury, bo tak. Najlepsze jest to, że konkurs wygrała inna osoba, ale to przeciez mozna tego nie respektować, nie? Lemingoza w tym Państwie jest straszna.

Z czego niby robienie sobie ściery? Możesz konkretnie a nie pustymi bon motami? 

Tak, za te konkursy powinni polecieć. Ale to się nijak ma do tego co odjebał PiS w swoich pierwszych altach władzy - oni wywalili konkursy, obsadzili wszystko miernotami typu Suski.

Dobra, także takim miłym akcentem kończe ten temat, bo szkoda mojego czasu na dalsze takie jałowe dyskusje. Jak już wspominałem wcześniej, każdy wierzy w to co chce, ja mam i tak już głęboko ten cały cyrk gdzieś, a przede wszystkim, nie mam czasu żeby zajmować się komentowaniem głupot

To nie jest jałowa dyskusja gdy masz otwartą głowę i znasz fakty. Ty masz głowę zamkniętą i wolisz wierzyć w brednie Kurskiego czy Republiki, zamiast w fakty, które co rusz Ci tutaj udowadniam.

Ja dalej będę się nabijał z kretyńskiego tekstu o tym, ze PiS to mniejsze zło. Bo to był po prostu kretyński tekst. 

• Upvote 1