huudyy 3 106 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Godzinę temu, Grolshek napisał(a): Jedyne co mogę o brązowym "prezydencie" powiedzieć to nic nie mogę bo administracja czuwa. Wkleję więc niezwiązany z sytuacją link: Mógłbyś wyjaśnić co cię tak obruszyło? To, że nie podpisał którejś konkretnej ustawy?
Yahoo86 335 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): Teoretycznie - jeśli nie będzie zmian prawnych to muszą do końca września opuścić Polskę To nie do końca tak (jeśli się mylę to mnie popraw). Wygaśnięcie specustawy nie oznacza automatycznego nakazu opuszczenia kraju - osoby objęte ochroną czasową (status UKR) mogą dalej legalnie przebywać w Polsce, nawet jeśli już pracują. Dla tych, którzy chcą stabilniejszego statusu - jest opcja ubiegania się o pobyt czasowy, choć nie jest ona obowiązkowa. Nowelizacja planuje ułatwić tę ścieżkę - dzięki specjalnemu trybowi konwersji statusu. Problem nie leży po stronie ukraińskich uchodźców, lecz w logistycznym zatorze administracyjnym. Zawieszone terminy, nierozpoczynane postępowania i długie oczekiwania - to realne wyzwania, które mogą skutkować de facto utratą statusu przez osoby, które chciały go zalegalizować. Jeśli nie zostaną wprowadzone przejściowe rozwiązania - jak przedłużenie ważności PESEL UKR albo uproszczona ścieżka na pobyt tymczasowy - grozi nam nie chaos administracyjny, a efekt „szarej strefy” - nie z winy jednostek, lecz przez niedostosowanie systemu. 1
Klakier1984 800 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Lekarze dziękują Nawrockiemu https://www.money.pl/gospodarka/lekarze-zadowoleni-z-weta-ws-ukraincow-dowod-ze-nasz-glos-jest-slyszany-7193113333857024a.html
huudyy 3 106 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 7 minut temu, Winter napisał(a): Mówiłem, że oni kochają nazizm i swojego batkę Banderę. oni to sobie mogą chcieć jeszcze wymagania nam będą stawiać. Dziwię się, że ta ustawa nie przeszła dawno temu, jeszcze w czasach premiery "Wołynia". 3 minuty temu, Yahoo86 napisał(a): Jeśli nie zostaną wprowadzone przejściowe rozwiązania - jak przedłużenie ważności PESEL UKR albo uproszczona ścieżka na pobyt tymczasowy - grozi nam nie chaos administracyjny, a efekt „szarej strefy” - nie z winy jednostek, lecz przez niedostosowanie systemu. Przeżyliśmy najazd ze wschodu setek tysięcy uchodźców po wybuchu wojny i podołaliśmy, więc teraz też damy radę.
Yahoo86 335 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 9 minut temu, huudyy napisał(a): Przeżyliśmy najazd ze wschodu setek tysięcy uchodźców po wybuchu wojny i podołaliśmy, więc teraz też damy radę. Jasne, poradzimy sobie - jak zwykle, tylko szkoda, że zawsze musi to być "damy radę mimo bałaganu", zamiast "rozwiązaliśmy to dobrze i z wyprzedzeniem". Bo tu nie chodzi o to, czy przetrwamy, tylko czy nie zafundujemy sobie zbędnego chaosu przez brak decyzji, który uderzy w urzędy, pracodawców i ludzi chcących po prostu żyć legalnie.
GordonLameman 9 185 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 28 minut temu, tomcug napisał(a): Dobrze wiesz, że w praktyce nikt ich nie wyrzuci Poza tym co za problem uchwalić kolejną (spec)ustawę regulującą wyłącznie tę kwestię? Batyr tego nie zawetuje, bo raczej nie chce być nazwany russkim agentem. Jak pisałem wyżej - niezależnie od tego biznes ściągnie nowych z Kolumbii. Żeby ograniczyć ryzyko pozostania bez siły roboczej 1 1 1
areczek1987 1 000 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 17 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): Patrzcie pisowiec
adashi 1 663 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Tak? I co potem zrobi z tymi ściągniętymi?
nozownikzberlina 580 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 7 minut temu, areczek1987 napisał(a): Patrzcie pisowiec Niestety nie trafiłeś, ale mimo wszystko wolałbym być pisowcem niż peowcem. Peowiec to już jest zwyczajny upadek intelektualny.
tomcug 2 778 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 15 minut temu, GordonLameman napisał(a): Jak pisałem wyżej - niezależnie od tego biznes ściągnie nowych z Kolumbii. Żeby ograniczyć ryzyko pozostania bez siły roboczej I bez tego by ściągnął. 1
areczek1987 1 000 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a): Niestety nie trafiłeś, ale mimo wszystko wolałbym być pisowcem niż peowcem. Peowiec to już jest zwyczajny upadek intelektualny. No chyba robisz za jakiego prowokatora... 1
huudyy 3 106 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 6 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): Niestety nie trafiłeś, ale mimo wszystko wolałbym być pisowcem niż peowcem. Peowiec to już jest zwyczajny upadek intelektualny. dobra pamięć ale krótka https://listaaferpisu.pl/ jedno i to samo gówno.
nozownikzberlina 580 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 (edytowane) 2 minuty temu, areczek1987 napisał(a): No chyba robisz za jakiego prowokatora... ? Nie. Zobacz, że nawet Żukowska ma bekę z peowców, a ona nigdy nie była najostrzejszym ołówkiem w piórniku. Poza tym to Ty wyskoczyłeś z głupią przypinką, jakobym był pisowcem. Teraz, huudyy napisał(a): dobra pamięć ale krótka https://listaaferpisu.pl/ jedno i to samo gówno. Prawda to. Edytowane 25 Sierpnia 2025 przez nozownikzberlina
Badalamann 1 078 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @GordonLameman nie będą ściągać dodatkowych z Kolumbii, bo wiedzą że Ukraińcy zostaną. 1
huudyy 3 106 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a): ? Nie. Zobacz, że nawet Żukowska ma bekę z peowców, a ona nigdy nie była najostrzejszym ołówkiem w piórniku. Poza tym to Ty wyskoczyłeś z głupią przypinką, jakobym był pisowcem. akurat Żukowska jest ostatnim autorytetem jeśli chodzi o robienie beki z kogoś, bo ona sama jest chodzącym żartem (albo leżącym w wannie) - komuch Miller dobrze ją ocenił gdy mówił o szansie. 6 minut temu, Winter napisał(a): śmieszne i żenujące jednocześnie - żeby ludzie z takich pozycji używali takiego rynsztoka publicznie... Żenada klasy politycznej na pełnej.
nozownikzberlina 580 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Teraz, huudyy napisał(a): akurat Żukowska jest ostatnim autorytetem jeśli chodzi o robienie beki z kogoś, bo ona sama jest chodzącym żartem (albo leżącym w wannie) - komuch Miller dobrze ją ocenił gdy mówił o szansie. Owszem, ale jeśli nawet ktoś taki punktuje ich celnie, to jest to bardzo wymowne.
GordonLameman 9 185 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 5 minut temu, Badalamann napisał(a): @GordonLameman nie będą ściągać dodatkowych z Kolumbii, bo wiedzą że Ukraińcy zostaną. Dziś miałem telefon od klienta z pytaniem czy są jakieś ułatwienia w ściąganiu innych i co z Ukraińcami skoro jest weto. To nie moja działka więc przekierowałem dalej Duży biznes nie będzie ryzykował. 1
KiloKush 735 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Dziś miałem telefon od klienta z pytaniem czy są jakieś ułatwienia w ściąganiu innych i co z Ukraińcami skoro jest weto. To nie moja działka więc przekierowałem dalej Duży biznes nie będzie ryzykował. Będą ściągać nawet jakby był tu nadmiar Ukraińców i 20% bezrobocia. Będą ściągać tak długo jak w Excelu wyjdzie, że wywalenie załogi Polaków/Ukraińców da z 1 zł na godzinę mniej dla pracownika miliony zysku rocznie w całej firmie. 5
GordonLameman 9 185 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 7 minut temu, KiloKush napisał(a): Będą ściągać nawet jakby był tu nadmiar Ukraińców i 20% bezrobocia. Będą ściągać tak długo jak w Excelu wyjdzie, że wywalenie załogi Polaków/Ukraińców da z 1 zł na godzinę mniej dla pracownika miliony zysku rocznie w całej firmie. Batyr dał im kolejny powód 1
Badalamann 1 078 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 11 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dziś miałem telefon od klienta z pytaniem czy są jakieś ułatwienia w ściąganiu innych i co z Ukraińcami skoro jest weto. To nie moja działka więc przekierowałem dalej Duży biznes nie będzie ryzykował. Nie dopóki nie będą mieli pewności że Ukraińcy mieliby stracić tu prawo pobytu i ruszyć dalej na "zachód". Jest po prostu moment paniki, nakręcanej przez media. Sądzę że do tygodnia sprawa będzie wyjasniona. Może szybciej.
kubikolos 1 401 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 najlepsze jest to ze Nawrocki wetuje tylko to co obiecal i ludzie popieraja te kwestie a KO zostalo zepchniete do roli tlumaczenia ludziom jak zle jest to co chcecie XD ze tez Nawrocki tak bedzie oral ten rzad to bylo nie do przewidzenia od KO jedyne co wyszlo to #kosztowneWeto, to maks ich mozliwosci XDDDDDDDDDDD reszta to same wycie w sumie wszyscy sa ZA: Trzaskowski-Tusk-Nawrocki wszyscy mowia jednym glosem CO STOI NA PRZESZKODZIE? XDDDDDDDDDDD
ibizpl 175 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 51 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dziś miałem telefon od klienta z pytaniem czy są jakieś ułatwienia w ściąganiu innych i co z Ukraińcami skoro jest weto. To nie moja działka więc przekierowałem dalej Duży biznes nie będzie ryzykował. W d..pie miejmy taki duży biznes, fajnie jakby jeszcze Karolesku poblokował ten import roboli z egzotyków. A duży biznes który sobie bez nich nie radzi niech spie..ala do kolumbii czy gdzie tam chce, i tak u nas podatków nie płacą. To co PO ostatnio odwala na X i ogólnie już przekracza wszelkie granice, chyba pora wyjść na ulice i zrobić porządek z tymi sku...lami bo sami stołków nie puszczą. 1 4 1 3
voltq 1 372 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 https://businessinsider.com.pl/biznes/weto-karola-nawrockiego-to-uderzy-w-polskich-pracodawcow-i-gospodarke/850rjky Bardzo dobra decyzja prezydenta Nawrockiego 3
Rekomendowane odpowiedzi