Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LeBomBTen medal ma trzy strony. 

Przez tworzenie coraz to nowych i nowych i więcej i więcej tego typu przepisów sprawia, że firmy muszą mieć coraz bardziej rozbudowane zaplecze administracyjne. Co z kolei sprawia, że same firmy muszą być coraz większe, aby zwyczajnie było komu sie tym zajmować i za co. To zabija małych przedsiębiorców i przedsiębiorczość w ogóle, bo zamiast zająć sie meritum swojej działalności zajmują się stwarzaniem warunków pod coraz to nowe przepisy i administrują nimi. Sprzyja natomiast dużym firmom i korporacjom. To nie musi oznaczać nic złego, ale nie udawajmy wtedy przynajmniej, że zależy nam na takich cechach jak przedsiębiorczość, innowacyjność i co tam jeszcze powinno cechować małe firmy. Wpuśćmy odpowiednie korporacje i inne duże podmioty. Niech poprzejmują wszystko. Będziemy wtedy funkcjonować zgodnie z zaawansowanymi i równymi zasadami, ale jak chłopi feudalni u Pana. A tylko najlepsi będą pracować na swój rachunek. 

Ja jestem zdania, że zbędne przepisy powinny być ograniczane. Coś na zasadzie 20% wysiłków, 80% efektów.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman i inne osoby co się ze mnie śmieją jak rzekomo mi źle idzie biznes choć ja nigdy tego nie pisałem:

https://www.money.pl/gospodarka/narastaja-problemy-w-branzy-rekordzista-ma-niemal-14-mln-zl-dlugu-7235099615644160a.html

JDG pod największą presją

Najtrudniejsza sytuacja dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych. Odpowiadają one za 580,6 mln zł zadłużenia, czyli ponad 40 proc. całej kwoty i stanowią ponad połowę wszystkich zadłużonych firm w przemyśle. Ich przeciętne zobowiązanie wynosi 44 tys. zł.

Dlatego piszę o ulgach. Bo jak wyrżniecie do końca JDG to zostaniecie sami z korpo które zrobią wam wszystkim z d. jesień średniowiecza. Nieważne czy jak ty gordo doradzacie czy pracujecie tam na etacie i nieważne na jakim szczeblu. Jak całkowicie przejmą cały rynek zrobią z was wszystkich niewolników. A ten raport dotyczy wyłącznie przemysłu. Podejrzewam, że w handlu i usługach w JDG jest jeszcze gorzej. No ok - może w samym handlu bo na szczęście jeszcze korpo nie wzięły się za fryzjerów i stolarzy choć i tu próbują robić sieciówki. 

I taki kretyn z Lewicy (partii) nie rozumie, że jest kolosalna różnica pomiędzy korpo z milardami i JDG z zadłużeniami. Dla niego każdy ma płacić ten sam ZUS. No ok prawie ten sam bo widełki są takie, że i tak niemal każdy płaci podobnie. Po zmianie w polskim ładzie. Zresztą na tym akurat polu idą ręka w rękę z PiS. Choć też akurat ich projekt dot. składki zdrowotnej jest ok, ale to z kolei blokuje KO. Jednym słowem mówiąc - każdy chce wydymać najmniejszego przedsiębiorcę bo nie mamy siły przebicia, bo mamy za małą siłę wyborczą w przeciwieństwie do etatowców. No, ale szykują kraj pod niewolników więc... Ja mam osobiście wywalone... ale nowe pokolenia nie będą miały dobrze, a jeszcze od małego tak mają mózgi orane przez szkoły i mainstream, że nawet nie będą wiedzieć w jakim g. żyją :) Jak na YT bronili steama... Bo mogą mieć gierkę wciągu 30sek.. i to największa wartość... :rotfl2: A, że nie da się jej sprzedać, a, że po śmierci legalnie przepada, a że teoretycznie steam może im zablokować pod niemal każdym pretekstem - reasumując to nic nie jest ich; to już ich mało obchodzi. 

Jak pisałem - będą wyłącznie mieszkania na wynajem, samochody i pralki na abonament. A cała własność będzie skupiona w rękach 10% ludzi na świecie, a 90% będzie na nich tyrało. Zobaczycie za 100 lat. Jak jakiś 10 latek to teraz przeczyta może dożyje. Chyba, że w końcu znajdzie się ktoś kto poprowadzi za sobą tłumy i rozwali ten system.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

kazdy rzad chce dojechac i wycisnac ostatnie soki z JDG, odc 2137

11 minut temu, hubio napisał(a):

Jak pisałem - będą wyłącznie mieszkania na wynajem, samochody i pralki na abonament. A cała własność będzie skupiona w rękach 10% ludzi na świecie, a 90% będzie na nich tyrało. Zobaczycie za 100 lat. Jak jakiś 10 latek to teraz przeczyta może dożyje. Chyba, że w końcu znajdzie się ktoś kto poprowadzi za sobą tłumy i rozwali ten system.

nie bedziesz mial niczego i bedziesz szczesliwy, to nie jest wielkie odkrycie bo od dawna to jest nakreslone i caly zachod to realizuje, tu nawet trudno byc zaskoczonym

13 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Pełna zgoda więc po co ta szopka ? Żeby pewien gatunek półgłówków uwierzył, że dzięki temu zwiększą się jego szanse podczas rekrutacji ?? ??

szopka z tego powodu co zawsze - my implementujemy, nie wymyslamy

cale te cyrki z plcia, lpg czy transami to wszystko dostalismy do zaimplementowania

Opublikowano
8 minut temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman i inne osoby co się ze mnie śmieją jak rzekomo mi źle idzie biznes choć ja nigdy tego nie pisałem:

Po co mnie w ogóle zaczepiasz? Znowu mam Ci udowodnić, że się mylisz? :) 

JDG pod największą presją

Najtrudniejsza sytuacja dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych. Odpowiadają one za 580,6 mln zł zadłużenia, czyli ponad 40 proc. całej kwoty i stanowią ponad połowę wszystkich zadłużonych firm w przemyśle. Ich przeciętne zobowiązanie wynosi 44 tys. zł.

Trudno, żeby to nie JDG miały zadłużenie, skoro cała idea osób prawnych to sposób na ograniczenie odpowiedzialności osoby prowadzącej działalność gospodarczą :lol2:

Dlatego piszę o ulgach. Bo jak wyrżniecie do końca JDG to zostaniecie sami z korpo które zrobią wam wszystkim z d. jesień średniowiecza. Nieważne czy jak ty gordo doradzacie czy pracujecie tam na etacie i nieważne na jakim szczeblu. Jak całkowicie przejmą cały rynek zrobią z was wszystkich niewolników. A ten raport dotyczy wyłącznie przemysłu. Podejrzewam, że w handlu i usługach w JDG jest jeszcze gorzej. No ok - może w samym handlu bo na szczęście jeszcze korpo nie wzięły się za fryzjerów i stolarzy choć i tu próbują robić sieciówki. 

Tymczasem rzeczywistość:

image.png.022ae0b731085baa846ba011733b5c95.png

I taki kretyn z Lewicy (partii) nie rozumie, że jest kolosalna różnica pomiędzy korpo z milardami i JDG z zadłużeniami. Dla niego każdy ma płacić ten sam ZUS. No ok prawie ten sam bo widełki są takie, że i tak niemal każdy płaci podobnie. Po zmianie w polskim ładzie. Zresztą na tym akurat polu idą ręka w rękę z PiS. Choć też akurat ich projekt dot. składki zdrowotnej jest ok, ale to z kolei blokuje KO. Jednym słowem mówiąc - każdy chce wydymać najmniejszego przedsiębiorcę bo nie mamy siły przebicia, bo mamy za małą siłę wyborczą w przeciwieństwie do etatowców. No, ale szykują kraj pod niewolników więc... Ja mam osobiście wywalone... ale nowe pokolenia nie będą miały dobrze, a jeszcze od małego tak mają mózgi orane przez szkoły i mainstream, że nawet nie będą wiedzieć w jakim g. żyją :) Jak na YT bronili steama... Bo mogą mieć gierkę wciągu 30sek.. i to największa wartość... :rotfl2: A, że nie da się jej sprzedać, a, że po śmierci legalnie przepada, a że teoretycznie steam może im zablokować pod niemal każdym pretekstem - reasumując to nic nie jest ich; to już ich mało obchodzi. 

Fajny stek bzdur. :) 

Na tym polega niestety największa wada kapitalizmu - premiuje KAPITAŁ. Nie trzeba żadnych zmian, żeby nieruchomości były trudne do kupienia - to wynika z samych cen i utraty wartości nabywczej pieniadza. Grupa, która skupia kapitał wykupuje nieruchomości i wynajmuje je skalpując ludzi do gołego. 

Tak to od lat działa w największych miastach świata. I do nas też dociera bo nieruchomości są bardzo drogie. 

To co ty piszesz o jakichś 100 lat to są infantylne bzdurki. To dzieje się naturalnie i jest wynikiem właśnie kapitalizmu oraz opodatkowania przede wszystkim pracy oraz niewielkim opodatkowaniem kapitału. 

1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

nie bedziesz mial niczego i bedziesz szczesliwy, to nie jest wielkie odkrycie bo od dawna to jest nakreslone i caly zachod to realizuje, tu nawet trudno byc zaskoczonym

Fajne bzdurki, takie wprost z szurskich teorii spiskowych. Ale pasują do Ciebie :) 

To po prostu wynik kapitalizmu i jak pisałem wyżej - opodatkowania przede wszystkim pracy.