Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, czyli są. Ja nie robię tego typu postępowań, ale faktycznie puste faktury wychodzą albo przy kontrolach albo przy większych wałach. 

Są dobrze udokumentowane.

Takie rzeczy przechodzą całymi masami.

Słynna "Usługa zgodnie z zamówieniem" ciągle na topie.

Nawet fakturki z Wólki Kosowskiej ciągle jakoś przechodzą, aczkolwiek zbierają się nad niektórymi czarne chmury i może wreszcie coś się wydarzy.

Nasz Kraj kuleje u podstaw. I chodzi mi o taką podstawową kontrole prawa.

Swoją droga mieliśmy takiego budowlańca, który przez lata uzbierał milion złotych nadwyżki na vacie. I uwierzcie, że nikt z Urzędu nie zastanowił się nad tym... jak właściwie ten koleś funkcjonuje. :)

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Koalicja Obywatelska jest przede wszystkim niekompetentna :( 

Naprawdę w to wierzysz? Oni są tu po to żeby się nachapać i poustawiać jak radni w moim mieście na ustawie śmieciowej.

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

Naprawdę w to wierzysz? Oni są tu po to żeby się nachapać i poustawiać jak radni w moim mieście na ustawie śmieciowej.

To nie kwestia wiary. Ja niektóre z tych person poznałem :E 

Niekompetencja oraz chęć ustawienia się nie są przeciwstawne. 

Polityka zazwyczaj jest grą miernot, bo głównie miernoty są w stanie posunąć się tak daleko, żeby wygrać. Ludzie normalni mają skrupuły :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Patrzcie się, jakie to koszty. Od 2016 mielibyśmy już kilka atomówek za to.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Winter napisał(a):

Patrzcie się, jakie to koszty. Od 2016 mielibyśmy już kilka atomówek za to.

Jak na moje to byśmy mieli za to jakieś 300k mieszkań spółdzielczych.

Czaicie... 300 000 mieszkań co roku.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Bardzo dobrze.

Ale to nadal są groszowe sprawy, np na większość rzeczy które ja kupuje na Aliexpress czyli elektronika, moduły, IOT itp to jest albo 0% stawka albo max 4%.

I tak wychodzi dużo taniej niż w Polsce, kupuje moduł na Aliexpress za 7-8zł a ten sam w Polsce kosztuje 20-28zł.

Do tego w ciągu ostatnich 2 lat ostro przyspieszyli z dostawą, przeważnie dostaje towar w 7-9 dni. Dostawa za darmo do paczkomatu albo innego punktu odbioru.

Ewentualnie do domu, dostarcza poczta, kurier DHL albo Inpost.  Bezproblemowe zwroty w ciągu 90 dni, jesli masz "zaufane" konto które używasz od lat to zwrot kasy dostajesz po 10 minutach od zaniesienia paczki do punktu nadania. Oczywiście zwrot jest bezpłatny dostajesz etykietę nadania na maila. 

Po 2 miesiącach padła mi ładowarka do e-bike, zgłosiłem do Aliexpress i sprzedawcy oraz otworzyłem ticket. Ali kazało odesłać jako zwrot, i po chwili od nadania miałem już kasę z powrotem. 

Cytat

1. Komputery i części do PC
Komputery stacjonarne/laptopy (kod TARIC: 8471):
Stawka celna: 0% (większość sprzętu komputerowego jest zwolniona z cła w UE).
Podzespoły komputerowe (np. procesory, karty graficzne, płyty główne, dyski SSD, pamięci RAM):
Stawka celna: 0% (dotyczy większości komponentów komputerowych).
2. Smartfony
Smartfony (kod TARIC: 8517):
Stawka celna: 0%.
3. Elektronika – Arduino, moduły elektroniczne, akcesoria
Moduły Arduino i podobne (kod TARIC: 8542):
Stawka celna: 0%.
Czujniki, mikrokontrolery i inne drobne komponenty elektroniczne (kod TARIC: 8533, 8534, 8543):
Stawka celna: 0–2.7% (zależnie od specyfikacji komponentu).
4. Lutownice i narzędzia elektroniczne
Lutownice (kod TARIC: 8515):
Stawka celna: 2.7%.
Akcesoria i inne narzędzia (np. stacje lutownicze, narzędzia ręczne):
Stawki celne wahają się od 2.7% do 4.7%, w zależności od rodzaju produktu.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Koalicja Obywatelska jest przede wszystkim niekompetentna :( 

Niestety, do tego brak rzecznika. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Szambo napisał(a):

Może nie 300k, ale 150k tak. 

Mogli za to budować masę TBS dla osób, co za mało zarabiają na kredyt, a wynajem jest dla nim bardzo dużym obciążeniem budżetu. 

Rynek najmu by się wyregulował. Najem u osób prywatnych by kosztował mniej niż rata.

Uważacie, że jak spadną stopy procentowe to spadną koszty najmu? Czy finalnie najem będzie 2 razy droższy od raty za mieszkanie jaką płaci właściciel? 

Edytowane przez michasm
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Camis napisał(a):

Ale to nadal są groszowe sprawy

Od czegoś trzeba zacząć.

11 minut temu, Camis napisał(a):

Niestety, do tego brak rzecznika.

No właśnie, czemu nie mają rzecznika? Nie stać ich aby zapłacić dobrej papudze na pełen etat czy co?

Edytowane przez trepek
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, michasm napisał(a):

Uważacie, że jak spadną stopy procentowe to spadną koszty najmu? Czy finalnie najem będzie 2 razy droższy od raty za mieszkanie jaką płaci właściciel? 

W Polsce ceny chętnie rosną, ale nigdy chętnie nie maleją.

• Upvote 2
Opublikowano
20 minut temu, michasm napisał(a):

A można było dać kwotę wolną od podatku równą pensji minimalnej... 

Straty ograniczyć mniejszym procentem za drugi próg podatkowy, aby mniej osób przechodziło na B2B. 

Motłoch myśli, że VATu nie płaci i nie ma pojęcia co to kwota wolna. Łatwiej ludzi bajerować łatwą kasę tu i teraz.

24 minuty temu, Szambo napisał(a):

Dyrnym ludziom nie przegadasz.

Opublikowano
13 godzin temu, Camis napisał(a):

To że straci jest już praktycznie pewne, nic się nie nauczyli od poprzednich przegranych wyborów. 

Hehe teraz to i tak jest litowo bo jeszcze są wybory prezydenckie.

Prawdziwe dojonko wjedzie jak platforma zgarnie pełnię władzy.

Wystarczy popatrzeć jak jadą po bandzie by zniszczyć finanse PISu by nie było z kim przegrać.

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, trepek napisał(a):

Od czegoś trzeba zacząć.

To co jeszcze chcesz zrobić?, VAT już się płaci przy zakupie i teraz dojdzie cło. To i tak będzie sporo taniej niż w Chinach, a jak nałożysz jakieś astronomiczne cła to w Polsce te produkty też będą miały większą cenę. 

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

No właśnie, czemu nie mają rzecznika? Nie stać ich aby zapłacić dobrej papudze na pełen etat czy co?

A jak sobie wyobrażasz rzecznika 3 różnych partii od prawa do lewa? Realnie rolę rzecznika tego rządu pełni Tusk.

Opublikowano
2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Wystarczy popatrzeć jak jadą po bandzie by zniszczyć finanse PISu by nie było z kim przegrać.

Chodzi Ci o te Finanse, które bezprawnie zdefraudowali?

• Like 2
  • Upvote 6
Opublikowano
1 minutę temu, michaelius33 napisał(a):

Co za brednie, przecież PIS nielegalnie finansował swoja kampanie tymi środkami.

Prawidłowo że im zabrali kasę, wcześniej Nowoczesna miała zabraną subwencje za dużo mniejsze przewinienie. 

A pisiory jawnie łamali prawo wyborcze. 

• Like 1
  • Upvote 9
Opublikowano
32 minuty temu, Szambo napisał(a):

Takie mieszkania nie powstaną, bo już w sumie zostałeś wyjaśniony dlaczego (ja zresztą też). Wlaściciele mieszkań chcą aby były drogie. To są zazwyczaj ludzie z kasą, a ludzie z kasą lepiej potrafią w lobby. Poza tym, te mieszkania też musiałyby mieć bezpiecznik przed fliperami.

• Upvote 1
Opublikowano

I cyk Nawrocki dostanie boosta, Palade zaraz wyskoczy z SOWĄ 2137 :rotfl2:

Cytat

Nieoficjalnie: wiceprezydent USA przyjedzie do Polski

Wiceprezydent USA J.D. Vance ma przyjechać do Polski 27 stycznia i wziąć udział w obchodach 80. rocznicy wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz — podaje TVP World, powołując się na źródło w polskim rządzie.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nieoficjalnie-wiceprezydent-usa-przyjedzie-do-polski/ql06q75

Cytat

W Konfederacji wrze. Posłowie od Grzegorza Brauna nie chcą popierać Sławomira Mentzena

Posłowie Konfederacji przegłosowali uchwałę, że będą popierać Sławomira Mentzena w kampanii, ale pod dokumentem nie podpisało się dwóch członków klubu wiernych Grzegorzowi Braunowi — ustalił Onet. — Stoimy w rozkroku — słyszę od jednego z polityków partii, który jest zdania, że należy jak najszybciej wyrzucić braunistów z Konfederacji. — Wcześniej pytaliśmy ich, czy poprą Mentzena, czy Brauna. Od jednego z nich usłyszeliśmy, że kto wie, może i zagłosuje na Rafała Trzaskowskiego. To wszystko to jakiś jeden wielki żart — dodaje.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/w-konfederacji-wrze-poslowie-od-brauna-nie-chca-popierac-mentzena/zxznkyt

No kto by się spodziewał że coś będzie z tych komisji :rotfl:

Jak tam mają działać te komisje to zaorać je w cholerę, przecież to kabaret i pisiory się śmieją tylko z tych występów gdzie Kaczyński "ora" komisję. 

Cytat

Komisja ds. Pegasusa się poddaje. Padł termin końca jej prac

Komisja śledcza ds. Pegasusa w połowie 2025 r. miałaby zakończyć swoje prace — informuje "Rzeczpospolita". Efekty jej pracy, jak zauważa gazeta, są mizerne, a kluczowi świadkowie nie przychodzą na wezwania. Ustalenia są rozczarowujące nawet dla samych jej członków.

...

Z kolei Witold Zembaczyński przekonuje, że jest nowy świadek, który ma być "kamieniem milowym". – To osoba z CBA. Był zaangażowany bezpośrednio w prace nad konkretnymi figurantami inwigilowanymi Pegasusem — mówi członek komisji. Do przesłuchania miałoby dojść w marcu, jednak z tajemnicy musiałaby go zwolnić szefowa CBA, a na to szanse są małe, gdyż dotychczas komisja otrzymywała odmowy.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/komisja-ds-pegasusa-sie-poddaje-padl-termin-konca-jej-prac/n90hvj3

Opublikowano
9 minut temu, Camis napisał(a):

To co jeszcze chcesz zrobić?,

Z elektroniką może być problem bo tutaj jesteśmy uzależnieni od produkcji podzespołów. Ewentualnie niskie cła na elementy bazowe jak układy scalone, wyższe cła na gotowe rozwiązania (wszelki elektroniczny badziew z Chin).

Bardziej cła powinny iść na wszelakiego typu produkty, które można wyprodukować samemu w kraju jak wszelakiego typu ubrania, tekstylia, zabawki plastikowe itd. I cła powinny mieć taką wartość dla tych produktów aby taniej było produkować coś na miejscu.

3 minuty temu, Camis napisał(a):

Cóż, jak KO nie będzie potrafiła wykorzystać dla ocieplenia swojego wizerunku przyjazdu V-Ce prezydenta USA to znaczy, że są mierni i obstawiali złego konia.

• Upvote 1