Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wyborach prezydenckich będą się bali, że utracą władzę w parlamentarnych. Będzie: poczekajmy do parlamentarnych.

Co do wydatków na zbrojenia: brawo, najlepiej wydawajmy 10%, rozpocznijmy od nowa wyścig zbrojeń. Nic ten świat nie poszedł do przodu?

Opublikowano
14 minut temu, adashi napisał(a):

Nic ten świat nie poszedł do przodu?

Kraje takie jak ruscy bezpośrednio i USA pośrednio? Nie.

A co do czekania na parlamentarne? Nie zdziwię się. Ale to jest w tym momencie koniec dla KO i dla Trzaskowskiego. Młodzi wyborcy nie nabywają tak szybko przynależności politycznej do tego stopnia żeby wielokrotnie głosować na "mniejsze zło" które już ich raz wydymało.

• Like 1
Opublikowano

Tego problemu nie da się ruszyć. 

Tusk już raz próbował i pisowscy populiści wybili to z głowy na kolejne dekady.

Pisałem o tym w 2015. Z tego co kojarzę Klakier, byłeś gorącym przeciwnikiem podwyższenia wieku emerytalnego (choć mogę źle pamiętać) :) 

Opublikowano

@adashi Zbrojenia rozpoczęły Chiny, Iran i Rosja, która przestawiła się na tzw gospodarkę wojenną.

Dostosowujemy się i zbroimy jako NATO/państwa zachodnie by zwiększać swój potencjał odstraszania. A w razie gdyby to nie wystarczyło, by pokonać wrogą koalicję z mniejszymi stratami.

A także by słać broń i amunicje na Ukrainę, by tam już teraz zabić jak najwięcej rosyjskich żołnierzy.

Dojście do 10% PKB na obronność na dziś jest nierealne, chyba że też w pełni przestawimy gospodarkę na tryb wojenny. Myślę że to nastąpi dopiero w sytuacji gdy zaczniemy walczyć z siłami rosyjskimi w obronie Państw Bałtyckich.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Camis napisał(a):

Ja już po tym ponad roku wątpię że któryś pisior z samej góry pójdzie siedzieć. 

Prawda jest taka, że poza pojedynczymi wyjątkami ręka rękę myje. Każdy ma za uszami, więc w mediach nagonka, a jak się widzą to piona i się z nas, biedaków śmieją. 

Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Raport o biednych samozatrudnionych do których wszyscy dopłacimy, ale mamy się o tym nie dowiedzieć :)

"Dobrowolne ubóstwo. O konsekwencjach dobrowolnego ZUS dla samozatrudnionych"

https://wiadomosci.wp.pl/tajny-raport-zus-to-tykajaca-bomba-7117388360055584a

Bardzo ciekawy artykuł. 

Swoją drogą zawsze mnie dziwiło, że jak ktoś przechodzi z UoP na B2B to zaczyna żyć na kredytach. Dopiero w momencie jak zamiast 10 przy UoP zostaje mu 18k na B2B po opłatach. 

Zaczynają się leasingi i życie ponad stan. Człowiek wpada w spiralę wydatków i przepala całe zyski wynikające z B2B. 

Większość pewnie odkłada, jak moi znajomi. Kupują ziemię, robią inwestycje długoterminowe. Ale spora część JDG nie ma gotówki ani środków trwałych. Potem zarabiają jeszcze więcej, ale pojawiają się dzieci i kolejne wydatki.

Czy trzeba to regulować? Trochę się to kłóci z B2B, ale jeśli mogą oni liczyć na starość na jakąś pomoc państwa (nie wiem czy tak jest obecnie) to powinno być to uregulowane. W najgorszym wypadku mogą na starość sprzedać dom/mieszkanie, wynająć kawalerkę i pewnie im nie zabraknie do końca życia jeśli będą żyć skromnie. 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Tego problemu nie da się ruszyć. 

Tusk już raz próbował i pisowscy populiści wybili to z głowy na kolejne dekady.

Pisałem o tym w 2015. Z tego co kojarzę Klakier, byłeś gorącym przeciwnikiem podwyższenia wieku emerytalnego (choć mogę źle pamiętać) :) 

Tu nawet nie o wiek idzie, a o to, że samozatrudniony może wybrać jakie składki odprowadza i u nas 98% wybiera "ustawowe minimum", a z wyliczeń wynika, że to nie pozwoli im na otrzymanie najniższej emerytury i państwo (czyli wszyscy) będą im dorzucać. Takich osób jest ponad 2 miliony. "Dopłaty" do emerytur górniczych czy KRUS to przy tym mały Miki ;) a tylko o tym się trąbi, że nas rujnują.

Opublikowano
4 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Tu nawet nie o wiek idzie, a o to, że samozatrudniony może wybrać jakie składki odprowadza i u nas 98% wybiera "ustawowe minimum", a z wyliczeń wynika, że to nie pozwoli im na otrzymanie najniższej emerytury i państwo (czyli wszyscy) będą im dorzucać. Takich osób jest ponad 2 miliony. "Dopłaty" do emerytur górniczych czy KRUS to przy tym mały Miki ;) a tylko o tym się trąbi, że nas rujnują.

Ustawowe minimum jest liczone od przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia :)

Większym problemem będą Ci, którzy przez całe życie nie dochrapali się średniej pensji, bo oni będą w większej dupie. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

hybrydowo-elektryczną.

Poświęciłem minutę swojego czasu aby oszukać co to za wielka limuzyna tej wiceprezydentki jest i jest to, uwaga uwaga - Toyota Camry. Jakby nie patrzeć, bardzo dobry wybór. Samochód bardzo oszczędny, w benzynie, hybrydowy, spalający mało. Zaplusowała wyborem samochodu.

Myślałem, że będzie to jakiś potwór, z V8 pod maską albo 3 litrowy diesel.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, adashi napisał(a):

brawo, najlepiej wydawajmy 10%, rozpocznijmy od nowa wyścig zbrojeń. Nic ten świat nie poszedł do przodu?

Co zrobisz jak graniczysz z napadającymi kacapami?, jak chcesz się przed nimi bronić?. 

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Boldwyn napisał(a):

Z drugiej strony nie można ot tak sobie głosować ustawy jeszcze raz po odrzuceniu, do tego Duda może też kierować do niby-TK, gdzie utknęłyby w nieokreślonym stanie prawnym. Pytanie czy faktycznie z grubszymi tematami czekają na po wyborach czy już się tylko toczą siłą rozpędu. 

Nie zrozumieliśmy się.

Mi chodziło o to, że Oni nie tworzą ustaw, które wylądowałyby na biurku Dudy.

On by je wtedy odrzucał i robiło by się o to hałas.

Ale punkciku pierwszego nie ma, bo Rząd jest niesłychanie leniwy.

Wszyscy wokół mnie mają to samo zdanie.

Każdy ma świadomość tego, że z Dudą się za bardzo nie da, że PiS nakradł, zagarnął instytucję... KAŻDY SOBIE ZDAJE Z TEGO SPRAWĘ. Tylko widzi, że Koalicja bimba... no i zagarnia też stołki, a miały być konkursy przecież.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, hwdp43 napisał(a):

No i sa , ale i tak wygrywaja swoi :E

To chyba na Kanale Zero słyszałem o jakimś konkursie, gdzie laska "która miała wygrać" zajęła w teście ostatnie miejsce. Więc zrobili jeszcze ocenę IQ i przebiła wszytskich i wygrała. :wariat:

Głosowałem antyPIS i oczekiwałem przywrócenia w miarę sensownych konkursów.

Tak patrząc na tą całą zbieranine, to wychodzi mi, że najwięcej plusów widzę wśród poszczególnych osób z Polski 2050 tylko.

Cenię Pełczyńską-Nałęcz chociażby. Gada z sensem i działa z sensem.