Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

No przecież wiadomo że o to chodzi, ale naiwniaki się nabiorą. 

Pierdzielicie Panowie.

Przecież jak Stanowski by mi powiedział, że mam głosować w II na Nawrockiego to i tak bym tego nie zrobił.

Bez przesady.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No i podejrzewam, że Stanowski w I turze jednak bardziej będzie odbierał prawicowemu elektoratowi. Przynajmniej tak mówi Prof. Dudek.

Z mojej małej kalkulacji co u mnie w biurze jest to mamy 7 osób... Stanowski jakieś 5-6 głosów dostanie, ale w II turze to nie będzie na pewno żaden głos na Nawrockiego.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
38 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jesli nic nie zrobia to przegraja wybory w 2027. 

Tak, również to samo się stanie, jeśli Polki i Polacy zrobią psikusa i pozwolą wygrać Nawrockiemu wybory, gdyż będzie jeszcze większym hamulcowym od obecnego rezydenta, czyli Dudy. Wtedy w 2027 roku witamy koalicję PiS-Konfederacja lub PiS-Konfederacja-PSL lub PiS-Konfederacja-partyjka Stanowskiego, który może mieć ambicje większe, niż kandydowanie na Prezydenta (np. nazywając jako Partia Zero).

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

W następnej kolejności pewnie poszedłbym na Mentzena, a w trzeciej na Zandberga...

Od razu wyjaśnie czemu Zandberg... bo to przynajmniej szczery koleś. Jest czerwony i tego nie udaje. I nie sprzedał się.

to jest jeden z największych chichotów naszej polityki - na memcena głosują red/black pillowcy, gdzie Konfa chce przywrócić pobór i zostawić wiek emerytalny w spokoju, gdzie Zandberg realnie chce walczyć z nierównościami M v F :E 

Szczerze mówiąc Zoidberg wydaje mi się top3 najsensowniejszych kandydatów teraz (co brzmi dla mnie absurdalnie)

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, Spl97 napisał(a):

partyjka Stanowskiego, który może mieć ambicje większe, niż kandydowanie na Prezydenta (np. nazywając jako Partia Zero).

a partia Zero to nie Suwerenna Polska aby czasem?

:E

1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

który wywraca stolik i włącza myślenie

jeszcze raz usłyszę od konfiarza, że wywraca stolik, to chyba napluję w twarz, bez kitu.

edit: w sumie nie muszę, sami sobie to robią.

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Przekazywanie głosów działa, dzięki temu wygrał Duda ostatnią elekcje. 
I to dzięki temu “najmądrzejszemu” elektoratowi, który wywraca stolik i włącza myślenie. 

Dokładnie, tak zrobili, bo uruchomili wówczas akcję #mimowszystkoduda i dzięki tym głosom od tych, którzy dali się tak rozegrać (w tym m.in. niestety i ja popełniłem ten błąd) Duda wygrał poprzednie prezydenckie wybory.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, huudyy napisał(a):

Szczerze mówiąc Zoidberg wydaje mi się top3 najsensowniejszych kandydatów teraz (co brzmi dla mnie absurdalnie)

Zandberg mi zaimponował, kiedy nie przehandlował ideałów za stołki i nie wszedł do Rządu.

Nie zagwarantowali nakładów na mieszkalnictwo... odpuścili temat.

Jak mi brakuje takiej lewicy, która walczy z nierównościami w obszarze gospodarki, a nie w obszarze światopoglądowym.

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 4
Opublikowano

W obszarze światopoglądowym walczy w TV Republika, i wydmuchanych do granic możliwości rzeczami, gdzie 80% to pół prawdy i przekręcanie informacji. Lewica walczy w obszarze gospodarczym w niewidoczny sposób, poprawkami do ustaw, czy do ustaw mniej medialnych o których nawet nie usłyszysz. A jak się dowiesz że większość ustaw “dowiezionych” zrobiło ugrupowanie Hołowni to powiesz że KO nic nie robi razem z Lewicą. 

Opublikowano

Ale po co walczyć z TV Republika?

Mi nie zależy na walce z durną telewizją, tylko usprawnianiem Państwa.

Np. Minister ds Równości to zapomniała, że oprócz nierówności płci to mamy też miliony Polaków dotkniętych wykluczeniem komunikacyjnym.

Opublikowano (edytowane)

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Sprawy światopoglądowe są rozdmuchane w TV Republika, i tylko tym potrafi złapać durnego odbiorcę. Że zła Lewica bla bla bla. Niszczy świat. 

Nie wiem co ma minister ds równości z wykluczeniem komunikacyjnym. To chyba działka ministra infrastruktury. I połączeniem tego z GDDKiA. 

https://www.gov.pl/web/infrastruktura/nowe-rozwiazania-w-walce-z-wykluczeniem-komunikacyjnym

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/tajny-raport-zus-to-tykajaca-bomba-7117388360055584a

Czy może mi ktoś to wyjaśnić??? Przecież obecnie normalny ZUS to prawie 2000zł co miesiąc? Gdyby to odkładać na zwykłe konto to by było ok 24k rocznie czyli 240 000 w ciągu 10 lat!!! A oni k. piszą, że przedsiębiorcy mogą nie mieć nawet minimalnej emerytury??? To przecież na etacie to by ile trzeba zarabiać, żeby oddawać 2000zł co miesiąc?

To co się robi z przedsiębiorcami w tym kraju to absurd! Kraj k pod niewolników na etatach harujących nie dla siebie tylko obcych!!!

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o same emerytalne, to przedsiębiorca płaci więcej o stówkę.

A całość danin to etatowiec więcej płaci.

Ale jak ktoś otwiera firmę to ma obniżone składki dość długo. A 7 msc w ogóle nie płaci.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
12 minut temu, adashi napisał(a):

Ale jak 2000? Miesięczna składka emerytalna przedsiębiorcy to około 900 zł a nie 2000.

Ano tak bo jeszcze przez k. jeb. PiS płaci się 400zł składki zdrowotnej czekając na chamskiego specjalistę NFZ z 3 lata (czasami można nie dożyć) więc i tak płaci się jeszcze raz podwójnie.

Tym nie mniej to wciąż 1600zł (w 2025) r więc prawie 20k rocznie.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jest rentowa i fundusz pracy no i wypadkowe. Kwestię emerytury licz tylko dla składki emerytalnej. Około 900 dla starych firm (będzie 1016 w 2025 roku) i około 250 dla nowych, może być rotacyjnie nowych. Piniendzy nie ma i nie będzie.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
13 minut temu, Szambo napisał(a):

Jeśli chodzi o same emerytalne, to przedsiębiorca płaci więcej o stówkę.

A całość danin to etatowiec więcej płaci.

Ale jak ktoś otwiera firmę to ma obniżone składki dość długo. A 7 msc w ogóle nie płaci.

No chyba nie bardzo. Etatowiec na minimalnej płaci 900 zł całościowo. Przedsiębiorca minimum 1100-1200 plus % od sprzedaży. 

“Pełne składki ZUS w okresie styczeń - grudzień 2024 dla przedsiębiorców bez ubezpieczenia chorobowego wynoszą 1485,31 zł + składka zdrowotna 2024, a z ubezpieczeniem chorobowym 1600,32 zł + składka zdrowotna 2024.”

Ja płacę 2k zł ZUSu plus minus za siebie. W grudniu 5.6k zł z dwoma pracownikami. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, TheMr. napisał(a):

No chyba nie bardzo. Etatowiec na minimalnej płaci 900 zł całościowo. Przedsiębiorca minimum 1100-1200 plus % od sprzedaży. 

“Pełne składki ZUS w okresie styczeń - grudzień 2024 dla przedsiębiorców bez ubezpieczenia chorobowego wynoszą 1485,31 zł + składka zdrowotna 2024, a z ubezpieczeniem chorobowym 1600,32 zł + składka zdrowotna 2024.”

Ja płacę 2k zł ZUSu plus minus za siebie. W grudniu 5.6k zł z dwoma pracownikami. 

Ale pisze o emerytalnej.

Emerytalna dla przedsiębiorcy to 19,52% podstawy i dla Etatowca też (sumarycznie).

Tylko podstawy inne.

Pracownik ma pensje brutto jako podstawę, czyli na minimalnej 4666*19,52% = 910,80

A przedsiębiorca ma podstawę 60% od średniej pensji, czyli 5203,80*19,52%= 1015,78

Edytowane przez Szambo