Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, hubio napisał(a):

Ale WOŚP obrósł w piórka :) Od kiedy to fundacja prosząca o fundusze stawia ultimatum darczyńcom??? :rotfl:

Prosta sprawa - nie bierzesz pieniędzy, od kogo kto łamie wszelkie standardy lub współpracuje z takowym. To się nazywa honor i szacunek wobec siebie samego.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, crush napisał(a):

Pytam czy outsourcing wszystkiego i brak jakiejkolwiek próby tworzenia produkcji natywnej to dobra droga.

Droga nierealna.

Pomińmy na chwilę fakt, że Ameryka sama wyprowadziła większość swojej produkcji choćby do Chin ze względu na koszty i surowce.

Jak nałożą cła na towary importowane to odpowiedzią zapewne też będą cła na towary z USA. Im dłużej będzie trwała taka przepychanka, tym niższych szczebli sięgnie, aż może dojść do sytuacji, że USA nałoży cło na produkt z Chin, a Chiny nałożą cło na podzespoły, surowce, czy cokolwiek innego co idzie z USA do wyprodukowania tego co USA potem kupi :D 

To spowoduje tak na prawdę gigantyczny wzrost cen. 

No ale dobra, plan jest zatem taki, żeby w konsekwencji amerykańscy przedsiębiorcy zaczęli wytwarzać wszystko w USA. Tylko póki istnieją możliwości wytwarzania, bo są surowce, technologia i możliwości, to spoko, ale wszystkiego nie mają. Część będą musieli importować i tu znów do gry wchodzą cła. Jakby nie patrzeć, Amerykanie będą mieli drożej. 

Oczywiście to jeden z wielu scenariuszy.

Dając dość prosty przykład. Zobacz, obecnie są w Europie tanie auta z Chin. Chcą nałożyć na nie cła, żeby ludzie kupowali auta produkowane w Europie. Tylko nie dość, że ludzi w wielu krajach nie stać na nowe auta europejskie, to jeszcze te auta i tak mogą mieć np. elektronikę robioną np. w Chinach. Teraz rozciągnij taką sytuację na znacznie więcej towarów i będziesz miał obraz USA za jakiś czas przy takim podejściu. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Winter napisał(a):

Dobra, niech już ten PiS wraca. Nie dam rady tego słuchać.

Podawanie linków z X dziś to jest po prostu ŻENADA. To jest śmietnik dziś.  Podajesz wycinki z fabryki śmietnika które są ci na rękę i jeszcze od Fogiela, debila który był pomocnikiem piekarza xD   Ogarniasz to gościu? Pokazujesz nam tutaj wycinki debila który jest kłamcą i debilem który nie umie myśleć racjonalnie i dostał się do polityki przez konszachty. 

Jakbyś zaczął w końcy porównywać  informacje  z różnych źródeł to byś się zdziwił ale przecież ty masz jedne źródło i masz to w dupie.  Ośmieszaj się dalej pisowcu z sianem w głowie. 

Edytowane przez Crew 900
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Droga nierealna

Czyli jedynym wyjściem jest uzależnianie się od Chin?

27 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Podawanie linków z X dziś to jest po prostu ŻENADA.

Wklej źródło w którym jego wypowiedź ma inny charakter?

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

Nie. Na siłę próbujesz upraszczać by wymusić konkretną odpowiedź, zamiast samemu pomyśleć jaki to złożony i powiązany system, gdzie nie ma jednostronnego uzależnienia.

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Nie. Na siłę próbujesz upraszczać by wymusić konkretną odpowiedź, zamiast samemu pomyśleć jaki to złożony i powiązany system, gdzie nie ma jednostronnego uzależnienia.

Skoro jedyne co widzę to krytyka jakichkolwiek prób, to tak - oczekuję konkretnych pomysłów.

Bo "nie da się 🤷", to nie jest rozwiązanie problemu.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, crush napisał(a):

Wklej źródło w którym jego wypowiedź ma inny charakter?

Proponuję obejrzeć całość materiału a nie 20 sekundowy wycinek od fogiela, pomocnika piekarza.  I nie nic nie będę tutaj umieszczał, proszę skorzystać z paru procent kory mózgowej by odnaleźć cały materiał.

6 minut temu, crush napisał(a):

Skoro jedyne co widzę to krytyka jakichkolwiek prób, to tak - oczekuję konkretnych pomysłów.

Proponuję skontaktować się ekonomistami/ekspertami a nie użytkownikami forum jeżeli oczekujesz konkretnych pomysłów. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
7 minut temu, crush napisał(a):

A gdzie ja piszę, że się nie da? Ja wyłącznie zwracam uwagę, że pójście na "udry" i złudne wizjonerstwo o totalnej niezależności i próba objęcia drogi do w pełni niezależnego supermocarstwa gospodarczego to totalna głupota. Nie ma na świecie kraju, który mógłby obecnie wszystko produkować samodzielnie. Prędzej czy później jakiś surowiec, produkt, usługa, cokolwiek będzie musiało być zrealizowane zewnętrznie, co przy doprowadzeniu do stanu importu i eksportu opartego na gigantycznych cłach, sprawi, że koszty produkcji tego co będzie wymagało importu, wystrzelą. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Proponuję obejrzeć całość materiału a nie 20 sekundowy wycinek od fogiela, pomocnika piekarza.  I nie nic nie będę tutaj umieszczał, proszę skorzystać z paru procent kory mózgowej by odnaleźć cały materiał.

Ale to Ty krytykujesz ten fragment. To wypadałoby podać konkret.

Bo potem wychodzi takie "niszczenie lewaków/prawaków" przez napisanie "bzdura" albo "poszukaj sobie".

A to tak naprawdę nie żadne niszczenie, tylko zwyczajne autofellatio.

45 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Proponuję skontaktować się ekonomistami/ekspertami a nie użytkownikami forum jeżeli oczekujesz konkretnych pomysłów. 

Czy ci użytkownicy czasem nie krytykują pomysłów rządzących? Rozumiem, że to po konsultacjach z ekspertami? 🤔

39 minut temu, LeBomB napisał(a):

A gdzie ja piszę, że się nie da? Ja wyłącznie zwracam uwagę, że pójście na "udry" i złudne wizjonerstwo o totalnej niezależności i próba objęcia drogi do w pełni niezależnego supermocarstwa gospodarczego to totalna głupota. Nie ma na świecie kraju, który mógłby obecnie wszystko produkować samodzielnie. Prędzej czy później jakiś surowiec, produkt, usługa, cokolwiek będzie musiało być zrealizowane zewnętrznie, co przy doprowadzeniu do stanu importu i eksportu opartego na gigantycznych cłach, sprawi, że koszty produkcji tego co będzie wymagało importu, wystrzelą. 

Ale my jesteśmy z dala od "jakiś", a bliżej "większość". Europa jeszcze bardziej niż USA. Za dużo przerzucono do Chin. I to nie ze względu na koszty końcowe, tylko chęć bycia bilionerem. Bo miliard to za mało.

Edytowane przez crush
Opublikowano
8 minut temu, crush napisał(a):

Ale to Ty krytykujesz ten fragment. To wypadałoby podać konkret.

Bo potem wychodzi takie "niszczenie lewaków/prawaków" przez napisanie "bzdura" albo "poszukaj sobie".

A to tak naprawdę nie żadne niszczenie, tylko zwyczajne autofellatio.

Czy ci użytkownicy czasem nie krytykują pomysłów rządzących? Rozumiem, że to po konsultacjach z ekspertami? 🤔

Ale my jesteśmy z dala od "jakiś", a bliżej "większość". Europa jeszcze bardziej niż USA. Za dużo przerzucono do Chin. I to nie ze względu na koszty końcowe, tylko chęć bycia bilionerem. Bo miliard to za mało.

O nie nie. Ja krytykuję umieszczenie 20 sekundowej wypowiedzi z całości i komentowanie tego. Politycy są znani z tego, że umieszczają na śmietniku x materiały które są im na rękę i jeszcze edytowane. A jeszcze ci marni którzy są imbecylami jak Fogiel. 

Opublikowano
3 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

O nie nie. Ja krytykuję umieszczenie 20 sekundowej wypowiedzi z całości i komentowanie tego. Politycy są znani z tego, że umieszczają na śmietniku x materiały które są im na rękę i jeszcze edytowane. A jeszcze ci marni którzy są imbecylami jak Fogiel. 

No ok, Twitter to śmietnik, niemniej polityk koalicji rządzącej powiedział, że dobrze się stało, że USA nałożylo na Polskę limity importu czipów. Nie ważne czy zamieścił by to Tusk czy TV Republika, sens wypowiedzi pozostanie ten sam. No i nie jest to wycięte z kontekstu. 

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-donald-trump-nalozyl-cla-na-trzy-kraje-7120578592881440a.html

Walka o to, żeby nie mieli zombie w USA :) Może to wiele osób zdziwić, ale uważam, że dobrze zrobił... Chiny celowo wysyłają do Meksyku tony półproduktów niezbędnych do produkcji fentanylu po to aby zniszczyć Amerykanów, a z kolei kartele zarabiają też na tym ogromne pieniądze. Już jakiś rok temu o tym słyszałem. Natomiast o nielegalnej imigracji z Kanady nie wiedziałem i zastanawiałem się czym mu ta Kanada podpadła, oczywiście oprócz spraw LGBTQ+ itp :)

Opublikowano
11 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Podawanie linków z X dziś to jest po prostu ŻENADA. To jest śmietnik dziś.  Podajesz wycinki z fabryki śmietnika które są ci na rękę i jeszcze od Fogiela, debila który był pomocnikiem piekarza xD   Ogarniasz to gościu? Pokazujesz nam tutaj wycinki debila który jest kłamcą i debilem który nie umie myśleć racjonalnie i dostał się do polityki przez konszachty. 

Jakbyś zaczął w końcy porównywać  informacje  z różnych źródeł to byś się zdziwił ale przecież ty masz jedne źródło i masz to w dupie.  Ośmieszaj się dalej pisowcu z sianem w głowie. 

Masz za małe IQ „gościu”, żeby pojąć, że nie jestem pisowcem.

5 godzin temu, hubio napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-donald-trump-nalozyl-cla-na-trzy-kraje-7120578592881440a.html

Walka o to, żeby nie mieli zombie w USA :) Może to wiele osób zdziwić, ale uważam, że dobrze zrobił... Chiny celowo wysyłają do Meksyku tony półproduktów niezbędnych do produkcji fentanylu po to aby zniszczyć Amerykanów, a z kolei kartele zarabiają też na tym ogromne pieniądze. Już jakiś rok temu o tym słyszałem. Natomiast o nielegalnej imigracji z Kanady nie wiedziałem i zastanawiałem się czym mu ta Kanada podpadła, oczywiście oprócz spraw LGBTQ+ itp :)

Wiedzą, że gospodarczo nigdy ich nie pokonają to muszą używać innych sztuczek.

Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

W jaki sposób podniesienie cen ma pomóc w walce z fentantylową zarazą?

11 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Daruj sobie - dyskutujesz z kolesie, który krytykuje wszystko, a jak go prosisz o konkret i "inny pomysł" to albo milczy, albo twierdzi, że on wcale nie musi konkretów przedstawiać. A jak widac, gdy jest mu to wygodne - twierdzi, że krytkujący muszą konkret przedstawić. Typowa hipokryzja ;) 

Lepiej jest takich ignorować. Ja to robię już dłuższy czas z sukcesem :) 

Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Tak, było już kilka afer w tej kwestii. 

Ale niestety nie mogę znaleźć info od kiedy ten kapelan jest. Nie byłbym jednak zdziwiony, gdyby był od zawsze, a po prostu od czasów PiS zarabiał takie kwoty. Oni tam bardzo dużo kasy wpieprzyli w kościół i swoich znajomków.

Opublikowano
20 godzin temu, kalderon napisał(a):

Nic nie będzie, już za Bidena USA notowały rekordowe poziomy wydobycia, oni nie mają wolnych mocy przerobowych tylko muszą stawiać nowe instalacje, a to trwa i kosztuje, 

No to zaczną stawiać, o dziwo prawdopodobnie tam da się to zrobić. Nie musi to zadziałać od razu, ważny jest dobry kierunek zmian. Nie chodzi o wpływ na rosyjską specjalną operację wojskową, bo to raczej niedrogi populizm, ale o kierunek zmian w ogóle. O współzawodnictwo z brics w dłuższym terminie.

Opublikowano
18 godzin temu, hubio napisał(a):

polskie szpitale mają jeden z najlepszych sprzętów w Europie (tak -głównie dzięki WOŚP - nie neguję tego)

Raczej tak nie jest, że mamy topowy sprzęt na tle reszty Europy. Jesteśmy bardziej w środku stawki. Lekko poniżej średniej mimo wszystko. Poza tym WOŚP to jest mniej niż 1% szpitalnego sprzętu. Nie przeceniał bym ich wpływu na realia. Punktowo może być istotny ale w skali całego kraju jest po prostu niewielki.

Opublikowano

Nawet EU ma fabryki w Meksyku. Dużo warzyw i owoców jest z Meksyku i Kanady. Dużo US firm korzysta z Meksyku - jeszcze taniej niż w US. 
Nikt z tej walki nie wygra, ale trump myśli że zmusi firmy do zakładania firm w USA. A może tak uregulować i zmienić prawo? Zachęcić firmy do inwestycji w USA? Nah. Zbyt trudne. 

Opublikowano
21 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nawet EU ma fabryki w Meksyku. Dużo warzyw i owoców jest z Meksyku i Kanady. Dużo US firm korzysta z Meksyku - jeszcze taniej niż w US. 
Nikt z tej walki nie wygra, ale trump myśli że zmusi firmy do zakładania firm w USA. A może tak uregulować i zmienić prawo? Zachęcić firmy do inwestycji w USA? Nah. Zbyt trudne. 

Fabryki marek z EU to pal licho, bo mam na myśli tutaj Amerykanów.

Trump mówi, że nie chcą zagranicznych samochodów, więc europejskie czy japońskie mogą być droższe, ale co z amerykańskimi?

25% cła na produkty meksykańskie, ale czy to sprawia, że opłaca się przywrócić fabryki do USA?

W branży szacuje się, że materiały to ok. 50%, a praca 20-25%. 

Przyjmijmy 20% koszt pracy na każdym aucie, rachunek będzie łatwiejszy :) Przyjmując np. Chevy Silverado, że jest w całości a nie tylko w części produkowany w Meksyku. Kosztuje ok. 50 tys. dolarów w dobrej wersji.

20% z 50k, to 10k dolarów jako koszt samej pracy. 

https://napsintl.com/mexico-manufacturing-news/understanding-labor-costs-in-mexico/

W USa koszt 1h pracy to jakieś 20$, w Meksyku przyjmiemy 5. 

Przeniesienie całej produkcji do USA zwiększy koszt pracy z 10k dolarów do 40k$, zwiększając cenę finalną o 30k dolarów.

Nałożenie cła w wysokości 25% podwyższy koszt auta o 12,5k dolarów.

A jeszcze trzeba doliczyć koszty przeniesienia linii technologicznych do USA, często wybudowania zakładów.

Gdyby to miało być coś więcej niż tania populistyczna zagrywka to byłby długi okres przygotowawczy, w którym firmy miałyby szansę na przeniesienie produkcji i zmitygowanie kosztów. 

List aut produkowanych w Meksyku na amerykański rynek nei jest jakaś szczególnie długa (https://mobile.guideautoweb.com/en/articles/76684/all-the-vehicles-built-in-canada-and-mexico-that-are-sold-in-the-u-s/), ale już nawet z tych prostych wyliczeń wynika, że te cła nie mają szans odnieść skutku. koszt pracy w USA jest za wysoki. 

• Upvote 1