Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Proponuję obejrzeć całość materiału a nie 20 sekundowy wycinek od fogiela, pomocnika piekarza.  I nie nic nie będę tutaj umieszczał, proszę skorzystać z paru procent kory mózgowej by odnaleźć cały materiał.

Ale to Ty krytykujesz ten fragment. To wypadałoby podać konkret.

Bo potem wychodzi takie "niszczenie lewaków/prawaków" przez napisanie "bzdura" albo "poszukaj sobie".

A to tak naprawdę nie żadne niszczenie, tylko zwyczajne autofellatio.

45 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Proponuję skontaktować się ekonomistami/ekspertami a nie użytkownikami forum jeżeli oczekujesz konkretnych pomysłów. 

Czy ci użytkownicy czasem nie krytykują pomysłów rządzących? Rozumiem, że to po konsultacjach z ekspertami? 🤔

39 minut temu, LeBomB napisał(a):

A gdzie ja piszę, że się nie da? Ja wyłącznie zwracam uwagę, że pójście na "udry" i złudne wizjonerstwo o totalnej niezależności i próba objęcia drogi do w pełni niezależnego supermocarstwa gospodarczego to totalna głupota. Nie ma na świecie kraju, który mógłby obecnie wszystko produkować samodzielnie. Prędzej czy później jakiś surowiec, produkt, usługa, cokolwiek będzie musiało być zrealizowane zewnętrznie, co przy doprowadzeniu do stanu importu i eksportu opartego na gigantycznych cłach, sprawi, że koszty produkcji tego co będzie wymagało importu, wystrzelą. 

Ale my jesteśmy z dala od "jakiś", a bliżej "większość". Europa jeszcze bardziej niż USA. Za dużo przerzucono do Chin. I to nie ze względu na koszty końcowe, tylko chęć bycia bilionerem. Bo miliard to za mało.

Edytowane przez crush
Opublikowano
8 minut temu, crush napisał(a):

Ale to Ty krytykujesz ten fragment. To wypadałoby podać konkret.

Bo potem wychodzi takie "niszczenie lewaków/prawaków" przez napisanie "bzdura" albo "poszukaj sobie".

A to tak naprawdę nie żadne niszczenie, tylko zwyczajne autofellatio.

Czy ci użytkownicy czasem nie krytykują pomysłów rządzących? Rozumiem, że to po konsultacjach z ekspertami? 🤔

Ale my jesteśmy z dala od "jakiś", a bliżej "większość". Europa jeszcze bardziej niż USA. Za dużo przerzucono do Chin. I to nie ze względu na koszty końcowe, tylko chęć bycia bilionerem. Bo miliard to za mało.

O nie nie. Ja krytykuję umieszczenie 20 sekundowej wypowiedzi z całości i komentowanie tego. Politycy są znani z tego, że umieszczają na śmietniku x materiały które są im na rękę i jeszcze edytowane. A jeszcze ci marni którzy są imbecylami jak Fogiel. 

Opublikowano
3 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

O nie nie. Ja krytykuję umieszczenie 20 sekundowej wypowiedzi z całości i komentowanie tego. Politycy są znani z tego, że umieszczają na śmietniku x materiały które są im na rękę i jeszcze edytowane. A jeszcze ci marni którzy są imbecylami jak Fogiel. 

No ok, Twitter to śmietnik, niemniej polityk koalicji rządzącej powiedział, że dobrze się stało, że USA nałożylo na Polskę limity importu czipów. Nie ważne czy zamieścił by to Tusk czy TV Republika, sens wypowiedzi pozostanie ten sam. No i nie jest to wycięte z kontekstu. 

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-donald-trump-nalozyl-cla-na-trzy-kraje-7120578592881440a.html

Walka o to, żeby nie mieli zombie w USA :) Może to wiele osób zdziwić, ale uważam, że dobrze zrobił... Chiny celowo wysyłają do Meksyku tony półproduktów niezbędnych do produkcji fentanylu po to aby zniszczyć Amerykanów, a z kolei kartele zarabiają też na tym ogromne pieniądze. Już jakiś rok temu o tym słyszałem. Natomiast o nielegalnej imigracji z Kanady nie wiedziałem i zastanawiałem się czym mu ta Kanada podpadła, oczywiście oprócz spraw LGBTQ+ itp :)

Opublikowano
11 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Podawanie linków z X dziś to jest po prostu ŻENADA. To jest śmietnik dziś.  Podajesz wycinki z fabryki śmietnika które są ci na rękę i jeszcze od Fogiela, debila który był pomocnikiem piekarza xD   Ogarniasz to gościu? Pokazujesz nam tutaj wycinki debila który jest kłamcą i debilem który nie umie myśleć racjonalnie i dostał się do polityki przez konszachty. 

Jakbyś zaczął w końcy porównywać  informacje  z różnych źródeł to byś się zdziwił ale przecież ty masz jedne źródło i masz to w dupie.  Ośmieszaj się dalej pisowcu z sianem w głowie. 

Masz za małe IQ „gościu”, żeby pojąć, że nie jestem pisowcem.

5 godzin temu, hubio napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/stalo-sie-donald-trump-nalozyl-cla-na-trzy-kraje-7120578592881440a.html

Walka o to, żeby nie mieli zombie w USA :) Może to wiele osób zdziwić, ale uważam, że dobrze zrobił... Chiny celowo wysyłają do Meksyku tony półproduktów niezbędnych do produkcji fentanylu po to aby zniszczyć Amerykanów, a z kolei kartele zarabiają też na tym ogromne pieniądze. Już jakiś rok temu o tym słyszałem. Natomiast o nielegalnej imigracji z Kanady nie wiedziałem i zastanawiałem się czym mu ta Kanada podpadła, oczywiście oprócz spraw LGBTQ+ itp :)

Wiedzą, że gospodarczo nigdy ich nie pokonają to muszą używać innych sztuczek.

Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

W jaki sposób podniesienie cen ma pomóc w walce z fentantylową zarazą?

11 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Daruj sobie - dyskutujesz z kolesie, który krytykuje wszystko, a jak go prosisz o konkret i "inny pomysł" to albo milczy, albo twierdzi, że on wcale nie musi konkretów przedstawiać. A jak widac, gdy jest mu to wygodne - twierdzi, że krytkujący muszą konkret przedstawić. Typowa hipokryzja ;) 

Lepiej jest takich ignorować. Ja to robię już dłuższy czas z sukcesem :) 

Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Tak, było już kilka afer w tej kwestii. 

Ale niestety nie mogę znaleźć info od kiedy ten kapelan jest. Nie byłbym jednak zdziwiony, gdyby był od zawsze, a po prostu od czasów PiS zarabiał takie kwoty. Oni tam bardzo dużo kasy wpieprzyli w kościół i swoich znajomków.

Opublikowano
20 godzin temu, kalderon napisał(a):

Nic nie będzie, już za Bidena USA notowały rekordowe poziomy wydobycia, oni nie mają wolnych mocy przerobowych tylko muszą stawiać nowe instalacje, a to trwa i kosztuje, 

No to zaczną stawiać, o dziwo prawdopodobnie tam da się to zrobić. Nie musi to zadziałać od razu, ważny jest dobry kierunek zmian. Nie chodzi o wpływ na rosyjską specjalną operację wojskową, bo to raczej niedrogi populizm, ale o kierunek zmian w ogóle. O współzawodnictwo z brics w dłuższym terminie.

Opublikowano
18 godzin temu, hubio napisał(a):

polskie szpitale mają jeden z najlepszych sprzętów w Europie (tak -głównie dzięki WOŚP - nie neguję tego)

Raczej tak nie jest, że mamy topowy sprzęt na tle reszty Europy. Jesteśmy bardziej w środku stawki. Lekko poniżej średniej mimo wszystko. Poza tym WOŚP to jest mniej niż 1% szpitalnego sprzętu. Nie przeceniał bym ich wpływu na realia. Punktowo może być istotny ale w skali całego kraju jest po prostu niewielki.

Opublikowano

Nawet EU ma fabryki w Meksyku. Dużo warzyw i owoców jest z Meksyku i Kanady. Dużo US firm korzysta z Meksyku - jeszcze taniej niż w US. 
Nikt z tej walki nie wygra, ale trump myśli że zmusi firmy do zakładania firm w USA. A może tak uregulować i zmienić prawo? Zachęcić firmy do inwestycji w USA? Nah. Zbyt trudne. 

Opublikowano
21 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nawet EU ma fabryki w Meksyku. Dużo warzyw i owoców jest z Meksyku i Kanady. Dużo US firm korzysta z Meksyku - jeszcze taniej niż w US. 
Nikt z tej walki nie wygra, ale trump myśli że zmusi firmy do zakładania firm w USA. A może tak uregulować i zmienić prawo? Zachęcić firmy do inwestycji w USA? Nah. Zbyt trudne. 

Fabryki marek z EU to pal licho, bo mam na myśli tutaj Amerykanów.

Trump mówi, że nie chcą zagranicznych samochodów, więc europejskie czy japońskie mogą być droższe, ale co z amerykańskimi?

25% cła na produkty meksykańskie, ale czy to sprawia, że opłaca się przywrócić fabryki do USA?

W branży szacuje się, że materiały to ok. 50%, a praca 20-25%. 

Przyjmijmy 20% koszt pracy na każdym aucie, rachunek będzie łatwiejszy :) Przyjmując np. Chevy Silverado, że jest w całości a nie tylko w części produkowany w Meksyku. Kosztuje ok. 50 tys. dolarów w dobrej wersji.

20% z 50k, to 10k dolarów jako koszt samej pracy. 

https://napsintl.com/mexico-manufacturing-news/understanding-labor-costs-in-mexico/

W USa koszt 1h pracy to jakieś 20$, w Meksyku przyjmiemy 5. 

Przeniesienie całej produkcji do USA zwiększy koszt pracy z 10k dolarów do 40k$, zwiększając cenę finalną o 30k dolarów.

Nałożenie cła w wysokości 25% podwyższy koszt auta o 12,5k dolarów.

A jeszcze trzeba doliczyć koszty przeniesienia linii technologicznych do USA, często wybudowania zakładów.

Gdyby to miało być coś więcej niż tania populistyczna zagrywka to byłby długi okres przygotowawczy, w którym firmy miałyby szansę na przeniesienie produkcji i zmitygowanie kosztów. 

List aut produkowanych w Meksyku na amerykański rynek nei jest jakaś szczególnie długa (https://mobile.guideautoweb.com/en/articles/76684/all-the-vehicles-built-in-canada-and-mexico-that-are-sold-in-the-u-s/), ale już nawet z tych prostych wyliczeń wynika, że te cła nie mają szans odnieść skutku. koszt pracy w USA jest za wysoki. 

• Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, adashi napisał(a):

Nie wiem do końca po co mu ta wojna na tylu rynkach, to jest mocne rozproszenie sił. Wojny handlowej z Chinami szans wygrać w mojej ocenie nie ma.

Biotechnologia, samochody, ITER, teraz jeszcze ten Deepseek. Technologicznie wszystko przemawia za Chinami. Za USA na dziś tylko siła militarna (chyba).

Nam w dłuższym terminie raczej też się nie opłaca pozostawać amerykańskim podnóżkiem. Choć patrząc na naszych polityków, nam to w zasadzie obojętne.

Drill bejbi drill to jest krok w dobrą stronę (zwrot w stronę realnej gospodarki) , ale za późno.

Wojna handlowa z Chinami jest by osłabic Chiny jak i tym samym całą antyzachodnia koalicję. Tak by łatwiej było ich pokonać militarnie, a w najlepszym wypadku by byli za słabi by się z państwami zachodnimi w ogóle zmierzyć.

Podnóżkiem to za duże słowo. Po prostu USA są kluczowi dla naszego bezpieczeństwa. Jesteśmy panstwem na wschodniej flance NATO.

Jeśli dojdzie do starcia militarnego z "wschodem", w naszym wypadku bezpośrednio z Rosją i jej lokalnymi sojusznikami, to łatwiej nam będzie wygrać z pomocą USA niż bez. Niezależnie od wsparcia sojuszników europejskich.

Jeśli chodzi o "przynależność" to też nie ma żadnego wyboru. Tzn taki pośredni między Europą a USA, ale to się nie wyklucza bo to ogólnie jest koalicja państw zachodnich. Jesteśmy państwem UE jak i sojusznikiem USA, mocno od nich zależnym pod względem uzbrojenia i wsparcia w razie konfliktu zbrojnego.

Jeśli Trump ograniczy rolę USA w NATO to na okres jego prezydentury bardziej zbliżymy się do UE pod tym względem.

Choć równocześnie coraz więcej się mówi że USA nie odwrócą się militarnie od Europy, szczególnie od wschodniej flanki. Dbamy też o to robiąc u nich gigantyczne zakupy uzbrojenia.

Opublikowano
44 minuty temu, adashi napisał(a):

Raczej tak nie jest, że mamy topowy sprzęt na tle reszty Europy.

Zależy w jakim obszarze. Pamiętaj, że WOŚP nie zakupuje sprzętu dla całego szpitala, tylko dla oddziału, głównie dla oddziałów dziecięcych. Dzięki temu tam gdzie były np. 2-3 inkubatory jest ich 6-7.. Ogólnie tu gdzie WOŚP wstawia jakiś sprzęt, to tak, można śmiało powiedzieć, że jest on najnowocześniejszy w Europie czy nawet czasem na świecie. Do tego dołóż masę programów które zorganizowali. Choćby Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków, który w zasadzie jest największym powszechnym programem zdrowotnym realizowanym w Polsce. To dzięki temu programowi jesteśmy w gronie 30 krajów, które badają słuch u noworodków. Ponadto u nas takie badanie wykonuje się u wszystkich noworodków. 

Jak się zagłębić w pewne szczegóły, to właśnie można znaleźć takie perełki, które potwierdzają, że w czymś jesteśmy w ścisłej czołówce dzięki WOŚP.

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Trump mówi, że nie chcą zagranicznych samochodów, więc europejskie czy japońskie mogą być droższe, ale co z amerykańskimi?

No amerykańskie mają być cacy i dostępne dla każdego Amerykanina, reszta ma być zła, ze zgniłego świata. Tylko ciekawe co zrobi, jak dotrze do niego, że np. jakieś podzespoły do tych amerykańskich aut pochodzą z zewnątrz i nie da się ich wyprodukować w AGA (America Great Again). 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

No amerykańskie mają być cacy i dostępne dla każdego Amerykanina, reszta ma być zła, ze zgniłego świata. Tylko ciekawe co zrobi, jak dotrze do niego, że np. jakieś podzespoły do tych amerykańskich aut pochodzą z zewnątrz i nie da się ich wyprodukować w AGA (America Great Again). 

Patrząc po moich klientach z branży automotive (produkują podzespoły) to są tylko dwie w USA. Większość jest w Europie, Ameryce Południowej, Afryce, Azji. 

Nie wiem niestety na ile te podzespoły trafiają do aut na amerykański rynek, ale spodziewam się, że w dużym stopniu. Dwie spośród tych firm to duże amerykańskie korporacje. Wiem, że to mała próbka, ale spodziewam się, że naprawdę dużo produkowane jest poza USA.

Z tego co widziałem to bardzo dużo silników Forda jest produkowanych w Meksyku. A to już problem :) 

Opublikowano

Europejskie molochy i tak same przenoszą się do USA, więc nie potrzebują zachęty. Mnie ciekawi bardziej dlaczego tylko 10% na Chiny? Przecież to Chiny wspierają ruskich. To im trzeba cła podnieść.

Opublikowano
23 minuty temu, Winter napisał(a):

Europejskie molochy i tak same przenoszą się do USA, więc nie potrzebują zachęty.

Które konkretnie się przenoszą?

23 minuty temu, Winter napisał(a):

Mnie ciekawi bardziej dlaczego tylko 10% na Chiny? Przecież to Chiny wspierają ruskich. To im trzeba cła podnieść.

USA nie są w pozycji do ostrej walki z Chinami. Już nie :) 

Opublikowano

Z Chinami USA wygrać nie ma szans, więc muszą działać łagodniej aby nie otrzymać ciosu zwrotnego kończącego. Meksyk czy Kanadę teoretycznie mają szansę sobie podporządkować, choć jak już napisano to ryzykowna gra z tymi cłami i kto wie czy nie zaskutkuje implozją poparcia za kilka miesięcy.

Wpływ tego wszystkiego na ruską specjalną operację to raczej tylko pusty marketing. Rzeczywiste powody i cele są inne.

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Które konkretnie się przenoszą?

USA nie są w pozycji do ostrej walki z Chinami. Już nie :) 

Choćby Volkswagen. W Europie zamyka fabryki, a w USA je otwiera.

Opublikowano
6 minut temu, Winter napisał(a):

Choćby Volkswagen. W Europie zamyka fabryki, a w USA je otwiera.

A możesz pokazać info w sprawie otwierania fabryk w USA?

Koszty pracy w EU i USA są podobne, więc nie bardz oto widzę. Produkcja z Europy faktycznie jest przenoszona, ale do Brazylii czy Azji, a nie do USA.

Jedyne info o USA jakie znajduję to:

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/volkswagen-considers-us-production-sites-audi-porsche-brands-handelsblatt-2025-01-29/

Ale to tylko rozważanie w odpowiedzi na cło. 

I dodatkowo otwarcie portu przeładunkowego w USA, ale to nei jest fabryka.

Nie widzę z obserwacji rynku, aby molochy się przenosiły do USA. Niektóre przeniosły swoje notowania na giełdzie, ale to coś zupełnie innego. Ciekaw jestem skąd ta teza. 

• Upvote 3