Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Winter napisał(a):

W sumie czemu nie. Skoro inaczej się nie da.

Da się, ale znów ktoś powie, że to za dużo regulacji, koszty itd. :D 

Ja bym wprowadził między stacyjką/przyciskiem start, a komputerem/układem zapłonowym, zaplombowany i odpowiednio montowany czytnik prawa jazdy i wymienił prawka na takie z warstwą elektroniczną. Coś jak w piątym elemencie, że wkładasz prawko i dopiero odpalasz auto. Oczywiście system łatwiejszy i nieintegrowany z jakąś bazą, a jedynie odczytujący to co zapisane w warstwie elektronicznej prawka. Jak policja odbiera prawko, to albo fizycznie zabiera dokument, albo programuje warstwę tak, żeby czytnik odczytał że prawko jest nieważne. 

Ale po kolei:

1. obowiązek montażu urządzenia byłby dla aut rejestrowanych w Polsce

2. Wymiana prawka dotyczyłaby wszystkich, niezależnie od tego ile jeszcze ich prawko jest ważne lub czy zostało zabrane czasowo.

3. Jak ktoś ma prawko okresowe i ważność ma na rok lub mniej, to od razu robi badania i dostaje na kolejny okres, jak ktoś ma jeszcze na dłużej niż rok, to może zrobić od razu badania i dostać na nowy okres, albo tylko wymienić prawko

4. Urządzenie montowane byłoby przez warsztaty, ale jego prawidłowość montażu musi być potwierdzona na przeglądzie. 

5. Od wejścia przepisów, właściciel pojazdu ma 12 miesięcy na montaż urządzenia lub do czasu następnego przeglądu, jeżeli przegląd pojazdu odbył się w ostatnim miesiącu od wejścia w życie przepisów.

6. Stacje diagnostyczne i policja będą wyposażone w karty/urządzenia sprawdzające prawidłowość działania czytnika. Każda próba modyfikacji lub obejścia działania czytnika wykryta w trakcie kontroli przez policję = automatyczna konfiskata samochodu, nie ważne czyj to samochód. W przypadku gdy zostanie to wykryte na przeglądzie, należy wezwać policję w celu dodatkowej weryfikacji, jeżeli zostanie to potwierdzone, konfiskata pojazdu.

7. Próba obejścia działania czytnika lub jego modyfikacji jest przestępstwem zagrożonym dodatkowo (oprócz konfiskaty pojazdu) grzywną od 30000 do 50000 zł lub karą pozbawienia wolności do 3 do 5 lat. 

8. Karę ponosi właściciel pojazdu, chyba że udowodni, że w momencie pożyczenia/wynajęcia lub innego udostępnienia pojazdu, system działał prawidłowo. (można by to zrobić jadąc na komisariat lub stację diagnostyczną i poprosić o weryfikację działania potwierdzoną wydrukiem - jak w przypadku alkomatów).

Wiadomo, to ogólny zarys, wiele kwestii jeszcze trzeba by opisać i dopracować, ale nie chodzi o to, żeby tu teraz szczegółowe ustawy tworzyć.

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Da się, ale znów ktoś powie, że to za dużo regulacji, koszty itd. :D 

Ja bym wprowadził między stacyjką/przyciskiem start, a komputerem/układem zapłonowym, zaplombowany i odpowiednio montowany czytnik prawa jazdy i wymienił prawka na takie z warstwą elektroniczną. Coś jak w piątym elemencie, że wkładasz prawko i dopiero odpalasz auto. Oczywiście system łatwiejszy i nieintegrowany z jakąś bazą, a jedynie odczytujący to co zapisane w warstwie elektronicznej prawka. Jak policja odbiera prawko, to albo fizycznie zabiera dokument, albo programuje warstwę tak, żeby czytnik odczytał że prawko jest nieważne. 

Ale po kolei:

1. obowiązek montażu urządzenia byłby dla aut rejestrowanych w Polsce

2. Wymiana prawka dotyczyłaby wszystkich, niezależnie od tego ile jeszcze ich prawko jest ważne lub czy zostało zabrane czasowo.

3. Jak ktoś ma prawko okresowe i ważność ma na rok lub mniej, to od razu robi badania i dostaje na kolejny okres, jak ktoś ma jeszcze na dłużej niż rok, to może zrobić od razu badania i dostać na nowy okres, albo tylko wymienić prawko

4. Urządzenie montowane byłoby przez warsztaty, ale jego prawidłowość montażu musi być potwierdzona na przeglądzie. 

5. Od wejścia przepisów, właściciel pojazdu ma 12 miesięcy na montaż urządzenia lub do czasu następnego przeglądu, jeżeli przegląd pojazdu odbył się w ostatnim miesiącu od wejścia w życie przepisów.

6. Stacje diagnostyczne i policja będą wyposażone w karty/urządzenia sprawdzające prawidłowość działania czytnika. Każda próba modyfikacji lub obejścia działania czytnika wykryta w trakcie kontroli przez policję = automatyczna konfiskata samochodu, nie ważne czyj to samochód. W przypadku gdy zostanie to wykryte na przeglądzie, należy wezwać policję w celu dodatkowej weryfikacji, jeżeli zostanie to potwierdzone, konfiskata pojazdu.

7. Próba obejścia działania czytnika lub jego modyfikacji jest przestępstwem zagrożonym dodatkowo (oprócz konfiskaty pojazdu) grzywną od 30000 do 50000 zł lub karą pozbawienia wolności do 3 do 5 lat. 

8. Karę ponosi właściciel pojazdu, chyba że udowodni, że w momencie pożyczenia/wynajęcia lub innego udostępnienia pojazdu, system działał prawidłowo. (można by to zrobić jadąc na komisariat lub stację diagnostyczną i poprosić o weryfikację działania potwierdzoną wydrukiem - jak w przypadku alkomatów).

Wiadomo, to ogólny zarys, wiele kwestii jeszcze trzeba by opisać i dopracować, ale nie chodzi o to, żeby tu teraz szczegółowe ustawy tworzyć.

A co jak gość z 2 promilami zabrałby dowód żonie?

Opublikowano (edytowane)

Układ idealny.
1. kto za to płaci? - zakładam, że user
2. jaki koszt? zakładam, że niemały - jak to spiąć z gracikami "jeżdżę wkoło słupa" wartości 5K?

Fajne. Turbo trudne do wprowadzenia.
Niemniej skuteczne i niemniej - znowy po dupie dostają wszyscy i za swoją kasę, żeby... złapać 1000 debili (?).

1 minutę temu, Winter napisał(a):

No. Tego nie przeskoczysz. Równie dobrze może szurnąć komuś w bierze.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Układ idealny.
1. kto za to płaci? - zakładam, że user
2. jaki koszt? zakładam, że niemały - jak to spiąć z gracikami "jeżdżę wkoło słupa" wartości 5K?

Fajne. Turbo trudne do wprowadzenia.
Niemniej skuteczne i niemniej - znowy po dupie dostają wszyscy i za swoją kasę, żeby... złapać 1000 debili (?).

No. Tego nie przeskoczysz. Równie dobrze może szurnąć komuś w bierze.

Jest opcja. Wbudować kamerkę do rozpoznawania twarzy np. w lusterko.

Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale po kolei:

1. obowiązek montażu urządzenia byłby dla aut rejestrowanych w Polsce = koszt!

2. Wymiana prawka dotyczyłaby wszystkich, niezależnie od tego ile jeszcze ich prawko jest ważne lub czy zostało zabrane czasowo = koszt!

3. Jak ktoś ma prawko okresowe i ważność ma na rok lub mniej, to od razu robi badania i dostaje na kolejny okres, jak ktoś ma jeszcze na dłużej niż rok, to może zrobić od razu badania i dostać na nowy okres, albo tylko wymienić prawko = czyli po dupie 99,9% normalnych kierowców

4. Urządzenie montowane byłoby przez warsztaty, ale jego prawidłowość montażu musi być potwierdzona na przeglądzie. = gdzie? Wydolność? (chciałem i nie mam gdzie zamontować), homologacja? wałki na świadczenie usług i urządzeń, itd itd.

5. Od wejścia przepisów, właściciel pojazdu ma 12 miesięcy na montaż urządzenia lub do czasu następnego przeglądu, jeżeli przegląd pojazdu odbył się w ostatnim miesiącu od wejścia w życie przepisów. - ja mam zabulić, aby łapać debili - średnio.

Itd, itd. W ciul procedur, zawiłości i KOSZTÓW dla niezainteresowanych, zamiast uszczelnić prawo.
Raz zabrane uprawnienia i tylko tu jest "szansa" na recydywę. Złapany 2 raz idzie pierdzieć w pasy bez dyskusji.
Taniej, prościej, szybciej.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

Zaczynamy się bawić w Chiny? 

Z jednej strony Cię rozumiem, ale z drugiej, gdy zobaczyłem ostatnio typa pijącego piwka w aucie i wiozącego dwójkę dzieci to zrozumiałem, że inaczej się nie da. Jakaś część społeczeństwa to kompletni debile i nigdy ich nie ucywilizujesz. Trzeba kaganiec założyć i tyle.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dajcie spokój, na tiktoku nic poważnego nie znajdziesz :) 

Nie brnijmy w to, bo po co. ;)
Jednak nic bardziej mylnego.
Fora są dla dziadersów z 30letnimi przyzwyczajeniami z tepsy ;), FB - "dla starych ludzi.
Większość firm, które "chcą dotrzeć dalej" MUSZĄ iść w media dla przebodźcowanych = TT! 
UPIORNE, wiem, ale... jest tam cała masa kozaków swoich branż, którzy robią robotę na YT "dla starych".

To samo robią na TT. Mus dziś. ;)

Opublikowano
7 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

żeby... złapać 1000 debili

Żeby zwiększyć bezpieczeństwo wszystkich.

8 minut temu, Winter napisał(a):

Jazda na nieswój dowód byłaby takim samym przestępstwem jak posługiwanie się cudzymi dokumentami lub dokumentem podrabianym, ale ze względu na okoliczności kara byłaby wyższa, np. taka jak te zaproponowane.  Opcjonalnie skoro mamy mobywatela, to umieszczenie kodu QR od wewnętrznej stronu nalepki rejestracyjnej i konieczność zeskanowania go przed jazdą aplikacją mobywatel. 

33 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Itd, itd. W ciul procedur, zawiłości i KOSZTÓW dla niezainteresowanych, zamiast uszczelnić prawo.

Tylko propozycja, pomysł.

34 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

2. Wymiana prawka dotyczyłaby wszystkich, niezależnie od tego ile jeszcze ich prawko jest ważne lub czy zostało zabrane czasowo = koszt!

Chcę przypomnieć, że i tak obecnie wszystkie prawa jazdy będą wymieniane, można to zrobić w ramach tej samej wymiany.

35 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

czyli po dupie 99,9% normalnych kierowców

Bo? Mowa przecież tylko o tych co mają okresowe prawa jazdy, którzy i tak muszą przy kolejnej wymianie dostarczyć badania.

36 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

gdzie? Wydolność? (chciałem i nie mam gdzie zamontować), homologacja? wałki na świadczenie usług i urządzeń, itd itd.

No chyba oczywiste że homologacja, a sposób montażu da się ustalić i opisać. Jak nie dowolny warsztat, to ustalić konkretne warsztaty, które byłyby do tego uprawnione, gdzie przeszliby szkolenia itd. Wodomierze też Ci ktoś wymienia, licznik energii również i jakoś nie ma problemów...

39 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

ja mam zabulić, aby łapać debili - średnio.

Żeby zwiększyć bezpieczeństwo na drogach...

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Raz zabrane uprawnienia i tylko tu jest "szansa" na recydywę. Złapany 2 raz idzie pierdzieć w pasy bez dyskusji.

Ale wiesz, że to obecnie nie działa, bo można zasądzić takiej osobie 2 lata więzienia? Skoro dalej jeżdżą tacy, którym ileś tam razy odbierano uprawnienia, albo łapano ich na tym że prowadzą mimo iż mają zatrzymane uprawnienia, to obecne prawo nie działa i uszczelnienie które proponujesz, też nie zadziała.

32 minuty temu, Winter napisał(a):

Z jednej strony Cię rozumiem, ale z drugiej, gdy zobaczyłem ostatnio typa pijącego piwka w aucie i wiozącego dwójkę dzieci to zrozumiałem, że inaczej się nie da.

A zgłosiłeś to na policję? 

Im większa obojętność społeczeństwa do siebie nawzajem, tym więcej regulacji prawnych powstanie. 

Opublikowano
19 godzin temu, kalderon napisał(a):

Rozumiem, że nie masz nic przeciwko żeby 'one' chodziły do toalety z twoją córką? To na pewno polepszy jej byt... Wszystkie osoby poniżej to transseksualni mężczyźni urodzeni jako kobiety, oni będą chodzić do kibla z małymi dziewczynkami.

No chyba właśnie główny problem polega na tym, że większość ludzi nie wie, jak faktycznie wyglądają osoby trans. Nie takie z wybranych obrazków w necie ani takie z początku/przed okresu tranzycji, ale takie, które już od kilku lat żyją jako kobiety czy mężczyźni.

Zasadniczo to w dużych miastach pewnie większość z nas mija takie czasem na ulicy, niczego nie zauważając.

Opublikowano
33 minuty temu, Winter napisał(a):

Z jednej strony Cię rozumiem, ale z drugiej, gdy zobaczyłem ostatnio typa pijącego piwka w aucie i wiozącego dwójkę dzieci to zrozumiałem, że inaczej się nie da. Jakaś część społeczeństwa to kompletni debile i nigdy ich nie ucywilizujesz. Trzeba kaganiec założyć i tyle.

myślę, że zamiast iść w Orwella, to możemy po prostu bardziej zadbać o nieuchronność kary - chociażby zatrzymanie z zakazem równoznaczne z bezwzględnym więzieniem.

Ostatnio bodajże w Faktach widziałem reportaż o gościu, który zatrzymany w taki sposób o 9 rano, o 14 miał już wyrok, godzinę później był w drodze do więzienia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jazda na nieswój dowód byłaby takim samym przestępstwem jak posługiwanie się cudzymi dokumentami lub dokumentem podrabianym, ale ze względu na okoliczności kara byłaby wyższa, np. taka jak te zaproponowane.  

Ale to jest wyważanie otwartych drzwi i oczywista oczywistość.
Cały ten system mówi o łapaniu typów... JUŻ WIELOKROTNIE ZŁAPANYCH!
Przecież problemem jest to, że za kółko wsiada pajac, którego już raz złapano, drugi i jedenasty.
To należy go po drugim razie zamknąć! A nie utrudniać życie całemu krajowi, żeby go złapać i... wypuścić 12x?
Stalibyśmy się chyba pośmiewiskiem europy, gdyby tu wjechał niemiec albo czech, a my zaczniemy pajacować z kontrolą prawka na stacji.

16 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale wiesz, że to obecnie nie działa, bo można zasądzić takiej osobie 2 lata więzienia? Skoro dalej jeżdżą tacy, którym ileś tam razy odbierano uprawnienia, albo łapano ich na tym że prowadzą mimo iż mają zatrzymane uprawnienia, to obecne prawo nie działa i uszczelnienie które proponujesz, też nie zadziała.

No właśnie. A złapanie go 13x nagle to zmieni? Czy ponownie go wypuszczą?

Przecież to jakieś szaleństwo. Zamiast stalowej konsekwencji i nieuchronności kary za bycia debilem i jazdę bez papierów my idziemy w utrudnianie samego procederu.
To może jeszcze oprócz czytnika prawka, montujmy w autach jeszcze czytnik alko do dmuchania przeciw pijakom, do tego kamera w lusterku, żeby identyfikować czy nie dmucha mi pasażer w alkomat, a do tego AI kamera przed wozem, gdzie muszę najpierw 3x zastepować i przejść po linii, bo może jestem naćpany prochami. To wszystko ma zrobić normalny, poukładany i niewinny user (i za to zabulić! by udowodnić, że nie jest tym szukanym debilem), bo państwo nie umie udupić pacanów, których już miało w swoich łapach (!) na wokandzie. Szaleństwo. Jeszcze przed rozpoczęciem tego wariactwa, już jesteśmy na jego końcu. Mamy winnego głupka! I go puszczamy! Tu żadne systemy ani czytniki tego nie załatwią. Tylko nieuchronność kary po 2 razie.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 2
Opublikowano
21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

To należy go po drugim razie zamknąć! A nie utrudniać życie całemu krajowi, żeby go złapać i... wypuścić 12x?

Ale to można zrobić w obecnym stanie prawnym. Dlaczego zatem to nie działa?

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, crush napisał(a):

A czemu miałbym mieć coś przeciwko biologicznym kobietom w odpowiedniej toalecie?

I jak wytłumaczysz swojej drugiej połówce i córeczce dlaczego ten włochacz z pierwszego zdjęcia wchodzi razem z nimi do toalety? Że to "naturalne"? Jak sprawdzisz że to trans, a nie zboczeniec?

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale to można zrobić w obecnym stanie prawnym. Dlaczego zatem to nie działa?

BINGO! Drepczemy w miejscu i szukamy kwadratowych jaj.
Uszczelnić procedurę i nieuchronność kary, nie... karać niewinnych upierdliwościami i kosztami.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, kalderon napisał(a):

I jak wytłumaczysz swojej drugiej połówce i córeczce dlaczego ten włochacz z pierwszego zdjęcia wchodzi razem z nimi do toalety? Że to "naturalne"? Jak sprawdzisz że to trans, a nie zboczeniec?

Z dziećmi też trzeba dyskutować o chorobach psychicznych. Wytłumaczę, że normalne to nie jest, ale się zdarza.

I że ma prawo, czy wręcz obowiązek takowe spotkania nagłaśniać jeśli czuje się niekomfortowo.

Opublikowano (edytowane)

Jak już wspominałem. Dla mnie to za dużo.
Wczoraj ważenie księgowych, dziś kontrolowanie prawka.

W mojej ocenie to po prostu pokazuje słabość całego systemu ustawodawczego = "każdy może".
Stąd kowale piszą nowele do prawa podatkowego, a lamusy o weryfikowaniu kierowców.
Wcale nie zdziwiłbym się (aż mnie korci sprawdzić) ,gdyby pani "pomysłowa" sama nie miała prawka (ale chętnie usprawni system w tym temacie). ;)
KOMPETENCJE w rękach fachowców. Tylko wtedy by się mogło okazać (?), że w żadnej frakcji politycznej / rządzącej nie ma odpowiedniej ilości fachowców odpowiednich branż i dlatego kowal pisze o podatkach, a baletnica reguluje NFZ.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
50 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie brnijmy w to, bo po co. ;)
Jednak nic bardziej mylnego.
Fora są dla dziadersów z 30letnimi przyzwyczajeniami z tepsy ;), FB - "dla starych ludzi.
Większość firm, które "chcą dotrzeć dalej" MUSZĄ iść w media dla przebodźcowanych = TT! 
UPIORNE, wiem, ale... jest tam cała masa kozaków swoich branż, którzy robią robotę na YT "dla starych".

To samo robią na TT. Mus dziś. ;)

Nope. 

To są media dla polglowkow. Tam nie dostajesz informacji sensownych i nie jesteś w stanie ich weryfikacji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Mechanika. Sprawdzenie eDowodu, to sprawdzenie QR kodu, czego w zasadzie nikt nie robi.

No to już problem tych co sprawdzają że robią to tylko na oko. 

Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nope. 

To są media dla polglowkow. Tam nie dostajesz informacji sensownych i nie jesteś w stanie ich weryfikacji. 

Przykre. Prawdziwe.
Niedługo niestety nie będzie innych.
Czas się przyzwyczajać, albo ziemią nacierać. 

1 minutę temu, Camis napisał(a):

No to już problem tych co sprawdzają że robią to tylko na oko. 

Fakt. Jednak nie ważne, czyj to problem.
Tylko, że nie działa (choć wydawać by się mogło, że tak).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Taniej, prościej, szybciej.

Dokładnie.