Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Kamiyanx Haha, niezła karuzela śmiechu się tutaj kręci! No dobra, streszczając sedno: Camis w bardzo... kwiecisty sposób opisał problem z przychodniami, narzekając na składki 40 zł/miesiąc i brak uprzejmości personelu (w tym konkretnym kontekście użyto bardziej ekspresyjnych środków wyrazu, delikatnie mówiąc).

Hubio, jeśli potrzebujesz bardziej przemyślanego omówienia tematu – wołaj mnie dalej! 😊
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Obama nie był idealny, chociaż przez samych Amerykanów oceniany jako jeden z lepszych prezydentów w ogóle, także oceniany tak przez Republikanów. Tak jak wielu naszych prawicowców w gruncie rzeczy pozytywnie ocenia Kwaśniewskiego. My głównie oceniamy Obamę tak źle przez fatalny reset z ruskimi. Gdzie ruskie go zwyczajnie orypały, mówiąc jedno a robiąc drugie.

Historia "resetów" z ruskimi jest bardzo długa. Mamy reset Billa Clintona (1995) pod tytułem "Nowa Rosja, nowy rok, nowa ja", zakończona krwawą jatką w Czeczenii, oligarchizacją, kradzieżami na masową skalę i wyniesieniem KGB do władzy.

Reset George’a W. Busha (2001) pod tytułem „Zajrzałem mu głęboko w oczy i zaufałem mu” czyli idiota Bush zajrzał w oczy Putinowi i był pod wrażeniem jego demokratycznej duszy. Kurwa, serio tak powiedział. Rosja rzecz jasna wznowiła konfrontacyjną politykę wobec byłych republik radzieckich, zwłaszcza w obliczu kolorowych rewolucji. Rosja zignorowała Zachód i zajęła Osetię Południową oraz Abchazję.

Reset Baracka Obamy (2009) pod tytułem „Przycisk resetu” - Sekretarz Stanu Hillary Clinton wręczyła rosyjskiemu MSZ symboliczny „przycisk resetu”. Skutkiem inwazja na Ukrainę (2014) – aneksja Krymu i wspieranie separatystów w Donbasie, wspieranie reżimu Baszara al-Asada w Syrii, rosyjskie ingerencje w wybory prezydenckie 2016.

Reset Donalda Trumpa (2017) pod tytułem "Czarny idiota się nie zna, ja się znam, Putin to mój przyjaciel, zawrzemy Deal". Trump liczył na poprawę relacji, bo krytykował politykę Obamy wobec Rosji. Oczekiwał wsparcia w walce z ISIS i ograniczenia wpływów Chin. Próbował osłabić sankcje nałożone po aneksji Krymu. Rzecz jasna wszystko potoczyło się odwrotnie, ale nie zdążyliśmy zobaczyć konsekwencji, bo Covid.

Reset Joe Bidena (2021 pod tytułem „Przewidywalna Rosja - partner dla USA” Biden chciał „przewidywalnych” relacji z Rosją. Zaproponował nowy dialog strategiczny i kontrolę zbrojeń. Spotkał się z Putinem w Genewie (2021), gdzie był pod wrażeniem racjonalności tego polityka. A potem O BOŻE O K***A.

Rzecz jasna obecny reset z ruskimi to jest WYJĄTKOWA SYTUACJA, BOLI DUPA? MA BOLEĆ! PUTIN WIELKI STRATEG! TYM RAZEM NIE OSZUKA! ROZSĄDNY KONSERWATYZM FTW! SZACHY 5D TRUMPA!

Rosja każde ustępstwo traktuje jako słabość i okazję do dalszej ekspansji. Rosja nie zna litości – każde ustępstwo Zachodu jest dla niej jak otwarte drzwi do brutalnej ekspansji, bezwzględnego ataku, który dosłownie rozrywa zasady międzynarodowej gry. Kiedy USA czy UE wchodzą w język dyplomatycznych kompromisów, Moskwa wykorzystuje tę miękkość, niczym drapieżnik wyczuwający zapach krwi, by podbić kolejne terytoria.

Rosja każde ustępstwo traktuje jako słabość i okazję do dalszej ekspansji. Możesz być miły, nie miły, urodzić się biały, czarny, czy mieć mordę wymalowano na mango, chodzić w czapce, czy bez czapki, mieć papierosy z filtrem lub bez. Rosja i tak zrobi w ch***a.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192456413

Cytat

Powiem wam, że jestem pod wrażeniem. Republikanie przegłosowali wczoraj, że od wczoraj do końca 2025 roku na potrzeby liczenia dni kalendarzowych przez Kongres - ciągle trwa 1 dzień.

Czemu? Bo Trump tak zmienia te cła dzięki temu, że jest stan emergency. Który to stan kongres może w każdej chwili odwołać na wniosek kongresmenów. Który to wniosek złożyli Demokraci. Po takim wniosku Kongres ma 15 dni na reakcję.

No i musieliby Republikanie odwiecznie przeciwni cłom publicznie zagłosować za cłami. Więc wymyślili sprytnego hacka. A co jeśli 1 dzień = 1 rok?

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192457146

A tutaj cały czas będą tłumaczyć kretyna że to szachy 2137D. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 3
Opublikowano

Nowe - nie znałem ;)

"Zbigniew Ziejewski z PSL procesuje się o miliony złotych z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa i dzierżawi od niego setki hektarów ziemi. Ten sam KOWR podlega w niektórych obszarach Ziejewskiemu jako wiceministrowi w Ministerstwie Aktywów Państwowych. Polityk wszedł do rządu, mimo że ma na koncie kilka prawomocnych wyroków, m.in. za posługiwanie się sfałszowanymi fakturami czy bezumowne korzystanie z państwowej ziemi"

https://wiadomosci.wp.pl/wszedl-do-rzadu-z-wyrokami-ujawniamy-przeszlosc-polityka-psl-7134356221631104a

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Błagam, niech ten sztab Trzaskowskiego się ogarnie, bo już dziś mnie autentycznie wnerwił.

Akurat do obiadu mi leciało jego spotkanie i o ile to spermiarstwo do kobiet było dla mnie akceptowalne, to połączenie tego z jechaniem po mężczyznach zaczęło mnie denerwować. Słucham jakiegoś bełkotu o prawach kobiet, ich pracowitości, w ogóle kobieta super, nie to co mężczyzna xD

Albo ten sztab jest taki do kitu, albo naprawdę chcą oddać wszystkich mężczyzn w wieku 25-34 lata do Memcena.

Aż mnie kusi napisać na jakiegoś oficjalnego maila, że przepraszam za bycie białym heteroseksualnym facetem po 30 :hmm:

Ooo Matko... właśnie zacząłem tego słuchać...

Ale dokonuje samozaorania Trzaskowski... nie rozumiem... naprawdę lepiej mógł się nie odzywać.

Raz Trzaskowski prawicowy, raz lewicowy...

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman przez takie podejście jakie zaprezentowałeś w USA wygrał Trump, a w Polsce wygrają populiści.

Czyli np. Ci co bez patrzenia na budżet będą chcieli się przypodobać przedsiębiorcom? :) 

Nie chce mi się tracić czasu na dokładne odpowiedzi więc skrótowo: powrót do składki zdrowotnej przed polskim ładem co obiecała zarówno KO jak i 3D, obniżony ZUS co obiecywała 3D...

https://businessinsider.com.pl/prawo/podatki/jej-koszt-to-92-mld-zl-nie-ma-powrotu-do-starych-zasad-skladki-zdrowotnej/yzc8kq7 

92 mld :) 

Reszty tego ataku nie ma nawet co komentować o moim biznesiku itp.

A jednak wydaliłeś z siebie jeszcze całe dwa posty o tym :) 

Życzę ci tylko, żeby cię ta spółka IT dla której pracujesz kiedyś tak wydymała, że nie będziesz wiedział gdzie jest wschód a gdzie zachód...

Oj, ja nie pracuję dla Spółki IT :) Nie bezpośrednio. 

Bo system jest tak urządzony, że i podwykonawcy jak np. dostawcy do Biedronki są całkowicie uzależnieni. Nie tylko pracownicy.

Jasne, fajne. Fajne bzdury, ale nie pisz takich więcej.

I nie obrażaj mikro przedsiębiorców bo oni ciężko pracują i płacą uczciwie, a nie uciekają do rajów podatkowych i optymalizacji podatkowych jak np. Spółki Solorza. Jak śmiesz z taką pogardą pisać o fryzjerach, drobnych usługodawcach i sprzedawcach jak to oni na swoich barkach utrzymują ciężar całego państwa? Jak śmiesz zarzucać, że nie umieją wypełnić PIT?

Fajne bzdury. :) 

Popatrz np. tu:

image.thumb.png.5f5718cada830469d1134d3625b60791.png

Mikroprzedsiębiorcy to 97,2% wszystkich przedsiębiorców, a mają tylko 23,6% przychodów ogółem. To sprawia, że ich działalność jest mało efektywna :) 

W mikroprzedsiębiorstwach zarabia się też najgorzej.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2024/06/03/stawianie-na-mikroprzedsiebiorstwa-to-patologia/

W dodatku to bzdura, że utrzymują cały ciężar państwa. mali przedsiębiorcy i średni płacą dużo więcej podatków niż mikro. 

A do tego wśród mikro jest najwięcej oszustów. Wszystkie te targowiska, gdzie siedzą na ryczałcie i ukrywają przychody. Pamiętam takiego jednego fryzjera który kupował ode mnie używanego Mercedesa ML - powiedział, że musi kupić używkę bo jest na ryczałcie i z papierów nie ma zdolności leasingowej. Czemu? Bo ukrywa przychody.

Więc nie pieprz mi tu, bo to zwykłe oszustwa podatkowe. 

Jesteś tak dobrze obeznany to wiesz, że najwięcej podatków płacą mikro i mali przedsiębiorcy.

Czemu dołączasz do tej kategorii małych przedsiebiorców? To nie to samo co mikro, więc przestań. 

I tak - przed polskim ładem płaciłem 40zł na składkę zdrowotną. Tzn ponieważ można ją było odliczyć od podatku to tyle płaciłem razem. Sama składka była wyższa. Rozumiem więc, że popierasz PiS z tym co zrobił? KO obiecała w kampanii powrót do tego co był przed polskim ładem. I tylko o to mi chodzi.

W gruncie rzeczy - tak. Bo nie ma powodu, aby przedsiębiorca płacił dużo mniej za NFZ/ZUS niż pracownik na etacie. 

Ja, jako "samozatrudniony" nie powinienem mieć dużo lepszych warunków podatkowych/składkowych niż pracownik na etacie. :) 

Co do nie wydawania paragonów to mówimy już o wykroczeniach skarbowych - nie wiem ile przedsiębiorców nie wydaje. Ja wydaję. Sam pracowałem na etacie w kontroli (ale nie skarbowej :) ).

To się dzieje nagminnie. Szczególnie na targowiskach :) 

No i czemu przedsiębiorca miałby płacić niższy ZUS niż pracownik? Ano może dlatego, że to są jego ciężko zarobione własne pieniądze i dlatego, że państwo powinno wspierać ludzi mających coś swojego a nie niewolnictwo na etatach zapier... dla panów z korpo rozbijających się po wyspach i jachtach.

:rotfl:

Co za bzdura.

Pracownik też CIĘŻKO ZARABIA WŁASNE pieniądze. 

Państwo powinno wspierać zdrową gospodarkę, a wywalanie wszystkich na śmieciowe samozatrudnienie nie jest zdrowe. 

Z kolei co do banków - tak wiem ludzie sami nabrali kredyty, ale skoro państwo rozdaje podatki na matki 800+ to może i pomóc tej grupie - ludzie czasami z tego powodu popełniają samobójstwa. Co do lekarza to pisałem ogólnie w sensie na co płaci się składki i co dostaje się za to.

Mamy z naszych podatków spłacać ludziom kredyty? Ty się słyszysz?

Ile czasu prowadzisz to doradztwo? Bo ja swoją DG prowadzę już prawie 20 lat więc przez 2 dekady sporo widziałem i konkluzja jest taka: polskie państwo chce aby ludzie zapier.... za miskę ryżu na etatach i pracowali nie dla siebie tylko panów z korpo. W czasach PO to nawet nie była miska ryżu tylko pomyje na 2000zł minimalnej. PiS co zrobił źle to zrobił, ale akurat podniesienie minimalnej było dobre.

Własną DG od 8,5 roku. I nigdy nie wziąłem dotacji na jej otwarcie czy polepszenie. Taki dziwny jestem.

Akurat mikroprzedsiębiorcy na podniesienie minimalnej narzekają najbardziej :lol2:

Z tym, że od kiedy prowadzę biznes, a pewno jeszcze wcześniej składka ZUS jest skorelowana z minimalną i tego żaden rząd nie ruszył od dekad! I jak pracownik ma lepiej to ja płacę większy ZUS. Konkluzja jest taka, że dla mikro przedsiębiorców w Polsce żaden rząd nie zrobił czegoś na taką skalę jak 800+ dla obywateli.

I Ty chcesz coś o deregulacji pisać? Jak Ty pojęcia nie masz o ZUSie, który płacisz.

SKŁADKA ZUS PRZEDSIĘBIORCY JEST SKORELOWANA Z PRZECIĘTNYM MIESIĘCZNYM WYNAGRODZENIEM, a nie z minimalnym. 

Bardzo ładne samozaoranie. Zrób jeszcze tylko fikołka o ty, ze to jakoś powiązane, albo coś i będziemy mieli cyrkowy komplet.

Ja bym dziękował Bogu za model brytyjski gdzie bym płacił niemal 0. Ale niech nawet będzie coś po środku.

No wiadomo. A cały ciężar państwa niech ciąży na innych. Bo hubio ze swoim biznesikiem chce płacić 0 zł!

Żałosne.

Na przestrzeni tych lat powiem tak: PO nie zrobiło NIC. Nie pogorszyli, ale też nie polepszyli. PiS wprowadził mały ZUS i mały ZUS+ co pomogło, ale potem dowalił Polski Ład, który znów nas przygniótł. Teraz KO dała wakacje od ZUS, ale wszystko to to są prawie żadne działania dla dobra mikro przedsiębiorców. Od dekad nic się po prostu nie zmienia. Polska jest rajem dla korpo.

Mały ZUS w postaci preferencyjnych stawek dla nowych przedsiębiorców wprowadzono dawno temu, za rządów PO-PSL. PiS wprowadził mały ZUS plus.

Polska jest rajem dla samozatrudnionych. Korpo dostawały mocno po tyłku - od minimalnego CIT, przez cięcia w kosztach niematerialnych uzyskania przychodu etc. No, ale ty ni o tym nie wiesz :) 

I jeszcze jedno: Panie @GordonLameman po tym bezprecedensowym ataku na mnie i obrażaniu mnie i mikro przedsiębiorców + farmazony w temacie o Ukrainie, niejako jako aksjomat miałem głosowanie na Trzaska w II turze, natomiast jeśli do II tury wejdzie Mentzen to zapoznam się dokładnie z jego programem i rozważę przesunięcie mojego głosu. Jeśli tak się stanie to Trzaskowski może Panu podziękować...

Gorzka pigułka jest Ci potrzebna. Może przestaniesz się zachwycać swoją wspaniałą działalnością gospodarczą z której przychod już prawie został dogoniony przez minimalną płacę :) 

Wiem... to tylko jeden głos... Ale ile może być takich jednych głosów?

6! dosłownie: sześć. 

Może dlatego, że jeszcze nikt nigdy w necie z mojego własnego obozu politycznego tak mnie nie zaatakował jak ty.

ALe my nie jesteśmy w tym samym obozie. 

Ty rozbiłeś swój namiot w obozie cesarstwa chłopskiego rozumu, od którego ja stronię. 

Jak taka pogarda nie wysławiona, ale rzeczywista jest w głowach polityków KO, Kraśko, TVN, Giertychów, Owsiaków itp -czyli całej tej korporacyjno-liberalnej zgrai to w tym momencie muszę się zacząć mocno zastanowić na kogo zagłosować. Dziękuję @GordonLameman za otworzenie mi oczu. Długo to zapamiętam.

Pogarda? To jest krytyka, na którą ty reagujesz alergicznie. Pewnie dlatego, ze wiesz iż jest prawdziwa. 

Jak chcesz więcej --> zapraszam. 

9 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

@ITHardwareGPT Streścisz mi ten post?

Ja potrzebuję streszczenia posta, bo za długi dla mnie xD

Masz:

Cytat

Autor wpisu, „hubio”, wyraża silne niezadowolenie z polityki składek ZUS, zarzucając KO, że nie tylko nie spełniła swoich obietnic dotyczących wsparcia dla przedsiębiorców, ale wręcz przyczyniła się do ich dalszego obciążenia. Jego frustracja koncentruje się przede wszystkim na "absurdalnie" wysokich składkach zdrowotnych, które wzrosły drastycznie po wprowadzeniu Polskiego Ładu – z wcześniejszych 40 zł miesięcznie do obecnych 450 zł. Krytykuje on mechanizm rozliczania składek, zwłaszcza dla osób na ryczałcie, gdzie przychód jest mylony z dochodem, co prowadzi do nieproporcjonalnych obciążeń dla drobnych przedsiębiorców.

Zdaniem autora, KO miała być partią przyjazną biznesowi, ale jej działania sugerują coś zupełnie przeciwnego. Zamiast realnych ulg czy uproszczeń, przedsiębiorcy są „zarzynani” przez wysokie koszty prowadzenia działalności, co prowadzi do wniosku, że rządzący dbają głównie o interesy wielkich korporacji, a nie drobnych przedsiębiorców. W jego opinii deregulacja forsowana przez KO jest jedynie pozorną reformą, mającą na celu ułatwienie działania dużym firmom, a nie poprawę sytuacji najmniejszych podmiotów gospodarczych.

Szczególnie krytyczny jest wobec tego, jak rząd wydaje publiczne pieniądze – płaci wysokie składki na służbę zdrowia, by potem doświadczyć nieprzyjemnej obsługi i długich kolejek w NFZ. W jego oczach to skandal, że państwo odbiera ludziom ciężko zarobione pieniądze, a w zamian nie oferuje godnej jakości usług. Jego narastające rozczarowanie sugeruje, że choć wcześniej wspierał KO, teraz zaczyna dostrzegać w niej partię równie odległą od problemów zwykłych ludzi, co formacje, które wcześniej krytykował.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@hubio w zasadzie ma rację w wielu aspektach.

Generalnie to nie wiem z czego wy się wyśmiewacie?

Tu tylko płakać nad tym jakie przed nami są wybory.

Bo chyba z wyborów na wybory kandydaci to coraz większe badziewie.

Co do dyskusji na temat Polskich mikro-przedsiębiorców... przeczytałem argumenty i @hubio i @GordonLameman i jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Szambo napisał(a):

@hubio w zasadzie ma rację.

Generalnie to nie wiem z czego wy się wyśmiewacie?

Tu tylko płakać nad tym jakie przed nami są wybory.

Bo chyba z wyborów na wybory kandydaci to coraz większe badziewie.

W którym miejscu ma rację? Bo z tego co widzę to Gordon wyjaśnił w zasadzie każdy jego farmazon oprócz jego osobistych preferencji wyborczych. 

11 godzin temu, hubio napisał(a):

Jakim cudem do pracownika fizycznego w magazynie jakiś kierowniczyna ma prawo krzyczeć i mówić na "ty" a nie per Pan?

Ten fragment mnie najbardziej rozczula XD zmień pracę, jak cię w twojej nie szanują, to nie jest kwestia przepisów prawnych tylko twojego charakteru i wyborów życiowych. 

• Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, huudyy napisał(a):

W którym miejscu ma rację? Bo z tego co widzę to Gordon wyjaśnił w zasadzie każdy jego farmazon oprócz jego osobistych preferencji wyborczych.

@GordonLameman ma zdecydowanie rację w stwierdzeniu, że pracownicy na etacie płacą więcej składek i w porównaniu do osoby na B2B są dyskryminowani.

Ale nie wszystko jest takie czarno-białe.

Ludzie są przecież wypychani na B2B... ja np. zostałem w 2018 wypchnięty na B2B bo opłacanie mi 1/4 etatu już słabo wyglądało podczas procesów w ZUS i składania zeznań na Policji.

Mam ogólnie takie wrażenie, że mamy bardzo chciwych pracodawców, którzy bardzo chętnie płaciliby poniżej minimalnej krajowej za pracę, która przynosi spore przychody.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Ludzie są przecież wypychani na B2B... ja np. zostałem w 2018 wypchnięty na B2B bo opłacanie mi 1/4 etatu już słabo wyglądało podczas procesów w ZUS.

I ja się temu przeciwstawiam, a hubio chce dalszych preferencji, co skutkować będzie wypychaniem na B2B. :) 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Ludzie są przecież wypychani na B2B... ja np. zostałem w 2018 wypchnięty na B2B bo opłacanie mi 1/4 etatu już słabo wyglądało podczas procesów w ZUS.

Gdzie pracujesz, że takie cyrki musisz odwalać? Bo ja od dekady na uopie i w życiu z czymś takim się nie spotkałem. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

Gdzie pracujesz, że takie cyrki musisz odwalać? Bo ja od dekady na uopie i w życiu z czymś takim się nie spotkałem. 

No jak to gdzie... w Świątyni Zła... w Biurze Rachunkowym.

To jakie cyrki tutaj się odwalają to nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przecież mojego pracodawcę byłoby lekko stać, żeby mi płacić tyle co teraz, ale na etacie. Ale woli na mnie oszczędzać. Dostaje fakturkę i muszę szukać kosztów, których nie mam.

A jakbym sobie policzył ile % tego co wypracuje trafia do mojej kieszeni to może do 15% byśmy doszli.

Jasne, że każda z 7 osób w biurze by chciała być na UoP... ale jak się porusza ten temat to jest, że ok... super, ale wtedy zmniejszymy Ci pensje.

A jak mam do wyboru mieć w kieszeni 8,5k, a 6,5k to wiesz co wybieram.

Oczywiście próbuje coś na swoją rekę robić po godzinach... ale tu póki co porażka. Albo ktoś uważa, że 100-200 zł to za dużo za księgowość, albo zgłaszają się Biura Rachunkowe, które chcą  zlecić podwykonastwo za 10% wartości usługi.

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja przy moich zarobkach na UoP tracę względem B2B sporo ALE - komfort psychiczny przy kredycie, zdrowiu (L4 ciągnać do pół roku jakby coś się w życiu skaszaniło) jest ważniejszy. Plus mam 50%KUP i całkiem spoko bonus roczny, jak sobie przeliczyłem to dla mnie, w moim przypadku gra nie warta świeczki. 

• Upvote 4
Opublikowano
9 minut temu, Szambo napisał(a):

Mam ogólnie takie wrażenie, że mamy bardzo chciwych pracodawców, którzy bardzo chętnie płaciliby poniżej minimalnej krajowej za pracę, która przynosi spore przychody.

Mamy bardzo chciwych przedsiębiorców - mikro i małych.

Pamiętam kilka lat temu spotkanie polskiego małego przedsiębiorcy z jego czeskim odpowiednikiem - ta sama branża, podobne obroty (ok. 10-15 mln zł rocznie), podobna ilość pracowników (ok. 40). Chcieli rozmawiać o współpracy. 

Polak przyjechał Range Roverem nowym za ok. 600 tys. zł (jego żona miała już wtedy Bentleya Continentala GT), Czech przyjechał nowiutkim.... Peugeotem 508. :) 

2 minuty temu, Szambo napisał(a):

A jakbym sobie policzył ile % tego co wypracuje trafia do mojej kieszeni to może do 15% byśmy doszli.

Zaraz usłyszysz od biednego przedsiębiorcy jakie on ryzyko ponosi!1111!!!

Ja mam lepiej bo do mnie trafia ok. 50% tego co wypracuję. :) 

6 minut temu, huudyy napisał(a):

Nawet ja nie miałem wyboru i jestem na B2B, ale za to przyjmuję zlecenia od znajomych, więc nie jest to takie typowe samozatrudnienie. :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, hubio napisał(a):

Jakim cudem do pracownika fizycznego w magazynie jakiś kierowniczyna ma prawo mówić na "ty" a nie per Pan?

Tak jest w każdej normalnej firmie w obecnych czasach :E

Co do tego krzyku to jak ktoś nie jest szanowany to się odchodzi z takiego kołchozu, szkoda życia ;)

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Mamy bardzo chciwych przedsiębiorców - mikro i małych.

Pamiętam kilka lat temu spotkanie polskiego małego przedsiębiorcy z jego czeskim odpowiednikiem - ta sama branża, podobne obroty (ok. 10-15 mln zł rocznie), podobna ilość pracowników (ok. 40). Chcieli rozmawiać o współpracy. 

Polak przyjechał Range Roverem nowym za ok. 600 tys. zł (jego żona miała już wtedy Bentleya Continentala GT), Czech przyjechał nowiutkim.... Peugeotem 508. :)

Mam kilka przykładów przed oczami.

Gastronomie bardzo zwiększyły dochody... A pracownikom ciągle płacą śrubki...

A jak płaczą na socialach, że o tyle wzrosły koszty... że powinniśmy się cieszyć, że możemy zjeść za 50 zł a nie 100 zł... tak się poświęcają!

Po prostu gdzieś ta granica chciwości została przekroczona... tak do przesady.

Oczywiście ceny energii i gazu rozłożyły wielu przedsiębiorców na łopatki... ale zastanawialiście się kiedyś, jaki to ma realny wpływ na cenę posiłku, który zamawiacie? Czy jest to 5 zł jak chcą wam wmówić, czy może... 5 groszy?

Oczywiście nic nie jest czarno białe... ale chyba w czasach gdzie poza Polska zaczyna być taniej... warto się nad tym pochylić.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, Kris194 napisał(a):

Tak jest w każdej normalnej firmie w obecnych czasach :E

Co do tego krzyku to jak ktoś nie jest szanowany to się odchodzi z takiego kołchozu, szkoda życia ;)

JAKIM CUDEM MÓJ SZEF MOŻE DO MNIE MÓWIĆ PO IMIENIU!!@!1112221!!1

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Mam kilka przykładów przed oczami.

Gastronomie bardzo zwiększyły dochody... A pracownikom ciągle płacą śrubki...

A jak płaczą na socialach, że o tyle wzrosły koszty... że powinniśmy się cieszyć, że możemy zjeść za 50 zł a nie 100 zł... tak się poświęcają!

Po prostu gdzieś ta granica chciwości została przekroczona... tak do przesady.

Oczywiście ceny energii i gazu rozłożyły wielu przedsiębiorców na łopatki... ale zastanawialiście się kiedyś, jaki to ma realny wpływ na cenę posiłku, który zamawiacie? Czy jest to 5 zł jak chcą wam wmówić, czy może... 5 groszy?

Oczywiście nic nie jest czarno białe... ale chyba w czasach gdzie poza Polska zaczyna być taniej... warto się nad tym pochylić.

Mocno tę kwestią poprawiłoby publikowanie sprawozdań finansowych/PITów przez przedsiębiorców. 
Łojezu, ale byłby sajgon :E 

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mocno tę kwestią poprawiłoby publikowanie sprawozdań finansowych/PITów przez przedsiębiorców. 
Łojezu, ale byłby sajgon :E

Ale przecież nawet teraz Urząd Skarbowy dostaje informację, że:

- Pan Budowlaniec X ma nadwyżkę VAT około 500 000 zł.

Nie zmyśliłem tego, to prawdziwy przykład.

Prowadzimy ziomka, który w ogóle nie wystawiał faktur na usługi budowlane. Tylko generował olbrzymie koszty.

Wiecie jak to działa? "Jak chce pan fakturkę to musi Pan dopłacić!"

No i ten ziomek przez lata zwiększał tą stratę na vacie, a pitu oczywiście płacić okrągłe 0.

I Urząd cały czas dostawał tą informację. I nikt nie pochylił się nad tym... jak w ogóle ta firma funkcjonuje.

Opublikowano

W przypadku gastronomii to akurat nie takie proste by w ogóle się utrzymać.

Dużo osób które otwarło restauracje czy bar po kilku latach wychodzi z tego biznesu.

To samo z "kebabami".

Wyjątek to miejscowości turystyczne całoroczne, gdzie jest masa klientów. Ale tam z kolei cena za sam najem lokalu jest dużym kosztem.

• Confused 1
Opublikowano
36 minut temu, Szambo napisał(a):

jakie cyrki tutaj się odwalają to nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przecież mojego pracodawcę byłoby lekko stać, żeby mi płacić tyle co teraz, ale na etacie. Ale woli na mnie oszczędzać. Dostaje fakturkę i muszę szukać kosztów, których nie mam

Czy ktoś cie zmusza do pracy tam? Bo robisz z tego obóz pracy, tyle, że ty masz możliwość wyjścia stamtąd. 

PS sam jestem księgowym z wykształcenia, pracuję w zawodzie od dekady, więc wiem o czym mówisz. 

36 minut temu, Szambo napisał(a):

Jasne, że każda z 7 osób w biurze by chciała być na UoP... ale jak się porusza ten temat to jest, że ok... super, ale wtedy zmniejszymy Ci pensje.

A jak mam do wyboru mieć w kieszeni 8,5k, a 6,5k to wiesz co wybieram.

Dokładnie o tym piszę - życie to sztuka wyboru, a ty narzekasz na swoje decyzje ¯\_(ツ)_/¯ 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Dokładnie o tym piszę - życie to sztuka wyboru, a ty narzekasz na swoje decyzje ¯\_(ツ)_/¯

Oczywiście to prawda to co napisałeś.

Ale ogólnie w Biurach Rachunkowych często oferują albo B2B, albo jakąś część etatu.

A w działach Księgowości te wynagrodzenia często są mniejsze niż to co dostaje.

Także ciągle dokonuje tego wyboru.

Ale mając teraz 8,5k to byłbym powiedzmy obniżyć do 8k pensję żeby być na UoP.