Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

"Po rozmowie ze mną wiceminister aktywów państwowych Zbigniew Ziejewski podjął decyzję o złożeniu dymisji ze sprawowanej funkcji."

Kuźwa oni dalej w bańce żyją. On powinien zostać WYJEBANY a nie, że złożył łaskawie dymisję bo brudy wyszły. Kurwa pewnie zaraz jeszcze odprawę dostanie...

A ludzie co doprowadzili do tego, że został przydzielony do takiej funkcji bez żadnej weryfikacji też powinni zostać wyjebani na zbity pysk.

Powiem Ci że z weryfikacja jest różnie. Powiedzmy że firma A robi kontrolę narkotykowe, w papierach ktoś dostaje ślad że wykryto narkotyki więc zostaje wywalony, a firma B nie robi takich kontroli (bo ogólnie w prawie nie ma przymusu), ale papierów nie ma bo kontrolę wewnętrzne firm nie są zobowiązujące do wykazania tego w papierach kryminalnych. Zatrudniasz taką osobę, i co? :) Firma B ma przewalone. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Ale co to zmienia? W PSLu go nikt nie znał? Pewnie spoko ziomek, bo dzień dobry mówił...

Oni o nim wiedzieli wszystko.

Ale mam takie pytanie... a co na to jego pracodawca? W sensie MY?

A my w ogóle cokolwiek możemy zrobić? Czy cała nasza sprawczośc to iść raz na 4 lata oddać głos na kogoś, kto może chlać, ćpać i mówić o nas źle?

Ja np. głosowałem na tą Trzecią Drogę i uważam, że Paszyk powiniem zostać wywalony na zbity pysk, bo działa na szkode obywateli. I co mogę?

Zostało Mi tylko plumkanie w internecie.

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 1
Opublikowano

Akurat kataster myślę że wejdzie szybciej niż planowano. Zbrojenia pochłaniają ogromne środki a będzie jeszcze więcej w następnych latach. To oznacza albo dodatkowe podatki albo duże cięcia w innych sektorach jak medycyna i edukacja.

A kataster da duże pieniądze miastom/samorządom.

Choć oczywiście kosztem posiadaczy nieruchomości oraz najemców w przypadku tych pod najem.

Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Akurat kataster myślę że wejdzie szybciej niż planowano. Zbrojenia pochłaniają ogromne środki a będzie jeszcze więcej w następnych latach. To oznacza albo dodatkowe podatki albo duże cięcia w innych sektorach jak medycyna i edukacja.

A kataster da duże pieniądze miastom/samorządom.

Choć oczywiście kosztem posiadaczy nieruchomości oraz najemców w przypadku tych pod najem.

Ja mam zupełnie inne zdanie.

Oni w pierwszej kolejności dopierdzielą zwykłym zjadaczom chleba.

Landlordów zostawią w spokoju, bo przecież nie chcemy, żeby Pan Kropownicki płacił za swoje 12 mieszkań?

• Upvote 2
Opublikowano

W katastrze jest relatywnie mało pieniędzy. Zwłaszcza że to nie wejdzie na jedno posiadane mieszkanie bo byłoby to sprzeczne z potrzebami młodych osób starających się o mieszkanie. Jesli wejdzie to na 2+ domy/mieszkania a jeśli rodzina jest duża to można po zapisywać mieszkania tak żeby go unikać. W bogatych Niemczech ten podatek zależy od landu - 0.26% do 1%. Oczywiście nałożenie tego podatku zwiększy cenę najmu co z kolei zwiększy wszystkie ceny. 

Opublikowano
11 minut temu, Szambo napisał(a):

Oni w pierwszej kolejności dopierdzielą zwykłym zjadaczom chleba.

To coś niezwykłego, albo nowego na tyle, żeby się dziwić? :D 

Godzinę temu, Szambo napisał(a):

nie wprowadzajmy tego bo nam ceny wzrosną! (poniekąd mają pewnie rację).

Jeżeli będzie sytuacja, w której zapotrzebowanie będzie przewyższać dostępność, to dodatkowe koszta posiadania mieszkań na wynajem przepłyną bardzo szybko na klientów i tyle. Zmieni się co najwyżej to, że pomiędzy wynajmującym i posiadaczem wtryni się jeszcze bardziej państwo ze swoim "dej na następnego podatka".

• Upvote 1
Opublikowano

@Szambo To raczej masz takie samo zdanie jak ja.Kataster docelowo będzie dotyczył wszystkich. Choć najpierw pewnie będzie od trzeciej nieruchomości.

"landlordowie" tak duzi jak mali (mający jeden dom pod najem) przerzucą ten podatek na najemców. Także wynajmujących dotknie do razu, a wszystkich z czasem, gdy już będzie od każdej nieruchomości.

Celem tego podatku jest zapewnienie dodatkowych środków do budżetów samorządów, a nie jakieś złośliwe uderzanie w bogatych i bogatszą cześć klasy średniej. Tego typu netowe wizje są niesamowicie dziecinne xD

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, huudyy napisał(a):

To dwoma mocarstwami rządzą dwie małpy. Małpa z Kremla i pomarańczowa małpa :E 

Dzisiaj odpaliłem insta to wyjaśniony został Trump na temat drzew, a później Musk z języka programowania COBOL którego używają USA, dlatego dużo jest osób które mają 150 lat które pobierają świadczenia. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, 209458 napisał(a):

No bo oni nie oszukują, a jak już oszukują to tyko dlatego, żeby "nie wejść w VAT" - a tak wolno.

:D :D :D

Pomijaj kontekst dalej ;)

Dlatego nauczyłem się już ignorować większość odpowiedzi, bo zmarnuje czas na głupoty. Jeszcze trzeba przenieść tą naukę na inne offtopy :E

Niektórym to już zupełnie poprzekrecalo się w głowach po wybujałym ego od pracy w korpo i wspieraniu słusznej sprawy, swoim elityzmem.

Jak ktoś chce gówno zrozumieć to ja nie będę nawozić tej jałowej ziemi dociekania i dobrej woli. Uwaga ogólna, bo nie będę odpowiadał każdemu ;)

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Fajne to tak żyć w ciemnej głębi, nie ucząc się niczego :) Gordon cię wyjaśnił w temacie klimatycznym, to może nauczy cię jak działa państwo i podatki.

Ja płacę 135k podatków rocznie bez ZUSu i jakoś nie narzekam jak bardzo mnie państwo uciska, bo wiem że w innych państwach miałbym gorzej. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, TheMr. napisał(a):

Fajne to tak żyć w ciemnej głębi, nie ucząc się niczego :) Gordon cię wyjaśnił w temacie klimatycznym, to może nauczy cię jak działa państwo i podatki.

Ja płacę 135k podatków rocznie bez ZUSu i jakoś nie narzekam jak bardzo mnie państwo uciska, bo wiem że w innych państwach miałbym gorzej. 

Chyba główny problem z tym jak pożytkowane są pieniądze z tych podatków.

No i równoległy problem... czemu ktoś płaci 135k podatków, a ktoś kto więcej zarobił płaci okrągłe 0.

Ale w sumie mogę tu skorzystać z tego samego POLSKIEGO tłumaczenia rzeczywistości:

Nie oczekujmy od tych nie płacących podatków, żeby płacili coś, bo PODNIOSĄ CENY NAM WSZYSTKIM! Zostawmy Zbirów w spokoju.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Szambo napisał(a):

No i równoległy problem... czemu ktoś płaci 135k podatków, a ktoś kto więcej zarobił płaci okrągłe 0.

Bo każdy ma inne warunki i w inny sposób je wykorzystuje.

Zadajesz naiwne pytania :) Chciałbyś jakiegoś komunizmu, w którym każdy ma odgórnie przypisany dochód i podatek? 

Zwiększanie tych drugich nie jest takim oczywistym sposobem, jakby się naiwnie wydawało, a opinie zależą od punktu widzenia, który też każdy ma własny.

@SzamboI skupiając się na tym: w innym wątku oferujesz swoje usługi optymalizacji opodatkowania kryptowalut. Tutaj zaś narzekasz na optymalizujących swój podatek dochodowy. No to jak to jest w końcu? :> 

Edytowane przez jagular
Opublikowano
1 minutę temu, jagular napisał(a):

Bo każdy ma inne warunki i w inny sposób je wykorzystuje.

Zadajesz naiwne pytania :) Chciałbyś jakiegoś komunizmu, w którym każdy ma odgórnie przypisany dochód i podatek? 

Zwiększanie tych drugich nie jest takim oczywistym sposobem, jakby się naiwnie wydawało, a opinie zależą od punktu widzenia, który też każdy ma własny.

Mi bardziej chodzi o Budowlańców, którzy mają wieczną stratę, a papiery przywożą do biura Mercedesem.

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Pomijaj kontekst dalej ;)

A w jakim kontekście - poza tym, że głodują Ci dzieci - można oszukiwać na podatkach?

Właśnie w tym rzecz, że napisałeś totalną bzdurę. Papierologia nie jest wcale uciążliwa w takim biznesie - to Twój wymysł wynikający z totalnego braku wiedzy w temacie. I niestety - nie ma filmiku, który możesz obejrzeć w tym temacie. *smuteczek* 

Dlatego nauczyłem się już ignorować większość odpowiedzi, bo zmarnuje czas na głupoty. Jeszcze trzeba przenieść tą naukę na inne offtopy :E

Nauczyłeś się ignorować argumenty i usprawiedliwiasz oszustwa podatkowe. To jest definicja głupoty ;) 

Niektórym to już zupełnie poprzekrecalo się w głowach po wybujałym ego od pracy w korpo i wspieraniu słusznej sprawy, swoim elityzmem.

Myślę, że poprzekręcało się Tobie. Przyzwyczaiłeś się, ze rodzinka wali całe społeczeństwo na podatkach i podajesz nam tutaj taką głupią wymówkę. 

Elityzm? Rozpędź się pls i uderz głową w ścianę. Wczoraj po pracy jechałem naprawić w stowarzyszeniu mojej mamy bramę, którą znowu złomiarze próbowali ukraść. Stowarzyszenie zajmuje się dystrybucją darmowej żywności i gotowaniem posiłków dla bezdomnych i biednych. I ci sami biedni kolejny raz próbowali stowarzyszenie okraśc.

Taka ze mnie elita. Po prostu przestań pisać te bzdury.

Jak ktoś chce gówno zrozumieć to ja nie będę nawozić tej jałowej ziemi dociekania i dobrej woli. Uwaga ogólna, bo nie będę odpowiadał każdemu ;)

Czemu nie chcesz zrozumieć, że nie ma usprawiedliwienia dla oszustw podatkowych? I nie ma znaczenia czy to robi handlarz obwoźny czy multimilionowa korporacja? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, blabla123 napisał(a):

To ich podpierdol do fiskusa :rotfl2:

Przecież są podpierdalani co miesiąc... na JPK masz jak byk napisane, że Firma funkcjonuje pomimo tego, że przynosi milionowe straty :pajac:

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
4 minuty temu, Szambo napisał(a):

Przecież są podpierdalani co miesiąc... na JPK masz jak byk napisane, że Firma funkcjonuje pomimo tego, że przynosi milionowe straty :pajac:

Jako księgowy powinieneś wiedzieć, że strata finansowa miesięczna/roczna jeszcze o niczym nie świadczy. 

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Szambo napisał(a):

Firma w której pracuję, generowała straty przez ok. 10 lat.

Jest potentatem w swojej dziedzinie na rynku.

• Upvote 2
Opublikowano

Ale czym innym jest generować stratę, a czym innym nie wystawiać żadnej faktury sprzedażowej przez kilka lat. :)

Oczywiście, że nie złoże donosu.

Zostało mi tylko plumkać na Forum o tym w ramach ciekawostki.

Księgowi wcale dobrze nie stoją w tych czasach... w erze Infaktu.