Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Dostałeś całościowy cytat ze strony, która jest w archiwum, strony którą zrobiła Konfederacja i jeszcze próbujesz czemuś zaprzeczać... To co tam jest napisane, to ewidentne przedkładanie prawa kanonicznego nad prawem polskim,

Zrozum, że to była ustawa o dodatkowej formie małżeństwa! Na pierwszym czele było to, że to jest dodatkowa opcja! 

1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Nie wiem jakie masz doświadczenia np. z płatnymi pakietami służby zdrowia, ale Konfa też jest za tym, żeby zlikwidować składkę i opłacać sobie samemu.

Nie wiem czy wiesz, ale w niektórych przychodniach jest już całkiem sporo pacjentów opłacających takie dodatkowe pakiety, które miały przyspieszać wizyty, dawać pierwszeństwo itd. i wiesz co? Im więcej ludzi z takimi pakietami, tym bardziej zaczyna to wyglądać tak samo jak na NFZ. 

Tak samo będzie za takim "genialnym" pomysłem dotyczącym emerytur. Do części ludzi nie dotrze że te 300 zł nie da im nawet minimalnej emerytury w przyszłości i nie będą odkładali nic, a potem będą jojczyć, że muszą pracować do usranej śmierci. Część nie będzie odkładała bo "jeszcze zdąży" po czym np. trafi się sytuacja, w której powinni dostać rentę i już sobie nie odłożą na emeryturę. Część sobie będzie odkładała, ale za mało, żeby potem z czegoś żyć, a ci co nawet odłożą więcej, to potem mogą się zdziwić jak się okaże że pożyją dłużej niż przewidywali. Ogólnie system, który albo drastycznie skróci długość życia z różnych względów, albo wygeneruje biedotę, żebraków i ogólnie ludzi w bardzo złym stanie psychiczny, społecznym i zdrowotnym na starość. Brawo. 

Nie tyle co zlikwidować składkę, co mieć możliwość komu ją opłacać i pewnie zreformować jej formę, ponieważ to było przed nowym ładem.
Bo trzeba zmienić większość systemu finasowania i biurokracji... Ludzie liczą się z ryzykiem, ale właśnie dlatego miałoby to być głównie dla przedsiębiorców...
Z resztą obecnie podobna jest sytuacja  z osobami siedzącymi na zasiłkach, dziwiącymi się, gdy urzędniczki mówią im że z tego nie ma emerytury. :E 

To tyle zdawkowo ode mnie, nie będę pół nocy dyskutował z kilkoma osobami na forum. 

Opublikowano (edytowane)

O jeszcze coś śmiesznego na koniec, ale nie chcę szukać właściwego nagrania z tego kanału...
My tu pitu pitu o poważniejszych sprawach, a wielu ludzi patrzy na "wydaje mi się" i wygląda na fajnego, poważnego. :E 
Na Konfę też potrafią głosować bo fajny i wyborcy za nim biegają. Więc koniec końców na Konfe ludzie będą coraz bardziej głosować, gdy pozytywne ułudy odnośnie innych zaczną opadać.

Edit. Jeszcze na wieczór poszukałem czegoś do kompletnego przesłuchania na jutro, gdzie może padnie część odpowiedzi na pytania.
Jak ktoś chce poważne pytania, to tu jest ponad godzina sprzed miesiąca. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

I pyk nowy tydzień, nowa środa, nowe taryfki! Tym razem na samochody, które nie zostały wyprodukowane w USA. 25%.

Czytam właśnie poradnik w jaki sposób chronić swoje prywatne dane na telefonie na lotnisku po przylocie do USA...ehh, kraj demokracji, pokoju i w ogóle.

PS. Odświeżyłem stronkę i pyk, pojawiły się kolejne taryfki. Dzień jeszcze długi, nie wiadomo czy ostatnie. Trump zapowiada je na farmaceutyki oraz drewno. Na razie nie wiadomo jak wysokie, ale 25% wydaje się popularnym wynikiem rzutu kostką.

Edytowane przez jagular
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

USA jest na dobrej drodze do dyktatury i od tego że będą chcieli narzucać swoją wizję innym, co jest niebezpieczne.

A inne kraje nie narzucają swojej wizji? Czy Tobie chodzi o narzucanie stricte konserwatywne - czyli faszyzm, bo liberalne to oczywiście wolność? 🤔

Opublikowano
13 minut temu, jagular napisał(a):

PS. Odświeżyłem stronkę i pyk, pojawiły się kolejne taryfki. Dzień jeszcze długi, nie wiadomo czy ostatnie.

Odświeżaj bo znając tego dzbana za kilka minut godzin je zdejmie  :boink:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Camis napisał(a):

Odświeżaj bo znając tego dzbana za kilka minut godzin je zdejmie  :boink:

temp-Imageis-DLfr.avif

Nie wiem na ile jego 100% to jest typowe 100%, ale na razie pomarańczowy daje to swoje 100% na to że to już do termicznego końca wszechświata! A kto by nie wierzył prezydentowi Łusa?

Edytowane przez jagular
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, crush napisał(a):

A inne kraje nie narzucają swojej wizji? Czy Tobie chodzi o narzucanie stricte konserwatywne - czyli faszyzm, bo liberalne to oczywiście wolność? 🤔

znasz odpowiedz ;) jak us narzucalo swiatu wizje woke to pial z zachwytu

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Zrozum, że to była ustawa o dodatkowej formie małżeństwa! Na pierwszym czele było to, że to jest dodatkowa opcja! 

Ale ja to doskonale wiem, przecież sam ci to zacytowałem :E To ty zrozum fakt, że nawet jako dodatkowa opcja, to ta propozycja zawierała opcję niezgodną z polskim prawem stawiając wyżej prawo kanoniczne w tej sytuacji.

25 minut temu, crush napisał(a):

Nie, mi chodzi wyłącznie o zwykłą współpracę. Jakbyś nie zauważył, to do tej pory w większości stosunków było tak, że UE robiło swoje, USA swoje, w pewnych sprawach się zgadzali, w innych nie i tak wyglądają normalne relacje. Obecnie USA zachowuje się na zasadzie "my (w sensie Amerykanie) jesteśmy elita i nam wszystko wolno, a reszta ma się podporządkować"

@kubikolos To że takie rzeczy zaczęły docierać do nas z USA również uważałem za niewłaściwy kierunek. No ale tego nie zrozumie ktoś, kto rozpatruje tylko skrajności.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

1743022546508-png.8963430

https://wiadomosci.wp.pl/cichy-pakt-o-nieagresji-miedzy-pis-a-konfederacja-sztabowiec-nawrockiego-potwierdza-7139327476091648a

Cytat

Politycy koalicji w rozmowach z WP zapewniają, że "atmosfera oczyści się" po wyborach prezydenckich - o ile wygra je Rafał Trzaskowski. Ale nie wszyscy w to wierzą. - To Sejm uchwala ustawy, a nie prezydent. A my w Sejmie nie możemy znaleźć porozumienia na wielu poziomach - od spraw podatkowych po światopoglądowe - zauważa jeden z wiceministrów.
(...)
Nasi rozmówcy z koalicji przekonują nieoficjalnie, że wygrana w wyborach prezydenckich Rafała Trzaskowskiego niczego nie musi "przyspieszyć". Bo to nie w Pałacu Prezydenckim uchwala się ustawy. W koalicji to wiedzą. Szkopuł w tym, że wiedzą o tym też wyborcy.

https://wiadomosci.wp.pl/koalicjanci-zignorowali-apel-premiera-tuska-w-rzadzie-klotnia-za-klotnia-7138972069260032a

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos, @LeBomB ale co to dokładnie oznacza "narzucanie wizji przez jakieś państwo"? Trump doszedł do władzy co absolutnie NIC NIE ZMIENIŁO w kwestii politycznej poprawności i osób niebinarnych na netflixie czy w świecie uzyski i influ :) Trump chce wojny celnej z UE i to chyba jedyna "wizja" jaką może narzucić... Jego konserwatywne, a dla wielu po prostu racjonalne poglądy typu 2 płcie itp w żaden sposób nie narzucą jakiejś wizji w Europie. Kwestie te to są podziały społeczne i socjologiczne co oczywiście ma odzwierciedlenie w wyborach, ale tu nikt niczego nie narzuci. Zarówno w USA jak i UE będzie połowa osób, która będzie uważała, że LGBTQ+ powinno być jak najbardziej lansowane i każdy może utożsamić się nawet z lampą w pokoju :) a druga część będzie uważała, że jak nas Pan Bóg stworzył tak jest kobita i facet... :)  Żadni politycy nie narzucą tu swojej "wizji".

Nawet putler nie jest w stanie tego narzucić choć bardzo się stara, a i tak moskiewskie dyskoteki pełne są gejów i lesbijek.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie, mi chodzi wyłącznie o zwykłą współpracę. Jakbyś nie zauważył, to do tej pory w większości stosunków było tak, że UE robiło swoje, USA swoje, w pewnych sprawach się zgadzali, w innych nie i tak wyglądają normalne relacje. Obecnie USA zachowuje się na zasadzie "my (w sensie Amerykanie) jesteśmy elita i nam wszystko wolno, a reszta ma się podporządkować"

Współpraca tak czy inaczej w jakiejś formie będzie bo tego się niestety wykluczyć nie da.

To o czym Ty piszesz to w dużej mierze pozory. Każdy kraj który się liczy na świecie mówi i działa w wielu kwestiach z pozycji siły.

Odnoszę wrażenie, że ta panika i szok wynika głównie z tego, że Trump zmienił ton dyskusji z zawoalowanej na otwarty spektakl.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jagular napisał(a):

I pyk nowy tydzień, nowa środa, nowe taryfki! Tym razem na samochody, które nie zostały wyprodukowane w USA. 25%.

Czytam właśnie poradnik w jaki sposób chronić swoje prywatne dane na telefonie na lotnisku po przylocie do USA...ehh, kraj demokracji, pokoju i w ogóle.

PS. Odświeżyłem stronkę i pyk, pojawiły się kolejne taryfki. Dzień jeszcze długi, nie wiadomo czy ostatnie. Trump zapowiada je na farmaceutyki oraz drewno. Na razie nie wiadomo jak wysokie, ale 25% wydaje się popularnym wynikiem rzutu kostką.

Spokojnie, jeszcze zdąży 3 razy nałożyć i odwołać, do końca dnia w Waszyngtonie jeszcze kilka godzin zostało :lol2:

Opublikowano (edytowane)

@hubio kompletnie nie chodzi o płcie, binarność, LGBT itd. to był wątek poboczny bez sensu poruszony wyżej. Chodzi o podejście USA, że mogą wszystkim dyktować swoje warunki. Że to oni decydują nie tylko z kim rozmawiają, ale też o tym kto może z nimi rozmawiać i o czym i nie wolno im się przeciwstawić. To widać nawet w podejściu do dziennikarki, które było tu przytoczone na jednym z nagrań. Z mojej perspektywy zaczyna to przypominać traktowanie się jak naród "panów i władców świata" i nie istotne jest czy to jest skuteczne czy nie. Liczy się sam fakt, że widać wprost, że takie przeświadczenie w nich funkcjonuje już na szczeblu państwowym. Że roszczą sobie prawo do bycia koordynatorem świata. To uważam za niebezpieczne.

@crush to jest ton butny, roszczeniowy, arbitralny który nie służy dobrym relacjom. Chciałbyś prowadzić rozmowy biznesowe z kimś, kto uważa że jemu się należy i że liczy się tylko jego interes, a Twój interes uważałby za nieistotny i pomijalny bo liczy się tylko żebyś to Ty spełniał wymagania i warunki, a druga strona nie? Bo tak to zaczyna pod pewnymi względami wyglądać. 

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano

@LeBomB no czy chcemy czy nie są jedną z największych o ile nie największą potęgą świata. Dlatego Trump tak się zachowuje. Najlepiej jakby świat teraz się zjednoczył w opozycji do USA. Ale to tak nie działa...

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, LeBomB napisał(a):

to jest ton butny, roszczeniowy, arbitralny który nie służy dobrym relacjom. Chciałbyś prowadzić rozmowy biznesowe z kimś, kto uważa że jemu się należy i że liczy się tylko jego interes, a Twój interes uważałby za nieistotny i pomijalny bo liczy się tylko żebyś to Ty spełniał wymagania i warunki, a druga strona nie? Bo tak to zaczyna pod pewnymi względami wyglądać. 

To jest ton który był, jest i będzie. Tyle, że do tej pory za kulisami.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Ciekawe jakie rozwiązania mają inne partie, bo jakoś w swoich kadencjach więcej szkodzą niż rozwiązują. 

Jeżeli ma się to zbilansować to rozwiązanie jest jedno: podniesienie wieku przechodzenia na emeryturę. We obecnych realiach o około 6-8 lat. Niska dzietność będzie sprawę lekko pogarszać. Malejąca długość życia polepszać. A tego ostatniego należy się spodziewać na skutek nadchodzących pewnych ograniczeń w opiece medycznej dla najstarszej części populacji.

Żadne cudowne wymysły partii nie są potrzebne.

Można też przejść na prostszy system emerytur obywatelskich. Tylko on jest jakby mniej sprawiedliwy.

Edytowane przez adashi
  • Upvote 4
Opublikowano
20 minut temu, adashi napisał(a):

Jeżeli ma się to zbilansować to rozwiązanie jest jedno: podniesienie wieku przechodzenia na emeryturę. We obecnych realiach o około 6-8 lat. Niska dzietność będzie sprawę lekko pogarszać. Malejąca długość życia polepszać. A tego ostatniego należy się spodziewać na skutek nadchodzących pewnych ograniczeń w opiece medycznej dla najstarszej części populacji.

Można też przejść na prostszy system emerytur obywatelskich. Tylko on jest jakby mniej sprawiedliwy.

70 lat minimum dla kobiet i mężczyzn , skoro taka dania rozważa 74

Opublikowano
8 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

A w jaki sposób pomaga dalesz opłacanie tego przez drobnych przedsiębiorców, których miałoby potem utrzymać na emeryturze? Dziura tylko rośnie. 

System wymaga całościowej reformy, a nie tylko wyjęcia przedsiębiorców z niego.

Poza tym - czemu nie odpowiadasz na pytanie?

Jak tobie się to w głowie spina, że to ma pomóc? To tylko powiększy dziurę w budżecie FUS. Pytam od kilku postów "w czym to ma pomóc" to zmieniasz temat i robisz "whataboutism".

Serio, żałosne. 

Dlatego nie ulgi, lecz jednakowe warunki. Takie nierejestrowane to nadają się co najwyżej na usługi, bez kosztów materiału. 

Przed chwilą burzysz się, że działalność nierejestrowana to tylko 3,5k, a teraz już "jednakowe warunki"? Zdecyduj się. Albo obejrzyj filmik na ten temat :rotfl2: 

Małe firmy się zmieniają, ale będąc w dużym mieście i może jeszcze w korpo nie będziesz miał pojęcia o co chodzi. ;) 

Nie mieszkam w dużym mieście. Mieszkam w malutkim mieście.

Nie masz pojęcia o temacie, bo nie jesteś przedsiębiorcą i nie jesteś blisko biznesu, a na filmikach o tym nie mówią :) 

Co z osobami zmieniającymi branżę?
Co tymi, co chcą po prostu utrzymać rodzinę, a nie tylko rosnąć w nieskończoność?

Kapitalizm ich dojedzie. Bo w kapitalizmie jak się nie rozwijasz to się cofasz. Dlatego kapitalizm to kiepski system. 

Co z osobami które prowadziło działalność na samozatrudnieniu u swojego pracodawcy? (np. kurierka i ratownicy medyczni)

Nie wiem w jakim kontekście pytasz, ale mogę ci powiedzieć, że jak wyjmiesz  przedsiebiorców z systemu FUS to firmy wypchną jeszcze więcej ludzi na B2B. Bo to będzie oszczędność dla nich.

No, ale żeby to wiedzieć to trzeba chociaż chwilę temat przemyśleć, a nie tylko powtarzać konfiarskie kłamstwa.

Zmniejszeni ilości emerytów oraz administracji raczej tylko w tym pomoże. Widzisz ciągnięcie ubezpieczeń społecznych tak jak są w nieskończoność? Bez szans na reformy?

Kiedy zmniejszy się liczba emerytów? Przecież nie za rok, nie za dwa, nawet nie w kadencji prezydenta 2025-2030! 

Czy ty czytasz co ja napisałem do tej pory czy to, że krytykuję konfiarzy uniemożliwia ci racjonalne spojrzenie? Pisałem o emeryturze obywatelskiej - to jest rozwiązanie do zaimplementowania.

Z tobą nie ma co się kopać, bo w ogóle nie próbujesz zrozumieć. :E 

Nie, to z Tobą nie ma o czym rozmawiać, bo to Ty nie chcesz zrozumieć.

Tłumaczę ci na liczbach, że pomysł konfy się nie spina i tylko pogarsza ten system to ty ignorujesz a na zadawane pytania uciekasz od odpowiedzi. Jak memcen. 

Przecież mówię o długich wypowiedziach sprzed lat, a nie ulotce wyborczej pod prezydenta.

A ja mówię o tym jak debilne te wypowiedzi są. I jak bezkrytycznie do nich podchodzisz. 

To tyle ode mnie, dyskusja z Tobą o polityce nie ma sensu, bo zasypiesz człowieka szmelcem do odniesienia się, a nawet jak wygrzebię nagrania to i tak nie odsłuchasz. 

Bo jeśli nie potrafisz ułozyć argumentu to nie warto z Tobą dyskutować. 

Nie zasypuję cie szmelcem, tylko sensownymi argumentami i liczbami dot. reformy, którą tak ślepo i głupio popierasz. Czemu sam w ogóle nie rozważyłeś tego na liczbach? Czemu w odniesieniu do Konfy jesteś tak skrajnie bezkrytyczny?

Czemu nie odpowiadasz na proste pytania, które zadałem?

Odpowiem za Ciebie: bo upupiłeś się Konfą i masz mocny dysonans poznawczy. Dlatego ratujesz się tymi żałosnymi chwytami erystycznymi konfiarzy o tym, że media ich atakują, o kontekstach i całej reszcie tej tautologii dla idiotów. 

Ciekawe jakie rozwiązania mają inne partie, bo jakoś w swoich kadencjach więcej szkodzą niż rozwiązują. 

whataboutism vol. 2137

To, że inne partie nie proponują nic sensownego nie jest powodem żeby pozwolić konfie wziąć młotek i pieprznąć nim prosto w głowę naszego - retorycznego - kraju. 

4 godziny temu, adashi napisał(a):

Podniesienie wieku jest nierealne. Nie ma poparcia społecznego - ktokolwiek to zrobi, straci władze, a reforma zostanie odwrócona. 

Jedynie emerytura obywatelska ma szansę zmienić ten system. 

• Like 2
  • Upvote 1