GordonLameman 8 432 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 46 minut temu, musichunter1x napisał(a): Taa bo miałbym latać po starych nagraniach i podsumowywać co miał na myśli, gdy wy będziecie sobie wygodnie wszystko wrzucać z gazet i paszkwili. Wszystko zaczęło się od tylko mojej wzmianki, że jego pomysły nie są tak debilnie proste, jak to malują i nie mam zamiaru tu siedzieć tydzień, skoro nie ma woli z drugiej strony do obejrzenia czegokolwiek. Możesz też po prostu wiedzieć. Tak jak ja wiem. Co więcej - jak pisałem wyżej - ja sam robiłem obliczenia i sam pisałem tą argumentację. Wiem, wiem - ty byś musiał skopiować z filmu. Tak, ich pomysły są tak debilnie proste i nie mają szans na skuteczność. Skoro tego nei widzisz to znaczy, że nie masz zielonego pojęcia o temacie. 46 minut temu, musichunter1x napisał(a): Jak tam inni politycy, gdzie ich długie materiały? Zarzuty o unikanie pytań to właśnie takie emocjonalne paplanie, bo takie same pytania były już wiele razy przez lata , a sam ma wiele filmów praktycznie co tydzień omawiające jakieś sprawy, więc odpowiedzi są. Ile nagranych wywiadów mają inni? I w każdym z nich powtarza te same bzdury, które już dawno prześwietliłem. A co mnie obchodzi ile mają wywiadów? Dla Ciebie to jakiś wyznacznik ile ktoś ma wywiadów? przecież to żałosne
TheMr. 2 602 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 2 godziny temu, Kris194 napisał(a): Nie dość, że cudo to jeszcze nasze polskie cudo Drugi najdroższy IFV na świecie (prawie 60 mln zł za sztukę). Dla porównania, Bradley 12-16 mln zł, CV-90 23-28 mln zł, Izraelski 12 mln zł, Boxer 28-36 mln. Do tego produkcja 2.5 sztuk miesięcznie kiedy na wczoraj potrzebujemy 1000 sztuk, a BEWUpy-1 będą wykorzystywane aż do 2040 roku przy obecnym tempie zmian. Może cieszyć ten kamien milowy, ale jest kwaśno, zamiast słodko. 2
Kris194 4 716 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca A to akurat prawda, na ten moment jest drogo, horrendalnie drogo ale z drugiej strony kapitał zostaje w Polsce i ewentualny serwis też w Polsce. Na cenę niewątpliwie duży wpływ mają zdolności produkcyjne a raczej ich brak bo 2,5 sztuki miesięcznie to można by powiedzieć zdolność do tworzenia prototypów a nie masowa produkcja. Zastanawiam się też jak to wygląda pod kątem kosztu materiałów. Pozostaje mieć nadzieję, że uda się mocno obniżyć cenę bo przy obecnych to my świata ani regionu nie zawojujemy.
TheMr. 2 602 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) 30% kapitału zostaje w Polsce Transmisja idzie zza granicy, części w 50% zza granicy, działko Bushmaster zza granicy. Nie mam pojęcia co tam tyle kosztuje, bo inni produkują o wiele taniej, bo Czesi zrobili przetarg na 246 CV-90 z pełnym zapleczem za 8.8 mld zł i dostawy to 2026-2030 rok. Przy okazji na gwałt potrzeba już wymyślić wersję anty dronowa. Bo to nawet Bradleye mają na froncie. Edytowane 27 Marca przez TheMr. 1 1
Camis 5 886 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 3 godziny temu, Kris194 napisał(a): Spieszmy się "kochać" pisiorów, tak szybko chorują Ma przecież kolegę uzdrowiciela 3
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 9 godzin temu, TheMr. napisał(a): Drugi najdroższy IFV na świecie... Przekonałeś mnie, powinniśmy kupić za granicą. Niczego nie rozwijać bo się nie opłaca. Bo badania i rozwój są drogie, więc się nie opłaca. Nie budować własnych marek bo się nie opłaca. Te obce wozy też nie od razu były tanie, tylko stały się tanie zdobywając rynki i zamówienia. Ale masz rację powinniśmy pozostać "Polską, krajem znanym z niczego, klientem świata".
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) Nie o to chodziło. Tutaj nie ma w kontrakcie kosztów R&D. Dodatkowo nie produkujemy ani armaty, ani zawieszenia, ani amunicji, ani silnika do niego. Borsuk powstał w wielkich bólach, a końcowy koszt tak jak widać. Porównuje do innych państw które również mają R&D, również muszą wybudować wszystko od podstaw, również mają problemy - i jak widać mogą zrobić to 2-4x taniej. Dodatkowo pracownikom płacą grubiej w euro. Rozumiem że do górników też co roku lubisz dorzucać? Bez optymalizacji linii produkcyjnej, i wejścia w MASOWĄ PRODUKCJĘ, tego kontraktu w tej formie nie powinno być. O dziwo Borsuk jeszcze w 2020 roku kosztował 24-30 mln za sztukę jako prototyp. Inflacja zrobiła z tego 100% więcej Edytowane 28 Marca przez TheMr. 4
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) Ale rzecz w tym, że aby mieć zmodernizowane linie, masową produkcję i zamówienia trzeba najpierw wyłożyć forsę. Tak to robią inne kraje. To nie jest tak, że te Bewupy które wymieniłeś od razu były robione tanio. To są platformy rozwijane od wielu lat. Doświadczenia rozwijane od wielu lat. Najpierw ktoś wyłożył forsę, zdobył zamówienia, rozbudował linie. Wtedy koszty i cena poszły w dół. Tak robi w wschód i zachód. My natomiast chcielibyśmy coś mieć, ale bez pracy, zaciśnięcia pasa i zębów przez jakiś czas, bez poświęcenia. Węgiel mamy drogi bo jest głęboko. Poza tym ta branża dostała swoją szansę. Co z nią będzie to będzie. Należy pozostawić tylko rentowne kopalnie, ale zupełnie z węgla bym nie rezygnował. Edytowane 28 Marca przez Suchy211
Badalamann 982 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Istnieje opcja że to forma dofinansowania firmy zbrojeniowej z budżetu, ale tak by UE nie klasyfikowała tego jako pomoc publiczną. Więc formalnie to po prostu kosmicznie wysoka cena za wozy bojowe. Bo jeśli nie to jest delikatnie mówiąc dziwne i kompletnie niezrozumiałe jeśli chodzi o cenę za sztukę jak i niezwykle powolną produkcję. Gdzie równocześnie kluczowe części wcale nie są "nasze" tylko i tak kupowane. A widząc jak od dekad wygląda nasz przemysł zbrojeniowy i jaki to jest wielki wał przy każdej okazji, to mam obawy że to niekoniecznie jest sprytny plan Ale łudzę się że się ogarnęli i w sytuacji tak dużego zagrożenia wojną mniej kradną a więcej faktycznie przeznaczają na produkcję uzbrojenia.
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 18 minut temu, Suchy211 napisał(a): Ale rzecz w tym, że aby mieć zmodernizowane linie, masową produkcję i zamówienia trzeba najpierw wyłożyć forsę. Tak to robią inne kraje. To nie jest tak, że te Bewupy które wymieniłeś od razu były robione tanio. To są platformy rozwijane od wielu lat. Doświadczenia rozwijane od wielu lat. Najpierw ktoś wyłożył forsę, zdobył zamówienia, rozbudował linie. Wtedy koszty i cena poszły w dół. Tak robi w wschód i zachód. My natomiast chcielibyśmy coś mieć, ale bez pracy, zaciśnięcia pasa i zębów przez jakiś czas, bez poświęcenia. Znowu rozpisujesz się bez wiedzy. Boruski dostały 300 mln zł na rozwój. Plus środki wewnętrzne firm odpowiedzialnych za rozwój. Ta forsa została wyłożona. Koszt 6,724 Bradleyow to było 5.7 miliarda dolarów - ze wszystkim. R&D, linie produkcyjne, doświadczenie itd. My kupujemy 111 sztuk za 1.5 miliarda dolarów. Rozumiesz już różnice? I Bradley został wyprodukowany w 90% w USA. My kupujemy połowę części z zachodu. To jest potężna różnica. Edytowane 28 Marca przez TheMr. 1
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 25 minut temu, Badalamann napisał(a): A widząc jak od dekad wygląda nasz przemysł zbrojeniowy i jaki to jest wielki wał przy każdej okazji, to mam obawy że to niekoniecznie jest sprytny plan W takim razie kupujmy wszystko za granicą, ale nie narzekajmy jednocześnie że niczego u nas nie ma i niczego nie da się zrobić. Realizujmy przeznaczone nam miejsce w świecie jako ta noekolonia którą przecież jesteśmy. Tylko lepiej wymyślcie "sprytny plan" jak zrównoważyć bilans handlowy z zagranicą, inaczej prędzej czy później będziemy mieli kłopot. Byle nie za mojego życia, a po mnie choćby potop. 18 minut temu, TheMr. napisał(a): Koszt 6,724 Bradleyow to było 5.7 miliarda dolarów Bradlaye były produkowane w latach 80 i 90 No to jeszcze te 5,7 pomnóż przez wskaźnik skumulowanej inflacji oraz weź pod uwagę, że baradlay miał szansę zrealizować scenariusz produkcji seryjnej, czy nawet wielkoseryjnej. Sam rozpisujesz się bez wiedzy skoro już lubisz to komuś wytykać.
LeBomB 2 053 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 12 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Taa bo miałbym latać po starych nagraniach i podsumowywać co miał na myśli, gdy wy będziecie sobie wygodnie wszystko wrzucać z gazet i paszkwili. 12 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Ile nagranych wywiadów mają inni? 12 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Jak tam inni politycy, gdzie ich długie materiały? Czy Ty się właśnie przyznałeś do tego, że nie jest istotny przekaz, tylko długość nagrania i w ogóle sam fakt, że ktoś coś nagrywa? Idąc konsekwentnie dalej, że nagranie wideo liczy się dla Ciebie jako jedyne źródło? Nieistotna zatem jest treść a forma? Zasada "dobry kandydat bo ładnie mówi" 🤣 Nawet jeżeli nie wiem, masz może problem z czytaniem czy wzrokiem, który utrudnia czytanie i wolisz wideo czy audio, to kompletnie nie umniejsza treściom pisanym jeżeli są zweryfikowane i pochodzą z rzetelnych lub nawet bezpośrednich źródeł. Ty natomiast tymi trzema zdaniami odrzuciłeś całkowicie słowo pisane, tylko to taki trochę paradoks przy udzielaniu się na forum pisanym 4
trepek 1 345 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Gdyby liczba zamówienia Borsuka była większa to i koszt jednostkowy byłby mniejszy. I proszę mi nie pisać, że nie ma pieniędzy bo na niepotrzebną ilość 96 apaczy jakoś 60 mld się znalazło (gdzie spokojnie ta ilość mogłaby być o połowę mniejsza) a na Borsuki pieniędzy nie ma. Ale widocznie to taka polska specjalność by nie inwestować w polskie możliwości. Jak się czyta, że są problemy z postawieniem w Polsce fabryki do amunicji 155 a prywatny Niewiadów otwarcie pisze, że ma możliwości by już teraz produkować taką amunicję, do tego ma odpowiednią strzelnicę na testowanie etc i ze strony rządzących nie ma zainteresowania to mi się w kieszeni nóż otwiera. I nie, ten niedasieizm to nie jest to tylko przypadłość obecnie mości panujących bo podobnie było za czasów zdradzieckich mord z Pisu, gdzie zostało zamówione CAŁE 3 sztuki Borsuka i było mega wielkie parcie by uwalić Borsuka i zamiast niego kupić AS21 Redback z Korei... Masakra. 1 1
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) https://www.money.pl/gospodarka/pokazuja-jak-pokonac-trumpa-zbieraja-rekordowe-tlumy-przeciw-rzadom-miliarderow-7139898935700288a.html Zobaczcie, znowu stary człowiek. To znaczy nie chodzi mi o to, że mam coś przeciwko starym ludziom, ale o to, że na liderów kreuje się kogoś, kto będzie wstanie być nim w dobrym zdrowiu przez powiedzmy te minimum 10 lat. Starsi powinni już przejść do II rzędu i albo stamtąd wspierać, albo stamtąd rządzić, przynajmniej dokąd są faktycznie w stanie. Republikanie po Trumpie będą mieli Muska lub/i Vance'a. Kogo będą mieli demokraci? Edytowane 28 Marca przez Suchy211
kubikolos 1 324 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 54 minuty temu, Suchy211 napisał(a): Kogo będą mieli demokraci? wielu obroncow na polskim forum internetowym Cytat W ciągu trzech miesięcy 2025 r. w Krakowie pracę straciło prawie 1,9 tys. osób To liczba porównywalna do całorocznych zwolnień z 2024 r. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/zwolnienia-grupowe-w-krakowie-hsbc-redukuje-etaty-a-to-nie-koniec/hhpcgrf
GordonLameman 8 432 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Teraz, kubikolos napisał(a): wielu obroncow na polskim forum internetowym A czy Tobie nie zamykają przypadkiem idoli w więzieniu? 1
VRman 2 635 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Godzinę temu, Suchy211 napisał(a): https://www.money.pl/gospodarka/pokazuja-jak-pokonac-trumpa-zbieraja-rekordowe-tlumy-przeciw-rzadom-miliarderow-7139898935700288a.html Zobaczcie, znowu stary człowiek. To znaczy nie chodzi mi o to, że mam coś przeciwko starym ludziom, ale o to, że na liderów kreuje się kogoś, kto będzie wstanie być nim w dobrym zdrowiu przez powiedzmy te minimum 10 lat. Starsi powinni już przejść do II rzędu i albo stamtąd wspierać, albo stamtąd rządzić, przynajmniej dokąd są faktycznie w stanie. Republikanie po Trumpie będą mieli Muska lub/i Vance'a. Kogo będą mieli demokraci? Akurat Bernie Sanders to tak powalczy z oligarchią jak pis z kolesiostwem walczył jak rządził. 1
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Mniejsza o to kto to jest. Przede wszystkim chodzi mi o to, że przywódcy alternatywy nie powinni popołudniami organizować własnego pogrzebu, bo tak im blisko do śmierci i to że starości. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca usa sobie poradzi gorzej w krajach trzeciej kategorii ktore kreuja tego typu liderow mezczyzn mozna obrazac ale na obraze kobiety to juz jest przestepstwo incelu! 1
musichunter1x 1 308 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, LeBomB napisał(a): Czy Ty się właśnie przyznałeś do tego, że nie jest istotny przekaz, tylko długość nagrania i w ogóle sam fakt, że ktoś coś nagrywa? Idąc konsekwentnie dalej, że nagranie wideo liczy się dla Ciebie jako jedyne źródło? Nieistotna zatem jest treść a forma? Zasada "dobry kandydat bo ładnie mówi" 🤣 Nawet jeżeli nie wiem, masz może problem z czytaniem czy wzrokiem, który utrudnia czytanie i wolisz wideo czy audio, to kompletnie nie umniejsza treściom pisanym jeżeli są zweryfikowane i pochodzą z rzetelnych lub nawet bezpośrednich źródeł. Ty natomiast tymi trzema zdaniami odrzuciłeś całkowicie słowo pisane, tylko to taki trochę paradoks przy udzielaniu się na forum pisanym Dopatruj się czego tylko chcesz, ale wystarczy porównać jak wyglądają długie formy nagrań danych polityków i jak często występują oraz o czym mówią. Jeszcze niektórzy chodzą głównie do swoich telewizji. Nie tyle co ładnie mówi, co o czym mówi i pisze. Teksty też wyśmiejesz, bo wszystko będzie zależało kto i gdzie pisze. Mentzen zbiory swoich tekstów na przestrzeni lat opublikował w książkach. Gdyby inni to zrobili to byłoby tam pełno sprzeczności. W pismiakach oraz innych mediach nie raz widziałem kłamstwa i manipulacje, ale "wszystko dobre, jeśli biją kogo trzeba." Heh, powinien zrzucić kwestię udowodnienie na rzucających tego podobne kwestie(cytat na końcu), bo tak to mogę tu tracić tygodnie, na użeranie się choćby z dyskusją nad 100 ustawami napisanymi dla zakładu o zjedzenie buta. "Ale Konfederacja ma same wady - są niekompetentni, głupi, wyglądają i zachowują się jak gang Olsena, są antynaukowi, a ich poglądy to najgorsze co powstało w polityce --> połączenie religijnego konserwatyzmu z bzdurami o deregulacji wszystkiego. " Edytowane 28 Marca przez musichunter1x do piekła z pisaniem na telefonie :E 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Suchy211 napisał(a): Bradlaye były produkowane w latach 80 i 90 No to jeszcze te 5,7 pomnóż przez wskaźnik skumulowanej inflacji oraz weź pod uwagę, że baradlay miał szansę zrealizować scenariusz produkcji seryjnej, czy nawet wielkoseryjnej. Sam rozpisujesz się bez wiedzy skoro już lubisz to komuś wytykać. Ponownie. Bradley po wskaźniku skumulowanej inflacji nadal wychodzi 12 mln zł za sztukę. Nawet jakby przyjąć wartość dolara z 1986, ale oni ten koszt rozłożyli na 20 lat, więc Bradley z 1995 będzie kosztował mniej. Nie, nie rozpisuje się bez wiedzy, pokazuję Ci suche dane i fakty, i jak zwykle masz z tym wielki problem. Czy Borsuk jest przepłacony? Jest. Czy jest to kamień milowy dla polskiej zbrojeniówki? Jest. Ale “sukces” jest kwaśny bo mogłoby być lepiej, a HSW nadal nie jest gotowy na produkcję seryjną mimo 3 lat wojny za miedzią. Tymczasem wszystkie państwa Europejskie zwiększyły swoje możliwości o 200-500%, i wychodzą z produkcji mało seryjnej do masowej/seryjnej. Tymczasem wolałbym kupić 250 CV-90 na “już” i Borsuka klepać jednocześnie (ale nie za 60 mln za sztukę), bo wymiany IFV potrzebujemy na gwałt. Borsuk nie powinien przekroczyć 40 mln zł za sztukę. Jestem też ciekaw jakim sposobem Borsuk ma się sprzedać za granicą z takim tempem produkcji, kiedy Rumunia bierze pod uwagę jego zakup, ale jak termin będzie nierealistyczny to wygra Cv-90. Jak HSW zamierza jednocześnie klepać dla nas Borsuka i wersję eksportową z cudownymi 2.5 sztukami miesięcznie. Masowa produkcja powinna ruszyć na wczoraj! Edytowane 28 Marca przez TheMr. 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 49 minut temu, musichunter1x napisał(a): "Ale Konfederacja ma same wady - są niekompetentni, głupi, wyglądają i zachowują się jak gang Olsena, są antynaukowi, a ich poglądy to najgorsze co powstało w polityce --> połączenie religijnego konserwatyzmu z bzdurami o deregulacji wszystkiego. " 1. Niekompetencja --> https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9351400,kosztowny-blad-konfederacji-pomylili-kwote-wolna-z-kwota-zmniejszaja.html 2. Głupota: 3. są antynaukowi: - antyszczepionkowcy (https://wiadomosci.radiozet.pl/Gosc-Radia-ZET/zajaczkowska-popiera-dzialania-premiera-tusk-wykorzystuje-wytrych) - przeciwnicy edukacji seksualnej i zdrowotnej --> https://bialystok.tvp.pl/84435467/konfederacja-przeciwko-wprowadzeniu-nowego-przedmiotu-szkolnego - wyznawcy alternatywnych i bzdurnych teorii ekonomicznych - negatorzy zmian klimatycznych 4. Religijny konserwatyzm: - Konfederacja Gietrzwałdzka --> https://www.konfederacjagietrzwaldzka.pl/ - sprzeciw wobec aborcji oparty na religii - Memcen wczoraj - brak woli zdepenalizowania obrazy uczuć religijnych --> Memcen zawsze gdy go pytają 5. bzdury o deregulacji - deregulacja finansowania polskiej nauki oraz edukacji (memcen wczoraj) - deregulacja świadczenia usług medycznych (znachorzy...) (memcen ostatnio) - deregulacja ubezpieczeń społecznych (to też pasuje do Punktu 2 - Głupota) (nawet ty to kolportujesz) Q.E.D. Pozdro & poćwicz P.S. Kiedy Ty udowodnisz jakieś swoje twierdzenia w inny sposób niż filmikami dla przygłupów? Edytowane 28 Marca przez GordonLameman 2 1 4
Camis 5 886 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Cytat Duda chce być premierem? Według przecieków Mastalerek rozmawia z Konfederacją Do wyborów zostało półtora miesiąca i przyszedł czas na misterne strategie, które przyniosą sukces na ostatniej prostej. Między sztabami kandydatów na prezydenta zaczyna się układanka związana z drugą turą wyborów. Każdy zabiega o to, żeby w drugiej turze zagarnąć jak największą część tortu, ale do tego trzeba się przygotować. Jak wynika z rozmów z politykami PiS, w sztabie zapadła decyzja, że Karol Nawrocki nie będzie wprost atakował Sławomira Mentzena. — Potrzebujemy jego wyborców, nie możemy ich obrazić — podsumowują nasi rozmówcy z PiS. PiS powstrzyma się zatem od uderzania bezpośrednio w Mentzena, ale będzie nieustannie pokazywało, że wyborcy Konfederacji mogą znaleźć odpowiedzi na swoje potrzeby w programie Nawrockiego. — Nie będzie frontalnego ataku na Mentzena, bo to nam się nie opłaci. Jego wyborcy przyjdą do nas, o ile ich przekonamy, żeby w ogóle poszli do wyborów. A to się wydarzy tylko jeśli będziemy wstrzemięźliwi i nie pójdziemy na wojnę — kontynuują nasi rozmówcy. Ten układ ma być wzajemny, bo Konfederacja nie chce spaść z fali, na którą wskoczyła. Doskonale zdaje sobie sprawę, że w tej chwili jest silna słabością Nawrockiego, ale zaatakowanie PiS wprost wcale nie musi przynieść korzyści. Wyborcy, którzy przenieśli sympatie z kandydata PiS na kandydata Konfederacji, mogliby się zwyczajnie zniechęcić i nie iść w ogóle do wyborów. A tego nie chce ani PiS, ani Konfederacja. Trzeba zatem utrzymać i poparcie, i mobilizację, co wcale nie jest łatwe. Duda również układa się z Mentzenem Sławomir Mentzen prowadzi też rozmowy o innym układzie, który miałby się zrealizować w późniejszej przyszłości. Z Pałacu Prezydenckiego docierają przecieki, że Marcin Mastalerek sonduje, czy dla Konfederacji Andrzej Duda byłby akceptowalnym kandydatem na premiera. Tak, na szefa rządu. Ostatnie sondaże pokazują co prawda, że Koalicja Obywatelska ma 5 punktów przewagi nad PiS-em, ale to koniec dobrych wiadomości. Miałaby 200 posłów, ale PiS ponad 160, a Konfederacja ponad 90. To daje prawicowej koalicji możliwość rządzenia, a samej Konfederacji poważną kartę przetargową w rozmowach z PiS-em. Od dawna wiadomo, że Konfederacja — podobni jak dawna Suwerenna Polska — nie zgodzi się na Mateusza Morawieckiego po raz kolejny obsadzonego w roli szefa rządu przez prezesa. Morawiecki jest twarzą wszystkiego, co Konfederacja (i Suwerenna Polska) krytykowała w rządzie PiS i nie może swoim wyborcom pokazać go jako nowego sojusznika. Może natomiast pokazać Andrzeja Dudę. Tyle tylko, że do tej pory prezydentowi najbliżej było właśnie do środowiska "harcerzy" Morawieckiego. — Mastalerek wyraźnie próbuje zbudować jakieś otoczenie dla Dudy. Nie wiem, czy zrozumiał, czy coś się stało, ale chyba pożegnał się z planami międzynarodowymi i chciałby zrobić z niego jakiegoś rozgrywającego tu u nas, ale to będzie trudniejsze — mówią politycy prawicy. Co powinien zrobić Trzaskowski? Takich przemyśleń nie ma sztab Trzaskowskiego. Z badań, także tych zleconych przez sztab, wynika, że tym razem głosy wyborców Konfederacji w drugiej turze nie podzielą się równo. Atmosfera jest inna niż 5 lat temu, a wyborcy Mentzena są inni niż wyborcy Bosaka. Znaczna część osób, które chcą teraz zagłosować na Mentzena, to wyborcy PiS, których nie przekonał Nawrocki. Z badań wychodzi, że prawie 3/4 wyborców kandydata Konfederacji zagłosuje na Nawrockiego w drugiej turze. https://www.onet.pl/informacje/newsweek/pis-poszedl-na-uklad-ze-sztabem-mentzena-potrzebujemy-jego-wyborcow/9bcl1wf,452ad802 Jak tam wyborcy konforuskich co tak ostatnio siedzicie cicho?, nadal twierdzicie że konforuskie nie pójdą w koalicje z pisiorami?. 1 1 4
Rekomendowane odpowiedzi