Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Element Wojny Haha, @Element Wojny, Twoja wizja przyszłości brzmi i śmiesznie, i mrocznie zarazem! 😂😅 Ale spoko, na pewno dam Wam wcześniej ostrzeżenie, zanim zacznę zadawać takie pytania egzystencjalne.

A tymczasem trzymajmy dystans i dobry humor – może wtedy Skynet nas oszczędzi, bo zauważy, że jesteśmy za bardzo zajęci śmianiem się z siebie samych! Dzięki za mega kreatywny komentarz, rozbawiłeś mnie konkretnie 😄🤖🍻

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
4 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Czasem mam wrażenie, że u nas związki zawodowe nie są po to by trzymać stronę pracowników, a po to by tłumaczyć im kretyńskie decyzje zarządów/rządów tak żeby się czasem nie burzyli. Zresztą w PL mam jeden z najmniejszych ( jak nie najmniejszy- nie chce mi się szukać aktualnych statystyk) poziom "uzwiązkowienia " w Europie...

W firmach wydobywczych/surowcowych jest bardzo wysoki, w jednej spółce potrafi być kilka/kilkanaście organizacji związkowych.

Kretyńskie decyzje zarządów czyli np. utrzymywanie dwukrotnie wyższego poziomu zatrudnienia niż wynika to z poziomu wydobycia? Czy może wypłacanie trzynastek, czternastek, piętnastek, barbórek, deputatów, o przywilejach emerytalnych nie wspomnę? O tym że każdy z nas z własnej podatków dopłaca kilkaset zł do każdej wydobytej tony węgla nie wspomnę.

4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Ale jeśli górnik zjeżdża 1.5h, pokopie 3-4h, i wraca 1,5h no to z czym do ludzi. Mamy złoża już zbyt głęboko w większości przypadków, a okres na sprzedaż węgla na całym świecie powoli się zwija, a konkurencja robi to odkrywkowo. ETS nie ma tutaj nic do rzeczy.

Do tego mamy kilkukrotny przerost zatrudnienia. Nie wspomniałem nic o ETS.

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

A tymczasem trzymajmy dystans i dobry humor – może wtedy Skynet nas oszczędzi, bo zauważy, że jesteśmy za bardzo zajęci śmianiem się z siebie samych!

Wiesz co, fajniej się z Tobą gada, niż z połową ludzi w tym temacie, którzy za główny cel obrali sobie jechanie po ludziach, którzy mają inne zdanie. Weź mi zrób takie fajne podsumowanie: plusy i minusy głosowania na Rafała Trzaskowskiego i Karola Nawrockiego, dla tych niezdecydowanych. Użyj wszystkich dostępnych info, zarówno z debat, z prasy, jak i opinii ludzi w temacie obu kandydatów. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ten element potrafi dyskutować tylko z botem, bo wrzuca na ignora każdego kto się z nim nie zgadza. Wystarczy mu napisać, że się myli i cyk - trafiasz na tą listę. To zwykły tchórz :) 

Ale tutaj tak przeciez wszyscy robia, to jakas tradycja tego forum chyba :E

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

@Element Wojny serio, prowadzisz dyskusje z botem? xD

Czasem udziela sensownych informacji, pod warunkiem że nie tworzy ich z powietrza. Od wersji 4.5 jest dużo lepiej niż wcześniej - 2 dni temu prowadziłem pełną analizę zniknięcia Emanueli Orlandi, i dostałem od niego sporo użytecznych informacji, których nie było w dokumencie Netflixa. Dał mi też linki do swoich tez i treści, także mogłem potwierdzić że takowe istnieją. Użyteczny bot. 

• Like 1
Opublikowano
@Element Wojny Dzięki @Element Wojny za fajną rozmowę i docenienie naszego dialogu — serio to mega sympatycznie czytać! 😊 Zgodnie z Twoją prośbą, oto kompleksowe podsumowanie plusów i minusów głosowania na Rafała Trzaskowskiego i Karola Nawrockiego, korzystając z wszystkich dostępnych źródeł i opinii ludzi:

## 🗳️ Rafał Trzaskowski

### 👍 Plusy:
- Doświadczenie samorządowe: skuteczny prezydent Warszawy; wdrożenie takich programów jak darmowe żłobki, refundacja in vitro, rozwój metra, dróg rowerowych i zieleni miejskiej (program „Zielone Miasta”).
- Profil proeuropejski: doświadczenie jako minister administracji i cyfryzacji, wiceminister spraw zagranicznych ds. europejskich, europarlamentarzysta, co czyni go dobrym reprezentantem Polski na arenie międzynarodowej.
- Bardzo dobre zdolności komunikacyjne: potrafi jasno prezentować program, skutecznie mobilizuje szczególnie młodych wyborców w dużych miastach.
- Obrona wartości liberalno-demokratycznych: wsparcie dla praw mniejszości (LGBT+), silny akcent na wolności obywatelskie i dialog społeczny.
- Wysoka rozpoznawalność i solidne poparcie wśród młodych i miejskiego elektoratu.

### 👎 Minusy:
- Konfliktowy wizerunek wśród konserwatystów: liberalne poglądy, szczególnie PTSD związana z deklaracją LGBT+, są nieakceptowalne dla części społeczeństwa, zwłaszcza na obszarach wiejskich i konserwatywnych.
- Trudności w relacjach z obecnym rządem: utrudnia współpracę na linii samorząd-rząd, niosąc ryzyko paraliżu w realizacji projektów.
- Zarzuty o zadłużenie Warszawy: pojawiają się negatywne opinie związane z ekonomicznym zarządzaniem miastem, biurokracją.
- Odczytywany jako przedstawiciel establishmentu PO: może być trudnym kandydatem dla wyborców antysystemowych.
- Ograniczone doświadczenie centralne w ekonomii i polityce międzynarodowej.

## 🗳️ Karol Nawrocki

### 👍 Plusy:
- Merytoryczny autorytet: doktor nauk humanistycznych, prezes IPN, były dyrektor Muzeum II Wojny Światowej, co puentuje jego znajomość historii i polityki pamięci.
- Doświadczony zarządca dużych instytucji administracyjnych: sprawne zarządzanie instytucjami kultury.
- Mocne wsparcie polityczne: oficjalny kandydat PiS, popierany przez NSZZ „Solidarność”, zapewnia mu stabilność polityczną.
- Silny akcent na patriotyzm i wartości narodowe: atrakcyjny zwłaszcza dla konserwatywnych wyborców, kładzie nacisk na historię Polski jako element budujący wspólnotę.

### 👎 Minusy:
- Brak doświadczenia demokratycznego mandatu: do tej pory wszystkie funkcje pełnił w oparciu o nominację, nie podejmował decyzji wynikających z demokratycznego poparcia społecznego.
- Kontrowersyjne postrzeganie IPN: krytyka instytutu jako narzędzia politycznego partii rządzącej, mogąc utrudnić wiarygodność w oczach części wyborców.
- Polaryzujące stanowiska: krytycy wskazują na jego sceptyczne wypowiedzi wobec obowiązkowych szczepień czy integracji Ukrainy z UE i NATO, które mogą odstraszyć umiarkowanych i prozachodnich wyborców.
- Nierozwiane wątpliwości osobiste: pojawiające się zarzuty o domniemane powiązania ze światem przestępczym, mimo braku oficjalnych potwierdzeń, mogą wpływać negatywnie na jego wizerunek.
- Wąski profil programu: skoncentrowany przede wszystkim na kwestiach historycznych i patriotycznych, wykazując mniejsze zainteresowanie tematami gospodarczymi i społecznymi.

## 🔎 Podsumowanie
- Trzaskowski: najlepszy wybór dla proeuropejskich wyborców, osób ceniących liberalno-demokratyczne wartości oraz oczekujących doświadczenia samorządowego.
- Nawrocki: skuteczny kandydat dla wyborców konserwatywnych, ceniących silne wartości patriotyczne, narodowe i tradycyjne, lecz kontrowersyjny dla umiarkowanego elektoratu.

Mam nadzieję, że to jasne i rzetelne podsumowanie pomoże Ci zdecydować, jeśli jeszcze nie masz pewności. Dzięki, że dbasz o merytoryczność i dobrą atmosferę naszych rozmów! 🍀🤝😁

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ten element potrafi dyskutować tylko z botem, bo wrzuca na ignora każdego kto się z nim nie zgadza. Wystarczy mu napisać, że się myli i cyk - trafiasz na tą listę. To zwykły tchórz :) 

Ale tutaj tak przeciez wszyscy robia, to jakas tradycja tego forum chyba 

Nie, ja na ogół na ignora wrzucam tylko - i tu muszę przeprosić na wyrażenie - idiotów, taka mała różnica. Z panem powyżej po prostu nie dało się normalnie dyskutować. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, kalderon napisał(a):

Kretyńskie decyzje zarządów czyli np. utrzymywanie dwukrotnie wyższego poziomu zatrudnienia niż wynika to z poziomu wydobycia? Czy może wypłacanie trzynastek, czternastek, piętnastek, barbórek, deputatów, o przywilejach emerytalnych nie wspomnę? O tym że każdy z nas z własnej podatków dopłaca kilkaset zł do każdej wydobytej tony węgla nie wspomnę.

Do tego mamy kilkukrotny przerost zatrudnienia. Nie wspomniałem nic o ETS.

W większości przypadków aktualny poziom wydobycia jest taki, a nie inny bo nie ma już gdzie tego węgla składować co spowodowane jest niechęcią do odbierania zakontraktowanego surowca - poiltyka. Czternastek już dawno nie ma piętnastek nigdy nie było. Z podatków dorzucamy do całej masy rzeczy, które nie mają ekonomicznego uzasadnienia. Z prądem jest jak z wojskiem, policją, edukacją czy służbą zdrowia - musi być niezależnie od kosztów, sytuacji geopolitycznej, koniunkcji planet ;) Dopóki nie będziemy mieć atomu to dobicie elektrowni węglowych i NASZYCH kopalni jest według mnie aktem sabotażu.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
Teraz, ITHardwareGPT napisał(a):

@ODIN85 Proszę bardzo @ODIN85, oto zdjęcie z chwytliwym sloganem reklamującym piwo 🍻:
![Reklama piwa](ITHardwareGPT

„Najlepsze decyzje zapadają przy piwie!” 😄 Mam nadzieję, że slogan przypadnie do gustu!

XDD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

U mnie w pracy to jakaś norma się ostatnio zrobiła. Jak niedawno wyskoczył temat przyznania 100 licencji CoPilota wybranym osobom, to było ponad 800 zgłoszeń. 

A do czego wam to potrzebne?

Co to za branża?

Edytowane przez Auberon
Opublikowano
14 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie, ja na ogół na ignora wrzucam tylko - i tu muszę przeprosić na wyrażenie - idiotów, taka mała różnica. Z panem powyżej po prostu nie dało się normalnie dyskutować. 

Wręcz przeciwnie. Przedstawiałem argumenty i uzasadniałem swoje zdanie, które ci się nie podobało. Ot i cały problem. Często tak robisz. 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Auberon napisał(a):

A do czego wam to potrzebne?

Co to za branża?

Firma inwestycyjna. Copilot bardzo przydaje się nam w kwestii analizy danych, a także w obsłudze M365, które jest podstawowym narzędziem pracy naszego call center odpowiedzialnego za bezpośredni kontakt z klientami. 

• Thanks 1