Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Odpisywałem tylko na post o nauce ukraińskiego w polskich szkołach :E Że po co skoro i tak im robimy dobrze :E 

Zapomniałem że zaraz się zlecą obrońcy i Anglia dla Polaków :E 

Jeżeli Twoje poczucie narodowości czy tam dumy narodowej jest urażone tym, że na jakimś produkcie opis w języku polskim nie jest na pierwszym miejscu to problem jest z Tobą i tym jak płytkie jest twoje poczucie narodowości/dumy narodowej.

To po prostu nie ma jakiegokolwiek znaczenia.

• Upvote 5
Opublikowano

Moje zarzuty dotyczą nauki ukraińskiego w polskich szkołach zamiast niemieckiego na przykład. Ale jak już idziemy w tym kierunku to tak, chciałbym żeby pierwszym językiem na etykietach był polski, albo angielski i po nim polski. Żaden inny. Czy to osiągalne? Pewnie nie, bo my za grosz nie mamy poczucia narodowości i zazdrościmy ciągle zachodowi. 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To po prostu nie ma jakiegokolwiek znaczenia.

Zawsze się tak zaczyna, to samo było z LGBT na zachodzie. To bez znaczenia, dajmy im spokój, a potem zalewają ulice, urzędy flagami itp. Powolne gotowanie żaby. Imigranci na zachodzie to samo, wpuśćmy kilku nic się nie stanie, bez kontroli. A potem zamieszki, palenie samochodów w sylwestra. Tak wiem, Polacy też bijom. 

• Haha 1
  • Confused 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

W czym problem?

retrospektywne działanie prawa to normalna rzecz. A zaliczenie jdg do stażu pracy to raczej dobra zmiana. Nie rozumiem problemu.

Jaki problem? Ja się nabijam, bo jest dla mnie jasne, że to nie wejdzie w życie.

A pomysł z działaniem wstecz w przypadku umów zlecenie jest paradny. Mnie jakiś staż pracy nie jest potrzebny, nie wiem w ogóle po co to jest, ale w 15 sekund miałem już pierwszy pomysł co zrobić, aby mieć go dłuższy o kilka lat. Pewnie pierwsza wersja słabo by zadziałała, bo wymagałaby korekty zeznań podatkowych ale ogólnie pole do twórczych nadużyć gigantyczne.

Edytowane przez adashi
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Pewnie nie, bo my za grosz nie mamy poczucia narodowości i zazdrościmy ciągle zachodowi.

nie mamy poczucia narodowości? Byłeś kiedyś na turnieju w skokach w Zakopanem? Na Marszu Niepodległości? Byłeś świadkiem co się dzieje co roku, o godzinie 17 1 sierpnia? Albo na święcie Wojska Polskiego?

Zazdrościmy zachodowi? Czego? Uchodźców z krajów muzułmańskich? Stref czystego transportu? zamachów terro i stref no-go? Homopropagandy? Czy może dużo gorszych wzrostów gospodarczych niż w PL?

Jedyne czego realnie możemy zazdrościć to zarobki (które staramy się gonić jak tylko się da, mimo kłód rzucanych przez rządzących pod nogi)... jedyne co ja tu widzę, to ból dupy na naprawdę małostkowe sprawy.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Moje zarzuty dotyczą nauki ukraińskiego w polskich szkołach zamiast niemieckiego na przykład. Ale jak już idziemy w tym kierunku to tak, chciałbym żeby pierwszym językiem na etykietach był polski, albo angielski i po nim polski. Żaden inny. Czy to osiągalne? Pewnie nie, bo my za grosz nie mamy poczucia narodowości i zazdrościmy ciągle zachodowi. 

Czemu "zamiast"?

Przecież to jest wybór. 

Cały problem polega na tym, że jeśli w twoje poczucie narodowści godzi kolejność napisów na etykiecie jakiegoś gówna to ty nie wiesz co to jest poczucie narodowości. 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Zawsze się tak zaczyna, to samo było z LGBT na zachodzie. To bez znaczenia, dajmy im spokój, a potem zalewają ulice, urzędy flagami itp. Powolne gotowanie żaby. Imigranci na zachodzie to samo, wpuśćmy kilku nic się nie stanie, bez kontroli. A potem zamieszki, palenie samochodów w sylwestra. Tak wiem, Polacy też bijom. 

Fajne brednie. Takie nie za mądre, za to bardzo, bardzo niemądre.

Teraz z tym LGBT to nie wiadomo co zrobić kurła! Idziesz sobie ulicą i możesz - o zgrozo - zoabcyzć tęczową flagę!!!1!1!111!11!!! TYLKO NEI TOO!O!O!@OO!!OO!O!O!

Straszne! Ja nie wiem jak po czymś takim taki narodowy konserwatysta jak Ty się podniesie :( 

4 minuty temu, adashi napisał(a):

Jaki problem? Ja się nabijam, bo jest dla mnie jasne, że to nie wejdzie w życie.

Czemu miałoby nie wejść?

4 minuty temu, adashi napisał(a):

A pomysł z działaniem wstecz w przypadku umów zlecenie jest paradny. Mnie jakiś staż pracy nie jest potrzebny, nie wiem w ogóle po co to jest, ale w 15 sekund miałem już pierwszy pomysł co zrobić, aby mieć go dłuższy o kilka lat. Pewnie pierwsza wersja słabo by zadziałała, bo wymagałaby korekty zeznań podatkowych ale ogólnie pole do twórczych nadużyć gigantyczne.

Obawiam się, że kompletnie nie rozumeisz co to zmienia ;) 

Opublikowano
31 minut temu, Kris194 napisał(a):

Prawda jest taka, że idziemy w stronę państwa wielonarodowego czyli czegoś co już było i działało (Rzeczpospolita Obojga Narodów).

Cooooo? Jakby co to ja tam nie idę.

Opublikowano
1 minutę temu, adashi napisał(a):

Niech wystawią podobnego gościa trzeci raz. Na pewno tym razem się uda.

po raz n'ty powtórzę, Sikorski by to wygrał. Polska w dalszym ciągu jest krajem bardziej konserwatywnym niż liberalnym i taka sytuacja, że KO będzie miała swojego prezydenta już raczej nigdy nie przejdzie. Chyba, że duopol Piskonfa tak da dupy po następnych wyborach, że znowu będzie powtórka z 2023 i misji Jagodno.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A kiedykolwiek powiedział jak chce swoje postulaty zrealizować? Same postulaty to taki sam populizm jak u wszystkich.

Zwiększenie % PKB na NFZ do średniej europejskiej to populizm? Nieobsadzanie SSP swoimi syneczkami i córeczkami to populizm? Sensowne środki na mieszkalnictwo zamiast tych ochłapów od Paszyka to populizm?

Sorki, ale bredzisz – typowy beton KO aka "nieee daaa sięęęę" 

Zandberg zresztą wcale nie mówi nic takiego bardzo populistycznego. Czemu np. miałby nie funkcjonować podatek cyfrowy? Zresztą sam nasz system nie jest zbyt europejski. W takich krajach jak Niemcy czy Francja masz podatki progresywne i jakoś molochy tak sobie żyją, nie?

Godzinę temu, galakty napisał(a):

A po co mają się uczyć polskiego skoro już nawet etykiety produktów w polskich sklepach są po ukraińsku?

Etykiety w sklepach to często są w wielu językach, gdzie polski nie jest na pierwszym miejscu.

sddefault.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Zwiększenie % PKB na NFZ do średniej europejskiej to populizm? Nieobsadzanie SSP swoimi syneczkami i córeczkami to populizm? Sensowne środki na mieszkalnictwo zamiast tych ochłapów od Paszyka to populizm?

Tak, to populizm.

Czyim kosztem zamierza zwiększyć % PKB na NFZ i jak zamierza zapobiec innym bolączkom NFZ, który przy tak zwiększonym budżecie będzie jeszcze bardziej narażony na nadużycia? Czyli jak zamierza sprawić, żeby zwiększenie kasy w budżecie NFZ poprawiło realnie sytuację służby zdrowia, nie napychało jedynie kieszenie tym co mają dojście?

Jak zamierzają walczyć z obsadzaniem stanowisk w SSP?

Co kryje się pod "sensowne środki" i jak mają być te środki wydawane, na co, kto miałby korzystać z tych mieszkań i na jakich zasadach?

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, huudyy napisał(a):

po raz n'ty powtórzę, Sikorski by to wygrał. Polska w dalszym ciągu jest krajem bardziej konserwatywnym niż liberalnym i taka sytuacja, że KO będzie miała swojego prezydenta już raczej nigdy nie przejdzie. Chyba, że duopol Piskonfa tak da dupy po następnych wyborach, że znowu będzie powtórka z 2023 i misji Jagodno.

Nie wiadomo jak by się potoczyła sprawa przy Sikorskim. On też mógłby coś odpalić.

Ja również przypisywałem większe szanse Sikorskiemu, na 90% dostał by mój głos, a głosowałem za siebie plus z trzech pełnomocnictw.

W sytuacji jaka się ukształtowała, imo najlepiej dążyć do rozwalenia popisu i pierwszy etap to dobicie ko. Czy efekt będzie lepszy niż obecnie jest nie wiadomo, ale trwanie KO przy władzy to po prostu strata czasu. A oni się dziś przyśrubują.

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty Przecież od wielu lat mamy ogrom produktów, gdzie opis po polsku jest gdzieś dalej na liście a sama etykieta jest w kilku różnych językach. Wynika to z faktu że to produkty wyprodukowane a przynajmniej zapakowane na rynek złożony z kilku państw regionu.

Są też produkty jak teraz coraz więcej "dedykowane" dla Ukraińców, których mamy w Polsce znacznie ponad milion. Osiedlają się w dużych miastach czy ich okolicach, więc tam udział % w społeczeństwie jest znaczny. Są więc tak produkty jak usługi przygotowane tak, by ludność ukraińska przyciągnąć do ich zakupu.

Analogicznie jest z produktami "polskimi" w USA w dzielnicach czy miastach gdzie jest duży odsetek Polaków.

Czy meksykańskimi czy niemieckimi itd.

To wynika z prostych praw ekonomii obowiązujących w handlu i usługach.

P.S. Oczywista jest też możliwość nauki ukraińskiego jako drugiego języka obcego w szkołach, na obszarach gdzie jest dużo Ukraińców.

Polska od początku intensyfikacji wojny w 2022 robi co może, by zachęcić uchodźców z Ukrainy do pozostania u nas. Najlepiej trwałego. W ten sposób złagodzą nasze kłopoty demograficzne. I to znacznie bo ogromna część ich uchodźców to młode rodziny, czy obecnie często same kobiety z dziećmi. Liczymy że wojna z czasem się zakończy i te rodziny zostaną trwale.

Większe miasta dużo robią by ich aktywizować i włączać w swoje społeczności.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, adashi napisał(a):

Czy to są bardzo silne obawy? Dawno się pojawiły?

Tobie naprawdę wydawało się, że można będzie wpłynąć na kwestie emerytalne jakąś sztuczką? :) 

Nie za bardzo masz pojęcie o tym czym jest staż pracy i jaki wpływ będzie miało zaliczanie prowadzenia JDG do tego stażu, więc po prostu przestań zmyślać. 

Opublikowano

Sikorski nie zadziałałby jak płachta na byka na elektorat narodowy.

Trzaskowski ma na koncie zdejmowanie krzyży  w ratuszu i wiele lat walki z marszem niepodległości. Plus Sikorski byłby o wiele bardziej wiarygodny w kwestii imigrantów.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Tobie naprawdę wydawało się, że można będzie wpłynąć na kwestie emerytalne jakąś sztuczką? :) 

Nie za bardzo masz pojęcie o tym czym jest staż pracy i jaki wpływ będzie miało zaliczanie prowadzenia JDG do tego stażu, więc po prostu przestań zmyślać. 

Tu wiesz z grubsza co czytasz? Czy ja się odnosiłem do jgd czy do umów cywilnoprawnych? Na jakie kwestie emerytalne i jaką sztuczką?

To o czym była mowa nie wejdzie w życie. Bo jest dziurawym jak sito pomysłem. Możesz naturalnie wierzyć, że wejdzie. Panie Marceli.

2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Plus Sikorski byłby o wiele bardziej wiarygodny w kwestii imigrantów.

Lewica nie miałaby swojego kandydata w 2 turze i nie wiadomo za bardzo co by zrobiła. To wprawdzie jest relatywnie marginalny Elektorat, ale z milion ich może być.

Opublikowano

@Kamiyanx Nawet przed 2022 postulaty Zandberga były u nas mało realistyczne. Mam na myśli te ekonomiczne, bo te typu "brak rodzin i kolesiostwa w SSP" to w ogóle bajka dla naiwnych niestety. Oczywiście to piękna idea, ale nic poza tym. Ludzi idą do polityki w znacznej mierze po to, by wspierać swoje otoczenie. Często są wręcz "wysyłani" i wspierani w karierze przez kilkanaście lat, by po wejściu na odpowiednio wysoki poziom wspierać interesy tego swojego otoczenia, czy układu jak  kto woli.

A co do postulatów gospodarczych to dziś już w ogóle odpadają. Mamy czasy "przedwojenne" i wydatki na obronność od kilku lat gwałtownie rosną. Jeszcze wiele lat się to nie zmieni. I to w optymistycznym scenariuszu, w którym odstraszanie NATO okaże się wystarczające by kacapstwo nie odważyło się na "przetestowanie" Paktu. Bo jak będziemy musieli ich odpierać na terenie Państw Bałtyckich to czek nas faktyczne przestawienie gospodarki na wojenną.

Opublikowano

@michaelius33 Sikorski dla elektoratu skrajnie prawicowego jest niewybieralny. Byłby atakowany przez konfederosję jako "agent anglosasów" kontrolowany przez Żydów za pośrednictwem żony itd.

Jest też przez pis traktowany jako zdrajca i wróg.

@adashi Elektorat lewicowy to znacznie więcej niż milion. Masz tu wyborców Lewicy czyli Biejat i Zandberga oraz sporo wyborców KO. Dla części z tej twardej lewicy nawet Trzaskowski był zbyt konserwatywnym kandydatem.

Sikorski w samym KO ma nieznaczne poparcie. Prawybory pokazały że nawet mniejsze niż oczekiwano.

Gdyby Tusk się na niego uparł i przeforsował jego wystawienie, to najprawdopodobniej KO by się rozpadła i część liberlano-lewicowa poparłaby kandydaturę Trzaskowskiego. 

Opublikowano

Elektorat Zandberga to nie tylko lewica, ja na przykład byłem jego elektoratem a do lewicowości mi dość daleko.

Na nie więcej niż milion bym szacował liczbę wyborców lewicowych, dla których Sikorski byłby nie do akceptacji. Ludzi o poglądach ogólnie lewicowych to wiadomo, że jest więcej.

• Upvote 2
Opublikowano

KO od 2015 wg ich mniemania wystawia kandydata, który wygra wybory samą swoją obecnością. Swoją zajebistością w myśl: To się samo wygra. Tego nie idzie przegrać. A tu pyk i najlepszy koń znowu pokonany przez pionka. No i znowu trzeci raz z rzędu są w szoku. W 2020 było trochę inaczej ale to nie zmienia ogólnego wyglądu.

• Upvote 1