Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja ciągle mam z tyłu głowy zmianę MINILEDa na OLEDa jednak ciągle boję się tego słynnego wypalania.

Ja też długo się wahałem z monitorem OLED przez to wypalanie. Ostatecznie uznałem, ze skoro ludzie w testach katują je miesiącami stałym obrazem, a LG daje 3 lata gwarancji na wypalenie, to nic się nie stanie do czasu kolejnej zmiany monitora. Wbrew większości opinii jestem teraz pewien, że nie zmienię swojego TV na OLED. Po prostu obraz na nowym monitorze jest dobry, ale absolutnie niczym mi nie urywa. Wolę zostać z moim 100" miniLED, niż zastąpić go mniejszym OLEDem.

Opublikowano

Panowie, trochę wypadłem z obiegu monitorów. Jeszcze z czasów laba i pandemii mam https://www.x-kom.pl/p/429928-monitor-led-32-i-wiekszy-philips-momentum-436m6vbpab-00-4k-quantum-dot-hdr.html 

Monitorek już trochę trąci myszką. Niestety tylko 60 HZ, brak HDR z prawdziwego zdarzenia. Natomiast ma znakomitą jasność i kolorki które szczerze powiem dalej doceniam. Jednocześnie ciężko mi znaleźć dla niego konkurenta w rozsądnej (2/3-5k) cenie z rozdziałka 4k (już nie chcę schodzić do 1440p) i podobną jasnością. 
Coś polecicie? 

Od razu mówię że potrzebuję głównie do gier więc może być to nawet TV. Do pracy mam laptopa, do domowych załatwień przez internet Macbooka, więc PC służy 80-90% granie. Reszta to yt, trochę tam internetu, jakieś filmy czasami i w sumie tyle.

Opublikowano

HU testuje na max jasności, nie przesuwa okien, to jest katowanie a nie normalne użytkowanie ;) 

32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Powiem tak - gdyby technologia OLED była dopracowana i nie cierpiała na wypalenie pewnie już dawno bym się skusił.

OLEDy ZAWSZE będą się WYPALAĆ. To jest natura tej technologii. Żywotność co prawda będzie rosła, ale nigdy nie będzie wieczna. 

Zadaj sobie pytanie czy jak się wypali po 2-3-4 latach i wydałeś za niego 2300 zł to będzie Cię bolało? Policz ile wydajesz na kebsa/pizzę/piwo lub inne rzeczy w ciągu roku. Naprawdę przestańcie stękać wiecznie o tym wypalaniu bo to marginalny problem.

Opublikowano (edytowane)

@misieq GIGABYTE Aorus FO32U2

@Kadajo 8h używania codziennie przy 200cd/m no myślę, że prędzej Ci wzrok padnie niż zobaczysz wypalenia.

Ja mam w domu dwa Oledy CX 55 każdy przeszedł przeze mnie i PC grałem na nim a nawet i pulpit zostawiałem normalnie włączony 

i do dziś nie mam żadnych wypaleń. Dywagujecie o tym tak samo jak o fioletowej czerni czy kolorowych czcionkach. Później poła ludzi się boi xD 

Ja kupiłem sobie teraz pierwszego QD Oleda Samsunga G8 i fakt potrafi się czerń rozjaśnić, ale żeby robić z tego koniec świata i nagłaśniać to, 

że to jakiś niewyobrażalny problem, to bym nie powiedział. 

@galakty Naprawdę przestańcie stękać wiecznie o tym wypalaniu bo to marginalny problem. - brawo w końcu ktoś normalny, ludzie myślą, że kupią oleda i na drugi dzień już będzie pasek wypalony xD 

Edytowane przez PrzemeeK
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PrzemeeK napisał(a):

8h używania codziennie przy 200cd/m no myślę, że prędzej Ci wzrok padnie niż zobaczysz wypalenia.

Na planszach testowych może i zobaczy, ale na planszach testowych to LCD przegrywa już po wyjęciu z pudełka, ale nikt o tym nie mówi xD

Aaaaaa miałem kiedyś VA i po roku pasek Windowsa był na stałe widoczny. To już wolę wypalający się OLED xD 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Zadaj sobie pytanie czy jak się wypali po 2-3-4 latach i wydałeś za niego 2300 zł to będzie Cię bolało? Policz ile wydajesz na kebsa/pizzę/piwo lub inne rzeczy w ciągu roku. Naprawdę przestańcie stękać wiecznie o tym wypalaniu bo to marginalny problem.

Szukam po prostu odpowiedniej drogi. Poprzedni AOC 32" na IPS służył mi przez lata i nie ukrywam, że wolę bezobsługowy sprzęt który działa. Że swojego MINILEDa jestem bardzo zadowolony ale wiadomo - człowiek ma apetyt ma więcej. Jeżeli monitor by mi się wypalił tak jak mówisz w te 2-3 lata to ten fakt by mnie wkurwiał :/ 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Miałem tego samego Miniled co Ty i dosłownie nawet nie rok i zmieniałem na OLED ;) To jest po prostu KOSMOS. 

Ten AOC ma ogromny input lag w trybie HDR, daj pan spokój... 

EDIT: W 2-3 lata Ci się nie wypali całkowicie, po prostu może być coś widoczne podczas testów :E Jak mi po 1700h i pracy biurowej się nic nie dzieje to o czym tu gadać :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Zobaczę, nie martw się. ;)

Martwię się właśnie, bo potęgujecie ciągle te wypalania, fioletową czerń, a tak na prawdę jakby nie było to każdy ustawia niską jasność, nie używa 10h monitora codziennie i nikt o zdrowych zmysłach nie siedzi w pokoju bez rolet kiedy z dworu pada do pokoju słońce rozgrzewając cały pokój. No ludzie dajcie spokój. 

• Upvote 1
Opublikowano

Martwię się właśnie, bo potęgujecie ciągle te wypalania, fioletową czerń, a tak na prawdę jakby nie było to każdy ustawia niską jasność, nie używa 10h monitora codziennie i nikt o zdrowych zmysłach nie siedzi w pokoju bez rolet kiedy z dworu pada do pokoju słońce rozgrzewając cały pokój. No ludzie dajcie spokój. 

Nikt niczego nie potęguje. Użytkownik zadał pytanie to mu odpowiedziałem. Weź może przeczytaj jeszcze raz, dokładnie CAŁEGO mojego pierwszego posta. ;)

Opublikowano

Gdy słońce świeci prosto przez okno to nawet miniled jest za ciemny by zwalczyć. 400-500 nitów to wciąż za mało (OLEDy w telefonach mają chyba już 2000?) 

Opublikowano

@misieq to już wtedy bym brał TV 42 na oledzie LG C4. 

@Kadajo ja się odnoszę do ogółu tutaj, no a niestety akurat trafiło na ciebie, że to poruszyłeś :D 

@galakty mają niby mają, ale u mnie jak wjedzie rozjaśnienie to wtedy szlag trafia cały kontrast i wygląda to jak tn pod kątem xD 

Opublikowano

A no spoko :)

Niestety trzeba zrozumieć, że są użytkownicy którzy nigdy nie zaakceptują wypalania się oleda, chociażby nie wiem jak ich byś przekonywał. Nie ma sensu komuś na sile czegoś wpychać. Dać mu fakty i niech sam decyduje.

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Większość ma wypalone OLED-y po kilku latach tylko tego nie widać na normalnym kontencie.

No i właśnie, dla mnie to nie jest problem, dla innego będzie.

A ten wypalony OLED i tak do gier lepszy niż LCD (dla mnie). 

Opublikowano (edytowane)

Większość ludzi, nie takich paru zapaleńców na forum, którzy nie stanowią realnie nawet 1% wszystkich użytkowników komputerów, kupuje monitor na wiele lat. Jak obecnie wyglądają statystyki Steam? Ludzie nie siedzą na takich komputerach jak macie w sygnaturkach w większości, tylko coś pokroju RTX 3060 przy dobrych lotach. A monitor dodatkowo nie jest czymś co jakby traci wydajność i trzeba go wymienić. To jest rzecz, którą typowy człowiek używa przez kupę czasu. Mój obecny monitor ma obecnie 6 lat. Poprzedni miał bodajże 10 lat. Normalnie używany sprzęt i ma normalnie działać.

Ja wiem, że to forum komputerowe i w sumie już bardziej PCMR, nie to co kilkanaście lat temu na PCL gdzie toczyły się dyskusje o sprzęcie z każdej półki cenowej, ale zmierzam do tego abyście nie zapominali o typowym Kowalskim, nie tkwili wyłącznie w swej bańce. Monitor był i nadal jest dla większości społeczeństwa, częścią na wiele lat, która ma przeżyć potencjalnie parę komputerów.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 4
Opublikowano

Przyznałbym rację gdyby nie to że wydał ponad 1,5k zapewne na minileda, a za 2,3k są już OLEDy które do grania wystarczą na lata spokojnie... Nawet zakładając pracę to 2 lata na luzie, a do samego grania? 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

Monitor był i nadal jest dla większości społeczeństwa, częścią na wiele lat, która ma przeżyć potencjalnie parę komputerów.

Przez wiele lat ludzie gapili się na tn/va/ips ze wszystkimi ich problemami i... wszystko pasowało. Ale "wypalenie" na oledzie to już jest GIGANTYZNY problem który najbardziej przeszkadza ludkom którzy oleda nie mają i na oczy nie widzieli.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 3
Opublikowano

GIGANTYCZNY problem to jak widać mają niektórzy właściciele Oledow ze im się o tym wypalaniu przypomina. ;)

Od posta @Lameismyname napisaliśmy o tym około 30 odpowiedzi i jedyne GIGANTYCZNIE PROBLEMATYCZNE odpowiedzi padły od obrońców. To, kto ma z tym problem tak naprawdę ;)