Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie ma to jak sobie wmawiać, że czegoś nie ma :E

Osobiście czekam aż mój się wypali, przynajmniej pasek Windowsa bym chciał wiedzieć po ilu godzinach wyjdzie :E 

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ja się przesiadłem ze zwykłego VA na C4 i czy to jest taki opad szczęki to nie wiem. Zapewne do zwykłego LCD już nie wrócę, czernie robią robotę i HDR, który faktycznie jest HDRem ale czy to jest takie wow? Dla mnie nie :P

Z tym opadem szczeny to było tak z lekką nutką ironii, ale tak jak mówisz, czerń i HDR zrobią robotę, a resztę się zobaczy. :D

Czy się coś wypali, czy nie i tak będę używać. Głównie gram, więc teoretycznie nie będzie się miało, co wypalać. 

7 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Bez problemu w jednej ręce dasz rady to ogarnąć. Chyba że faktycznie 10kg z pudełkiem Cię pokona :hihot:

Jedną sprawną pewnie tak, ale nie dość, że prawa kaput, to lewa też nie jest do końca zdrowa. Z żalem to piszę, ale tak, pokona mnie. :smiech:

Nawet zakupy noszę w siatce na ramieniu, to już kurła stare baby lepiej sobie radzą. :lol2:

Jak się dziś przymierzałem lewą łapą do starego bydlaka, to bezbólowo jest w stanie go tylko przesunąć. :kwasny:

Opublikowano
31 minut temu, sideband napisał(a):

Nie ma to jak sobie wmawiać, że czegoś nie ma :E

Ja nic sobie nie wmawiam (wtf?) tylko używam jak poprzedni monitor i oglądam najlepszy obraz a nie trzęsę się z jasnością 4% 8:E

Jak się wypali to oddam na GW i nie będę sobie psuł komfortu przez kilka lat tylko dlatego żeby producent zaoszczędził kilka stówek  :wariat:

Opublikowano
8 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Z tym opadem szczeny to było tak z lekką nutką ironii, ale tak jak mówisz, czerń i HDR zrobią robotę, a resztę się zobaczy. :D

Ale ja też tu czytałem, że OLED to nowa jakość, ósmy cud świata i może życie odmieni się na lepsze :D 

Opublikowano
6 minut temu, bleidd napisał(a):

Ale ja też tu czytałem, że OLED to nowa jakość, ósmy cud świata i może życie odmieni się na lepsze :D 

To musi być prawda, skoro tyle ludzi tu o tym pisze. Internet przecież nigdy nie kłamie. xD

Co jak co, ale wypalanie istnieje, ale raczej by trzeba chyba celowo do niego dożąć, by się udało je u siebie zrobić. Normalny użytkownik raczej tego nie uświadczy, ale wiadomo jak jest.

Taką przynajmniej mam opinię o tym, po przeczytałem i obejrzeniu dużej ilości danych w tym temacie, na przestrzeni ostatnich tygodni. :hmm:

Opublikowano
54 minuty temu, galakty napisał(a):

Osobiście czekam aż mój się wypali, przynajmniej pasek Windowsa bym chciał wiedzieć po ilu godzinach wyjdzie :E 

Chowam od lat to u mnie się nie pojawi:E

44 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Ja nic sobie nie wmawiam (wtf?) tylko używam jak poprzedni monitor i oglądam najlepszy obraz a nie trzęsę się z jasnością 4% 8:E

Jak się wypali to oddam na GW i nie będę sobie psuł komfortu przez kilka lat tylko dlatego żeby producent zaoszczędził kilka stówek  :wariat:

Życzę powodzenia jak Ci producenci co dwa lata będą wymieniać matryce. 

Co do oszczędzania w przypadku monitora wszystkie systemy od wypalania off I większość gier leci na HDR ładne mi oszczędzanie. TV w SDR nisko ustawiony bo więcej nie trzeba w moim przypadku, a to tylko przykład, że po 4 latach pomimo niskiej jasności matryca jest zmęczona. I na pewno LG będzie wymieniać co 2 lata matryce na nową n-razy bo ktoś ma takie widzimisię.

Opublikowano

Anulowalem zamówienie na aourusa fo32u2p bo już jedna matryce uszkodziłem wycieraniem i obawiałem się o drugą więc zamówiłem Samsunga g81sf z matową powłoką. Dzisiaj doszedł i jakie to ma ziarno na jasnych kolorach to za głowę się złapałem, okropnie to wygląda jakby ktoś olej wziął i cały ekran wysmarował. Nie wiem szczerze czy go zostawić i może moje oczy się przyzwyczają czy zamówić jeszcze coś innego. Są jakieś oledy z powłokami które nie porysują się od samego spojrzenia na ekran?

Opublikowano
9 godzin temu, sideband napisał(a):

Tak tak odpalamy szarość i piękności będą.

U mnie po 4 latach C1 jest pięknie zdegradowana, która pracowała praktycznie na min jasności.

Pojęcie wypalenia u niektórych wygląda tak - widoczny pasek i logo stacji  etc.

Jak się cokolwiek wypali, to dam znać. :)

Opublikowano

Dell Alienware AW3423DWF OLED już podłączony i odpalony.

Tak prosto z kartonu i na pulpicie, wygląda znaczenie lepiej niż poprzedni, co nie jest zaskoczeniem. Czerń robi robotę i kolory wydają się z bardziej wyraziste. Do opadu szczeki daleko, efekt wow średni, ale najlepsze z oledów wychodzi w grach, a nie na pulpicie, więc wrażenia na pewno się zmienią. :D

W gb3466wqsu-b1 kolory były jakieś wyblakłe, choć, z drugiej, sporo w nim ostatnio przestawiałem, więc może dlatego. xD

Teraz tylko pobrać soft i konfiguracja. Potem Indiana i Doom.

• Upvote 1
Opublikowano

OLED robi efekt WOW dopiero jak jest ciemno w pokoju, za dnia to jednak jest zbyt jasno by docenić czernie czy HDR.

Horizon ma bardzo dobry HDR, PoE2 o ile masz, Callisto Protocol też się fajnie ogrywało. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

W gb3466wqsu-b1 kolory były jakieś wyblakłe, choć, z drugiej, sporo w nim ostatnio przestawiałem, więc może dlatego. xD

Matryca VA więc zero zaskoczenia.

Odpal szybkiego fps-a to też zobaczysz różnicę.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Doom ma skopany hdr bez fixa.

Odpal Horizona albo Forzę jak masz.

Sprawdzę zakazany zachód jak się gra ściągnie.

Dooma się zobaczy, widziałem filmik z fixem, więc se ustawię jak trzeba. :D

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

OLED robi efekt WOW dopiero jak jest ciemno w pokoju, za dnia to jednak jest zbyt jasno by docenić czernie czy HDR.

Horizon ma bardzo dobry HDR, PoE2 o ile masz, Callisto Protocol też się fajnie ogrywało. 

Dziś był dzień słoneczny, więc miałem pełne rolety ściągnięte i już było widać. Teraz im ciemnej, tym lepiej.

CP było nudne, ale pobiorę i zobaczę.

14 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Matryca VA więc zero zaskoczenia.

Odpal szybkiego fps-a to też zobaczysz różnicę.

Doom z fixem. ;)

Odpaliłem sobie Indianę i jako, że dżungla z łodzi już wcześniej wyglądała nieźle, to teraz jest nieźle do kwadratu.

Opublikowano
5 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

najlepsze z oledów wychodzi w grach, a nie na pulpicie

Nie skreślaj od razu pulpitu :D

Późnym wieczorem czarna tapeta i przesuwanie małego okienka robi robotę  :D

• Haha 2
Opublikowano
40 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie skreślaj od razu pulpitu :D

Późnym wieczorem czarna tapeta i przesuwanie małego okienka robi robotę  :D

Pulpit wygląda dobrze cały czas. ;)

Mam jeszcze pytanie o ustawienie HDR:

DswIWlw.thumb.jpeg.9741ce4ac9e27cfd0ba7c1e9b3a477dc.jpeg

Używać TB czy 1000?

W necie natrafiłem na informacje, że TB jest dobry do jaśniejszych gier, a 1000 do ciemniejszych. Od kiedy przesiadłem się na nowy monitor, ustawiłem HDR 1000, niedawno zmieniłem na TB. Oczka się chyba zmęczyły, ponieważ nie widzę specjalnej różnicy.

Za chwilę wreszcie siadam do gierek i zobaczę czy będzie widać jakieś różnice między tymi trybami.

Opublikowano

Sprawdź na tym filmie jasność w różnych trybach jeżeli 1000 zauważalnie nie daje wyższej jasności to i w ciemnych grach będzie to samo. Generalnie wszystkie QD mają zrąbany tryb 1000 i w praktyce jest ciemniej w trybie 1000. Tylko MSI udało się trochę poprawić soft by pewnych scenariuszach tryb 1000 działał poprawnie. Niepoprawne działanie wynika z celowego ograniczania poboru mocy i zabezpieczenia matrycy przez szybką degradacją.