Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Valeri napisał(a):

Wy mnie cały czas nie rozumienie. Nie oczekuje, że audio będzie na zajebistym poziomie tylko chodzi mi o to, że w moim egzemplarzu CHARCZĄ/TRZESZCZĄ głośniki i traktuje to jako produkt nie sprawny :D

Jak dales glosnosc max to czego sie spodziewales po takim padle jakim jest ten glosnik ?? Kto normalny wgl uzywa tego badziewia i to na max glosnosci :hahaha:

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Valeri napisał(a):

Wy mnie cały czas nie rozumienie. Nie oczekuje, że audio będzie na zajebistym poziomie tylko chodzi mi o to, że w moim egzemplarzu CHARCZĄ/TRZESZCZĄ głośniki i traktuje to jako produkt nie sprawny :D

Jak to główny powód do zwrotu to ja bym nie zwracał bo one nawet sprawne są beznadziejne i mają służyć jako głośniki na "specjalne" okazje. Może w jakiejś sytuacji się przydadzą ale nie służą do codziennego korzystania i taki jest standard w monitorach. Ich zadaniem jest +1 do wyposażenia na etykiecie reklamowej... niestety ;)

Opublikowano
9 godzin temu, Valeri napisał(a):

CHARCZĄ/TRZESZCZĄ głośniki i traktuje to jako produkt nie sprawny :D

Jak niesprawny to zwrot i sprawdzisz drugi egzemplarz. ;)

Ale jak są tak słabe to pewnie ...każdy będzie tak robił na maksymalnej głośności :wariat:

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Już pisałem wcześniej. Za 2199 ten Giguś MO27Q28G.
Taniej za ok. 1k jest AOC Q27G3XMN/BK:
Ten AOC jest na tyle mocną pozycją, że warto do niego dopłacić. 
Prawdziwy HDR i duża głębia. Jednak VA na MINILEDACH to najlepsze co jest przed OLEDami.

Ten AOC za tysiaka zainspirował mnie i znalazłem takie coś:

https://www.displayninja.com/ktc-m27t6-review/

Kupiłem tę egzotykę za 1149 na amazonie.pl. Taki AOC tylko więcej stref, też VA i vesa HDR1400. Za taką kasę zaryzykuję. Stwierdziłem, że za dostawkę do pracy z tekstem nie ma co więcej płacić, ale może czasem w coś zagram i potestuje na nim dla odmiany, jak się nie rozkraczy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
29 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Kupiłem tę egzotykę za 1149 na amazonie.pl. Taki AOC tylko więcej stref, też VA i vesa HDR1400. Za taką kasę zaryzykuję. Stwierdziłem, że za dostawkę do pracy z tekstem nie ma co więcej płacić, ale może czasem w coś zagram i potestuje na nim dla odmiany, jak się nie rozkraczy.

Szczerze? Nie rozumiem. Albo chcesz monitor do HDR, albo do pracy. A Ty bierzesz coś co nie jest dobre ani w tym, ani w tym. 

Opublikowano (edytowane)

Tak to jest jak geek chce kupić sobie monitor dostawkę. Głosy rozsądku do mnie dotarły, że do excela OLED to przerost formy nad treścią. Ten KTC ma dostawę z początkiem grudnia. Siedzę już 3 dzień i już zgłupiałem. Rynek jest zalany tymi monitorami. Może skupie się jednak tylko na modelach 27" 4K do 1500 złotych i tyle. Nie musi mieć super HDR w sumie. Ma być przede wszystkim świetny w SDR, żeby przyjemnie mi się na nim pracowało.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

No to sorry ale do SDR to się miniledy nie nadają, w sensie Local Dimming musisz wyłączyć to po co Ci local dimming? :E 

Kup normalny monitor 1440p/4K i tyle. VA na dodatek ma kiepskie kąty widzenia, no bez sensu totalnie. 

Opublikowano

https://pl.aliexpress.com/item/1005009156693078.html

o wiele taniej a ma wszystko co trzeba dopracy biurowej.

chociaz obczailbym sklep ktc w poszukiwaniu innych produtkow.

ogolnie seria M jest drozsza bo ma hdr i inne bajery wiec unikaj jej jesli do gierek masz juz oledzika.

lub jak cie zadowoli 100hz do pracy to nawet tu masz za 350zl +-

https://pl.aliexpress.com/item/1005009896379817.html

szczerze mowiac zdecyduj sie w koncu na jedno ;) albo stworz watek albo zrob research najlepiej w sumie w mediaexpert bo ostatnio xkom ma zawyzone ceny. do tysiaka nawet ogarniesz bez hdr

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

No to sorry ale do SDR to się miniledy nie nadają, w sensie Local Dimming musisz wyłączyć to po co Ci local dimming? :E 

Kup normalny monitor 1440p/4K i tyle. VA na dodatek ma kiepskie kąty widzenia, no bez sensu totalnie. 

Jak ABL kogoś denerwuje to lokalne wygaszanie strefowe będzie go doprowadzało do szalu, szczególnie przy malej iloci stref.

Na pulpicie takie rzeczy działają tragicznie.

Opublikowano (edytowane)

Chyba wybrałem. Gigabyte M27UP. Obraz 4K za 1300 zł. Wartość dodana to 320Hz w 1080p - w sam raz do testowania MFG. Ma też KVM, który też mi się przyda, bo będzie podłączony do niego laptop i PC.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Padł mi główny monitor i szukam następnego. Myślałem nad oled-em 32~34 cale, 21:9, 4k i zakrzywiony. Pytanko, jest na co czekać w niedalekiej przyszłości -+ pół roku czy jednak brać jakiś 1440p?

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 18:44, Lameismyname napisał(a):

Już pisałem wcześniej. Za 2199 ten Giguś MO27Q28G.
Taniej za ok. 1k jest AOC Q27G3XMN/BK: (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-aoc-q27g3xmn-bk-27-2560x1440px-180hz-1-ms-gtg)
Ten AOC jest na tyle mocną pozycją, że warto do niego dopłacić. 
Prawdziwy HDR i duża głębia. Jednak VA na MINILEDACH to najlepsze co jest przed OLEDami.

Polecałem go kilku osobom, które nie chciały OLEDa. Masakra jak teraz staniał, jeszcze nie tak dawno  był za 1500-1600zł i to i tak była dobra cena na tle konkurencji, bo startował chyba coś okolice 1900zł. Teraz do grania za 1050zł to w sumie rewelacja ze świetnym HDR i czernią jak ktoś szuka 27" 1440p a nie chce OLEDa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Ten AOC za tysiaka zainspirował mnie i znalazłem takie coś:

https://www.displayninja.com/ktc-m27t6-review/

1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Chyba wybrałem. Gigabyte M27UP. Obraz 4K za 1300 zł. Wartość dodana to 320Hz w 1080p - w sam raz do testowania MFG. Ma też KVM, który też mi się przyda.

Klęska urodzaju to ciężko się zdecydować:hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie lipa.

Do pracy z tekstem i jako poboczny ten M27UP będzie w sam raz.  Zdecydowanie lepszy niż 16" 1080p w laptopie. Czekam teraz na jakąś petardę oledowa i wymieniam główny. Tutaj pójdzie już szybko. Cały czas liczę, że wyjdzie serii G od LG w 42", a jak nie to może C6 będzie wart przesiadki albo coś zupełnie nowego. Zobaczymy w 2026. Liczę, że wreszcie w segmencie 42" rynek się ożywi.

Teraz kupiłbym poboczny extra, a i tak grałbym tylko na głównym. Kasa poszłaby w błoto, a monitor to żadna inwestycja, bo tanieją w oczach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
3 godziny temu, skunRace napisał(a):

Polecałem go kilku osobom, które nie chciały OLEDa. Masakra jak teraz staniał, jeszcze nie tak dawno  był za 1500-1600zł i to i tak była dobra cena na tle konkurencji, bo startował chyba coś okolice 1900zł. Teraz do grania za 1050zł to w sumie rewelacja ze świetnym HDR i czernią jak ktoś szuka 27" 1440p a nie chce OLEDa.

No dokładnie. 
Dla mnie najlepszymi monitorami są:
w okolicach 1000zł: AOC Q27G3XMN/BK
w okolicach 2000zł: GIGABYTE MO27Q28G

Oczywiście jak ma być 27" 1440p, ale to też optimum.
Jeżeli cena tego AOC utrzyma się w tej okolicy (a w większości sklepów jest taka) to pozamiata tymi różnymi niewiele tańszymi IPS/VA bezapelacyjnie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

ja na przyszly rok rozwazam poki co update na jedno z tych

#IPS:
ktc h27e6 - seria M tez git
ASUS ROG Strix XG27ACS (2024)
Dell AW2724DM (2023)
Samsung Odyssey G50D S27DG50 (2024)

#VA:
1. AOC Q27G3XMN (2023)
2. AW3225DM (2025)

ale jeszcze mam czas na wybór to moze cos nowego wpadnie.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

nie pozamiata bo ma słabe kąty widzenia. 

Do pracy nie jest już takim fajny monitorem a przy dwóch monitorach robi się całkiem kiepsko

99% ludzi siedzi na wprost monitora, więc kąty są moim zdaniem kwestią marginalną.
Na oledzie mam teraz super kąty, więc mogę się nimi nacieszyć jak na ułamek sekundy podchodzę do okna aby je uchylić albo przymknąć :smiech:

2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

ja na przyszly rok rozwazam poki co update na jedno z tych

#IPS:
ktc h27e6 - seria M tez git
ASUS ROG Strix XG27ACS (2024)
Dell AW2724DM (2023)
Samsung Odyssey G50D S27DG50 (2024)

#VA:
1. AOC Q27G3XMN (2023)
2. AW3225DM (2025)

ale jeszcze mam czas na wybór to moze cos nowego wpadnie.

Bier Pan GIGABYTE MO27Q28G

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Bier Pan GIGABYTE MO27Q28G

ludzie mnie wysmieją a ja ich zbanuje - nie chce oleda. nie pod moj styl uzytkowania monitora. Nawet jesli wypalenie to kwestia lat to jakoś mnie to odrzuca. Nie potrzebuje efektu "WOW", wystarczy mi efekt "wow"

• Like 1
Opublikowano

tak się wydaje. Posiedź dłużej i wróć do monitora z kiepskimi kątami gdzie nawet na wprost zmienia się gamma po bokach albo po przechyleniu głowy w jedną czy w drugą stronę. Przerabiałem to.

IPS z dobrymi kątami wiedzenia albo VA zakrzywiony to dla mnie taki najlepszy kompromis gdzie większość stanowi praca lub multimedia