Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja już wszystko wyjaśniałem i oglądać nie muszę bo w przeciwieństwie do ciebie odróżniam czas reakcji pixeli od hz,  a tobie argumenty się skończyły to trzeba ekran konsolek oglądać  😂 A ja przecież napisałem wyraźnie że oba parametry wpływają na ostrość obrazu w ruchu co domyślam się jest pokazane na tym filmie, tylko jedno nie wyklucza drugiego i tak jak pisałem pomimo tego samego czasu reakcji pixeli na konkretnym monitorze  da się odróżnić płynność na poszczególnych Hz. A to że to nie będzie to tak ostre jak przy matrycy z szybszym czasem reakcji pixeli to druga sprawa ;)  Widać że z monitorami to ty za bardzo do czynienia nie miałeś szczesgolnie jak wchodziły pierwsze 244/240 hz matryce a czas reakcji pixeli to było slow Motion ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Szybkość matrycy nie ma nic do maksymalnego możliwego ich odświeżania.

Dlatego są rynku nawet mega wolne VA, które posiadają 200hz odświeżania ;) Które są znacznie wolniejsze niż niektóre 60hz VA ;)

Dlatego taki mega wolny panel przy wysokim odświeżaniu będzie zapewniał wyraźniejszy obraz w ruchu, ale nadal będzie konkretnie smużył.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Karister napisał(a):

Nie kroją, tylko dałeś złe porównanie. To jest 21:9, a nie 32:9.

Faktycznie, myślałem, że ten z zapowiedzi to 32:9

O, widzę że Phoenix jak zwykle wolał być mądralą i wszechwiedzącym i  uroić sobie, że ktoś jest debilem i czegoś nie wie i nie rozumie. Znowu wygląda na to, że nie było ku temu żadnego powodu.

Przynajmnniej jak ja to czytam, to  w wypowiedzi Cajraxa  niczego takiego nie widzę, co by sugerowało, że on nie rozumie różnicy między czasem reakcji matrycy, a czasem na klatkę wynikającym z wartości odświeżania. 

Pewnie po prostu gościowi chodziło o to, że tak jak w OLEDach różnica jest zawsze prawdziwa, tak w LCD w przypadkach takich jak gówno-VA vs 200Hz czy IPS vs 1000Hz, różnica będzie taka nieistotna, że pozbawiona sensu, bo  monitory z 3x mniejszym odświeżaniem poradzą sobie z obrazem lepiej i nie mówię tu nawet o tych ze stroboskopem. 

Obraz będzie inaczej "popsuty" w ruchu i nie da się tego porównać 1:1 ale wcale się nie zdziwię jak OLED 300Hz wypadnie lepiej w ruchu niż ten IPS 1000Hz.

Ta wartość:

a) byłaby sensowna przy założeniu sensownej rozdziałki (nie, nie 720p ani inne gówno tego typu) i prawdziwe na OLEDzie

b) będzie ściemą marketingową. 

I chyba o to chodziło Cajraxowi. 

Jeszcze na TNce jak ta w Asusie 540Hz 1080p to by można próbować szukać sensu, ale i tak by się raczej skończyło stwierdzeniem, że to się jednak nie nadaje. Na IPS to się nie nada podwójnie, tak jak 400Hz dla VA. 

Szkoda, że niełatwy dla poznania dla laików temat, jeszcze bardziej się komplikuje przez takie durne zarządy firm, bo niejeden laik pewnie usłyszy o LCD 1000Hz i opiniach, że pierwsze monitory 1000HZ to o kant dupy potłuc i sztuczka marketingowa, a potem jak wyjdą OLEDy 1000Hz to wszyscy na takim czarnym PRze ucierpimy. I producenci monitorów i my, gracze, bo producenci mogą nie zechcieć sprzętu pod taki feature.

Edytowane przez VRman