Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Chciałem tylko pomóc."

- Kadajo

:P

Teraz, Jedi88 napisał(a):

Cały kwik o to, że ktoś napisał posta ze swoimi spostrzeżeniami na temat OLED-ów i nadchodzących mini-LED-ów.

Niestety w dzisiejszym spolaryzowanym społeczeństwie nie da się normalnie dyskutować, bo zawsze są my, albo oni i z jakiegoś powodu niektórzy ludzie utożsamiają się ze sprzętem, który nabywają.:hihot:

No nie mniej jednak jak wspomniałem problem transportu jest problemem, który skutecznie odstrasza mnie od zakupu OLEDa.

MiniLED jest od dawna na rynku więc nie może nadchodzić.

Nadchodzić to może MicroLed a to nie jest to samo.

W sumie nadchodzi już jakieś 10 lat :D

I radze poczytać o MicroLED'ach bo one tez maja swoje problemy i idealne nie będą.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

MiniLED jest od dawna na rynku więc nie może nadchodzić.

Raczej zamieszanie w nazewnictwie :)

Wydaje mi się, że chodzi o nadchodzące RGB MiniLED, które jest krokiem w przód względem obecnych MiniLED.

Z kolei MicroLed jest pieśnią przyszłości i będzie on następcą oledów.

RGB MiniLED:

image.png.614d06ce2c241c2a89bdd105736070ca.png

MiniLED:

image.thumb.png.73b0f9aedcd13f926e83075b0409b7c7.png

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Wkladasz w oryginalne pudlo ze styropianem i tym nie rzucasz.
Ot cala filozofia. Tyle i az tyle. 

Jak już napisałem, nie dam rady. Auto zapakowane po dach, posiadam pokrowiec na monitor 27" DELTACO. Nie mogę zajść 20% przestrzeni bagażu samym pudłem na monitor.

Opublikowano
4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Raczej zamieszanie w nazewnictwie :)

Wydaje mi się, że chodzi o nadchodzące RGB MiniLED, które jest krokiem w przód względem obecnych MiniLED.

Z kolei MicroLed jest pieśnią przyszłości i będzie on następcą oledów.

RGB MiniLED:

image.png.614d06ce2c241c2a89bdd105736070ca.png

Dokładnie tak. Chodzi tu o nowe mini-LEDy LG, MSI, HKC, Hisense, AOC, które wymieniłem wcześniej.

To nie jest nowa technologia, tylko więcej stref podświetlania, a przede wszystkim IPS, a nie VA.

Opublikowano
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

Jak już napisałem, nie dam rady. Auto zapakowane po dach, posiadam pokrowiec na monitor 27" DELTACO. Nie mogę zajść 20% przestrzeni bagażu samym pudłem na monitor.

Kup wieksze auto, transport nie bedzie wtedy problemem wiec bedzisz mogl przestac wymyslac. :)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

To poprawi odwzorowanie kolorów ale nic nie zmieni w kwestii problemów jakie takie podświetlenie generuje.

Teraz za to będzie występować nie tylko halo białe ale tez niebieskie, zielone i czerwone :D

Gdyby ta technologia miała być gorsza, to jej nie wprowadzaliby, a już na pewno nie pozycjonowaliby jej wyżej od klasycznych MiniLEDów.

Do tego w relacjach z CES bardzo zachwalali jakość obrazu (przynajmniej w telewizorach).

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
12 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Kup wieksze auto, transport nie bedzie wtedy problemem wiec bedzisz mogl przestac wymyslac. :)

Świetny pomysł! Ale chyba zrezygnuje już z czytania twoich porad.

• Haha 1
Opublikowano

nie ma sensu. Miniled obecnie to proteza. Dobra w cenie niewiele wyższej od zwykłego lcd.

W inny wypadku oled do grania i rozrywki a jakiś tani lcd za kilka stów do przegladania i pracy.

Teraz, sideband napisał(a):

Są w sprzedaży od 2024 ;) Tylko trzeba mieć kasę :hihot:

tylko wielkie ekrany i z bliska widać że jest złożone z modułów. 

dla takich co nie mają co z pieniędzmi robić

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jeszcze raz, jak ktoś się spodziewa jakieś rewolucji w miniled vs oled to po prostu nie rozumie jak ta technologia działa...

Wciąż, MiniLED < RGB MiniLED < OLED < MicroLED ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
4 godziny temu, HenioElektryk napisał(a):

Ściągnij sobie nowy firmware(M2B109) ze strony Della. Dodali nowy tryb HDR1000 Bright, który w teorii poprawia ogólną jasność(do tej pory HDR1000 tak naprawdę potrafi być ciemniejszy niż TrueBlack400 w dużym uproszczeniu). Ja ostatnio zrobiłem update i wydaje mi się że jest lepiej. Przedtem korzystałem z ustawienia TrueBlack400 i Dolby Vision Bright

Będę dzisiaj aktualizował, wcześniej irytował mnie ABL w trybie HDR1000, widzisz różnice w tym aspekcie? 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

No i takie modulowe to juz latwo przewiezc samochodem, cos dla Ciebie @Jedi88

Dzięki wujku głupia rada ;D. Mowa była o monitorach 27" QHD, a nie telewizorach, no ale tak to jest jak nie chciało się przeczytać porządnie jednego posta.

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem. Premiera LG, AOC, HKC w tym roku. MSI ma potwierdzić. Hisense 27gx miał już premierę w grudniu w Chinach, ale to jest 27" 4k.

Dostępne niestety nie na polskim rynku Innocn ga27t1m i jego różne pochodne. Mówimy o 300 Hz +

Edytowane przez Jedi88