Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, sideband napisał(a):

Nie ma żadnego monitora w sprzedaży OLED RGB ;) 

W sumie to większość monitorów OLED jest RGB (matryce Samsunga), jednak oczywiście rozmawiamy o odpowiednim ułożeniu tych R G B. ... takim ułożeniu, jak widać to na obrazku po prawej ("RGB stripe"):

Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

W sumie to większość monitorów OLED jest RGB (matryce Samsunga), jednak oczywiście rozmawiamy o odpowiednim ułożeniu tych R G B. ... takim ułożeniu, jak widać to na obrazku po prawej ("RGB stripe"):

To nadal nie ma standardowej budowy RGB ;) Po bokach masz dwa mniejsze niebieskie suby ;)

2 godziny temu, Finak napisał(a):

@sideband wspomniany Gigabyte od wczoraj "na pokładzie". Postanowiłem zrobić małą sondę czy to był dobry wybór :E

Jak kupiłeś to jaki ma to sens? :E

Poza tym być coś powiedzieć o danym wyświetlaczu to niestety prócz testów to trzeba go w praktyce przetestować pewne kwestie w recenzjach są pomijane ;)

Dlatego kupuje się dwa modele, które bierze się pod uwagę i testuje. Wybiera się lepszy dla siebie ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Trochę nie do końca bo te nowe UW na 5 gen mają 280 Hz i też są RGB Stripe a nie jak na tym obrazku tylko 360 Hz

Opublikowano

@sideband podroczyć się chciałem :E Kupowanie dwóch modeli i wybieranie jednego z nich jest fajne, ale w przypadku zakupu na firmę niestety odpada...

@MrKetiw najlepiej jakbym mógł go porównać do Odyssey G8 WQHD, ale się zesrał. Dlatego jedyne z czym go mogę zestawić to Predator X39 (2024 rok, matryca LG OLED). Pomijając PPI i wielkość ekranu to na pierwszy rzut oka widać ogromną różnicę w jakości czcionek. Reszta będzie później bo komputer mam chwilowo rozebrany i zdążyłem go na chwilę podpiąć go pod lapka żeby nacieszyć oko.

Z tego co pogoglowałem to Gigabyte ma tą samą matrycę co MSI MPG 341CQR X36. Różnica w cenie jest znaczna. Zastanawiam się tylko jak firmware producenta wpływa na końcową jakość obrazu. Poza tym Gigabyte bardziej mi pasował z nazwy do reszty bebechów z syganturki :hahaha:

Opublikowano

Stricte jakość obrazu to między producentami nie występuje to determinuje tak czy inaczej użyta matryca, która i tak jest limitowana sztucznie bez producenta jeżeli chodzi o jasność.

Ale występują różnice w funkcjonalności typu możliwość wł/wył DSC, regulacja jasności HDR, obsługa np. Dolby Vision, czujniki bezczynności - wygaszanie matrycy. Do tego są różnice w działaniu Gsync - mniejsze lub większe migotanie.

Do tego MSI wprowadziła w tych nowych monitorach customową regulacje krzywej EOFT ;) MSI coś rzeczywiście kombinuje by wycisnąć coś więcej z tych swoich monitorów daje możliwość większych zmian pod siebie.

Stricte kalibracje matryc w markach typu Alienware, GB, Asus czy MSI jest na podobnym poziomie. Pomijam błędy w samym sofcie danego producenta.

Opublikowano
2 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Co myślicie o nowym Woled 4 gen od IIyama?

Ja mam monitor od nich od 7 lat na VA i jestem zadowolony, chętnie kupiłbym od nich również oleda gdyby był w dobrej cenie :) Jaki to dokładnie model UW 34" mają ? 

Opublikowano
2 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Siedziałeś tam jak testowali i widziałeś i twój jest super igła.

Firmą nie ma znaczenia, a jaką jest ta matryca to każdy wie od premiery i pod tym kątem to najgorsza matryca jaką LG wydało. No mój pod względem bandingu to tak masz rację jest igla ale to inna matryca ☺️

58 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Ja mam monitor od nich od 7 lat na VA i jestem zadowolony, chętnie kupiłbym od nich również oleda gdyby był w dobrej cenie :) Jaki to dokładnie model UW 34" mają ? 

Przeciez on pyta o Oleda i konkretny gen matrycy. A tu firma nie ma znaczenia bo niezależnie od marki wady matrycy są te same. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ta tandeta nie powinna być dopuszczona do produkcji z takim bandingiem ;) 

13 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Firmą nie ma znaczenia, a jaką jest ta matryca to każdy wie od premiery i pod tym kątem to najgorsza matryca jaką LG wydało. No mój pod względem bandingu to tak masz rację jest igla ale to inna matryca ☺️

Co do samego bandingu w Tandem WOLEDach, to zgoda - powinni to wyeliminować/ograniczyć do minimum i mam nadzieję, że tak zrobią, bo póki co jest loteria matrycowa na zasadzie loterii krzemowej.
Jednak jak trafi się lub wybierze przyzwoity pod tym kątem egzemplarz, to nie widzę problemu.
Nie wiem czy widziałeś ten banding na żywo czy tylko na zdjęciach, bo było wielokrotnie poruszane przez kolegów jak aparaty w telefonach przez automatyczne ustawienia np. kontrastu itp. potrafią "przesadzić" ten efekt.
Pstrykasz fotkę bandingu, potem patrzysz na fotkę i na monitor własnymi oczami zastanawiając się dlaczego jest taka różnica :hihot:

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Słaba dość recenzja od Monitors Unboxed, nawet nie dał tabelki z porównaniem ficzerów bo taki obgolony z nich ten Alienware. OLED Care jeśli dobrze widziałem jest "opcja" w której nie można nic zmienić :E 

Niestety na 99% nie ma Uniform Brightness opcji na SDR jak ASUS czy MSI, szkoda.

Polskiej ceny póki co nigdzie nie widze. Jak nie dostaniemy podobnej ceny do Niemców (+różnica VAT) to czarno to widze

Opublikowano (edytowane)

Moje obserwacje i przemyślenia:

Z tego co zauważyłem (po występowaniu bandingu, nasilającego się przy niskich jasnościach w OLED), sterowanie OLED wymaga znacznie większej precyzji wewnętrznego LUT niż w LCD.

Przy popularnych LCD jak ustawiamy niższą jasność, to realizowane jest to nie przez LUT, tylko przez osobną regulację podświetlenia (więc lekka nadmiarowość LUT do innych korekcji jest wystarczająca). Czyli przy LCD zmiana jasności wybranej przez użytkownika w OSD nie wpływa na banding.

Przy OLED wszystko wskazuje na to, że jasność jest realizowane przez wybieranie określonego zakresu z LUT, więc przydało by się wielokrotnie więcej odcieni "internal LUT" (wzgl. LCD) by wyeliminować banding na niskich jasnościach ustawionych z OSD.

Liczę na to, że EIZO w swoich nadchodzących OLED ogarnie temat, bo ASUS, przynajmniej w gamingowych OLED z serii ROG z tego co widzę nie daje rady (ciekawe, czy przy OLED od ASUS z serii ProART jest lepiej).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
56 minut temu, Mizu napisał(a):

Niestety na 99% nie ma Uniform Brightness opcji na SDR jak ASUS czy MSI, szkoda.

Kazdy oled to ma ;) 

Nie wiem jak ty sobie wyobrazasz monitor bez jednolitej jasnosci w sdr, zeby tego nie mial :red:

Opublikowano

Ech, wezmę chyba tego ASUSA nowego, tj. PG34WCDN... MS nie ma nigdzie, X-kom ani Komputronik nie wiedzą kiedy co i jak będzie dostępne.

Samsunga dam młodemu pewnie, niech zobaczy potęgę HDR po przejściu z plebejskiego IPS na OLED  ;)

Opublikowano
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Kazdy oled to ma ;) 

Nie wiem jak ty sobie wyobrazasz monitor bez jednolitej jasnosci w sdr, zeby tego nie mial :red:

Um, nie? ASBL/ABL od lat jest domyślnym trybem i póki co mało monitorów ma opcje go wyłączyć

Dopiero od niedawna zaczęli częściej dodawać opcje równej jasności i tylko oczywiście w SDR i chyba tylko w trybie sRGB (tu nie jestem pewny) a w HDR nie ma tej opcji. Wcześniej praktycznie tylko ASUS to oferował i to w jednym czy tylko dwóch modelach i teraz MSI dołączyło

Dość agresywne ABL w SDR i tragiczne w HDR jest bolączką QD od lat ale WOLED też nie jest wolny od tego.

@Phoenix. jak ty potrafisz te swoje bzdury i dezinformacje tu na forum czasem szerzyć z taką pewnością siebie w wypowiedzi to mnie to przeraża