Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, AudRob napisał(a):

@KyleUżywasz DisplayWidget Center ?

Tak, żeby nie katować mechanicznie przycisków monitora ... poza tym tak jest nieco wygodniej.

6 minut temu, AudRob napisał(a):

Masz Asusa dość długo , jak go oceniasz ?

Monitor średnio nadaje się do prac graficznych (nie trzyma idealnie gammy i są pewne problemy na gradientach, szczególnie przy niższych jasnościach). Dla graczy monitor świetny. Jest lekko 2x równiejszy (jasność na powierzchni), niż typowy LCD.

Opublikowano (edytowane)

@KyleParę dni go używam ale nic lepszego z tą matrycą, na której mi zależało nie da się kupić w tych pieniądzach , no jeszcze był tańszy LG 32GS95UV, ale tu tylko dwa lata gwarancji , oraz polityki LG dotyczącej ukrywania ustawień przed użytkownikami to poważne wady.

Akurat ten monitor został kupiony do gier AAA czasami CS, granie  w dzień, w dość jasnym pomieszczeniu , czytania i przeglądania stron .

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Raz mu wymienili za drugim razem odrzucona reklamacje ze względu na nieodpowiednie użytkowanie sprzętu.

Samsung wykorzystał sytuacje bo była głośna i wysłali mu LCD za free :hihot:

Nawet dwa razy wymienili. Sąsiad uwielbiał Sony, które miał od lat i zawsze chwalił za trwałość. Przez to, że tak naprawdę nie wiedział dokładnie czym jest OLED, poszedł do sklepu i go kupił, po czym zaczął hejcić na Sony, bo mu w końcu odmówili wymiany.

Oczywiście w sklepie, wzięli pod uwagę, że chce najlepszy TV Sony, wspominał, że ogląda na co dzień zwykłą telewizję, filmy od czasu do czasu. Nie wiem, czy wspomniał, że filmy z TV naziemnej. Skończyło się na tym, że TV Republika, czy TVP Info od rana do wieczora, czasem film z jakiegoś Polsatu i magia Sony prysnęła ;)

Szczerze głupio by mi było wciskać takiemu człowiekowi topowego OLEDa Sony, zdając sobie sprawę z tego, że on pewnie nigdy żadnego filmu w przyzwoitej jakości nie zobaczy.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
5 godzin temu, j4z napisał(a):

Mi kiedyś w Euro wciskał oleda LG serii B, jak przyszedłem po Sony XF90. Szkoda, że nie dałem sobie wcisnąć. xD

XF90 to nie był zły TV jak na LCD oczywiście, HDR na przyzwoitym poziomie i nawet niezły kontrast 😉. Miałem tego Soniaka i B9, OLED oczywiście u mnie został na długi czas ale Bravia była nawet O.K

Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

jeszcze był tańszy LG 32GS95UV, 

Ja osobiście nie chcę wentylatora w monitorze, więc wolałbym nadal ASUS ROG ;) (szkoda, że ASUS ProArt mają wentylatory)

@Kyle Masz włączone w menu ochronę oczu ?

Nie widzę tej opcji teraz (to menu jest dosyć nieprzejrzyste).

Kalibrowałeś HDR w windzie 11?

Nie - na razie jadę tylko w SDR.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, azgan napisał(a):

XF90 to nie był zły TV jak na LCD oczywiście, HDR na przyzwoitym poziomie i nawet niezły kontrast 😉. Miałem tego Soniaka i B9, OLED oczywiście u mnie został na długi czas ale Bravia była nawet O.K

Poprzedni mój Samsung TV był za ciemny, więc chciałem coś najjaśniejszego w moim budżecie. Dla mnie nie był ok, dopiero OLED jest ok. Choć do ruchu z kineskopa imo nadal brakuje. 

Opublikowano

@AudRob

1) "Filtr światła niebieskiego" praktycznie polega na odstrojeniu temperatury barwowej, polegającym głównie na obniżeniu składowej niebieskiej, czyli praktycznie zniekształca to kolory (bo nie będziemy mieli wówczas temp. barwowej 6500K, tylko np. 5000K itp.). Nie mierzyłem tego w tym modelu, ale zawsze to tak działa.

Tym samym nie używam tej opcji, bo chcę mieć naturalny obraz (D65 temp. barwowa jest do tego praktycznie wymagana)

2) "Zapobieganie migotaniu OLED" też mam teraz nieaktywne (co ciekawe testowałem tą opcję i była aktywna). Nie pamiętam niestety, jaka inna opcja (odświeżanie? ilość bitów na piksel?) blokuje tą funkcję ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kyle napisał(a):

1) "Filtr światła niebieskiego" praktycznie polega na odstrojeniu temperatury barwowej, polegającym głównie na obniżeniu składowej niebieskiej, czyli praktycznie zniekształca to kolory (bo nie będziemy mieli wówczas temp. barwowej 6500K, tylko np. 5000K itp.). Nie mierzyłem tego w tym modelu, ale zawsze to tak działa.

Chciałem Ci tylko pokazać gdzie to jest:D

Monitor ma naprawdę dużo funkcji , powoli to posprawdzam.

@Kyle Ale w grach jest sztos. Może nie jest najtańszy ale warty zakupu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Jak dla mnie, w tej chwili, to jest najlepszy OLED do gier. No i cena też obecnie odpowiednia.

Zgadza się teraz cena jest ok. Ale w dniu premiery cena podchodziła do 7K.

Jakiego GPU Używasz?

Opublikowano
25 minut temu, AudRob napisał(a):

Jakiego GPU Używasz?

Teraz jeszcze RTX 4060Ti 16GB - czekam na RTX 6xxx x-P Jadnak w jakimś Alien Isolation w 4K śmiga ... albo Resident Evil 3 Remake (bez spadków poniżej 60fps na wysokich detalach). Teraz męczę Kingdom Come Deliverance, to musiałem mocno zjechać z różnymi opcjami (tylko tekstury mam na max) żeby w 4K zwykle nie było spadków poniżej 60fps. No ale cóż ... 3840x2160 daje ostry obraz jak lubię.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Kyle napisał(a):

Teraz jeszcze RTX 4060Ti 16GB - czekam na RTX 6xxx x-P Jadnak w jakimś Alien Isolation w 4K śmiga ... albo Resident Evil 3 Remake (bez spadków poniżej 60fps na wysokich detalach). Teraz męczę Kingdom Come Deliverance, to musiałem mocno zjechać z różnymi opcjami (tylko tekstury mam na max) żeby w 4K zwykle nie było spadków poniżej 60fps. No ale cóż ... 3840x2160 daje ostry obraz jak lubię.

To ja też jak używałem RTX 4080 miałem czekać do serii RTX 6XXX , ale trafiła się w dobrej cenie RTX 4090 jeszcze z prawie 2,5 roku gwarancji to kupiłem. 

I na razie nie mam potrzeby czekania na RTX 6XXX , bo ta co jest daje rady we wszystkich grach nawet w 4K.