galakty 142 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Przeczytaj instrukcję, serio... Tam wszystko jest wyjaśnione, gdybyś poświęcił 15 minut to byś wiedział że OLEDa nie trzyma się włączonego po 16h z rzędu... Wysiadam z dyskusji. 1
some1 29 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 godzinę temu, DyndaS napisał(a): Coś czuję, że po nowym roku możemy zaczynać widzieć promocje za magiczne 1999 jeśli tendencja spadkowa cen monitorów, a w tym i oled się utrzyma. Tak, ceny idą w dół i fajnie. Widzę, że już takiego AG276QZD można kupić za mniej niż 2500. Kusi mnie, żeby drugi monitor na biurku też wymienić na jakiegoś budżetowego OLEDa. Obecny IPS 60hz strasznie biednie wygląda przy oledzie obok.
Godlike 52 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-?
Gret 61 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Większość ma czyszczenie co 4h, 16h to już sam wymusza jeśli przez ten okres nie był wyłączony. Generalnie to używasz np 5h wyłączasz na 15 minut on wtedy włącza "czyszczenie" i po ponownym włączeniu liczy 4h do kolejnego czyszczenia. 1
DyndaS 14 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 12 minut temu, some1 napisał(a): Tak, ceny idą w dół i fajnie. Widzę, że już takiego AG276QZD można kupić za mniej niż 2500. Kusi mnie, żeby drugi monitor na biurku też wymienić na jakiegoś budżetowego OLEDa. Obecny IPS 60hz strasznie biednie wygląda przy oledzie obok. Ja kupiłem Msi za 2400 PLN na promce, bo po tyle były w x-kom, a później ME. Jednak ta oficjalna bez promocji nagle też zaraz spadła znacznie i 2700 jest standardową ceną. Jeśli coś się dziwnego nie stanie, to niedługo będziemy widzieć oledy na promocjach poniżej 2k. 4 minuty temu, Godlike napisał(a): Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-? Jak wyłączasz, to się czyszczenie załącza automatycznie po jakimś tam czasie użytkowania. Nie da się wyłączyć czyszczenia w MSi, można zmienić z 4h na 16h, ale po 16h i tak zmusi aby wykonać czyszczenie. Na tym MSi ogólnie w moim przypadku trwa niecałe 4 minuty. Podobno na modelu 4k czyszczenie trwa aż 9 minut. Edytowane 7 godzin temu przez DyndaS 1
galakty 142 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 23 minuty temu, Godlike napisał(a): Tak czytam te wasze posty odnośnie tego czyszczenia i nie do końca rozumiem jak to działa czy on sobie liczy 16h od czyszczenia do czyszczenia? Czy wystarczy, że nie wiem po używam go np 4h,potem wyłączę na powiedzmy 30 minut i po włączeniu znów ma 16h do czyszczenia czy 12h? A w MSI jak się wyłączy to czyszczenie to ponoć gwarancję się traci. I ile ten proces czyszczenie trwa tak +/-? To już zależy od producenta, u mnie na AOC domyślnie po 4h masz komunikat z prawej strony (małe okienko), jak anulujesz to co 1h. Można to wyłączyć. I teraz albo robisz ręcznie, albo po wyłączeniu monitora / w trybie standby robi się automatycznie zawsze po skumulowaniu 4h świecenia. Co do gwarancji, też zalezy od producenta. Jeden ma jasno napisane, inny gwiazdki i wielką niewiadomą. 1
Godlike 52 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Dzięki za infoN. Będę testować jak się w końcu doczekam na promocję MSI 342c w Media Expert, albo innym sklepie ze stacjonarna filia. Edytowane 6 godzin temu przez Godlike
Godlike 52 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Wiem, widziałem nawet miałem brać ale doszedłem do wniosku, że wole odebrać w stacjonarnym sklepie, spokojnie sobie sprawdzić i w razie czego zwrócić bez zbędnego babrania się w wysyłkę kurierem. Edytowane 5 godzin temu przez Godlike
SylwesterI. 60 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 4 godziny temu, DyndaS napisał(a): To w takim razie jaką masz definicję używania oleda ? Może taką, że przed zakupem sprawdzić informacje, dowiedziałbyś się, że każdy OLED po takim czasie wymusi odświeżanie ? I cyk jeden problem życiowy mniej. Nie wiem, jak jest w MSI, w AOC po 15 h bez refreszu, wymusza takowy, ale robi to z 10 min uprzedzeniem, więc jest czas, żeby się przygotować. Dla mnie jest to osobiście chore, żeby siedzieć 16 h przy monitorze, a jeśli nie siedzisz, idziesz do toalety, kawę zrobić, obiad zjeść to w sam raz okazja pyknąć refresz 1 1
DyndaS 14 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu MSI nie ma żadnego ostrzeżenia, po prostu jest spory komunikat tak jakby OSD odpalił i może po minucie czy nawet wcześniej się wyłączy na czyszczenie. Nic z tym nie zrobisz. Mogłoby dawać chociaż godzinę wcześniej informację, że jak nie zrobię, to mnie zmusi, a nie tak nagle. Nie siedzę 16h przy monitorze Jednak kwestia wyrobienia sobie sobie nawyku aby to czyszczenie uruchamiać... nawet tym wyłączeniem monitora. No ale jest to jakaś dodatkowa upierdliwa czynność, którą ciągle trzeba robić.
Godlike 52 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) A jeszcze wracając do tego czyszczenia jak sie monitor wyłączy, to @galakty pisał wczesniej, że monitory po wyłączeniu też mają to czyszczenie, a na reddicie w wątku o jakimś Msi to ludzie pisali ze w Msi tak nie ma, a w Asusie i Alienware przy wyłączeniu czyści, i już sam nie wiem Edytowane 2 godziny temu przez Godlike
galakty 142 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jakoś nie chce mi się wierzyć, że MSI się nie czyści po wyłączeniu. Byłaby to sroga bzdura
maxmaster027 55 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dalej macie 175Hz 34 OLED w znośniej cenie 2550-2600 https://www.net-s.pl/produkt/philips-monitor-34-cale-zakrzywiony-evnia-34m2c6500-qd-oled-1576818 https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-philips-evnia-34m2c6500-00-34-3440x1440px-175hz-0-03-ms-gtg-curved https://www.x-kom.pl/p/1275696-monitor-led-32-i-wiekszy-philips-evnia-34m2c6500-00.html
Rekomendowane odpowiedzi