Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Macie płaczki od wypalania OLED, NIE KUPIEM BO WOLEM IPS :E 

7:47 ... czyli temperatura barwowa z czasem spada (kolory robią się cieplejsze). Ciekawe, czy też tak będzie na moim WOLED. Zmierzę może po 2000 godzin pracy.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

@Lameismyname zobacz jaka sigma, 8k nabite i nie marudzi że mu biały się brudny robi :hihot: 

Kogo Ty porównujesz? Człowieka, który prawdopodobnie dostał sampla za frajer i go długofalowo oraz celowo męczył, do mnie gdzie kupiłem sprzęt za własne pieniądze i po prostu go normalnie użytkowałem?
Stary, jak Ty się godzisz na ukryte wady, to Twoja sprawa, tylko nie czaruj bo jeszcze dwie osoby oprócz mnie mają ten sam problem na forum, a temat świeży to jeszcze pewnie ich przybędzie.
Jak kupisz przez przypadek czerstwą bułkę w piekarni, to też będziesz dorabiać teorie, że prawie jak dzisiejsza, bo też ma twardą skórkę? xD No ludzie kochani, nie o to przecież chodzi.

23 minuty temu, jankooo napisał(a):

Nie przeszkadza albo już nie widzą-

HDR ON:hihot:

pobrane.gif.081a2f7e8841ec4aa3212bb3fedd9ac0.gif

A wiesz co... że to nie jest głupie co mówisz?
Serwują nam coraz gorsze matryce i liczą, że sobie oczy na tyle wypalimy i nie zobaczymy xD 

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Przecież ja coś podobnego mniej lub mocniej to widzę na swoim sroledzie- identyczny pasek z prawej strony też mam u siebie, taki ciemniejszy jak tutaj i to wszystko dostarcza technologia WOLED Tandem 4 generacja ^^ W końcu mam pasy, co nie? :E

Czyli ja mam wypalenie od 1 dnia? :Up_to_s: jak sprawdzałem vertical banding. Nie myślałem, że pobiję wszelkie rekordy w wypalaniu :witojcie:(żartuję:rotfl:)

On ma QD, na WOLED takie pasy to normalne :E 

Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Kogo Ty porównujesz? Człowieka, który prawdopodobnie dostał sampla za frajer i go długofalowo oraz celowo męczył, do mnie gdzie kupiłem sprzęt za własne pieniądze i po prostu go normalnie użytkowałem?
Stary, jak Ty się godzisz na ukryte wady, to Twoja sprawa, tylko nie czaruj bo jeszcze dwie osoby oprócz mnie mają ten sam problem na forum, a temat świeży to jeszcze pewnie ich przybędzie.
Jak kupisz przez przypadek czerstwą bułkę w piekarni, to też będziesz dorabiać teorie, że prawie jak dzisiejsza, bo też ma twardą skórkę? xD No ludzie kochani, nie o to przecież chodzi.

A widzisz tu może być kluczowa sprawa, bo dla mnie 2k za monitor to nie jest nie wiadomo jaki wydatek :E Jak ktoś zbierał latami to w pełni rozumiem że mu przykro.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galakty napisał(a):

On ma QD, na WOLED takie pasy to normalne :E 

Wiem, te pasy dostarcza WOLED Tandem i nie muszę czekać na wypalenie, ja się do tego przyzwyczajam od pierwszych dni użytkowania tego "sroleda". Ja to dostałem w gratisie z informacją patrz i podziwiaj jak to wygląda. :hihot: Przy okazji można wziąć jako poprawka, będzie maskować ewentualne wypalenie, bo użytkownik będzie myśleć, że to pasy które widział od początku. To też dobry bajer(czyt feature).

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wiem, te pasy dostarcza WOLED Tandem i nie muszę czekać na wypalenie, ja się do tego przyzwyczajam od pierwszych dni użytkowania tego "sroleda". Ja to dostałem w gratisie z informacją patrz i podziwiaj jak to wygląda. :hihot: Przy okazji można wziąć jako poprawka, będzie maskować ewentualne wypalenie, bo użytkownik będzie myśleć, że to pasy które widział od początku. To też dobry bajer(czyt feature).

U mnie np. 240Hz ma nieco mniejszy banding niż 280Hz, ale ja i tak mam chyba jedną z najlepszych sztuk na forum, bo niektórzy wrzucali i bym pawia puścił jakbym takie coś dostał :E 

QD z lustrem i tak będzie topką... Jeśli będę kiedyś wymieniał to pewnie 32" 4K QD dla porównania. Ale czuję że to mój ostatni monitor i koniec PC, bo powoli się z tego cyrk robi, a nie zabawa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, galakty napisał(a):

A widzisz tu może być kluczowa sprawa, bo dla mnie 2k za monitor to nie jest nie wiadomo jaki wydatek :E Jak ktoś zbierał latami to w pełni rozumiem że mu przykro.

Dla mnie też nie jest. Tu chodzi bardziej o rynkowe realia. Skoro bazowe modele 27" 1440p można kupić za parę stówek, to na ich tle monitor za ponad dwa kafelki to raczej już zupełnie inna półka.
Tam się portfelem nie zasłaniaj bo to żaden argument na przymykanie oczu do niedoskonałości. Gdybym kupił monitor za 300-500zł nowy i miał jakieś wady, to też bym się nie szczypał tylko reklamował/wymieniał.
Denerwuje mnie jak coś nie jest takie jak być powinno i nie ma co się dawać leszczyć jako konsument, tu już niezależnie od tematyki i budżetu. W moich dwóch innych hobby taki wydatek to pryszcz ale chodzi o zasady.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

W moich dwóch innych hobby taki wydatek to pryszcz ale chodzi o zasady.

Szkoda nerwów, ale co kto woli (nie żeby Twoja decyzja miała jakikolwiek wpływ na branżę czy nawet danego producenta). 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Szkoda nerwów, ale co kto woli (nie żeby Twoja decyzja miała jakikolwiek wpływ na branżę czy nawet danego producenta). 

Bardziej chodzi o zasady. Mamy forum na którym jest wolność słowa, to nazywamy po imieniu problemy i dzielimy się doświadczeniami.
To też jest wskazówką dla innych oraz wartościowymi informacjami gdy ktoś trafi na podobny problem u siebie.
Lepsze to jak się czarować, że jest ideolo i perfekto. Ja tam nie przywiązuję się do żadnej marki, technologii. Jak coś mi się podoba to chwalę, jak coś mi się nie podoba to mówię konstruktywnie o tym wprost.
Tak powinien każdy podchodzić do tematu, a nie jakieś dzielenie się na obozy. Czerwoni, zieloni, niebiescy, z monitorów oledowcy vs ledowcy, gdzie oledowcy walczą ze sobą, która technologia jest lepsza (QD czy W).
A idź Pan w .... Jeszcze brakuje bojówek HDD i ich starć z plemieniem SSD. Ustawki niech sobie w lesie zrobią :rotfl: