Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Krzyzak napisał(a):

Czołem koledzy!

Temat Oledów przewija się u mnie od dłuższego czasu. W styczniu planuję zakupić monitor. Aktualnie mam 240 Hz TN'ke, więc przepaść będzie ogromna. 

Mam pytanie do Was (być może już padło, jednak przewertowanie wszystkiego może być bardzo uciążliwie, chociaż w miarę na bieżąco staram się śledzić ten wątek a wcześniej na purepc)

1. Czy w najbliższym czasie wychodzi jakiś rewolucyjny model na który warto czekać? Np. jakiś panel, co poprawi największe bolączki OLED?
2. Jeżeli nie, to jaki monitor polecacie? Celuję w 27 cali, 360 Hz 1440p. Gram głównie w szybkie FPS'y, ale czasem odpalam sobie inne tytuły. Jakbym miał ocenić %
40% granie
40% wideo
20% przeglądanie Internetu. 

Będę wdzięczny za jakieś porady! 

Pozdrawiam serdecznie! :)

Tu masz fajny model, ale podejrzanie tanio 🤔

https://www.apollo.pl/produkt/monitor-27-msi-mpg-271qrx-qd-oled-2560x1440-wqhd-0-03ms-360hz-hdr400-pivot-usb-c-qd-oled,309752.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAADFZaRv60cUMlkeJbaKw3TJ1fW-Mp&gclid=EAIaIQobChMIh6TI94bLigMVj5KDBx2kTDfnEAQYASABEgIwbPD_BwE

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 07:49, Czarny_PLone napisał(a):

W żadnym wypadku nie używać środków opartych na alkoholu.

Polecam ten środek do wszystkich oledów + mikrofibra.

https://allegro.pl/oferta/biobojczy-plyn-dezynfekujacy-e5-itseptic-250-ml-13395272583

Czyszczę tym środkiem czwarty rok z rzędu LG Oled 55CX oraz monitor QDOled AW3423DW i usuwa perfekcyjnie tłuste smugi bez uszczerbku matrycy :)

Do moniotra oled naprawde super preparat ale tv z matryca Led od LG umyl paskudnie. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra wyłączyłem sobie ten automatyczny HDR i nic to nie dało. Jedynie pozostaje mi odesłać monitor na gwarancje. Pytanie co wpisać w notatce do serwisu? Że kolory monitor ma szare czy jak?

Edytowane przez Wyhylylybymy
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galakty napisał(a):

Reakcja piksela to jest miazga, nawet przy tym samym FPS jest "płynniej" :E 

No tak mniej więcej o połowę.

120 hz na OLEDzie ma rozmycie w ruchu jak 180 w klasyku.

Czyli  te 480Hz 1440p to już w sam raz - tylko teraz większego niż 27" ktoś musi zrobić :E

Ale mnie ciekawi czy ten nowy skaler zrobiony przez Mediateka we współpracy z Nvidią zrobi coś z miganiem w trybie VRR w nowych modelach

Edytowane przez michaelius33

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Temat był o zwiększaniu PL na modelu 5070ti. Po co kolejny raz pucujesz się ze swoim hipermaster 5080 ?. Czy musisz wszędzie porównania kart opierać na swoim 5080 ? 
    • CHGW rozumiem, ale CHGH?   
    • https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-30x30-mm-0-25-mm-narzedzia-100-oryginal-17434599816   Do tego GPU 30x30 powinien starczyć. Potrzeba większych to są inne warianty do wyboru. Ewentualnie zestawy 2x 30x30 lub 2x 40x40. 80x80 skończyły się na dniach będą paczki.
    • Mowa o dwóch różnych rzeczach - ogólnie wszystko się zgadza - oczywiście wszystkie wartości będę miał wyższe (chyba, że faktycznie miałbym coś walnięte), w tym te najniższe, co nie znaczy, że raz czy dwa na mecz albo raz na dwa mecze, nie poleci znacznie poniżej 0.1%. To jest uwzględnione w całości i ogólne cyferki się zgadzają… a rzeczywiste wrażenia z gry z negatywnych rzeczy uwzględnią właśnie ten jeden czy dwa momenty, kiedy dropi do takiego poziomu. Tego też właśnie praktycznie nie widać specjalnie nigdzie poza wykresami.  Także wszystko się zgadza, tylko Ty mówisz o dropach jako minimalnym fps, ja o tych dropach, które najbardziej można odczuć w negatywny sposób, ale nie są uwzględnione w minimalnym, czy nawet 0.1 - w sumie są, tylko rozbite na całość i nawet 0.1 nie jest dla takich przypadków miarodajne, bo co innego, jak 0.1 jest 120, z najniższym 110 występującym często, a co innego kiedy jest 120, a w tym parę razy 60.  Najważniejsze zawsze i tak jest co widzisz na monitorze i racja - można zwykle bazować na minimalnym czy nawet 1%low. Tylko te jednorazowe spadki poniżej 0.1% przeszkadzają bardziej niż 10% niższy średni fps… przynajmniej w tego typu gierkach, w jakimś Indianie czy Mafii - bez większego znaczenia.     
    • Jakie z czapy to sa same top GPU, tymbardziej że 5070Ti sprzedaje sie wiecej wiec maja wieksze szanse na lepszy wynik. Ten top wynik to gosciu z overclock tam ma na wodzie z wielka chłodznica Average temperature 41 °C kupił pare sztuk i wybrał najwydajniejsza.  Wynik 100, to te samo taktowanie podczas testu 3292Mhz dla 5070Ti i 5080. Roznice masz 7835 vs 10284 31%.  Jezeli chodzi o wynik default 5080FE to jest od 8200 do 8300 tak mniej wiecej. Asus prime 5070TI ma 6850-6950 czyli jest 20%. Nie ma modelu 5070Ti FE wiec zwykly poczciwy Asus prime ma tyle. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...