Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Calibra22 napisał(a):

No no jasne że tak. Myślałem bardziej że mi odradzicie lub polecicie coś innego do tej kwoty ?.  Już np: wiem że zakrzywiony 32" to kupa. 

Skąd taka bzdura ? Będziesz na tym autocada odpalał ? 

Mam zakrzywione 32" i do mojego biurka się świetnie wpasował

Opublikowano

https://blurbusters.com/displayweek-2024-news-4k-1000hz-monitor-exhibited-and-new-blur-busters-display-tester/

;)

Niestety ani ten LCD nie miał sensownego 1000Hz, bo LCD powyżej 700Hz nie nadąży nawet na najszybszych TNkach, a na IPS sporo niżej (o VA nie mówiąc) ani ten OLED niestety nie ma tego 720Hz w natywnej.

A szkoda, bo im prędzej marketing odleci w stronę 700+Hz, tym szybciej stanieją te mające "tylko" 480Hz. 

Te 700Hz OLEDy będą oczywiście lepsze od OLEDów 500Hz, ale pytanie skąd brać taki sygnał. Albo sensowne FG, albo używać do bardzo starych gier i symulatorów CRT gdzie więcej Hz pozwoli na lepsze symulowanie "wiązki świetlnej" CRTeka.

No i kable. Dopiero co wszedł DisplayPort 2.0 80Gpbs, a lepszy standard to w kartach dopiero za dobre kilka lat. Może jakimś cudem już pod koniec 2026, ale wątpię czy przed 2028. Do 4K 700Hz 80Gbps nawet z DSC będzie za mało.

Opublikowano
Godzinę temu, sk09372 napisał(a):

Panowie, planuję zakup pierwszego OLEDa. Ten się nadaje https://dell24.pl/p/16384/Monitor-DELL-AW3423DWF-Alienware-34-Curved-QHD-OLED-DP-HDMI-3YPPG-AE a jak tak to czego on taki tani?

bez F nie ma możliwość updatu software więc odpada całkowicie

jest nowa wersja tego monitora na matrycy drugiej generacji https://www.proshop.pl/Monitor/34-Dell-Alienware-AW3425DW-3440x1440-WQHD-240Hz-QD-OLED-15W-USB-C-Curved/3372010

Opublikowano (edytowane)

Obserwowane mają wyróżnioną czcionkę. Tylko na jasnym się wyrażnia, a na ciemnych ni cholery nie widzę różnicy. W dzień mam więc jasny, a przed snem przełączam. Poza tym na monitorze i w panelu NV są suwaki. Można niebieski skręcić mocno.

Co do tego, że u Ciebie inaczej a u mnie inaczej wygląda to posłużę się cytatem:

https://youtu.be/ShT93-pKMjA?t=3130

Edytowane przez VRman
Opublikowano
11 godzin temu, sk09372 napisał(a):

Panowie, planuję zakup pierwszego OLEDa. Ten się nadaje https://dell24.pl/p/16384/Monitor-DELL-AW3423DWF-Alienware-34-Curved-QHD-OLED-DP-HDMI-3YPPG-AE a jak tak to czego on taki tani?

Ten monitor ma już ponad 3 lata na karku. Ciężko żeby ciągle był w cenie 5k zł jak w dniu premiery.

10 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

Jeśli ten jest za tani, to kup ten bez "F". Z tego, co się dowiedziałem, to jest to prawie to samo, a dutkowo różnica spora. :hmm:

Wersja DW ma fizyczny moduł g-sync. DWF go nie posiada.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, VRman napisał(a):

https://blurbusters.com/displayweek-2024-news-4k-1000hz-monitor-exhibited-and-new-blur-busters-display-tester/

;)

Niestety ani ten LCD nie miał sensownego 1000Hz, bo LCD powyżej 700Hz nie nadąży nawet na najszybszych TNkach, a na IPS sporo niżej (o VA nie mówiąc) ani ten OLED niestety nie ma tego 720Hz w natywnej.

A szkoda, bo im prędzej marketing odleci w stronę 700+Hz, tym szybciej stanieją te mające "tylko" 480Hz. 

Te 700Hz OLEDy będą oczywiście lepsze od OLEDów 500Hz, ale pytanie skąd brać taki sygnał. Albo sensowne FG, albo używać do bardzo starych gier i symulatorów CRT gdzie więcej Hz pozwoli na lepsze symulowanie "wiązki świetlnej" CRTeka.

No i kable. Dopiero co wszedł DisplayPort 2.0 80Gpbs, a lepszy standard to w kartach dopiero za dobre kilka lat. Może jakimś cudem już pod koniec 2026, ale wątpię czy przed 2028. Do 4K 700Hz 80Gbps nawet z DSC będzie za mało.

Dlatego tak mnie wkurza, że nikt nie chce robić 1440p w 32".

To jest optymalna rozdzielczość by obraz jeszcze wyglądał dobrze , jednocześnie obecne złącza pozwalają przepchnąć w niej kilkaset Hz a jednocześnie jest to o wiele łatwiej wykarmić niż 4k.

• Upvote 1
Opublikowano

"wypalony" OLED wciąż wygląda lepiej od nowego LCD :E 

Ciekawe czemu nikt nie sprawdza LCD na planszach testowych? Nowego? Po 5 latach? Hm? Bo by się narracja nie spinała oczywiście. A my tu na forum zanim wypalimy OLEDa to wpadnie kolejny. 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, sideband napisał(a):

Nawet gdyby czcionki były ok to 1440p do 32" to za mało za niskie PPI.

niby czemu. Wielu ludzi przez lata korzystało i korzysta z monitorów 24 cale fullhd a to takie samo PPI

3 minuty temu, galakty napisał(a):

"wypalony" OLED wciąż wygląda lepiej od nowego LCD :E 

Ciekawe czemu nikt nie sprawdza LCD na planszach testowych? Nowego? Po 5 latach? Hm? Bo by się narracja nie spinała oczywiście. A my tu na forum zanim wypalimy OLEDa to wpadnie kolejny. 

LCD bez celowego postarzania i wad fabrycznych przeżyje dziesiątki tysięcy godzin i nic mu nie będzie. Może zmniejszy się delikatnie jasność. Przy czym będzie pobierał dużo mniej prądu przy typowych zastosowaniach. Obecne LCD full hd 24 cale biorą około 7W podczas typowego domowego użytkowania. 

Opublikowano

To pokaż mi plansze testowym na takim monitorze. Dla przykładu miałem matrycę VA i po roku wypalony pasek Windowsa. Suuuuuper. 

Pobór prądu? Naprawdę? Na forum gdzie ludzie kupują GPU po 500W? I zanim wyskoczysz z biurami, biura nas nie obchodzą w PCMR. 

Opublikowano

@galakty jesteś jedyna osoba jaka znam która wypaliła LCD :smiech:

U mnie na monitorku w 3 lata prawie już 10 tys godzin. No powodzenia życzę z OLED'em w takim przebiegu jak tutaj po niecałych 4000 tys. już zaczynają się problemy które widać będzie niezależnie od tego kto co mówi ;) 

Opublikowano

Mój LCD VA dobija już spokojnie do 20 tysięcy godzin, mam go 5 lat i służy do pracy - 8-12h/dzień + do prywatnego użytku jeszcze do niedawna. Nie ma żadnych powidoków ani wypaleń, jedynie nierównomierne podświetlenie takie jak było od samego początku.

Opublikowano (edytowane)

Nie jedyną, poczytaj reddita chociażby. Sony bodajże kiedyś też miało telefon w którym IPS miał wypalenia. 

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

U mnie na monitorku w 3 lata prawie już 10 tys godzin

Jak miałem LCD to też nabijałem 4k rocznie, od kiedy mam OLED to wiem że nie muszę mieć włączonego monitora 100% czasu, jak odchodzę to się wyłącza/wygasza po prostu.

3/4 czasu to się pulpit albo forum wyświetlało. 

To samo było ze słuchawkami BT. Najpierw jęki że trzymają 3h i trzeba ładować, a dzisiaj nie widuję już na kablu ;) 

Edytowane przez galakty