Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Nie ma WOLEDa z poprawionymi czcionkami, to jeszcze trzeba poczekać :E 

Problem nie tyle jest w ekranie, co w ClearType, nieogarniającym danego ułożenia subpikseli - przydała by się jakaś modernizacja ClearType. Alternatywą jest wyłączenie ClearType - na LCD 31,5" 3840x2160 wygląda to spoko, więc na OLED/WOLED/SROLED z takim lub wyższym PPI też powinno.

Opublikowano (edytowane)

Więc pozostaje rozwiązanie siłowe: OLED (dowolnego typu) 31,5" 6K lub 26,5" 5K i wyłączone ClearType :yuppie:

ps. tak bardziej serio, to jak wspomniałem już przy 4K @ 31,5" brak cleartype widzę, że wygląda na LCD zupełnie OK (więc na OLED też powinno)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
22 minuty temu, galakty napisał(a):

Z QD masz na przykład MSI 34" ultrawide i gwarancją 3 lata, teraz nie patrząc na promocje 2900 zł. 

Tylko czy Ty będziesz grał/oglądał filmy na nim po 8h dziennej roboty? Bo jak nie albo 1-2h to nie wiem czy OLED ma sens ;) 

Filmy to mam tv ale gram sporo, wieczor 2-3h jak mnie cos wciągnie np poe 2

https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/gigabyte-aorus-co49dq-49-5k-qd-oled-144hz-0-03ms-zakrzywiony-gamingowy.bhtml

Jak będzie taki za 2500zł

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kaczkofan napisał(a):

Mam G8 34" Oled, dokładny model - w sygnaturce. Też potrafi świrować, tzn. podczas startu PC. Albo nie wykrywa źródła sygnału, albo np. wykrywa sygnał w rozdzielczości  1024x768 i się wypłaszcza (czarny obraz). Pomaga odłączenie zasilania na chwilę i działa ok. Stawiałem na przewody - 2 nowiutkie HDM 2.1 mam certyfikowane, to samo. Testowałem w trzech kompach w domu (z 5070ti, 4080S i 5080) - to samo. Wydaje mi się, że w przypadku włączonego trybu GRA monitor czasem głupieje i ma problem z rozpoznaniem źródła sygnału.

Mój to ten sam model, ma oznaczenie LS34DG850SUXEN, ogólnie nie było z nim jakiś tragicznych problemów, tylko to z czego znane są te modele, czyli problemy z wybudzaniem z trybu uśpienia, w takich wypadkach musiałem używać pilota, kilka razy rzeczywiście przełączał się na dziwną rozdzielczość, albo nagle nie wykrywał źródła i zaczynał migać, ale myślałem, że to ten kabelek, który dołączają do monitora.

Edit: O tym jednym nie pomyślałem, odpiąłem zasilanie na kilka chwil odłączając zasilacz od sieci i WTF znowu wszystko działa... a miałem nie kupować Samsunga, bo już miałem ze sprzętem tej firmy przygody, ale złamałem się, bo design mi się spodobał...

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

34 cale minimum - Ultrawide, 3440x1440 lub więcej, QD-OLED chyba ze ten WOLED z poprawionym wyświetlaniem fontów

AW3423DWF można kupić już poniżej 2500zł z 3 letnią gwarancją na wypalanie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wu70 napisał(a):

Czyli na linuxie nie ma problemu?

Nie wiem jakie możliwości ustawień ma technologia subpikselowego AA dla czcionek na Linux.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 13:07, galakty napisał(a):

Są OLEDy z poprawionymi czcionkami. Są to modele mające w nazwie 4k, xD

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Czyli na linuxie nie ma problemu?

Jest problem bo to wynika z oledowej technologii a nie z systemu operacyjnego.

13 godzin temu, Kabor napisał(a):

Są to modele mające w nazwie 4k, xD

Dokładnie tak ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.09.2025 o 14:31, sideband napisał(a):

Jeżeli masz kartę z HDMI 2.1 nie wiem po co używasz DP1.4 o mniejszej przepustowości. 

Na początek zetnij odświeżanie na 60hz działaj i zobacz czy problem nadal występuje. Jeżeli nadal występuje wyłącz DSC w monitorze jeżeli taka możliwość. Później to tylko podmianka kabla na HDMI 2.1 poszedłbym w optyczny dla pewności.

Heh, jak to odczytałem, to sprawdziłem jeszcze stronę producenta i 28.08 wydali nowe opgrogramowanie więc wgrałem i miałem spokój przez tydzień. Ani jednego problemu. Wczoraj znowu się zaczęło, więc zastanawiam się czego to może być wina. Nadal siedziałem na fabrycznym kablu DP.

Jeżeli DP 1.4 by nie wyrabiało, to raczej powinny szybciej się oznaki pojawić niż po bezproblemowym tygodniu? 

Monitora nie wyłączam, tylko idzie w stand by przy wyłączeniu komputera. Myślałem czy to może być też tego wina. 

Tak czy inaczej sprawdzę jutro na HDMI 2.1, ale optyczny raczej odpada, bo ceny zaczynają się od 125 zł, a nie mam pewności że to pomoże. 

DSC niestety w tym modelu nie da się wyłączyć. 

Dzięki za wskazówki. Będę kombinował z 60 Hz w grach single, bo w multi to jest padaka po przesiadce z 240 xD

Edytowane przez carrygun
Opublikowano
20 godzin temu, galakty napisał(a):

Używa ktoś MacType? Poprawia sytuację na WOLED?

Zależy. Czarne czcionki na białym można lepiej skalibrować niż w Cleartype. Ale u mnie psuły się kolorowe czcionki na czarnym tle i wróciłem do Cleartype.

• Upvote 1
Opublikowano

Witam przymierzam się do kupna TV, telewizor będzie podlaczony do pc z przeznaczeniem do grania, konsole też w zasadzie będą użytkowane ale tylko gdzieś w 30 %, poczatkowo byłem nagrzany na LG G5 55cali ostatnio szperalem po testach i okazuje się że ten LG ma problemy z trybem gier i w HDR 10, 2 miesiące temu wydali aktualizacje i poprawili tryb filmaker, tryb gry nadal ma problemy, pomyślałem że na LG swiat się nie kończy, po przeprowadzeniu wyszukiwań w internecie wpadły mi w oko Panasonic z95b fajna konstrukcja ale twardo trzyma cenę 10k, i jeszcze wpadł mi w oko Samsung s95f i tutaj cenowo jest on bardzo atrakcyjny, pojawia się tutaj pewna dygresja bo zależy mi na kupnie w elektromarkecie z opcją dostawy i sprawdzenia, są też oferty 1000zl tansze i innych firm na Ceneo, dzwonię do tych sklepów i twierdzą że telewizory są nowe, nie po zwrotach czy powystawowe, gdzie tkwi w tym jakiś haczyk ? Oferują wysyłki DPD i DHL ale czy to bezpieczne wysyłać TV od szemranych kurierów którzy rzucają paczkami ? Normalnie w Media markt Media ekspert i w euro RTV kosztuje 8499 a w kilku firmach idzie kupić za poniżej 7500 mam mega konfuzję w głowie proszę o pomoc 

Opublikowano
2 godziny temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Witam przymierzam się do kupna TV, telewizor będzie podlaczony do pc z przeznaczeniem do grania, konsole też w zasadzie będą użytkowane ale tylko gdzieś w 30 %, poczatkowo byłem nagrzany na LG G5 55cali ostatnio szperalem po testach i okazuje się że ten LG ma problemy z trybem gier i w HDR 10, 2 miesiące temu wydali aktualizacje i poprawili tryb filmaker, tryb gry nadal ma problemy, pomyślałem że na LG swiat się nie kończy, po przeprowadzeniu wyszukiwań w internecie wpadły mi w oko Panasonic z95b fajna konstrukcja ale twardo trzyma cenę 10k, i jeszcze wpadł mi w oko Samsung s95f i tutaj cenowo jest on bardzo atrakcyjny, pojawia się tutaj pewna dygresja bo zależy mi na kupnie w elektromarkecie z opcją dostawy i sprawdzenia, są też oferty 1000zl tansze i innych firm na Ceneo, dzwonię do tych sklepów i twierdzą że telewizory są nowe, nie po zwrotach czy powystawowe, gdzie tkwi w tym jakiś haczyk ? Oferują wysyłki DPD i DHL ale czy to bezpieczne wysyłać TV od szemranych kurierów którzy rzucają paczkami ? Normalnie w Media markt Media ekspert i w euro RTV kosztuje 8499 a w kilku firmach idzie kupić za poniżej 7500 mam mega konfuzję w głowie proszę o pomoc 

A nad G4 nie myślałeś?

Opublikowano

Myślałem nad G4 chciałem go kupić w tamtym roku ale nie zdążyłem teraz jak jest dostępny to nieopłacalny jest, ten Samsung albo Panasonic mnie aktualnie interesuje mógłbym dołożyć do tego Panasonica do tych 10k , ale dostępne są tylko w sklepach internetowych, czytałem że mega średnio jest kupować takie rzeczy przez internet, w lokalnym RTV jest opcja za grosze że przywiozą tego TV podłącza i w razie jakieś usterki mam czarno na białym że z tv cos jest nie tak