Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Wieczorami na białym tle to mnie nawet 15% na WOLED razi w oczy, tym bardziej jak się korzysta z ciemnych motywów i nagle biała strona wyskoczy. 

Także jakieś tam oświetlenie wskazane jest. 

Np. w Gigabyte mo27q28g, domyślna jasność trybu sRGB to powinno być 100nitów (a to u mnie ledwie nastawa 27). Minimalna jasność według testów to 35 nitów (szkoda że już nie robi się testów jak mniej więcej przekłada się nastawa jasności na mierzalną jasność). Dla porównania: standardowy obraz w kinie 2D ma około 50 nitów

Opublikowano
19 minut temu, Sirias napisał(a):

Np. w Gigabyte mo27q28g, domyślna jasność trybu sRGB to powinno być 100nitów (a to u mnie ledwie nastawa 27). Minimalna jasność według testów to 35 nitów (szkoda że już nie robi się testów jak mniej więcej przekłada się nastawa jasności na mierzalną jasność). Dla porównania: standardowy obraz w kinie 2D ma około 50 nitów

Ja w MO27Q28G do pracy w trakcie dnia ustawiam sobie jasność na 30, a wieczorem/w nocy palę w pokoju światło na maxa i podbijam jasność do 53 jeżeli gram w coś :).

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Raiven napisał(a):

Ja w MO27Q28G do pracy w trakcie dnia ustawiam sobie jasność na 30, a wieczorem/w nocy palę w pokoju światło na maxa i podbijam jasność do 53 jeżeli gram w coś :).

No to ciemno macie ja korzystam z planu standardowego i jasności 85 odpowiada to mniej więcej jasności która mialem na monitorze IPS, standardowy tryb RGB w tym monitorze jest tak ciemny i w zasadzie nie ma go gdzie zastosować, ogólnie się nie przejmuje wypaleniami jak się pojawia to nich firma wymienia panel i tyle w końcu dają na to 3 lata gwarancji

Edytowane przez ptys
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, sideband napisał(a):

Niektórzy są od lat przyzwyczajeni do takich ustawień i 6500k wydaje im się totalnie nienaturalny i mocno żółty.

Nie wiem, jaki to ma wpływ na męczenie oczu, ale u mnie tryb "optymalizacja gry" jest na maksa spieprzony i mega chłodny/niebieski. Trzeba było pobawić się ustawieniami i tak jak mówisz, wydawało się żółto, ale bardzo szybko się przyzwyczaiłem i teraz delektuje się pięknymi, głębokimi, nasyconymi kolorami. 

Edytowane przez j4z