Lameismyname 3 943 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 7 minut temu, galakty napisał(a): Wow, niepotrzebny OLED bo jak nie ma czarnego, to nie ma różnicy! 5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): Oba monitory mają czarną rame/obramówke wiec po co przeplacac za oleda nikt was oszczedzać nie uczył jak widac.. Co więcej. Jak są oba WYŁĄCZONE, to mają tak samą, głęboką smolistą czerń PO CAŁOŚCI MATRYCY MONITORA!!! A jakieś durnie płacą półtorej kafla za OLEDy, jak IPS za trzy stówki robi robotę.
jankooo 390 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Niech każdy wydaje swoje pieniądze jak chce ale nadinterpretacje warto prostować na forum technicznym bo zrobi się tu kółko trolli 1
galakty 5 063 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja No powiedz mi jak ekran z kontrastem 1000:1 może tak samo wyświetlać ciemne motywy jak OLED, to Ci podaruję pieczątkę z ziemniaka. 1
jankooo 390 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Zachowaj dla siebie takie prezenty. Postaw zwykłego ips obok, ustaw podobna jasność i porównuj gdzie są różnice a gdzie ich nie ma. Ja testowałem i na forum różnice były tylko na minus (banding). Czcionki podobnie czytelne. Nie wiem gdzie ty widzisz te różnice. 2 1
some1 702 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 17 minut temu, galakty napisał(a): No powiedz mi jak ekran z kontrastem 1000:1 może tak samo wyświetlać ciemne motywy jak OLED, to Ci podaruję pieczątkę z ziemniaka. Normalnie, wystarczy światło włączyć w pokoju i nawet o 1000:1 można tylko pomarzyć (zwłaszcza z większością QD-OLED).
Lameismyname 3 943 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 40 minut temu, jankooo napisał(a): Nie wiem gdzie ty widzisz te różnice. @galakty @some1 Powołujesz się na rtings.com. Wyjaśnij mi różnice w ocenach kontrastu wedle ich sposobu oceniania - dlaczego z reguły WOLEDy i QD-OLEDY mają ocenę 10, a przykładowo IPS dużo gorzej. 2 1
galakty 5 063 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 45 minut temu, some1 napisał(a): Normalnie, wystarczy światło włączyć w pokoju i nawet o 1000:1 można tylko pomarzyć (zwłaszcza z większością QD-OLED). A WOLED? Oraz IPS? Niestety rtings nie pozwala już na podejrzenie testów bez płacenia, także nie wrzucę swojej matrycy dla porównania. 1
Kadajo 9 791 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Po co przepłacać, z Manty obraz jak z OLED'a 5
Lameismyname 3 943 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 16 minut temu, Kadajo napisał(a): Po co przepłacać, z Manty obraz jak z OLED'a No dokładnie. Właśnie z użyciem specjalistycznego narzędzia (pipety w paint'cie) sprawdziłem, że czernie w Mancie są głębokie i smoliste. Zaznaczyłem kilka punktów kontrolnych czerwonymi kółkami jakby ktoś nie wierzył. 2
Kadajo 9 791 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Tu bardziej chodziło mi o robienie zdjęć smartfonami żeby pokazać jaki to OLED jest albo nie jest zajebisty. Ze to bzdura bo takie zdjęcia praktycznie nigdy nie pokazują jak jest w rzeczywistości i jak pokazałem wyżej, na takim zdjeciu nawet Manta to może mieć spoko obraz.
some1 702 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Wyjaśnij mi różnice w ocenach kontrastu wedle ich sposobu oceniania - dlaczego z reguły WOLEDy i QD-OLEDY mają ocenę 10, a przykładowo IPS dużo gorzej. Ocena kontrastu rtings jest na bazie procedury testowej, gdzie mierzą tylko ilość światła generowaną przez ekran. Czarny OLED nie emituje światła, dzielimy przez zero, wychodzi #INF, ocena 10/10. Dlatego od pewnego czasu zaczęli też mierzyć kontrast w innych warunkach oświetlenia i podawać w opisie, ale nie wpływa to na ocenę za kontrast, a chyba za "reflections handling" https://www.rtings.com/tv/learn/test-bench-2-0-preview Mam na biurku dwa skrajne przypadki: błyszczącego woleda, który jest czarny niezależnie od warunków (pomijając odbicia). Oraz matowego QD-OLEDa, który w dzień, w pokoju z oknami od północy, przy zaciągniętych zasłonach, ma czerń gorszą niż IPS za 200 PLN który stał poprzednio w tym samym miejscu. Inne kombinacje (błyszczące QD oraz matowe WOLED) są gdzieś pomiędzy. Edytowane 26 Maja przez some1 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 26 minut temu, Kadajo napisał(a): Tu bardziej chodziło mi o robienie zdjęć smartfonami żeby pokazać jaki to OLED jest albo nie jest zajebisty. Ze to bzdura bo takie zdjęcia praktycznie nigdy nie pokazują jak jest w rzeczywistości i jak pokazałem wyżej, na takim zdjeciu nawet Manta to może mieć spoko obraz. Nie no też śmieję. Przecież widać, że czerń ze zdjęcia wszędzie jest tak samo przekłamana. Takie zdjęcia są tyle warte co youtubowe "versusy" kart graficznych. @some1 Ja mam matowego WOLEDa 4 generacji, na tym samym biurku w tym samym czasie stał KTC H27T27 i to w nasłonecznionym pokoju. Żeby nie widzieć różnicy w czerni albo ogólnie różnicy na plus OLEDa to naprawdę trzeba mieć wzrok jak Stępień. 1
Phoenix. 6 908 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 33 minuty temu, Lameismyname napisał(a): to naprawdę trzeba mieć wzrok jak Stępień. Albo porownywac tapete na pulpicie To dopiero jest beka! 2
galakty 5 063 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Zawsze da się pokazać tak, że OLED nie ma zalet, albo jest gorszy. Tylko OLED kupuje w danym celu (czyli HDR i super kontrast), włączanie żarówek czy pokazywanie jasnej tapety to już sroga manipulacja. To tak jakby pisać, że kupiłem Porsche 911 i jeżdżąc w mieście gdzie jest 50 km/h jadę tak samo jak Fiatem Tipo... No super naprawdę, 911 nie ma sensu, głupki kupują. 1
MaxaM 1 957 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 16 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Wyjaśnij mi różnice w ocenach kontrastu wedle ich sposobu oceniania - dlaczego z reguły WOLEDy i QD-OLEDY mają ocenę 10, a przykładowo IPS dużo gorzej. Tyle się mówi o magencie zamiast czarnego koloru, o lustrze i słabej widoczności przez odbicia. I wiesz co? Część osób siedzi tylko w dzień na kompie i nie w jednym IPS subiektywna czerń wypadnie lepiej niż w oledzie. Doczytałeś chociaż do końca co jest na screenie z rtinga? 2
j4z 1 816 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 13 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Albo porownywac tapete na pulpicie To dopiero jest beka! Czarna tapeta z neonowym Songo na środku wygląda kozacko na oledzie.
galakty 5 063 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 9 minut temu, MaxaM napisał(a): Tyle się mówi o magencie zamiast czarnego koloru, o lustrze i słabej widoczności przez odbicia. I wiesz co? Część osób siedzi tylko w dzień na kompie i nie w jednym IPS subiektywna czerń wypadnie lepiej niż w oledzie. Doczytałeś chociaż do końca co jest na screenie z rtinga? Przecież on ma WOLED tandem, czyli nic z tego co napisałeś nie występuje... 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja @MaxaM Kolega @galakty wszystko wyjaśnił w poście powyżej. Nic z powyższych nie jest domeną 4 Gen RGB Tandem WOLED, szczególnie modeli z matową powłoką, którą posiadamy. 1
some1 702 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 27 minut temu, Lameismyname napisał(a): 4 Gen RGB Tandem WOLED Następnym razem zanim zaczniesz sugerować, że inni ludzie mają problemy z oczami rozważ, że nie każdy oled zachowuje się tak samo i nie każdy używa go w takich samych warunkach jak ty. https://tftcentral.co.uk/articles/the-oled-black-depth-lie-when-panel-type-and-coating-matters A w tym porównaniu LCD są ustawione na 200 nitów, czyli już konkretna żarówa. Z podświetleniem skręconym do do biurowej pracy wypadły by lepiej. Brak też mojego ulubieńca, czyli matowego QD Na prawdę nie trzeba jakichś kosmicznych warunków, żeby różnica w czerni pomiędzy OLED i LCD się zatarła. 2
MaxaM 1 957 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Do tego trzeba dodać sam fakt wariantu z szklaną powierzchnią. Dla jednych na matowym IPS odbiór czerni w dzień będzie lepszy z tego powodu. Ale wiadomo, to już porównywanie jabłek do gruszek
galakty 5 063 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Ja bym zrobił testy na balkonie w słoneczny dzień, IPS będzie najlepszy. Poza tym OLED się kupuje dla HDR, a wtedy na IPS nie masz czego testować. To że w słoneczny dzień jest taki sam/gorszy od IPS to nic nie znaczy, bo nie po to się kupuje OLEDa. Do slonecznego salonu też lepiej miniled TV wybrać, niż OLED. Co tu niezwykłego? 1 2
MaxaM 1 957 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) 6 minut temu, galakty napisał(a): Ja bym zrobił testy na balkonie w słoneczny dzień, IPS będzie najlepszy. Na screenshotcie z rtinga masz podany kontrast dla danego oleda dla typowego oświetlenia naturalnego/sztucznego panującego w typowym pokoju. Jak również wykres z tftcentral oraz cały artykuł w tym temacie (zgaduję, że nawet nie zajrzałeś do niego?) Więc po co ta zgryźliwość jak się mija z rzeczywistością? Edytowane 27 Maja przez MaxaM 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja @some1 Tak, wybierzmy np. najgorsze warunki dla OLEDa, najlepsze dla IPS i wtedy porównujmy. Będzie sprawiedliwie. Cherrypicking będzie najbardziej naukowy. @galakty Poruszamy tak elementarne kwestie, a co niektórzy próbują naginać rzeczywistość. Każdy sprzęt ma swoje zastosowanie i w pewnych pułapach swoje ekonomiczne uzasadnienie no ale jak czytam takie bzdury jak porównywalność IPS za parę stów do OLEDów za 1,5k+, to naprawdę poziom absurdu jest nie do obronienia.
MaxaM 1 957 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja (edytowane) 6 minut temu, Lameismyname napisał(a): Tak, wybierzmy np. najgorsze warunki dla OLEDa, najlepsze dla IPS i wtedy porównujmy. Będzie sprawiedliwie. Cherrypicking będzie najbardziej naukowy. Od kiedy używanie kompa w dzień albo przy standardowym oświetleniu sztucznym, to jest cherry picking? Zaryzykuję stwierdzenie, że podawanie czerni dla oleda w nocy, to jest właśnie cherry picking 6 minut temu, Lameismyname napisał(a): no ale jak czytam takie bzdury jak porównywalność IPS za parę stów do OLEDów za 1,5k+, to naprawdę poziom absurdu jest nie do obronienia. Ja mam oleda za 5300 i nie muszę go wychwalać pod niebiosa zakrzywiając fakty. A na co dzień używam oleda, ips i mva Edytowane 27 Maja przez MaxaM 2
jankooo 390 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Zawsze da się pokazać tak, że OLED nie ma zalet, albo jest gorszy. Tylko OLED kupuje w danym celu (czyli HDR i super kontrast), włączanie żarówek czy pokazywanie jasnej tapety to już sroga manipulacja Sam manipulujesz bo odniosłem się stricte do jednego zdania, które nijak ma się do rzeczywistości A teraz wykazujesz różnice, o które nikt nie pytał. W ogóle to jest tu takie kółeczko adoratorów, które się odnosi do tematu nie wiedząc nawet o co chodzi i jeszcze sobie przyklaskują 1
Rekomendowane odpowiedzi