Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, blabla123 napisał(a):

ale dal przeciętnego zjadacza chleba te 2k to myślę, że była granica wejścia

Dla przeciętnego 2k za monitorek to na pewno sporo. Znam wielu co by się w głowę pukali bo IPS za 500zł robi robotę :D

Ale czym bliżej 1k to już robi się gorąco a one co chwilę są po 1400zł.

Opublikowano
13 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Dla przeciętnego 2k za monitorek to na pewno sporo. Znam wielu co by się w głowę pukali bo IPS za 500zł robi robotę :D

Nie chodziło mi o ogół tylko ludzi związanych jako tako z komputerami, chociażby z tego forum.

Wiadomo, że Kowalski pójdzie po coś za 300-500zł.

Opublikowano
16 godzin temu, Wu70 napisał(a):

To jest stan umysłu. Kiedyś na jakimś zagranicznym portalu widziałem, że  tak zwani eksperci komputerowi polecali jakieś gówno monitory za 100-150$ do zestawów z topowymi Pascalami 

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma to jak kupowanie topowego PC a potem podłączanie go do monitora biurowego no bo przecież tez obraz daje :E 

Doinwestowana Dacia nie będzie nigdy Mercedesem.

38 minut temu, galakty napisał(a):

Od kiedy są OLEDy to lepiej mieć gorszy PC, niż monitor :E 

Jeszcze rozumiem jak kiedyś za byle OLEDa trzeba było dać 4k, a za MINILEDA ok. 2k.
Ale teraz jak ceny OLEDów się od ok. 1450zł zaczynają, to siedzieć na biurówce? Ech.
Między Miniledem a zwykłym IPS/VA jest kosmos, przepaść, a OLED to już zupełnie inna liga.

Nie da się tego odzobaczyć... a jak ktoś siedzi na monitorze za parę stów i psioczy na OLEDy, gdzie nigdy żadnego nie miał to jest cholernym ignorantem.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Jeszcze rozumiem jak kiedyś za byle OLEDa trzeba było dać 4k, a za MINILEDA ok. 2k.
Ale teraz jak ceny OLEDów się od ok. 1450zł zaczynają, to siedzieć na biurówce? Ech.
Między Miniledem a zwykłym IPS/VA jest kosmos, przepaść, a OLED to już zupełnie inna liga.

Nie da się tego odzobaczyć... a jak ktoś siedzi na monitorze za parę stów i psioczy na OLEDy, gdzie nigdy żadnego nie miał to jest cholernym ignorantem.

Nawet forum w ciemnym motywie jest dużo przyjemniejsze w odbiorze.

Za 1500 zł to ja mogę go co 2-3 lata wymieniać bez gwarancji na wypalenia. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Za 1500 zł to ja mogę go co 2-3 lata wymieniać bez gwarancji na wypalenia. 

No ale przeważnie masz 3 lata gwary na wypalenia.
Kupujesz monitor, masz 14 dni aby ocenić czy egzemplarz Ci pasuje.
Potem używasz np. 2,5 roku - jeżeli na matrycy coś się pojawi to gwarka i wymiana matrycy/monitora. Jeżeli jest git, to odsprzedajesz z 6 miechami gwary (dla komfortu kupującego) i bierzesz coś nowego oraz lepszego.
Nie wiem czego tu się bać...

Opublikowano
41 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Doinwestowana Dacia nie będzie nigdy Mercedesem.

Mam obok nadal IPSa i oprócz faktycznie ciemniejszych miejsc to odbiór obrazu nie powiedziałbym że jest przepaść, jest lepiej. Czy dałbym 4x więcej niż za IPSa? Nigdy. Czy mając wybór między 500 zł za IPS okazjonalnie grając a 1500 za OLED, również bym nie wybrał OLEDa. Szkoda 1000 zł. 

• Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Dokładnie, ewentualnie siedzi w jasnym pokoju i słońce wali w ekran. 

To jest niemożliwe żeby nie widzieć przeskoku, albo monitor zły, pokój albo oczy. Nawet forum wygląda lepiej jak mam laptopa z IPS i odpalę PC. 

Opublikowano (edytowane)

Moja tapeta oled vs ips w nocy, hdr nie włączony. W grach jest różnica, jakbym dodatkowe ustawienia graficzne odpalił z hdr. W mojej ocenie daje to trochę więcej niż " lepsze ciemne kolory":)

20260526_001325.thumb.jpg.40dafd9a42b931e99049e042ecd27dcb.jpg

Edytowane przez Wuadator
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Moja tapeta oled vs ips w nocy, hdr nie włączony. W grach jest różnica, jakbym dodatkowe ustawienia graficzne odpalił z hdr. W mojej ocenie daje to trochę więcej niż " lepsze ciemne kolory":)

Ostatnio ja i młody graliśmy w Lego Batmana. U niego na ipsie nie poznawałem lokacji na których jakiś czas temu sam byłem:o

Opublikowano

Siedzę w ciemnym pomieszczeniu. Jak kupowałem monitor (Asus VG28UQL1A) za 2200 netto to sensowny OLED by mnie wyszedł jakieś 3200-3400 netto. Mimo, że nie było problemem dopłacić to jednak bolało mnie gdzieś by wydawać ponad 3k na monitor. Asus mimo, że parametry dobre to po oczach waliły wycieki, nierównomierne podświetlenie na rogach.

Jak tylko pojawiły się monitory poniżej 2k to nawet nie cudowałem już z braniem na firmę. Dobrałem sobie model pod siebie i w życiu nie wrócę do niczego innego. Jeśli się wypali po 3 czy 5 latach pracy to wywalę na śmietnik i wezmę kolejnego.

HDR mnie totalnie nie interesuje, tym bardziej, że nawet nie wiem czy naprawili to w okienkach, a ja w sumie uciekłem od tego badziewia od microslopa więc dla mnie strata żadna.

Jedynie czego mi brak to ten 1" więcej, nawet niższa rozdziałka mi nie przeszkadza.

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Nawet forum wygląda lepiej jak mam laptopa z IPS i odpalę PC

W laptopie masz po prostu badziewną matryce (z reguły są słabsze niż normalne monitory) bo różnic nie powinno być. Jedynie co więcej na oledzie widać było na forum to banding... 

Wrzucałem tu też na forum zdjęcia ze swoich testów i jeśli nie ma koloru czarnego, a ekrany są podobnie skonfigurowane to nie ma opcji żeby na statycznym obrazie widać było różnicę. Nawet ciemne szarości wyglądają praktycznie 1:1

20251106_215946.jpg.f812f8b3ee4ccb628f864633131030ba.thumb.jpg.09b4fe06ab03895a9c887ed395ebba43.jpg

• Haha 1
  • Upvote 1