Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Element Wojny nawiązując do AOC i wyłączania co 4h:

Nie będzie się sam wyłączał, tylko wyskoczy monit który można wyłączyć. Zresztą większość OLEDów "trzeba" wyłączać po 4h. 

Co do gwarancji to tego nie wie nikt jak AOC do niej podchodzi, bo nikt nie próbował zwracać. Według instrukcji te tryby co są domyślne mają być włączone i tyle, ale jak to będą sprawdzać? Przeliczać ilość refreshów na czas pracy? Równie dobrze każdy inny producent może się wykręcać od gwarancji, nie wiemy co będzie w praktyce.

Ja ten monit mam wyłączony, pixel refresh robię od 4h do 10h i mam to w pompce, Tobie też to polecam albo idź w miniled.

Opublikowano

A Dellu można to wyłączyć i wtedy zlicza ile czasu pracy uplyneło i jeżeli jest więcej niż 4h to robi refresh w standby po zamknięciu PC. Wydaje mi się, że w AOC jest tak samo o ile dobrze pamiętam reckę na YT. Zresztą dziś dostawa, to sam sprawdzę ;)

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, wkamil73 napisał(a):

A Dellu można to wyłączyć i wtedy zlicza ile czasu pracy uplyneło i jeżeli jest więcej niż 4h to robi refresh w standby po zamknięciu PC. Wydaje mi się, że w AOC jest tak samo o ile dobrze pamiętam reckę na YT. Zresztą dziś dostawa, to sam sprawdzę ;)

Oczywiście że jest tak samo, po 4h i wyłączeniu monitora robi automatycznie refresh. Tu się rozchodzi o sytuacje że pracujesz/grasz na przykład 8h z rzędu, wtedy domyślnie po 4h wyskakuje monit, możesz anulować i wyskoczy za godzinę, potem kolejną i kolejną. Po 12h chyba wymusza już czyszczenie i nie ma zmiłuj - ale bądźmy szczerzy, jak ktoś 12h z rzędu ma włączony monitor to OLED nie jest dla niego.

Największa zagwozdka to gwarancja. AOC ma gwiazdkę że żeby była uznana to opcje ochrony OLED powinny być włączone, jedną z nich jest ten monit po 4h. Ja go wyłączyłem bo jestem nerwowym człowiekiem i robię refresh ręcznie wtedy kiedy mogę (albo z automatu jak wyłączam lapka/PC). I teraz pytanie czy AOC uzna mi gwarancję? Nie wiem. Równie dobrze może nie uznać nawet jakbym miał włączony monit co 4h i robił refresh za każdym razem ;) 

Za niska cena jak na sprzęt żeby się martwić czy po 2-3 latach mi matrycę wymienią bo się pasek wypalił :E 

Opublikowano (edytowane)

Pisząc tak samo, miałem na myśli, że można ten monit wyłączyć tak samo jak w Dellu, a nie że tak samo wyskakuje jak w Dellu ;)

A gdzie ty widzisz tę gwiazdkę co do gwarancji? https://aoc.com/pl/gaming/products/monitors/ag326ud/specification

tutaj jej nie ma.

(dopiero teraz widzę, że masz AOC, a się zastanawiam co taki obeznany w obsłudze ACO jesteś :D )

Jest 🤗

Messenger_creation_939003018371533.thumb.jpeg.7ccf625662ee258956c26e6ab07fa513.jpeg

Edytowane przez wkamil73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kaczkofan napisał(a):

Im więcej recenzji /opinii od userów na temat AOC - tym lepiej :)  Sam szykuję się do zakupu  34 calowego OLED-a w 21:9 właśnie tego producenta.

No ja niestety jestem coraz mniej optymistycznie nastawiony - zarowno recenzenci jak i userzy alarmuja, ze te QD-OLED'y od AOC maja dramatyczny problem z migotaniem przy uzyciu GSync/Freesync. Wczoraj 3 godziny biegalem od jednego miejsca do drugiego, nie ma na to zadnego fixa, mnostwo ludzi zwracalo te monitory, nawet na forum PPC o tym bylo. 

Wszyscy pisali to samo - jakosc, absolutnie jest, roznica, absolutnie jest, ale to migotanie doprowadza ludzi do szalu. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Ty nie, ale sporo innych osob tak. 

To trzeba świadomie wybierać :P

Ale z gsync na każdym monitorze miałem problem, w dużej mierze zależne od gry ale finalnie na dłużej nigdy z tego nie korzystałem. 

Blokuje klatki w rivatuner albo jadę na odblokowanych klatkach w zależności jak wymagająca jest gra. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wkamil73 napisał(a):

Pisząc tak samo, miałem na myśli, że można ten monit wyłączyć tak samo jak w Dellu, a nie że tak samo wyskakuje jak w Dellu ;)

Tak, można wyłączyć.

Tu masz gwiazdkę, jak się wczytasz w kartę produktu to będziesz miał wyjaśnione wszystko.

image.thumb.png.772a3e4e942ec73c28cf24a9e178cefd.png

13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

I Wam to naprawde nie przeszkadza? Jak wczoraj ogladalem filmiki podgladowe na RTRings, to wygladalo wrecz absurdalnie, odeslalbym taki monitor bez zastanowienia. 

Praktycznie wszystkie OLEDy migoczą, WOLEDy mniej ale one znowu przy zmianie FPS potrafią lekko mrugać (gamma). Natomiast występuje to bardzo rzadko u mnie (WOLED), głównie w pokrakach optymalizacyjnych jak Tarkov gdzie w menu FPS skacze z 120 do 60 xD W normalnej rozgrywce tego nie ma. 

No i można wyłączyć Gsync to wtedy tego nie będzie.

1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Wyglada na to, ze dla osob uzywajacych GSync/Freesync jedynym wyborem jest pozostac przy IPS'ach. 

A VA nie istnieje? Wiesz co... Weź sobie miniled na VA i zapomnij o OLED, bo tak stękasz nie mając nawet monitora na biurku że to przykre xD 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

No i można wyłączyć Gsync to wtedy tego nie będzie.

A VA nie istnieje? Wiesz co... Weź sobie miniled na VA i zapomnij o OLED, bo tak stękasz nie mając nawet monitora na biurku że to przykre xD 

Mój miniled też migocze przy gsync :E

• Upvote 2
Opublikowano

Nie ma, ale ja używam Gsync i migotanie mi nie przeszkadza, jak pisałem u mnie występuje bardzo rzadko i podczas normalnej gry tego nie ma. A że mrugnie podczas wczytywania mapy... Taki AOC Miniled też mruga. 

Teraz, Gret napisał(a):

Mój miniled też migocze przy gsync :E

Właśnie dopisałem, bo mi się przypomniało że mój poprzedni miniled też migotał :E 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Generalnie QD-OLEDy maja z tym wiekszy problem niz WOLEDy.

Nie powiedziałbym ;) Poza tym na WOLED zmienia się gamma w zależności od odświeżania, a QD nie ;)

Kolejna kwestia to konkretne połączenie danej karty z danym modelem monitora. U siebie widzę migotanie dopiero jak wł/wył się LFC. Poza tym gram na locku to problem z głowy.

• Upvote 1
Opublikowano

I kurcze mam teraz zagwozdkę, czy warto pchać się w OLED. Na moim Samsungu (na matrycy VA 240hz) obraz jest naprawdę dobrej jakości, dodatkowo dużo jednak pracuję w excelu na nim (choć na ekranie zakrzywionym nie jest to the best idea).  Komp chodzi w weekendy czasem po 12h na dobę...Jasne, można zostawić sobie obecny monitor do pracy, ale kurde żonglowanie kolosami 32 i 34 cale to dość słabe rozwiązanie. 

Dodatkowo pokój w którym gram/pracuje jest dość jasny.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja już nie raz pisałem.

Mam 32GS95UE-B WOLED oraz TV LG C1.

Na C1 migotanie widzę tylko jak sią ekrany wczytywania. Co oznacza, że mi nie przeszkadza i jeszcze na TV nie wyłączyłem ani razu GS.

Monitor mruga dużo bardziej.

W BF2042 migotanie nie przeszkadza (czasami widzę w lobby). W ER nie widziałem mrugania nawet jak grało się w nocy czy w podziemiach. W Mafia DE - migotanie mi nie przeszkadza.

Natomiast Hades 2 migocze bardzo (mimo stałych 240 FPsów). Dead island 2 - bardzo jest to widoczne.

Po prostu tam gdzie widzę (przeszkadza) mi migotanie wyłączam gsynch i jadę na normalnej synchronizacji. Ze względów na to, że jednak matryca bardzo szybka (240 FPS, 4ms) to odczucia laga czy dyskomfortu nie czuję.

Tak jak już nie raz pisałem dla mnie największą wadą OLEDów jest właśnie to migotanie (a nie wypalanie tego od razu i tak się nie zauważy).

Jednak nawet uwzględniając tą wadę nie chce wracać do LCD.