Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiecie, tak sobie teraz czytając różne portale wracam myślą do Origins, jak fantastyczna to była gra.

Każda rasa w prologu dostawała zupełnie inną historią poboczną, którą kontynuowała w trakcie rozgrywki aż do definitywnego zakończenia. Człowiek mag brukał się co chwilę magią krwi; szlachcicowi wymordowano na jego oczach całą rodzinę; siostra krasnoluda z biedoty musiała się sprzedawać za kasę, zaś tego bogatego własny ojciec wywalił z domu w wyniku zdrady; elfy miejskie były gwałcone i sprzedawane do burdeli przez ludzkich możnych; można było zawierać układy z demonami i sprzedawać nawet dusze niewinnych dzieci za moce, pieniądze i seks; można było wszystkich zdradzić i oszukać; można było odpowiednio naginając swoich partnerów (hardening) doprowadzić do tego że godzili się na Twój seks z innymi, a nawet brali w tym udział (trójkąty, czworokąty). Tam można było podjąć tyle różnych decyzji na tylu płaszczyznach że głowa mała. Ile ja bym dał za remake tamtej gry... ale taki 1:1, bez żadnego "uaktualniania" do dzisiejszych standardów.

Przy tej grze Veilguard wygląda jak parodia, coś jak

roxbury-jim-carry.gif

8 minut temu, Godlike napisał(a):

Ee jaka panienka, kawaler jak już :E

A skąd wiesz, potwierdziłeś zaimek, hmm ? 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 4
Opublikowano

Pamiętam do dzisiaj moje pierwsze zetknięcie z Origins. Było to demo, które przechodziłem kilka razy. Obiecali, że będzie to duchowy spadkobierca Baldurs Gate 2 (chyba moja ulubiona gra) i słowa dotrzymali. Co prawda ogólna fabuła (walka z pradawnym złem) niczym wielkim się nie wyróżniała, natomiast już poszczególne lokacje i postacie miały na prawdę fenomenalne historie. Chociażby postać niejednoznacznego Logaina. Niestety nie można go było mieć w drużynie razem z Alistairem. Praktycznie wszyscy towarzysze byli na bardzo wysokim poziomie. No może poza Lelianą, dla mnie była za bardzo grzeczna i flegmatyczna.  Poziom trudności też był wymagający, pamiętam, że nawet na normalu chyba w obronie Redcliffe przed trupami musiałem obniżyć poziom trudności do najniższego. Później to spatchowano. 

Ach, sentyment ... ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, abudabi napisał(a):

No może poza Lelianą, dla mnie była za bardzo grzeczna i flegmatyczna.

Wystarczyło zrobić jej hardening, i jest osobowość bardzo się zmieniała :) Sam to wyhaczyłem chyba dopiero przy 3-cim podejściu. Tak samo było z Alistairem. 

Hardening odnosi się do opcjonalnych zmian osobowości Alistaira (po wykonaniu zadania Rodzina Alistaira ) i Leliany (po wykonaniu zadania Przeszłość Leliany ) w Dragon Age Początek. Zmiana wpływa na przyszłe dialogi postaci, ogólne nastawienie towarzyszy i linię fabularną.

Normalna Leliana będzie pobożna do końca gry, będzie krytykować Twoje złe wybory moralne i jak ją zdradzisz to Cię zostawi. Leliana po hardeningu będzie miała w dupie pobożność, jak zabierzesz ją do burdelu to weźmie udział w trójkątach/czworokątach z Isabelą i Zevranem (jeśli go zabierzesz), a jak będziesz w jej obecności kradł i ubijał niewinnych podcinając gardełka to jeszcze naostrzy Ci sztylet :) 

https://dragonage.fandom.com/wiki/Hardened

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wystarczyło zrobić jej hardening, i jest osobowość bardzo się zmieniała :) Sam to wyhaczyłem chyba dopiero przy 3-cim podejściu. Tak samo było z Alistairem. 

(Hardening odnosi się do opcjonalnych zmian osobowości Alistaira (po wykonaniu zadania Rodzina Alistaira ) i Leliany (po wykonaniu zadania Przeszłość Leliany ) w Dragon Age Początek. Zmiana wpływa na przyszłe dialogi postaci, ogólne nastawienie towarzyszy i linię fabularną.)

https://dragonage.fandom.com/wiki/Hardened

No i teraz muszę znowu przejść dragon age 1 a potem dwa i wołanie o pomoc ostatnich normalnych devów w studio przed zalewem mrocznych pomiotów czyli trzy.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Kurde, grę przechodziłem ze 4 razy i nigdy na to nie wpadłem, ale też od początku traktowałem ją po macoszemu i pewnie dlatego nie przywiązywałem do tego wielkiej uwagi. 

I to jest właśnie zajebiste, że gra po tylu latach jeszcze potrafi czymś zaskoczyć. Jeżeli coś podobnego jest DAV to będę bardzo zaskoczony. 

Edytowane przez abudabi
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, abudabi napisał(a):

Kurde, grę przechodziłem ze 4 razy i nigdy na to nie wpadłem, ale też od początku traktowałem ją po macoszemu i pewnie dlatego nie przywiązywałem do tego wielkiej uwagi. 

W Origins można wszystko. Leliana i Alistair naprawdę się zmieniają po hardeningu, ich dialogi i zachowania są inne, ma to też przełożenie na znacznie mocniejszy finał z udziałem Alistaira. Leliana to moja ulubiona dupeczka w całej serii, ale tylko po hardeningu, w zwykłej wersji to wolę Isabelę. 

7 minut temu, abudabi napisał(a):

Jeżeli coś podobnego jest DAV to będę bardzo zaskoczony. 

Hardening w DAV jest, ale to marna kopia tego co w Origins. Po pierwszym wyborze w grze (1 z 3 w całej grze :)), musisz wybrać opcję A lub B. Ta której nie wybierzesz, dostanie hardening. Będzie kilka zmian w dialogach (które na nic nie wpływają) i zablokowana możliwość romansu. Tyle. 

Opublikowano

W DA2 grałem tylko raz, więc mgliście pamiętam towarzyszy, z Izabelą na pewno romansowałem, ale posiłkowałem się poradnikiem, bo pamiętam, że jak odeszła to nie byłem pewien czy czegoś nie spartoliłem. 

Opublikowano (edytowane)

W DA2 nie ma takiej decyzyjności jak w Origins, ale jest jedna zajebista rzecz - w zależności od Twoich dialogów i wyborów, niektórzy Twoi kompani w finałowej fazie gry mogą przejść na stronę wroga i walczyć przeciwko Tobie. Ja praktycznie zawsze miałem kogoś przeciwko sobie, czasem nawet 2 kompanów, ale Isabela nigdy mnie nie zostawiła. 

Jest taki fajny filmik na YT (totalny spojler) - Dragon Age 2 WORST PLAYTHROUGH EVER - All Companions Die, Leave or Hate Hawke :D :D 

Opublikowano

@Element WojnyAle to wynikało z niedopilnowania jakiś questów? Bo jeśli to było nieuniknione, to dla mnie nie jest żadna zajebista rzecz, ale wada. Lubię mieć wszystko dopilnowane w crpg'ach - pełna lojalność przybocznych, lux gear i można kończyć fabułę. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kelam napisał(a):

@Element WojnyAle to wynikało z niedopilnowania jakiś questów? Bo jeśli to było nieuniknione, to dla mnie nie jest żadna zajebista rzecz, ale wada. Lubię mieć wszystko dopilnowane w crpg'ach - pełna lojalność przybocznych, lux gear i można kończyć fabułę. 

Nie, wynikało to z osobowości Twoich kompanów. Z siostrą się dogadywałem, z bratem non-stop kłóciłem. Fenris był prawie zawsze moim rywalem i na końcu mnie zostawiał, po czym walczył ze mną i ginął, bo on miał fioła na punkcie niewolników (sam nim był) i jak słyszał słowo niewolnik to od razu chciał wszystkich zabijać - a jak się z tym nie zgadzałeś to od razu szedł punkt do rywalizacji, zamiast do przyjaźni. Merrill uprawiała magię krwi, i jak jej robiłeś o to wyrzuty, albo ją blokowałeś w tym co robi, to też szło na punkty rywalizacji. Anders... cóż, tutaj był mega spojler fabularny, i albo z nim zostałeś, odchodził, albo go centralnie ubijałeś tak jak stał - z kolei jak pozwoliłeś mu odejść po tym co zrobił, inny kompan odchodził i musiałeś go potem zabić w finale... WYBORY WYBORY, tym ta seria kiedyś stała !

Trzeba pamiętać, że to Hawke i jego ekipa rozpętali wojnę, którą kontynuowałeś w Inkwizycji. Główny złol w Inkwizycji, cóż, to też była wina Hawke'a... :D 

Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny skończyłem dzisiaj The Veilguard i chciałeś żebym dał znać czy później też jest fajnie. Niestety dalej jest tylko gorzej i gorzej. Pomijam już dialogi czy "fabułe" bo w zasadzie szkoda na to czasu i tak jest do przeklikania. Końcówka gry jest masakrycznie nudna i przeciągnięta do granic możliwości a gameplay gdzie cały czas musimy niszczyć te pnącza + czyścić spam mobów było już tak męczące że gdzie się dało to unikałem walki przebiegając do przodu żeby znowu zrobić to co chwilę wcześniej. Na sam koniec efektowne scenki walki i znane patenty z Mass Effect 2 gdzie wybieramy kto co ma zrobić ale niestety to jedyne co można dobrego napisać. Sam finał, walka z ostatnim przeciwnikiem oraz zakończenie sprawiły że ucieszyłem się że poleciały napisy końcowe. Zastanawiam się teraz czy jednak Dragon Age: Inquisition z perspektywy czasu nie było lepsze 🤭. A po pierwszych godzinach grania wydawało się że nie będzie tak źle :E

Edytowane przez azgan
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Jak pisałem na samym początku - to jest gra wydmuszka, zrobiona tak, by nie poleciało za dużo refundów na steam. Pierwsze godziny - nie jest źle, a potem wychodzi z tego najwyżej średniak gameplayowy z upierdliwą walką i do tego z biedacką fabułą i postaciami. Nie wiem na co oni tyle hajsu przepalili. Może na dopracowanie włosów, bo chyba tylko to z grafiki wygląda mi ok:P. Ale dla beki ogram kiedyś czy raczej spróbuję i dam znać tu w topicu. Chociaż do tego czasu nikt o tym dziele pamiętać nie będzie;D.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, azgan napisał(a):

@Element Wojny skończyłem dzisiaj The Veilguard i chciałeś żebym dał znać czy później też jest fajnie. Niestety dalej jest tylko gorzej i gorzej. Pomijam już dialogi czy "fabułe" bo w zasadzie szkoda na to czasu i tak jest do przeklikania. Końcówka gry jest masakrycznie nudna i przeciągnięta do granic możliwości a gameplay gdzie cały czas musimy niszczyć te pnącza + czyścić spam mobów było już tam męczę że gdzie się dało to unikałem walki przebiegając do przodu żeby znowu zrobić to co chwilę wcześniej. Na sam koniec efektowne scenki walki i znane patenty z Mass Effect 2 gdzie wybieramy kto co ma zrobić ale niestety to jedyne co można dobrego napisać. Sam finał, walka z ostatnim przeciwnikiem oraz zakończenie sprawiły że ucieszyłem się że poleciały napisy końcowe. Zastanawiam się teraz czy jednak Dragon Age: Inquisition z perspektywy czasu nie było lepsze 🤭. A po pierwszych godzinach grania wydawało się że nie będzie tak źle :E

Azgan bandyto :) Inkwizycja przy tym gniocie to majstersztyk. Zastanówmy się czy Geyguard dostanie tyle dodatków co inkwizycja albo czy dostanie choć jeden ;) Swoją drogą ja nie wiem co wy się tak do tej Inkwizycji przywaliliście, tam była bardzo fajna fabuła, ekstra miejscówki z fajną historią a fetch questów wcale nie było tak dużo no przynajmniej dla mnie ale to może dlatego, że byłem zwichnięty od mmo w tamtym czasie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kelam napisał(a):

Jak pisałem na samym początku - to jest gra wydmuszka, zrobiona tak, by nie poleciało za dużo refundów na steam. Pierwsze godziny - nie jest źle, a potem wychodzi z tego najwyżej średniak gameplayowy z upierdliwą walką i do tego z biedacką fabułą i postaciami. Nie wiem na co oni tyle hajsu przepalili. Może na dopracowanie włosów, bo chyba tylko to z grafiki wygląda mi ok:P.

Przepalili hajs, zamiast zrobić dobrą grę, tak jak piszesz. GOTY :E 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Przepalili hajs, zamiast zrobić dobrą grę, tak jak piszesz. GOTY :E 

Teraz wyobraźmy sobie, że taki hajs dostałoby Warhorse Studios. I tyle lat na tworzenie. Wyczesaliby takie crpg, że by nam wszystkim czapki spadły:P.

Opublikowano
2 minuty temu, Art385 napisał(a):

Azgan bandyto :) Inkwizycja przy tym gniocie to majstersztyk. Zastanówmy się czy Geyguard dostanie tyle dodatków co inkwizycja albo czy dostanie choć jeden ;) Swoją drogą ja nie wiem co wy się tak do tej Inkwizycji przywaliliście, tam była bardzo fajna fabuła, ekstra miejscówki z fajną historią a fetch questów wcale nie było tak dużo no przynajmniej dla mnie ale to może dlatego, że byłem zwichnięty od mmo w tamtym czasie. 

W Inkwizycji nie podobało mi się to "MMO" dla jednego gracza i rozwiązanie przy stole gdzie w Windows musiałem zmieniać dni żeby porobić aktywności bez czekania a w The Veilguard dobre wrażenie zrobiły na mnie chyba tylko włosy no O.K, lokacje też ładnie zaprojektowane.

4 minuty temu, Sheenek napisał(a):

@azgan, nie obraz sie ale czy ty czasem nie przeklikujesz dialogow w dosc wielu grach? Moglo mi sie z kims innym pomylic.

Tu akurat jest to jak najbardziej zrozumiale🤣

Jak są dobrze napisane to nie. Te z Wiedźmina 3 lub Baldur's Gate III to aż chciało się słuchać a w The Veilguard są często o niczym jakby AI to pisało 🤭

Opublikowano (edytowane)

Wiecie z czego właśnie zdałem sobie sprawę ?

Że Rook - główny portagonista - to jest taki prawdziwy husk, zombie, totalny manekin bez jakiejkolwiek osobowości, który nie ma żadnej historii do opowiedzenia. Jego backstory ogranicza się do jednej rozmowy z Varrikiem i kilku unikatowych dialogów, w zależności od wybranej frakcji. Nie ma żadnej własnej historii, żadnej linii fabularnej, questu, czegokolwiek. Jest tutaj tylko po to, by wykonywać polecenia innych, i przytakiwać im we wszystkich rozmowach. Ze wszystkimi się zgadza, nie może powiedzieć nie zgadzam się, zastanowię się, zrobię to po mojemu albo w ogóle tego nie zrobię. Tak naprawdę mógłby być Manfredem (tym chodzącym szkieletem) albo kimkolwiek innym. O żesz.

Do tej pory każdy protagonista - bohater Fereldenu, bohater Kirkwall czy Inkwizytor - to były postacie z krwi i kości. W Origins chyba 8 różnych prologów, inne historie, inne backstory, inne lokacje startowe, ogromne przełożenie na późniejsze questy i na to, jakby byłeś odbierany; w DA2 Hawke uciekający z rodziną z Fereldenu, gdzie już podczas prologu ginął ktoś z jego rodzeństwa, a Ty musiałeś się zmagać z biedą, długami zmarłego ojca, bratem obwiniającym Cię o śmierć siostry albo siostrą obwiniającą się o śmierć brata; Inkwizytor, 4 różne backstory, które miały już mniejsze przełożenie na grę niż w poprzednich częściach, głównie jakieś misje przy stole wojennym, ale dawały Ci mnóstwo unikalnych linii dialogowych i rozszerzały lore, szczególnie jak się grało elfem. 

A tutaj - nic, kompletnie nic. Rook to kukła. 

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Art385 napisał(a):

Zastanówmy się czy Geyguard dostanie tyle dodatków co inkwizycja albo czy dostanie choć jeden ;)

Nie ma się co zastanawiać. Od razu zapowiedzieli, że nie będzie DLC, bo cała ekipa skupia się nad Mass Effect 5.