Skocz do zawartości

Dragon Age: Straż Zasłony (Dragon Age: The Veilguard)

Recommended Posts

10 minut temu, tgolik napisał:

@Element Wojny

Zastanawia mnie, czemu tak marnej jakości w wielu grach są fabuła i dialogi. Czy firm nie stać na dobrych pisarzy? A może tacy są rzadkością? A może deweloperzy nie traktują tych spraw poważnie i robotę pisarską robi pani Krysia z marketingu:/

Wiesz co, nie wiem, ale zauwazylem ciekawa rzecz i niektorzy streamerzy tez - wydaje sie, ze prolog robily zupelnie inne osoby, niz to co jest potem. Prolog kreuje bardzo falszywy obraz gry - jest fajnie zrobiony, jest dobrze napisany z fabularnego punktu widzenia, jest scisle powiazany z Dragon Age. Na podstawie tego przypadkowi ludzie, ktorzy wpadli na stream, moga szybko odniesc wrazenie "co oni pierdziela na tych forach ze gra jest zla, fatalna, to nie Dragon Age, glupi hejterzy!" 

Tyle ze to sie odwraca dosc szybko po ukonczeniu prologu, a 2-3 godziny pozniej to juz jest zupelnie inna gra i zupelnie inny poziom dialogow. Zastanawiam sie, czy ten prolog nie jest w duzej czesci efektem prac poprzedniej ekipy, poprzednich pisarzy i scenarzystow, z momentow kiedy gra byla jeszcze Dreadwolfem.

I nie do konca jestem pewien, czy oni tam nie potrafia obecnie pisac, bardziej chodzi o to kto jest targetem tej produkcji - widzac niektore dialogi, masz wrazenie ze sa one kierowane do dzieci, albo do jakiejs nie do konca domagajacej widowni. 

Edytowano przez Element Wojny

7 minut temu, Frog67 napisał:

Mam teorie że takie molochy jak EA mogą wspierać się AI, większość ludzi pracujących nad tekstem to korekta, no przecież poziom dialogów jest żenujący w Veilguard toż to poziom Rings of Power gdzie dialogi zachaczają o parodie..

Akurat bawiłem sie ostatnio AI i jestem przekonany że jak odpowiednio sie do niego zagada to nawet AI potrafi zrobić rozbudowaną fabułę i lepsze dialogi i to nie ulega dla mnie wątpliwości bo sam to testowałem..

to dlaczego dialogi są tak słabe ?!

Mam wrażenie że po prostu są tam oderwani od rzeczywistości lewackie dzieci nowobogackich rodzin które za wiele z branżą nie miały wspólnego i potem tworzą swoje wysryw żyjąc w swoim surrealistycznym środowisku tak zwanej bańce i potem wypuszczają takie gnioty na prawdziwy świat bo myślą że jak im sie to podoba to innym też.
Nie znając obecnego tandemu rynku i oczekiwań graczy zostaną po raz kolejny brutalnie zweryfikowani.

Ułomne chore psychiczne niszowe środowisko co chce na siłę innym narzucić swoje poglądy.
tym razem po przez rynek gier nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.

Edytowano przez Quassar
  • Upvote 1

1 minutę temu, Element Wojny napisał:

Prolog kreuje bardzo falszywy obraz gry - jest fajnie zrobiony, jest dobrze napisany z fabularnego punktu widzenia, jest scisle powiazany z Dragon Age. Na podstawie tego przypadkowi ludzie, ktorzy wpadli na stream, moga szybko odniesc wrazenie "co oni pierdziela na tych forach ze gra jest zla, fatalna, to nie Dragon Age, glupi hejterzy!" 

Ale przecież teraz to norma, jak gry są dłuższe to początek robią na wypasie bo streamerzy się początkiem podniecają i powodują że ludzie ich oglądający kupują grę, tak samo większość ludzi po godzinie gry pisze recenzje jak jest super itd, a później jak jest lipa to im się już nie chce zdania zmieniać, wiadomo jakiś procent opisze rozczarowanie ale statystycznie jest to promil i firma i tak na takim działaniu lepiej wychodzi.

• Upvote 1

3 minuty temu, Quassar napisał:

to dlaczego dialogi są tak słabe ?!

Bo nie były one priorytetem podczas tworzenia tej produkcji. Uściślając, ich poziom nie był priorytetem, było nim przesłanie, skierowane do mało wymagającej publiki, stąd finezja to tylko dodatkowe koszty. Zresztą patrząc na całokształt, ja nie wiem kto tam ze starej ekipy pozostał, bo tutaj każdy element zdaje się być robiony przez jakiś "second hand" team.

• Upvote 1

3 minuty temu, bbandi napisał:

Ale przecież teraz to norma

To zalezy. BG3 mial trudny poczatek Aktu 3, ale Akty 1 i 2 trzymaly wysoki poziom caly czas. CP2077 tez trzymal w miare rowny poziom, nawet jak byl jakis slabszy moment w fabule glownej to questy fabularne poboczne to wyrownywaly. A tutaj po prologu spadasz z klifu i juz sie nie podnosisz. Slyszalem ze dopiero w ostatnich 5 finalowych godzinach gry poziom znowu wzrasta. 

• Upvote 1

2 minuty temu, Frog67 napisał:

Poziom zagadek logicznych (jakich zagadek po pierwsze) użyj kamienia który jest obok urąga nawet dzieciom w podstawówce. Myślałem że w Hogwarts Legacy za bardzo polecieli w przystępność dla każdego jeśli idzie o ten element.

Hoghwarts to przy tym gra logiczna. Przenoszenie kryształku z jednego slotu na drugi to poziom wczesno-przedszkolny.

1 minutę temu, Element Wojny napisał:

Tyle ze to sie odwraca dosc szybko po ukonczeniu prologu, a 2-3 godziny pozniej to juz jest zupelnie inna gra i zupelnie inny poziom dialogow. Zastanawiam sie, czy ten prolog nie jest w duzej czesci efektem prac poprzedniej ekipy, poprzednich pisarzy i scenarzystow, z momentow kiedy gra byla jeszcze Dreadwolfem.

Może po to, żeby nie móc zwrócić gry np.  na Steam.

Druga sprawa, nie wierzę, że wszyscy pracownicy Bioware są osobami, które żyją ideologią LGB$&&#!. Przecież  to są sprawy drugorzędne. Głosy ich są szybko tłumione albo oni w ogóle się nie odzywają i wolą pozostać w swoim marazmie. 

Zresztą jak sam pisałeś, grę chyba restartowano 3 razy, nie wierzę, że wszystkie prace poprzednich ekip wyrzucili do kosza.

2 minuty temu, Element Wojny napisał:

Z dialogami jest to samo. Pamietaj jednak,ze dyrektor kreatywny DA4 jedyne doswiadczenie w gejmingu jakie mial, to praca przy Simsach, i to widac. 

Tak, pisałem o tym wcześniej. Nie zapominaj proszę o serii Tiger Woods. :E

• Haha 1

Mike Gamble (dyrektor kreatywny nowego Mass Effecta) juz probuje sie odcinac od DA4 - problem jest jednak taki, ze Gamble to klasyczny notoryczny klamca, ktory zawsze mowi to co pasuje kiedy pasuje. Ludzie ktorzy siedza w tematach Bioware doskonale go znaja, koles stal za wtopami Andromedy i szczegolnie Anthema (jako jeden z kilku dyrektorow obu projektow), naklamal spolecznosci w wielu sprawach, a jak Titanic szedl na dno, to koles zdedytowal swoje profile, wycial jakiekolwiek info o swoich zwiazkach z obydwoma projektami, a zapytany na twitterze stwierdzil, ze tak naprawde to on niewiele mial z nimi wspolnego. 

Ludzie nadal nie rozumieja, ze Bioware to obecnie jedynie nazwa - tamtych ludzi, ktorzy odpowiadali za sukcesy ich produkcji, juz dawno nie ma. Nawet przeciez cala ekipa pracujaca nad Andromeda zostala zwolniona, a studio pomocnicze zlikwidowane. 

• Like 3

Trzeba też przyznać, że gra wygląda ładnie. Ta oprawa bardziej baśniowa z tymi kolorami dobrze dla oka wygląda. Świetny też HDR u mnie w natywnym 4K beż żadnych DLSS jest praktycznie sztywne 120FPS na ultra. W sumie i tak nie ma w co grać do premiery Stalkera wiec może się jednak przemęczę. XD Mam też mocne skojarzenia z Fable chwilami.

hmknrxk.jpeg

E2NIPk2.jpeg

Edytowano przez userKAMIL

4 godziny temu, Quassar napisał:

haahahahaah pojechali na bogato oni myśleli że naprawdę przepchają takie szambo...

Trzeba by spisać liste tych wszystich recenzentów i portali co dawali 9/10 na czarną listę jako nie zaufane/Turbo-lewackie źródło opinii, któremu za ch... bata nie należy ufać. 

Przecież jak patrze na te nowe newsy po wydaniu gry to wygląda jeszcze gorzej niż przed premierą masakra to chyba będzie najbardziej lewacka gra dotychczas.

No ale teraz będzie afera o niskie oceny że się mszczą że nie dostli:P

W sumie z tymi ocenami wczoraj tak świętowaliście a dziś na steamie 80% już. :fuck: Na ten moment recenzje na plus. Opinie graczy na steamie na plus. Zostaje czepić się już ilości graczy (zobaczymy na weekend) i sprzedaży już w ostateczności. XD

Edytowano przez userKAMIL

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...