sniper76 155 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia Co sutteringu to pewnie AMD coś spieprzyło i teraz siedzą cicho jakoś tam po kościach się rozejdzie... Trzeba sprawdzić z RAM default 5600 może tutaj pies pogrzebany ?? 1
Wuadator 42 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia @sniper76 pierwsze, co zrobiłem, to reset cmos, ram 4800mhz cpu bez pbo/co- ustawienia stock. Jest dokładnie to samo, więc uznałem, że to raczej kwestia software
sniper76 155 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia @Wuadator Nie wygląda na RAM jak sprawdziłeś 🤔 Znalazłem apkę "Whysoslow" ten sam wydawca co stworzył LatencyMon - trzeba obadać 🫣
Adikon 140 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) To musi być wina windy lub sterowników tylko niestety ciężko dojść których. U mnie obecnie winda 23h2 i raz jest ok, wykresy capframex ideolo praktycznie, a robię reset i znów to samo. Ewentualnie jak trochę pogram to też potrafi się zepsuć. Temperatury ok, więc to na pewno nie to. Po podłączeniu monitora poprzez HDMI do płyty też jest git (niestety moja płyta nie ma DP, bo nie brałem pod uwagę takiej konfiguracji). Wracając do początku to teraz mam spięte jak trzeba i jest ok, ale nie zawsze, więc dalej próbuję znaleźć co psuje... @Wuadatorjeśli chodzi o latencymon i ten (dxgkrnl.sys) to wejdź w plan zasilania, PCIe i ustaw na "wyłączone". I testuj tylko podczas grania, bo jak masz odpalone przeglądając neta itp. to wywali i tak. Edytowane 20 Stycznia przez Adikon
Wuadator 42 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 12 godzin temu, sniper76 napisał(a): @Wuadator Znalazłem apkę "Whysoslow" ten sam wydawca co stworzył LatencyMon - trzeba obadać 🫣 Ściągnąłem wczoraj, proces chodzi, ale program się nie odpala. Jak odpaliłem 3 razy, to proces działał 3 razy w menedżerze zadań, ale aplikacja nie włącza się 🤷♂️ 32 minuty temu, Adikon napisał(a): @Wuadatorjeśli chodzi o latencymon i ten (dxgkrnl.sys) to wejdź w plan zasilania, PCIe i ustaw na "wyłączone". I testuj tylko podczas grania, bo jak masz odpalone przeglądając neta itp. to wywali i tak. Jak wrócę do domu, sprawdzę jak mam ustawione pcie w plan ie zasilania, ale wczoraj już chyba wszystko tam poprzestawiałem na max wydajność etc. Może to kwestia dysku, coś się nie tak poformatowało, w trakcie instalacji mam kilka mikro partycji. Może spróbuję odłączyć drugi dysk z danymi, sformatuję systemowy od nowa, powywalam wszystko, co tylko można, postawię windę i zobaczymy... Pozdrawiam
Adikon 140 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Ja już nawet podłączyłem SSD po Sata, kombinacje z planem zasilania, RAM, bios, karta graficzna inna i nic. Nagle zaczęło działać tyle, że raz włączę kompa i jest git, a czasem lipa i muszę zrobić reset po którym znów się poprawia. W momencie ścięcia jakby się jakiś proces odpalał i wtedy zamula na ułamek sekundy lub ciut dłużej. Spróbuję pobawić się w debloat jeszcze w wolnej chwili. Zacięcia podczas uruchamiania aplikacji też występują, ale już rzadko. Jedynie zaraz po starcie systemu to pierwsza apka się chwilę zawiesza włącznie z kursorem myszy. Edytowane 20 Stycznia przez Adikon
DżonyBi 1 971 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) U siebie postawilem 9800X3D na Asusie Strix X870E z ramkami Kingston Fury Beast 6000MHz 2x32 CL30 (produkcja kosci 43 tydz. 2024). Windows 24H2. Wgrany sterownik chipsetu ze strony AMD i potem sterowniki GPU, i to wszystko. System bez problemu wystartowal w EXPO na standardowym ustawieniu pamieci 6000MHz i CL30. Nic wiecej na razie nie kombinowalem. Bios plyty tez jeszcze fabryczny. Smiga wszystko az milo. Jezeli chodzi o mikroprzyciecia to nie ma nawet najmniejszych, jest stabilnie jak skala. Przetestowalem juz ze 20 gier i kilka roznych aplikacji. Temperatury CPU tez b. dobre, bo na pulpicie/internet/youtube ~35C, a pod duzym obciazeniem np. przy kompilacji shaderów nie dobija nawet do 70C. Jak macie jakies problemy to szukajcie ich u siebie, ale nie w samym procesorze. Jestem mega zadowolny z przesiadki, a przesiadlem sie z Intela i5 13600K+DDR4. Edytowane 21 Stycznia przez DżonyBi 5
Kakarotto 730 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Też złożyłem kompa z 9800X3D, zaktualizowałem bios, bo był z sierpnia. EXPO włączyłem i wszystko śmiga bez zająknięcia. Włożyłem 3080, by można było pograć i różnice są, w niektórych grach, wręcz gigantyczne, ale to nic niezwykłego. Temperatury na pulpicie mam ok. 40 stopni (ustawiłem krzywą na "ciszę"), w grach 45-60 stopni (tu jeszcze muszę krzywą dostosować). Teraz tylko wyrwać 5090 i będzie zabawa. 2
Phoenix. 4 727 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Nie zapomnijcie o oledach bo bez tego żaden rtxy nie dadzą takiej przyjemności z grania! 😎 1 5
JanuszekCebulion XVllsty 14 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Mało kto zwraca uwagę na dobry monitor/tv (w gronie znajomych)sam się na LCD i w tym roku przełamie te gehennę 😅 czaje się na LG g4 55 cali liczę na spadek ceny a ona niestety rośnie może jak wprowadzą w tym roku g5 to spadną te ceny
galakty 3 332 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Nie zapomnijcie o oledach bo bez tego żaden rtxy nie dadzą takiej przyjemności z grania! 😎 Potwierdzam, nawet przy tym samym FPS odczucia są dużo lepsze. Nie wspominając o HDR. Wolę OLED niż 4090. 1 2
bourne2008 1 206 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Będą tanie 9800X3D https://www.techpowerup.com/331323/buyers-beware-counterfeit-amd-ryzen-7-9800x3d-cpus-appear-in-china 1
skalak23 12 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Od zeszłego tygodnia zaczęło przybywać sklepów z dostępnością 9800X3D na ceneo i ceny powoli i w Polsce ruszyły w dół. https://www.ceneo.pl/176611863;0280-0.htm Edytowane 21 Stycznia przez skalak23 1
Phoenix. 4 727 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Teraz juz beda ceny tylko spadac Mysle ze do premiery 16 rdzeni cena spadnie juz do min mrsp. Praktycznie dostawy juz sa co tydzien.
Pitt_34 326 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Dostępne w xkom za 2799 zł, z informacją , że jedna szt na głowę 😂
Slayer 253 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Cytat Jestem mega zadowolny z przesiadki, a przesiadlem sie z Intela i5 13600K+DDR4. Oo, aż taka różnica?
Sebastiansbk 131 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia U mnie pamięci 6400 poszły 1:1 w profilu Expo z prockiem 9800x3d.
DżonyBi 1 971 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Slayer napisał(a): Oo, aż taka różnica? Różnica jest widoczna. Jest szybciej, moim zdaniem stabilniej, bo chwilami mialem wrazenie, ze i5 13600K lekko przysiadal, a przede wszystkim ciszej i chlodniej - 120W vs 180W TDP na korzysc 9800X3D. 13600K bez UV potrafil AiO porzadnie rozkrecic, a teraz po wyjeciu z pudelka jest cicho i chlodno nawet przy kompilacji shaderow, a wszystko odbywa sie bardzo sprawnie. Tutaj porownanie w 4K do i5 13600K z DDR5, a na DDR4 ten procek jest kolejne kilka procent slabszy. Im bardziej procesorowa gra lub przy wlaczonym DLSS roznice sie powiekszaja. W skrajnych przypadkach ponad 30% w 4K na korzysc 9800X3D. Edytowane 21 Stycznia przez DżonyBi 1
Wuadator 42 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Cześć Poradziłem sobie ze stutterem, coś jest nie tak w najnowszej wersji windowsa- przynajmniej u mnie. Skorzystałem z porady z wątku na reddicie, w sumie 2 punkt chyba najbardziej pomógł. Wrzucam- może komuś się przyda. pozdrawiam 1
ju-rek 448 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 3 godziny temu, Wuadator napisał(a): Skorzystałem z porady z wątku na reddicie, w sumie 2 punkt chyba najbardziej pomógł. Pokaż jak to wygląda w opcjach zasilania (bo to chyba punkt 2) 1
Send1N 4 176 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Pokaż też najlepiej te dwa ustawienia które należy zmienić w tym programie bo po przetłumaczeniu strony na polski wygląda to tak: Próg demonstracyjny bezczynności procesora i Próg promocyjny bezczynności procesora, takich opcji nie ma
matakujce 84 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Miał ktoś problem z zewnętrznymi kartami po zmianie platformy? Po przesiadce na 9800X3d i podłączeniu creative sound blaster gc7, wywala dźwięk, aplikację się zawieszają i nie można ich zamknąć, nawet przez menager zadań.
Wuadator 42 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 5 godzin temu, ju-rek napisał(a): Pokaż jak to wygląda w opcjach zasilania (bo to chyba punkt 2) Musiałem zmienić język windowsa na angielski, żeby to znaleźć, więc to na pewno to 1 1
bourne2008 1 206 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Jak dla mnie to efekt zastosowania tego ustawienia będzie taki sam jak zmiana planu na "Najwyższa wydajność"
ju-rek 448 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 31 minut temu, Wuadator napisał(a): Musiałem zmienić język windowsa na angielski, żeby to znaleźć, więc to na pewno to To ja dobrze znalazłem. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi