Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ryba napisał(a):

jakie nastawy? pbo, ramki i vsoc szczegolnie. I jeszcze jedno dosc wazne info - kiedy ten zestaw byl zbudowany i jak dlugo dzialal przed wyjsciem biosu 3.2?

Może z miesiąc po premierze kupiony.

1.19V soc od powiedzmy dwóch miesięcy?. Wcześniej auto. Bez +PBO. W sensie nie kręcony. Ram 6000c30 (chyba 64GB)

Cytat:

Było 1.19, ale dopiero po tym, jak to rozpropagowali na reddicie. Wczesniej nie patrzylem ile automat napierdzielal. Podobno potrafilo byc i w granicach 1.4. Moj pewnie tez posmakowal tego “lekarstwa”.

Pokazywał mi fotkę spodu cpu to jeden pad wygląda na lekko upalony.

Piny na płycie idealne, w sensie nic nie wygięte.

image.png.87ebb04d31e9d7e30b575b821928ff5c.png

Edytowane przez Ogider
Opublikowano

Well, sam mam pod reka jeden zestaw u znajomego z Asrockiem B850 i 9800X3D. Pracowal moze max 10-15 minut na biosie 1.00 (plyta nie chciala wstac, myslalem ze ram trenuje, nie wiem jakie byly napiecia xD i flash biosu na 3.2 final z USB bez odpalania PC). Od tego czasu bez PBO, ramki @6200 i vsoc 1.15V na sztywno. 3 miesiac leci i jak narazie nic zlego sie nie dzieje. CPU na custom LC, tylko gierki bez wypalania godzinami syntetykami.

Opublikowano

Mam 2 x Asrock x670e SL, jedna współpracuje z 9800x3d od listopda 2024, dosłownie kilka dni temu aktualizację BIOS robiłem :) W drodze X870e (też Asrock) i będzie w trzecim kompie z 9800x3d. Pytanie ile CPU padło z powodu OC, a ile faktycznie z winy producenta MOBO. No nic, zobaczymy ;)

Opublikowano

Ja też mam od premiery 9800 na ASRocku x870. Vsoc raczej nie przekroczył mi nigdy 1,3V, a obecnie lata na 1,25. Jeśli coś się odwali to na pewno dam znać, ale tak się przyzwyczaiłem do biosu asrocka, że byłoby mi ciężko wrócić do msi, bo taką miałem wcześniej. 

Opublikowano

Jest od groma przypadków, bo śledzę temat od premiery 9800x3d.

Jak pisałem: zestaw z sygnaturki śmiga, aczkolwiek kilka razy zdarzało mu się, że po uruchomieniu tak jakby proca nie wykrywał BIOS - test niby przeszedł, diody na płycie migały i zonk. Tyle, że to problem, który pojawiał się też na 7800x3d i tej samej płycie, czasem musiałem kilka razy PC zrestartować.

Drugi PC: to samo MOBO, 7800x3d, ram Lexar Ares LD5BU016GR6000GDLA. 0 problemów od marca 2024.

Trzeci: dziś będę składał, jednak wziąłem X870E Nova (Asrock), bo czasem lubię przepłacać ;) Też 9800x3d i ten sam ram.

Oczywiście nie mam zamiaru bronić Asrock, bo na te 150 przypadków z Reddit - o których czytałem - większość to jednak ten producent + kilka sztuk MSI, Gigabyte i Asus. Generalnie żadnych parametrów od napięć nie tykałem, jedyne co to EXP dla ramu ustawiłem, reszta jedzie na default settings x670E. 

Skoków VDDC nie zauważyłem, a z tego co widziałem w tematach z w/w portalu - skakało niektórym do 1,9V. 

Pytanie ile procków padło po OC, bo w części przypadków po włożeniu w socket innego procka zestaw ruszał. Pytanie jakie zasilacze, RAM, czy socket nie był brudny - sam przed instalacją CPU "umyłem" socket i proca w izopropylu ;) 

Na pewno ostrożnie trzeba podejść do ASROCK i sam nie polecałbym w ciemno producenta, choć osobiście się nie zawiodłem na nim...jeszcze ;) 

Opublikowano (edytowane)

Cóż, żyć trzeba dalej :E Sam poszedłem w Asrocka po tym jak Asus miał wtopy z uwalonymi prockami na ich płytach. Do tego przesadzają z ucinaniem linii dla dysków nvme i jeszcze cenią się za to, więc ich olałem :E 

Jakieś dziwne czasy, palące się intele, płyty od Asusa jarające procki, teraz do kolekcji dochodzą płyty od Asrocka :E 

O GPU to już lepiej nie wspominać, kontrola jakości tam już totalnie nie istnieje, napierdzielające cewki, wyjące wentyle i łożyska, brakujące ropy, wyciekające żele, źle poskładane chłodzenia w karciochach za 10k+, wtyczki itd.

Ale ogólnie i tak mam wywalone w końcu trzeba było się przesiąść się z 10700k i jeśli chodzi o wydajność i jej wzrost jest petarda.  Na szczęście nie potrzebuję więcej mocy od GPU do tego w co gram i spokojnie mogę przeczekać tą generację. Wszystko dzisiaj wyżyłowane i nawet wyższa półka składana na kolanach po kosztach :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Dla mnie z producentów MOBO istnieje tylko Gigabyte i ASRock. Każdy ma swoje doświadczenia.

U mnie 9800X3D leci na CO -30 przy stockowych zegarach (w booscie łapie ok. 1,096V) + mam bios 3.25 + VSOC na sztywno 1.1 i memki domyślnie EXPO 6000MHzCL30 - dodatkowo "SoC/Uncore OC mode" na "Enabled".
VSOC u mnie wedle odczytu HWINFO 1.086V.

Myślałem o prewencyjnej wymianie mobasa na jakiegoś Gigabyte ale nie wiem czy jest sens kombinować... 

Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

Nabrali tych tanich Asrocków bo okazja i supcio, a teraz się procki palom :E 

A czy plyty sa budzetowe za 300zl, zeby to mialo problem z cpu na 150w i brak oc? Kiedys zwykle p5k vanilla, 3 fazy i z c2d moglesz szalec ile chcesz - z c2q bylo juz gorzej 🤣

Opublikowano (edytowane)

Sam miałem asrocka na początku 9800x3d, nie było problemu, aczkolwiek x670e sl zapielo mi 3x zabezpieczenie w zasilaczu.  Musiałem odłączyc ATX24 aby komp wstał, wyłączenie zasilacza nie dawało efektów.  Dlatego mocno przemyślałem temat, zmieniłem kartę na czarną, zrezygnowałem z x670e taichi carrara , i poszedłem w przepłacone hero, aczkolwiek kupiona za pół ceny sklepowej, więc całkiem przyzwoicie. I hero teraz mi startuje ram nawet 8400mhz bez żadnej lipy, i nie martwię się o procka. Mam dobre imc i szkoda go stracić, bo dzisiejsze sztuki są ehh, średnie.  Ale zaś na b650m od asrocka przez miesiąc nie było problemu z prockiem. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
35 minut temu, galakty napisał(a):

Nabrali tych tanich Asrocków bo okazja i supcio, a teraz się procki palom :E 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego były okazje 🤭

Oj oj oj nie zesrajcie się xD Za to jak pochowałem przynajmniej 3 płyty MSI, które miałem od nowości, a padły chwilę po gwarancji to już cacuś.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak kupowałem swojego mobasa, to nie miałem sensownej alternatywy, a z płyty jestem zadowolony (oprócz walki z odpaleniem 9800X3D bo tu absurdalnie musiałem przeflashować BIOS 3.20 na 3.20 :o).
Za to po cichu odblokowali pełne 5.0 dla PCI-E x16 więc szacun. Za pińćset złote jestem zadowolon. 

14 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

@LameismynameU mnie przy aktywacji EXPO leci 1.19 maksium, więc mogę trochę zbić :) spróbuję twoich ustawień, masz bios w wersji 3.25?

Tak, 3.25. Spróbuj i zbadaj odczyty w HWINFO - u mnie wszystko pico bell

8 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Sam miałem asrocka na początku 9800x3d, nie było problemu, aczkolwiek x670e sl zapielo mi 3x zabezpieczenie w zasilaczu.  Musiałem odłączyc ATX24 aby komp wstał, wyłączenie zasilacza nie dawało efektów.  Dlatego mocno przemyślałem temat, zmieniłem kartę na czarną, zrezygnowałem z x670e taichi carrara , i poszedłem w przepłacone hero, aczkolwiek kupiona za pół ceny sklepowej, więc całkiem przyzwoicie. I hero teraz mi startuje ram nawet 8400mhz bez żadnej lipy, i nie martwię się o procka. Mam dobre imc i szkoda go stracić, bo dzisiejsze sztuki są ehh, średnie.  Ale zaś na b650m od asrocka przez miesiąc nie było problemu z prockiem. 

Jeżeli dobrze rozumiem, to masz MOBO za 2500zł i GPU za 3200zł. Ja bym w tej kasie wolał mieć combo B650 za 500zł i RTX 5080 za 5200zł.
Może jestem nienormalny ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Mobo za 1600 +- . pół ceny sklepowej ;) . Karta 2600, ale więcej funu mam z tego, że ram lata na 8200mhz niż jakbym miał 6400mhz z rtx5090, więc trzymam solidną płytę, ram i korzystam z mocnego imc mojego procka, to mi daję frajdę. A w apexa 4k na niskich to pogram tak samo na 9070xt jak na 5090 ;). Miałem b650 w ilości x, ( :D) . Nie dawały mi frajdy, w każdej coś mnie zawodziło, a mnie nie może nic zawodzić. Mam świadomość, że b650 to płyty za 300-900zł, ale jak mi coś nie pasuję to od razu zmieniam. Jakbym liczył każdy grosz, to bym nie trzymał 9800x3d pod 2 chłodnicami z distro i topowym blokiem, bo to samo lub podobnie miałbym na arcticu alf3 z outletu za 180 zł :E. Tak samo temat ramu, mam topowe ramy, w wersji 2x24 i 2x16, patrząc tylko na pieniądz który nic nie jest wart, miałbym ram za 240zł na hynix adie 2x16 (za tyle idzie szarpać oemowe hynixy 5600cl46 1.1v ;) ). Podchodzę dziś do tematu tak, że mam mieć fun z tego co używam, mimo że jest przepłacone, niż zaoszczędzić i potem pluć sobie w brodę. Prawdziwego PCMR nie da się zrozumieć ;) 

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Oj oj oj nie zesrajcie się xD Za to jak pochowałem przynajmniej 3 płyty MSI, które miałem od nowości, a padły chwilę po gwarancji to już cacuś.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak kupowałem swojego mobasa, to nie miałem sensownej alternatywy, a z płyty jestem zadowolony (oprócz walki z odpaleniem 9800X3D bo tu absurdalnie musiałem przeflashować BIOS 3.20 na 3.20 :o).

:hihot:

Asrock... AS ROCK... AS ROCK MY ASS :skacze:

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

No ale sami przyznajcie że tego Asrocka to wszędzie polecali bo chyba najtańsza płyta nie? A posadzisz 9800X3D! Panie bierz pan! Łeeeee po co Tomahołk za 900 zł jak za 450 zł masz Asrocka!

To masz rocka z CPU teraz :E  

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 20:44, jankooo napisał(a):

To wrzuć zanim będzie za późno bo ASRock sam przyznał, że pewne ustawienia w biosie były wadliwe

No ja zaczynam mieć wątpliwości. Do tej pory wszystko mi działało git od czasu premiery proca, wgrałem 3.25 ze strachu przed tym zdychaniem CPU u ludzi i ustawienia takie jak zawsze i 9800X3D wydaje się być niestabilny na tylko PBO -10 CO i +175mhz bo mi gra scrashowala czego nie robiła wcześniej a nic poza tym biosem się nie zmieniło.

Coś chyba przegięli z ustawieniami PBO w drugą stronę. Żeby ledwie -10 CO było niestabilne to niepojęte, chyba każda sztuka tego proca jest w stanie tyle przyjąć.
Moja następna płyta to będzie MSI albo Gigabyte jeśli sytuacja tak będzie wyglądać w przód..

22 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Tęsknie za czasami gdzie składało się kompa i wszytko działało jak należy, bez kombinowania i zastanawiania się, czy coś nam jutro nie padnie.

Niestety trend słabej jakości i komplikowania wszystkiego coraz bardziej zwiększa się też na reszcie całej elektroniki użytkowej, nie tylko PC. Czasy plug&play powoli odchodzą w zapomnienie..
Szczerze sobie nie wyobrażam w aktualnych czasach być przeciętnym człowiekiem nieogarniętym w tym całym bajzu. Tu sterownik grafiki daje te problemy, tu BIOS płyty daje takie problemy, tu aktualizacja Windowsa takie jeszcze inne problemy, to to się gryzie z tym, to się gryzie z tamtym. A idź pan do h*ja :E 

Serwisy komputerowe które wiedzą niedużo więcej od takiego człowieka który im przynosi ten PC żeby im pomógł koszą pewnie teraz takie pieniądze jak nigdy wcześniej

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Mizu napisał(a):

9800X3D wydaje się być niestabilny na tylko PBO -10 CO i +175mhz bo mi gra scrashowala czego nie robiła wcześniej a nic poza tym biosem się nie zmieniło

Bardzo możliwe, że zmiany w PBO wpływają na potencjał OC a byłeś blisko limitu stąd teraz crash.

Ja mam u siebie PBO / motherboard -15, Expo 6000, Vsoc na 1.15V bez żadnego OC na CPU i nie zauważyłem zmian w działaniu- tzn. pełna stabilność.

Nie martwię się na zapas bo skoro AMD wymienia procki a ASRock płyty to będzie mnie to kosztować najwyżej tyle co czas na RMA...

Opublikowano
Godzinę temu, Mizu napisał(a):

No ja zaczynam mieć wątpliwości. Do tej pory wszystko mi działało git od czasu premiery proca, wgrałem 3.25 ze strachu przed tym zdychaniem CPU u ludzi i ustawienia takie jak zawsze i 9800X3D wydaje się być niestabilny na tylko PBO -10 CO i +175mhz bo mi gra scrashowala czego nie robiła wcześniej a nic poza tym biosem się nie zmieniło.

Coś chyba przegięli z ustawieniami PBO w drugą stronę. Żeby ledwie -10 CO było niestabilne to niepojęte, chyba każda sztuka tego proca jest w stanie tyle przyjąć.
Moja następna płyta to będzie MSI albo Gigabyte jeśli sytuacja tak będzie wyglądać w przód..

Sa slabe sztuki, nie kazda robi tyle samo. A kiedy miales robione te nastawy? Zrobiles sobie chociaz minimalny zapas po testach? Rownie dobrze mogles miec ustawienia na zyletki w zimie, teraz +5*C wiecej i juz sie napiecia rozjechaly i skalowanie CPU. Ale to tez nie jest nowosc, ze masz zapisany profil z ustawieniami, dziala rok i nagle PC niestabilny albo brak bootowania - reset biosu i te same nastawy magicznie zatrybia :E Elektronika jest jak kobieta - niby znasz, ale do konca nie zrozumiesz :D