Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawostka:

AMD oficjalnie podaje że implementacja SMT w rdzeniu Zen4 i Zen5 zajmuje mniej niż 5%.

749833-1.png?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_

749833-2.png?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_

Cytat

Jak „kosztowne” jest wdrożenie SMT?

Z perspektywy klienta końcowego, wykorzystanie technologii SMT nie generuje żadnych materialnych „kosztów” – jest to wbudowana funkcja, którą większość użytkowników x86 może włączać i wyłączać. Jednak w bardzo praktycznym ujęciu ekonomii półprzewodników, wszystko, co zużywa powierzchnię tranzystorów na krzemie układu scalonego lub energię pobieraną przez urządzenie podczas pracy, stanowi koszt. Jeśli chodzi o koszty wdrożenia technologii SMT, są one niewielkie i zazwyczaj rekompensowane korzyściami, jakie technologia ta zapewnia. Na przykład, inżynierowie AMD szacują, że wdrożenie technologii SMT (Simultaneous Multithreading) zajmuje mniej niż 5% powierzchni rdzenia w najnowszych rdzeniach AMD „Zen 4” i „Zen 5”. Obejmuje to całą niezbędną logikę umożliwiającą dwóm wątkom współdzielenie zasobów rdzenia. W prostych „kalkulacjach menedżerskich”, technologia SMT umożliwia obsługę do 384 wątków, zużywając jednocześnie mniej powierzchni krzemu niż 10 fizycznych rdzeni – to wysoki zwrot z inwestycji (ROI). Dodatkowo, w przypadkach, gdy oprogramowanie jest licencjonowane na podstawie liczby fizycznych rdzeni w systemie, dodatkowa wydajność i pojemność, jaką zapewnia dostępność wirtualnych rdzeni/wątków, może przynieść znaczne oszczędności! Teraz czas obalić ten uciążliwy mit o zużyciu energii.

749833-3.png?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

To prawda co mówisz, bo śledzę wątek od dłuższego czasu. W sumie sami nie wiedzą co jest grane jak widać🤷🏻. W biosie 3.40 vsoc można ustawić na sztywno (opcja fixed), load line calibration dla soc chyba jest ustawiana na lvl3. Mam 9800 od jego premiery i przeskoczyłem wszystkie biosy od 3.06 do 3.30. W międzyczasie wyjmowałem 3 razy procesor i nie zauważyłem jakichś przebarwień itp. Spalonych kilka było przez wychodzenie z hibernacji i niektórzy podobno zauważyli skoki napięć vsoc do 1,4 lub więcej. Jak jest naprawdę to nie wiem i mam nadzieję, że sam się o tym nie przekonam, więc zostaję na 3.30, bo nie chce mi się co chwilę ustawiać wszystkiego od nowa, a obecne ustawienia wydają się być bardzo dobre dla mnie 😛

Opublikowano
3 godziny temu, Adikon napisał(a):

Ja nadal na 3.30. Load line calibration na sztywno lvl2, vsoc nie skacze i trzyma stabilne 1,195. 

TO i tak dobra plyta. Na gigabytecie z tego co pamietam tylko jeden bios jakis w wersji beta oferowal LLC na sztywno, nazwali to ultra extreme. Tak cala reszta jest extreme, ale jest to tzw rownia pochyła, tyle ze delikatna. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko jak sie okazalo niekoniecznie problemem byl sam soc, a szeroki wachlarz innych niewidocznych dla nas napiec ;) Takze samo ustawienie soc nie daje zadnej gwarancji na starych biosach.

Dokładnie. Ja prewencyjnie obniżyłem soc z 1.2V do 1.1V (akurat lecę na 6000CL30 i jest tak stabilnie), dodatkowo staram się wgrywać najnowsze biosy (obecnie 3.40) i mam jeszcze jedną opcję odpaloną na Enabled ale ciągle zapominam jak się nazywa - YES Tech City ją mocno nagłośnili jako remedium na skaczące napięcia. Ponad 4 miechy i nic. Na pocieszenie powiem, że nie znalazłem ani jednego(!) przypadku przysmażenia 9800X3D czy innego Zen5 na dokładnie mojej płycie.

Opublikowano (edytowane)

Z mojej analizy wynika, że jeśli zależy Ci na żywotności i stabilności procesora, najlepiej pozostawić pamięć RAM DDR5 na ustawieniach fabrycznych procesora(np 5600 2x16GB). Wszystko powyżej tych ustawień na GraniteRidge oznacza podkręcanie (OC) i wyższe napięcia. Co skraca żywotność o 10%(nawet przy minimalnym OC). Im wyższe napięcie tym krótsza żywotność dla 1-5+%((DDR5 6000) zależnie od testu) wyższej wydajności.

Edytowane przez AMDK11
  • Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, wamak napisał(a):

Pewnie Soc OC Mode

Mam do Ciebie prośbę. Masz SOC ustawiony na 1,1V. Możesz sprawdzić w Zentimings lub HWInfo, czy faktycznie jest 1,1V? Na biosie 3.40 co nie ustawię, to Soc wynosi 1,19 wg programów.

Tak, dokładnie ten parametr. Sprawdziłem SOC w HWInfo i masz rację - mimo, że w biosie ustawiony na 1.1V to pokazuje 1.185V.
W biosie 3.25 i pewnie starszych miałem dobrą wartość. Coś musieli pomodzić w tym biosie

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Była Premium, tylko Premium się liczy :skacze:

Nigdy nie rozumiałem fenomenu Noctua. Może ich produkty są dobre jakościowo i przy okazji wydajnie ale za to drogie i brzydkie jak cholera. Nawet jak mają wypusty w szarościach to nie pasują do niczego... Miałem wentyl na CPU Reduxa, to zadowolony byłem z wydajności i ciszy ale w budzie stojącej na biurku kłuło mój wzrok codziennie.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak, dokładnie ten parametr. Sprawdziłem SOC w HWInfo i masz rację - mimo, że w biosie ustawiony na 1.1V to pokazuje 1.185V.
W biosie 3.25 i pewnie starszych miałem dobrą wartość. Coś musieli pomodzić w tym biosie

Trzeba ustawiać w zakładce "External Voltage Settings" na dole i tam działa, to znaczy programy odczytują 0,01V mniej, niż się ustawi.

Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Są mega ciche i wydajne. I nieśmiertelne jak drożdże 😃

Bez przesady, wieże jak każde inne - kawałek "amelinion" z miedzią itd. Wentylatory też u konkurencji da się coś podobnie żywotnego znaleźć.
Jak patrzyłem testy swojego Thermalrighta Phantom Spirit 120, to wydajność podobna w 2,5x droższych Noctua.
Nie zrozum mnie źle - lubię i szanuję kupno rzeczy "Premium" ale wtedy kiedy to "Premium" ma sens - nie lubię czuć się jak frajer, którego się goli z kasy dla zasady

9 minut temu, wamak napisał(a):

Trzeba ustawiać w zakładce "External Voltage Settings" na dole i tam działa, to znaczy programy odczytują 0,01V mniej, niż się ustawi.

Rzucę okiem jak wrócę. Tak naprawdę to czy mam 1.1 czy 1.85V to tam nie ma drastycznej różnicy, chociaż skoro 1.1V działało mega stabilnie (nie próbowałem niżej) to dlaczego mam tak nie użyć xD 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Dimazz napisał(a):

zwykłe b650 np  eagle ax, B650M-HDV/M.2 biorą 50W

Chodzi Ci pewnie o cały zestaw z procesorem i kartą graficzną. Mi z gniazdka bierze całość (bez monitora) 55W, z czego karta bierze 24W wg GPU-Z.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Zmieniam na am5 zamówiłem juz b650 tomahawk i 64gb ramu, pytanie czy teraz pod Alfa 360 n aprocka dawać pastę czy kupić jakiegoś termal pada, mam chyba grzizzliego jeszcze gdzieś ale był otwarty pewnie wysechł.

Na ihs zwykłą pastę, oczywiście możesz dać jakiegoś ptma ale niczego to nie wnesie na czapce = marnowanie materiału ;) 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 13:14, maxmaster027 napisał(a):

CPU: AMD R7 7700 + Navis F240 ------> na 9800X3D to mocny upgread :balon:

W dniu 27.08.2025 o 13:18, wrobel_krk napisał(a):

@maxmaster027To idzie na handel dalej typuje:)

W dniu 27.08.2025 o 13:29, maxmaster027 napisał(a):

myslisz...no w sumie 7700 tez jakos specjalnie kiepski nie jest :P 

Kiszę go nadal w pudełku i zastanawiam się nad sensem upgrejdu i go nie widzę, choć mocno próbuję.

Dzisiaj może wrzucą do DHL Boxa 8700G.

9800X3D chyba wrzucę na OLX. Tray sprzedał się za 1700 zł to za Boxa może 1800 zł ktoś da choć ostatnio na Allegro były za 1750, ale już nie są.

Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 20:13, wrobel_krk napisał(a):

Zmieniam na am5 zamówiłem juz b650 tomahawk i 64gb ramu, pytanie czy teraz pod Alfa 360 n aprocka dawać pastę czy kupić jakiegoś termal pada, mam chyba grzizzliego jeszcze gdzieś ale był otwarty pewnie wysechł.

Pasta wystarczy, na swoim 7800x3d położyłem MX-6 w nowej formule którą dostałem do alf'a i jest ok.

Opublikowano

Na ryzenach wszystkie pasty zachowują się tak samo z racji niskiego tdp zdążyłem już przetestować kilkanaście różnych i nie było kompletnie żadnej różnicy, lepsza pasta może zrobić minimalną przewagę na cpu ze znacznie wyższym poborem prądu ;) 

• Upvote 7