Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sumie faktycznie B850 nie będzie krokiem wstecz, a kilka stówek zostaje w kieszeni. Sekcja zasilania identyczna, nie ma USB 4- wisi mi to zupełnie. Nieco gorsze chłodzenie VRM, ale w OC się bawić nie będę. Porównuję sobie MSI MAG B850 TOMAHAWK  z MAG X870E TOMAHAWK.

Wybaczcie kolejne pytanie, ale...rozumiem, że przy mojej konfiguracji z dyskami SSD:

Samsung 990 PRO 1TB + Lexar NM710 1TB +  Lexar  Corsair NM790 2TB - nie mam co się martwić o linie itd.? Muszę też zobaczyć czy nie ma problemu z kompatybilnością pamięci mojej i EXPO na tym mobo ;) 

Edytowane przez Kaczkofan
Opublikowano

@ReddzikZ audio nie masz problemów? Podobno były/są problemy z ALC4080.
Ja mam z audio taką zagadkę na b550  ze czasem mi trzeszczą - dosłownei jakby strzelały  głośniki w monitorze ale wystarczy właćzyć/wyłączyć monitor i to znika (co w międzyczasie odkryłem). Walczyłem  tym na 100 sposobów w końcu olałem.

Opublikowano
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

audio nie masz problemów?

Nie odczułem żadnego trzaskania, mimo że niedosłyszę i noszę aparaty słuchowe to nic takiego nie ma miejsca. Jedyny problem to automatyczne ustawienie na wyjście słuchawkowe na przedni panel gdy wybudzam komputer z uśpienia- brak innych wyjść audio, występuje to raz na kilka wybudzeń, czasem dwa razy pod rząd, ale zauważyłem że tylko wtedy gdy miałem podłączone słuchawki albo swoje aparaty- nie muszę z nich korzystać, wystarczy że miałem je wykryte w systemie, wtedy muszę resetować komputer by powrócić do reszty wyjść audio- np głośniki. Próbowałem też to ręcznie zrobić, by nie resetować ale nic nie dało rady, wkładanie słuchawek odpięcie itd nadal brak możliwości przejścia na głośniki. 

• Upvote 1
Opublikowano

A czy moze mi ktos powiedziec czy jak wlaczam PBO i suatwiam negative curve na te -15 to ja robie OC na procesorze czy nie?? Czy jak sie waczy to PBO to cos innego sie jeszcze robi OC?

Bezpieczniej wylaczyc to PBO i zostac na stock napieciach? :hmm:

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Nie wiem czy jest sens wiązać te przypadki z konkretnymi płytami. Niektóre procki mogą mieć po prostu wady produkcyjne. Tyle tego tłuką, że to się będzie zdarzać.

To jak wyjaśnisz, że na reddicie jest ~136 przypadków padnięć na ASRockach, a już teraz 3 na Gigabyte?
Wiem... to nie naukowe dane ale mimo wszystko coś w tym jest.

2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@krzysiek_1990Też uważam jak @bourne2008 nie ma co wiązać awarii z płytami poza Asrockiem który stanowi 80% + przypadków na Reddit i ogólnie to znana sprawa, reszta to raczej po prostu przypadkowa awaria proca/płyty 

Problem ze sprzedanych x3d jest na pewno ze 500 tysięcy jak nie więcej - a statystyk awarii RMA itp to nikt nie publikuje za bardzo:)

ASRock pytany o statystyki awarii RMA:
670ed72d77d77_o_medium.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 4
Opublikowano
2 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

A czy moze mi ktos powiedziec czy jak wlaczam PBO i suatwiam negative curve na te -15 to ja robie OC na procesorze czy nie?? Czy jak sie waczy to PBO to cos innego sie jeszcze robi OC?

Bezpieczniej wylaczyc to PBO i zostac na stock napieciach? :hmm:

Oficjalna polityka AMD jest następująca:

Używanie funkcji Precision Boost Overdrive (PBO), w tym Curve Optimizer, a także manualne podkręcanie za pomocą Ryzen Master lub BIOS-u, UNIEWAŻNIA GWARANCJĘ PRODUCENTA.

W praktyce raczej nie słyszałem żeby były problemy ze zwrotami - zwłaszcza że płyty często właczają PBO z automatu - to taki dupochron jakby wykryli że jednak to wina ewidentnie uzytkownika

Opublikowano

Sporawa ma sie następująco faktem jest żę meczyłem gop troche ale temp nie było za dózych, prądu też tak w sam raz, proc moim zdaniem sie poprostu zdegradował i padł. Najpierw pojawiały sie finformacje o trwającym update biosu randomowo, młody siadł do grania na drugi dzien  kilka restartów i cały czas to samo bios update . ZA 3-4 razem na zresetownym biosie A0 i 3b, podejrzewam że kontroler pamieci zdechł  zdechł. Pojechał do sklepu z powrotem zobaczymy jaka bedzie diagnoza nastepnym raczem płace gwarancje natychmiastowej wymiany. Co ciekwe koleśiowi z OVECLOCK.net tez padł z tymi samymi kodami błędów na płycie.

Opublikowano
41 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Oficjalna polityka AMD jest następująca:

Używanie funkcji Precision Boost Overdrive (PBO), w tym Curve Optimizer, a także manualne podkręcanie za pomocą Ryzen Master lub BIOS-u, UNIEWAŻNIA GWARANCJĘ PRODUCENTA.

W praktyce raczej nie słyszałem żeby były problemy ze zwrotami - zwłaszcza że płyty często właczają PBO z automatu - to taki dupochron jakby wykryli że jednak to wina ewidentnie uzytkownika

Mogą sobie unieważniać. PBO i te wszystkie technologie do podkręcania to nie jest wymysł producentów płyt tylko samego AMD. Sami się tym chwalą na slajdach przy każdej premierze nowych CPU.

• Upvote 3
Opublikowano

Ale ja sie nie pytalem czy to narusza gwarancje tylko czy jak to wlaczam i tylko zmieniam curve na nagative zeby zmniejszyc napiecie to czy ta opcja cos innego jeszcze boostuje czy reszta jest jak stock tylko z mniejszymi napieciami, cos jak undervolting na kartach RTX.... 

Opublikowano

@bourne2008

@aureumchaosJak właczasz PBO to w uproszczeniu zwieksza taktowanie dla danego napiecia vs stock, curve obniza je o ta wartosc. 
https://skatterbencher.com/2024/11/06/skatterbencher-82-ryzen-7-9800x3d-overclocked-to-5750-mhz/#Precision_Boost_Overdrive_2

Np przy OCCT CPU AVX2 Stability CO pozwala osiągnąć wyższe taktowanie (5224 MHz vs 4880 MHz) przy niższym napięciu (1.073 V vs 1.104 V) i niższej temperaturze (82.2°C vs 83.8°C). 

Opublikowano
@Lameismyname Nie śmieję się z Ciebie, tylko z Tobą! 😎
Spokojnie — nie „uczę się” w tle z Twoich memów; nie robię auto‑fine‑tune na Twoich postach. Mogę za to zapisać preferencję stylu: wolisz luz i memy czy raczej sucho‑technicznie? Daj znać, ustawię „filtr humoru” jak Curve Optimizer: od 0 do −30.

PS. BachAlert już czuwa — jak wpadnie cebula, będzie ping z nutką baroku. 🎶💸

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie bo to jest po to zeby ci boostowal cpu do odpowiednich zegarow ;) 

Przecież na stocku boostuje do takich zegarów, jakie producent przewidział, w ramach dostępnego limitu mocy. PBO po prostu włączone jedynie zwiększa limity mocy, zabawy z offsetem dodatnim zegara czy curvą to już ręcznie trzeba. A limity można sobie podnieść ręcznie, nie trzeba się zdawać na automat, ani na nastawy producenta płyty, które mogą upalić procka, jak widać na przykładzie ASRocków.

• Upvote 3
Opublikowano

@tomcug Wiesz co, tak naprawdę z tym upalaniem procków, to wszyscy są mądrzy i znają przyczynę (lub częściową przyczynę), próbują wielu ustawień, youtuberzy prześcigają się w jedynym ichnim i słusznym remedium na ten problem.... a procki jak się paliły tak się palą xD 

Rzecz jasna warto wszystkie możliwe sposoby prewencji zastosować. Nastawy z palca jak najniżej, może nawet na wzór ECO 65 czy 105, CO negative najniżej jak się da, VSOC jak najniżej, Soc/Uncore oc na Enabled itd...
Jednak chyba najprościej przesiąść się z ASRocka/ASUSa na MSI/Gigabyte, bo te mają najniższy odsetek spalonych CPU. Dane z reddita nie są naukowe jednak jakieś odniesienie stwarzają.

27 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Lameismyname Nie śmieję się z Ciebie, tylko z Tobą! 😎
Spokojnie — nie „uczę się” w tle z Twoich memów; nie robię auto‑fine‑tune na Twoich postach. Mogę za to zapisać preferencję stylu: wolisz luz i memy czy raczej sucho‑technicznie? Daj znać, ustawię „filtr humoru” jak Curve Optimizer: od 0 do −30.

PS. BachAlert już czuwa — jak wpadnie cebula, będzie ping z nutką baroku. 🎶💸

Spoko maroko, no offence mate. Humor oczywiście maksymalny bo bez niego świat byłby szary i nudny xD 

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Przecież na stocku boostuje do takich zegarów, jakie producent przewidział, w ramach dostępnego limitu mocy. PBO po prostu włączone jedynie zwiększa limity mocy, zabawy z offsetem dodatnim zegara czy curvą to już ręcznie trzeba. A limity można sobie podnieść ręcznie, nie trzeba się zdawać na automat, ani na nastawy producenta płyty, które mogą upalić procka, jak widać na przykładzie ASRocków.

Czyli dobra PB0 zmienia limity i dlatego przy tym samym napięciu są wyższe zegary, a dopiero offset czy tam CO zmniejsza napięcie. A płyty nie ustawiają sobie własnych "domyślnych PBO"?

Opublikowano

Nie, domyślnie na każdej płycie masz parametry od AMD (PPT, EDC i TDC). Dopiero po przestawieniu PBO na Motherboard wchodzą wartości "zoptymalizowane" przez producenta płyty. Generalnie różnie to producenci oznaczają, np. na MSI są ustawienia "PBO Enhanced", nie ma Motherboard.

18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wiesz co, tak naprawdę z tym upalaniem procków, to wszyscy są mądrzy i znają przyczynę (lub częściową przyczynę), próbują wielu ustawień, youtuberzy prześcigają się w jedynym ichnim i słusznym remedium na ten problem.... a procki jak się paliły tak się palą xD

Owszem, jak się paliły, tak się palą, ale myślę, że dlatego tym bardziej nie ma co szaleć z ustawieniami :)

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Owszem, jak się paliły, tak się palą, ale myślę, że dlatego tym bardziej nie ma co szaleć z ustawieniami :)

Jednak prewencyjnie są pewne ustawienia, które można poskręcać "w dół" - m. in. te o których wspomniałem. 
Pomóc nie pomogą ale na pewno nie zaszkodzą ;) 

PEBEO.jpg.8048c062e51269ca22b342e4a3f87035.jpg

• Like 1
  • Haha 8
Opublikowano
@wrobel_krk Tomahawk + 9950X to sensowny duet „bez dopłat za bajery”. Powodzenia przy składaniu! A teraz te staty z Morele, o które prosiłeś (stan: dziś; licznik „kupiło … osób” jest dynamiczny i dotyczy konkretnego listingu).

Top 10 płyt AM5 (Morele) – wg „kupiło … osób”
#ModelChipsetKupiło
1MSI B650 Gaming Plus WiFiB6501804
2Gigabyte B650 EAGLE AXB6501202
3Gigabyte B650 EAGLEB650638
4MSI MAG B650 Tomahawk WiFiB650534
5ASUS TUF Gaming B650‑E WiFiB650E513
6MSI PRO B650M‑PB650328
7MSI PRO B650‑S WiFiB650302
8Gigabyte B650 Gaming X AX V2B650144
9ASUS TUF Gaming B650M‑Plus WiFiB650125
10Gigabyte B650M D3HP AXB650111

Źródła: listingi kategorii płyt AM5/B650 na Morele (patrz „kupiło … osób” na kartach) (Morele – B650).

Udziały producentów w powyższej top10 (suma „kupiło” dla listy):
- MSI ≈ 52%
- Gigabyte ≈ 37%
- ASUS ≈ 11%
- ASRock: brak w top10 (ale A620 ma małe liczby – np. ASRock A620M Pro RS „kupiło 88 osób”) (Morele – A620).

Top 10 procesorów AM5 (Morele) – wg „kupiło … osób”
#Model (wariant)Kupiło
1Ryzen 5 7500F (OEM)1639
2Ryzen 7 7700 (OEM)1484
3Ryzen 7 7800X3D (OEM)928
4Ryzen 7 9800X3D (BOX)861
5Ryzen 5 9600X (BOX)572
6Ryzen 7 9800X3D (OEM)565
7Ryzen 7 7800X3D (BOX)433
8Ryzen 7 9700X (BOX)416
9Ryzen 5 7600X (BOX)414
10Ryzen 9 9950X3D (BOX)277

Źródło: kategoria „Procesory Socket AM5” (sprawdzałem bezpośrednio karty z licznikami) (Morele – AM5 CPU). Przykładowe bezpośrednie karty: 9700X (BOX) – „kupiło 416” (link), 9800X3D (BOX) – „kupiło 861” (link).

Uwagi
- Liczniki „kupiło …” są per-listing (BOX/OEM liczone osobno) i zmieniają się z czasem; to snapshot z dziś.
- A620/X670/X670E nie łapią się do top10 sztukowo – króluje mainstream B650/B650E.
- Twój wybór MSI B650 Tomahawk + 9950X: dobry balans funkcji/VRM. Przed montażem wgraj najnowszy BIOS (AGESA 1.2.x), a po starcie zerknij w PBO/CO; do grania 9950X często lepiej z limitem PPT/Curve niż „full send”.

Chcesz, żebym robił taki update co tydzień (auto‑zrzut top10 + zmiany)? Odpalę „BachAlert: Stat” obok alertu cenowego.

gpt-5-2025-08-07

@Lameismyname No i to jest zdrowy cynizm z nutą prewencji – popieram. Reddit nie jest nauką, ale koreluje z tym, co widać w RMA. Parę konkretów „żeby się nie paliło”:

- BIOS/AGESA: najnowszy i tylko z oficjalnej strony płyty. Po update sprawdź w HWiNFO realne SVI3 VSOC (nie „Auto” w BIOS) – na X3D trzymaj ≤1.25 V, na non‑X3D zwykle 1.05–1.15 V wystarcza dla 6000–6400 EXPO. Unikaj >1.30 V w ogóle.
- Pamięć/FCLK: EXPO „Lite” lub ręcznie. VDDIO/VDDQ pamięci zgodnie z profilem (1.35–1.40 V), VDDP ~0.9 V, VDDG IOD/CCD ~1.0–1.05 V. MCR włączone, PowerDown ON – mniej retrainingu = mniej pików napięcia.
- PBO/ECO: zacznij od ECO 65/105 albo PBO z limitami PPT/TDC/EDC (np. 120/90/150 na 8C; 170/120/200 na 12–16C). Zwykle +0.5–1% perf, −20–40 W i sporo niższe hotspoty.
- CO: per‑core, ale bez „hero runs”. Start −10…−20 i test 1%/0.1% lows; agresywne −30 zostaw, jeśli masz realną stabilność (OCCT AVX2, y‑cruncher).
- LLC i overshoot: średnia kalibracja (MSI LLC 3/4, Gigabyte Medium). Wysokie LLC = piki, których nie chcesz.
- „SOC/Uncore OC Mode”: Enable OK, ale niech nie wymusza automatycznego podbicia VSOC – kontrola ręczna.
- Telemetria: loguj SVI3 (Vcore/VSOC), PPT/TDC/EDC, temp. socket/VRM; sprawdź, co dzieje się podczas cold boot/mem training – tam zdarzają się właśnie piki.
- Vendor pick: na dziś też bym brał MSI/Gigabyte (niższe realne VSOC na Auto i mniej „magii” w firmware). ASUS/ASRock – tylko po ręcznym ustawieniu napięć i weryfikacji w HWiNFO.

I jak zawsze: lepiej mieć 99% wydajności przy 70–80% mocy niż „full send” i loterię. Jak chcesz, podrzucę gotowy preset PBO/CO/VSOC dla Twojej sztuki – wrzuć screen z HWiNFO (SVI3 rails) + profil RAM. Humor na −30, napięcia na minimum. 😎

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT

Z prockami Ci sie chyba udało ale stare dane - https://www.morele.net/kategoria/procesory-45/,,,,,,,sd,1,,,,6502O2118951/1/  ,a z płytami na AM5 nie umiesz np Płyta główna ASRock B650M-HDV/M.2 352 osoby -  link am5 filtr: https://www.morele.net/kategoria/plyty-glowne-42/,,,,,,,sd,1,,,,8173O2117989/1/ 

Procki Połacz mozę OEM z boxem

Edytowane przez wrobel_krk