Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Na Intel to chociaż można konia walić do wyników, bo tam każda zmiana timing już coś daje w AIDA :) W AMD X3D możesz sobię o połowę zmniejszyć timingi, a Aida będzie niezbyt wzruszona tym faktem.

Może jest jakaś poprawa w grach w 1080p, tego nie wiem. Śmiem wątpić. Może low fps jedynie.

Low fps ładnie wchodził  na 5800X3D ale mnie x3d denerwowało i poszedł w swiat.

32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Na Intel to chociaż można konia walić do wyników, bo tam każda zmiana timing już coś daje w AIDA :) W AMD X3D możesz sobię o połowę zmniejszyć timingi, a Aida będzie niezbyt wzruszona tym faktem.

Może jest jakaś poprawa w grach w 1080p, tego nie wiem. Śmiem wątpić. Może low fps jedynie.

Było pełno testów, na X3D to kosmetyczne różnice i szkoda czasu + nerwów na piłowanie. Wyniki w BIOS jedynie, bo AIDA/gry się nie skalują

1 godzinę temu, galakty napisał:

Było pełno testów, na X3D to kosmetyczne różnice i szkoda czasu + nerwów na piłowanie. Wyniki w BIOS jedynie, bo AIDA/gry się nie skalują

Wiesz...jak ktoś przez całe życie kręcił sprzęt (jak ja) i nagle kupił x3d to choć pamięciami się pobawi...nawet jeśli nie daje to wymiernego efektu :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
  • Upvote 1

19 minut temu, Krzysiak napisał:

Wiesz...jak ktoś przez całe życie kręcił sprzęt (jak ja) i nagle kupił x3d to choć pamięciami się pobawi...nawet jeśli nie daje to wymiernego efektu :E

Wiem, miałem 2600, 3600X, 5600X - wszystkie kręciłem ręcznie + RAMy pod kurek, teraz mam 5800X3D, daję kombo strike 3, LLC4/5, RAM XMP + lekka korekta i tyle... :F

@Krzysiak na forum Asusa devi odradzaja wczytywanie profili.

Mowia, fakt to dziala, ale roznie z tym bywa.

Jeszcze siedzac na Z790 Hero raz po update biosu wczytalem - timingi i wprowadzone zostaly puste pola :o

Innym razem wczytanie profilu powodowalo niestabilnosc, wklepalem to samo recznie i ustawienia dzialaly.

@Raider 8900xtx to musisz sam zaprojektowac i zlozyc :o

Edytowane przez Zachy

4 minuty temu, Zachy napisał:

@Krzysiak na forum Asusa devi odradzaja wczytywanie profili.

Mowia, fakt to dziala, ale roznie z tym bywa.

Od września 2023 każdy kolejny bios na wczytaniu i zero problemów :) Jedynie tyle, że curve muszę ręcznie, bo nie przechodzi jej ustawienie gdy zapisuję na pena.

9 minut temu, Raider napisał:

Jak myślicie czekać na RX 8900 XTX czy wywalić budżet na 9800x3d ?

Nie doczekasz się, najszybszy reprezentant rdna4 w typowej rasteryzacji ma być wolniejszy od Twojego 7900xtx ;)

Edytowane przez Krzysiak

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Po co Wy piłujecie trefi i całą resztę? W X3D to kompletnie nic nie daje. W odczycie pamięci w Aida będziecie mieli mniejsze wyniki niż najgorszy kloc 5600 na Intel :D

Do koparki.

trefi na maxa daje mi kilka % w niektórych algorytmach.

Z ciasnymi subtimingami miałem problem, że testy przechodziło stabilnie bez błędów a bloki nie wpadały.

35 minut temu, kekeke napisał:

Do koparki.

trefi na maxa daje mi kilka % w niektórych algorytmach.

Opłaca się coś kopać dziś na Ryzenach przy cenie prądu 1,1 zł/kWh?
edit
Sprawdziłem tREFI 15k i 50k i nie ma różnicy w grze w klatkach (benchmark FC6 w 720p).

Edytowane przez wamak

1 godzinę temu, Krzysiak napisał:

Bo oc ramu, to dla funu się robi:E. Nie każdy to rozumie. Zresztą są różne stopnie wkrętki. Sam lubię się pobawić z tydzień-dwa-trzy przy nowym cepie. Potem daje sobie siana;).

28 minut temu, Krzysiak napisał:

właśnie przez to mnie czasem korci do zmian :E Pobawiłbym się czymś nowym, ale bastuję z 9800x3d, bo to totalnie bez sensu w moim wypadku. Poczekam na premierę rdna4 i rtx5000...wtedy się coś pomyśli o nowym GPU, 6950xtx wyląduje w kompie syna :)

Ja teraz kupiłem od kumpla za 100zł kompa na FX8300 + do tego 750Ti, cenowo tanio a ile zabawy mam ostatnie dni z podkręcaniem i testowaniem :E Głód zaspokojony.