Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

to nie chcę nowego. :E

no nie dziwię się, jakby się udało kupić to co się chwalą tymi outletami ( po 999 )  to masz strzał życia

po tyle to nawet w chinach długo jeszcze nie będzie, o ile to nie fake..

ale ta cena 1560 w me jest naprawdę spoko w porównaniu do 1400 z ali

xsrom z cenami popłynąl, drożej niż wszyscy, wystawili 7800x3d za 1400 jako strzał na BF, żałosne, patologia

Edytowane przez miro
Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Tak, dzisiaj przyszła.

Na początku myślałem że może chcesz spróbować zaatakować ram wyżej na 2 slotach pamięci ale sprawdziłem w sygnaturze że teraz też masz płytę z dwoma slotami ;) jaki powód wymiany?

Opublikowano

Oficjalnie po 15 latach siedzenia na Intelu przeszedłem na czerwoną stronę mocy i kupiłem 9800x3d + mobo msi mag x870e tomahawk. Czytam tak te  wasze wcześniejsze posty jak zrobić na tym UV, i trochę się w tym gubię :boink:Na moim ostatnim i9 10850k było to zdecydowanie prostsze. Od czego zacząć? Zależy mi na stockowej wydajności i niższych temperaturach/napięciach. Ustawić tylko CO na negative, kombinować przy skalarach? PBO na manual czy na AUTO?. Widziałem gdzieś na forum taki ala poradnik jak ugryźć temat OC/UV na AM5 ale coś go nie mogę odszukać.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, HenioElektryk napisał(a):

Czytam tak te  wasze wcześniejsze posty jak zrobić na tym UV, i trochę się w tym gubię 

jeśli nie kumasz to nowy post nic nie da, bo wciąż jest to samo, zrób wg jakiegoś poradnika z youtube pod twój bios ( msi ) będzie ci łatwiej, a każda sztuka jest inna, tyle chyba wiesz..

tu jest lepszy temat od tego :

• Upvote 1
Opublikowano

@HenioElektryk Obecnie AMD jest prostsze do ogarnięcia niż Intel.

Ryzen na aoto w manualu ;-)

Odpalasz w biosie PBO na Advanced, pojawią się dodatkowe ustawienia i je zostawiasz na auto, poza jednym - curved.

Wchodzisz i ustawiasz negatywne CO i wartość na początek 15.

Odpalasz stress test w AIDA64 dla procesora, godzinka i będziesz wiedzieć czy stabilnie.

Potem -20 i powtórka.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Zapomniałeś dodać że przy zabawie z ujemnym offsetem wszystkie testy może przejść a nagle w pulpicie w bezczynności restarcik pc :E warto aby "Eniu" o tym wiedział xD 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@HenioElektryk Obecnie AMD jest prostsze do ogarnięcia niż Intel.

Ryzen na aoto w manualu ;-)

Odpalasz w biosie PBO na Advanced, pojawią się dodatkowe ustawienia i je zostawiasz na auto, poza jednym - curved.

Wchodzisz i ustawiasz negatywne CO i wartość na początek 15.

Odpalasz stress test w AIDA64 dla procesora, godzinka i będziesz wiedzieć czy stabilnie.

Potem -20 i powtórka.

W 9800X3D tak samo jak w 7800X3D nie da się podbić +200 MHz?

Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

W 9800X3D tak samo jak w 7800X3D nie da się podbić +200 MHz?

Można ale zyskasz tylko wysoki vcore, wysokie temperatury i pobór :jep:

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Zapomniałeś dodać że przy zabawie z ujemnym offsetem wszystkie testy może przejść a nagle w pulpicie w bezczynności restarcik pc :E warto aby "Eniu" o tym wiedział xD 

Tak, zapomniałem o tym wspomnieć :uklon:

• Like 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wiadomo. Gra Cyberpunk dostosowuje DLSS automatycznie zawsze tak samo w zależnosci od rozdzielczosci. Jezeli masz na Auto. to 1080p ma quality, 1440p ma balanced, 4k ma performance. Tak jak w CP W podobny sposob jak teraz DLSS Recomended.tez zawsze tak samo, jak wybierzesz DLAA, Q, B to masz preset K, jak peformance to masz preset M jak UP to masz L
    • Ja między 30 a 40 nie miałem kiedy grać, kompa zaniedbałem totalnie, ale po 40 gdy dzieci podrosły inna sprawa 😅
    • Durny i źle zrobiony reportaż jest tu komentowany przez lubianego przeze mnie Drwala... durnie i źle. I chyba jeszcze durniej i gorzej niż ten reportaż.   Strasznie dużo sobie dopowiada, przekręca, interpretuje, tak aby mu pasowało bez patrzenia na fakty. Zupełnie tak samo jak autorzy reportażu, którzy - jak zakładam - popełnili błąd pokazując ogólnie gry w złym świetle, na co jednak Drwal nie pokazał dowodów.   - "każdy streamer i każdy gracz jest złym propagandystą i potencjalnym świrem, ćpunem itd".  - co za bzdura. Drwal tu kompletnie odleciał.  Widać tu mocno złą wolę, niczym u nas na forum przy czytaniu postów i interpretowaniu po swojemu bez żadnego myślenia "a może autor miał na myśli co innego?". Nie ma nic złego w poinformowaniu, że do gry istnieje robiony/promowany przez ruską propagandę DLCek. I to jest prawda i fakt, że gry są polem, na który ostro może wjeżdżać i zapewne wjeżdża propaganda. Wyśmiewanie w tym materiale całego tego zjawiska bo w reportażu coś źle zrobili jest kretynizmem.   - "oni mają nas za debili sugerując, że od gier zostaniemy mordercami albo ruskimi propagandystami".  Ten spór trwa od lat 90tych, a przynajmniej od wtedy go obserwuję i po obu stronach są debilne opinie i niestety z żalem muszę przyznać, że Drwal dopisał się do tych debilnych. To, że dorosłemu albo dobrze wychowywanej dzieciarni jakaś brutalna gra nic nie zaszkodzi, nie oznacza, że nie będzie tysięcy czy milionów takiej dzieciarni, której owszem, zaszkodzi. Pierdololo starych katolickich dewotek w latach 90tych o tym, że gry to owoc szatana i że szkodzi nawet gra typu Wolfenstein 3-D, było kretynizmem, ale takim samym jest twierdzenie, że jakiś skrzywiony bachor grając w Manhunta nie wypaczy swojego mózgu, oswajając się z przemocą albo nawet wytwarzając pociąg do tego typu scen, co może potem skończyć się +1 do liczby morderców/psychopatów na ulicach. Skrajne opinie "wszystkie gry szkodzą wszystkim" i "żadna gra nie szkodzi nikomu" są tak samo debilne.  Poza tym Drwal w swojej ignorancji i braku wiedzy nie zauważa, że dzisiejsze gry uczące np. ataków dronami OWSZEM, przydadzą się na wojnie, i to jest ruska propaganda. Tyle że kierowana w swoich, aby szybciej z nich zrobić przydatnych ruskiemu wojsku operatorów, którzy może bez gier by trochę inaczej podeszli do faktu, że mają rozrywać prawdziwych ludzi zdalnie sterowaną bombą. A tak - w grach się oswoją, tor myśli ułoży się inaczej. Ogólnie logiki w użyciu propagandy w grach jest od cholery i wyśmiewanie całego tematu jako absurdalny jest popisem głupoty i niewiedzy oraz, co najbardziej mnie smuci jako widza tego kanału, także braku chęci pracy i braku profesjonalizmu. Spodziewałem się po Drwalu więcej, ale to już ze trzeci filmik, w którym Drwal mnie mocno rozczarowuje.    - "autorzy DLC powiedzieli że nie robią ruskiej propagandy - więc tak jest, a ci co to zarzucają nie mają racji bo twórcy wiedzą lepiej" - jedna z większych durnot jakie Drwal wypowiedział kiedykolwiek. Jak rozumiem jakby robili po cichu ruską propagandę, to by się przyznali, tak? Drwal zarzuca brak przygotowania a komentuje ruską propandę... której trochę sam nawet ulegał nie raz, i o której nie ma bladego pojęcia. Otóż owszem, rozpad kraju (Polski) jest jakoś związany z ruską propagandą, która do tego chce doprowadzić. Ale to by trzeba choć odrobinę wiedzy o tym jak ta ruska propaganda działa, jakich używa metod i jakie ma cele. A Drwal nie dość, że gówno wie na ten temat, to jeszcze  raz czy dwa  dawał się poznać jako człowiek, który się nie orientuje, nie interesuje, ale info czerpie od znajomych słuchających Kamratów czy Brauna. Mówiąc krótko powtarzał ruskie narracje. Do tego ma uzasadnioną nienawiść do zachodniej propagandy. Do tego dodajmy fakt, że po anty-ruskiej stronie dziennikarze i politycy walą masę bzdur, aby dla kasy (media) czy politycznego poklasku (politycy) nazywają ruską propagandą to, co albo wcale nią nie jest, albo jest ledwo ledwo dotykające, co ośmiesza potem głosy kompetentnych osób ostrzegających porządnie o zagrożeniu i chcących dyskusji na poziomie. Strzelają do własnej bramki, a efekty są takie jak ten tragicznie debilny filmik Drwala.     Sumując: chyba najgorszy filmik jaki Drwal zrobił. A oglądałem setki i naprawdę potrafi zrobić to dobrze. Szkoda. Chyba mu sodówka już uderza bo chyba zabrakło pewnego rodzaju pokory, świadomości pułapek jakie zastawia własna ignorancja i wybujałe ego.   
    • Jak ten sprzęt chcesz mieć 6-7 lat o czym wspomniałeś to nie schodź tak nisko z pojemnością pamięci, 8gb ramu na dzień dzisiejszy wystarcza do win11 ale pod warunkiem że jesteś pedantem trzymającym porządek i nie masz otwartych 30 kart w przeglądarce inaczej zacznie się oranie po dysku przez plik wymiany. Dual channelem sobie nie zawracaj głowy skoro bierzesz sprzęt bez dedykowanej grafiki to i tak nie odczujesz różnicy tym bardziej że grasz "5 godzin miesięcznie" natomiast różnicę z niewystarczającej pojemności pamięci już odczuć możesz i to bardzo szybko, poniżej 16gb ramu bym nie schodził ja to ma być sprzęt na kilka lat, możesz wziąć wersję z 1x16 i zostanie ci drugi slot wolny na ewentualną rozbudowę do 32gb w przyszłości.
    • Petru z miejsca odejmuje im bardzo dużo wyborców. Zresztą, niezależnie co zrobią to będą uznawani za przystawkę KO.   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...