Phoenix. 4 831 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 1 minutę temu, Dziarson napisał(a): Ja jestem żałosny zrób screen bez przycinania w trakcie runa Cinebench bo wycinanki to były w przedszkolu dzieciaku. Trudno zrobic w czasie rzeczywistym Dla ciebie co jedynie moge zrobic to dodac cie do ignorowanych. Pozdro
Pentium D 1 234 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 12 minut temu, tomcug napisał(a): Użycie GPU 99%, to skąd ta różnica miałaby być Z proca. Przecież w testach z tym samym gpu 7800X3D vs 9800X3D ten drugi wypada ciut lepiej. Może być też tak że co mapa to inaczej. Ja sobie testuje na mapie z tym wysokim kominem biegając po spawnie.
Fenrir_14 845 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu @Phoenix. Efektywny masz słaby, mocno zbija Ci zegar. Dziwne że w CB nie trzyma Ci zegarów w czasie trwania testów. Pewnie też nie poprawiałeś planu zasilania i wpisów w rejestrze więc procek idzie co chwila na regularne drzemki 😀 jest tam co prawda jakaś oszczędność energetyczna ale co kto lubi.
tomcug 2 477 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 14 minut temu, Pentium D napisał(a): Z proca. Przecież w testach z tym samym gpu 7800X3D vs 9800X3D ten drugi wypada ciut lepiej. No i co z tego, skoro żebyś mógł zobaczyć tę różnicę, to GPU nie może latać na 99-100%? Przy pełnym obciążeniu GPU nigdy nie ma różnicy między procami (tak jak u Ciebie).
Pentium D 1 234 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 3 minuty temu, tomcug napisał(a): No i co z tego, skoro żebyś mógł zobaczyć tę różnicę, to GPU nie może latać na 99-100%? Przy pełnym obciążeniu GPU nigdy nie ma różnicy między procami (tak jak u Ciebie). To jakim cudem różnica na screenie to 6% na tej samej grafice?
Adikon 147 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) @Phoenix. masz bardzo ładne wyniki i napięcia vcore. U mnie przy -20 wychodzi jakieś 1,19V. W cb23 około 23300pkt i temp maks 78-82 w zależności od temperatury w domu (zazwyczaj okolice 23-25 stopni). Vsoc mam 1,21. Curve shaper bez ruszania, zegar stock. Wiem, że to zależy od sztuki CPU i mobo, ale może wiesz co można jeszcze grzebnąć, żeby zejść z napięciami?😉 Z drugiej strony mam ustawione tak, żeby nie schodził poniżej 4,7GHz, bo na stock bios też było niżej napięciami, ale przy simracingu liczy się jak najbardziej gładki frametime, a optymalizacja niektórych simów to porażka 😅 Do testów cb23 zmieniacie priorytet CPU czy nie ruszacie? U mnie zazwyczaj łapie poniżej normalnego, ale może lasso coś robi w tym przypadku, a muszę go mieć pod telemetrię do symulatora. Edytowane 10 godzin temu przez Adikon 1
tomcug 2 477 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 16 minut temu, Pentium D napisał(a): To jakim cudem różnica na screenie to 6% na tej samej grafice? Bo tam nie ma limitu GPU (a przynajmniej nie całkowitego). Procesor nigdy nie przyspiesza karty graficznej! Stąd brak różnicy u Ciebie, w tamtym miejscu oraz przy wybranych detalach/rozdzielczości. Poczytaj, jak działają bottlenecki, to może ogarniesz
Kadajo 7 517 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Godzinę temu, Dziarson napisał(a): mówio że AMD mało pali Bo pali mało jak się nie doleje nitro z domieszka plazmy słonecznej
Pentium D 1 234 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 6 minut temu, tomcug napisał(a): Poczytaj, jak działają bottlenecki, to może ogarniesz No ogarniam, ale trochę to dziwnie wyszło. Nawet jeśli nie testował na limicie GPU to proc też nie powinien dać takiej zmiany o ile miejsce w obu testach było takie same. Mało prawdopodobne aby 7800X3D był tam ciśnięty na 100%.
tomcug 2 477 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Na bank był tam częściowy bottleneck ze strony GPU, bo różnica między 7800X3D i 9800X3D dość niska. Ale nie był całkowity jak u Ciebie, stąd te kilka procent na plus zamiast braku przyspieszenia. Zdjąłbyś trochę rozdzielczości i już by była różnica. Albo musiałbyś poszukać miejsca bardziej cisnącego CPU.
Phoenix. 4 831 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 47 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @Phoenix. Efektywny masz słaby, mocno zbija Ci zegar. Dziwne że w CB nie trzyma Ci zegarów w czasie trwania testów. Pewnie też nie poprawiałeś planu zasilania i wpisów w rejestrze więc procek idzie co chwila na regularne drzemki 😀 jest tam co prawda jakaś oszczędność energetyczna ale co kto lubi. Wynik cb23 się zgadza. Nie nie idzie na regularne drzemki, jak robisz test w czasie rzeczywistym to taki jest efekt w hwinfo, a wynik jest taki jak powinien być pod 5250mhz Nie ucz ojca dzieci robić proszę.
Adikon 147 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Limity mocy ustawione zgodnie z AMD (nie na płytę). Vsoc 1,21, -20 all core, scalar AUTO.
Phoenix. 4 831 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 35 minut temu, Adikon napisał(a): Do testów cb23 zmieniacie priorytet CPU czy nie ruszacie? Zawsze czasu rzeczywistego ale wtedy jest totalna zwiecha systemu póki nie skończy testu 2
Adikon 147 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 9 minut temu, Phoenix. napisał(a): Zawsze czasu rzeczywistego ale wtedy jest totalna zwiecha systemu póki nie skończy testu To muszę spróbować, bo ustawiam maks powyżej normalnego. Najgorsze z tymi napięciami jest to, że każda płyta podaje inaczej na CPU i -20 na msi będzie inne niż na asrock na przykład. Narzekać też jakoś bardzo nie mogę na wyniki. Limity mocy miałeś chyba na płytę ustwione prawda? Przynajmniej z FCLK 2200 mi śmiga, więc nie można mieć wszystkiego ;p. Na 2233 wstaje, ale musiałbym podbić napięcia co nie ma dla mnie sensu
Phoenix. 4 831 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 9800xd ma jeden limit mocy 162W Ja już tego cpu nie mam więc dla mnie temat jest zamknięty. Jutro wleci starszy brat 7800xd więc jestem ciekaw czy szczęście znowu dopisze w sztuce 😆 1
Adikon 147 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 2 minuty temu, Phoenix. napisał(a): 9800xd ma jeden limit mocy 162W Ja już tego cpu nie mam więc dla mnie temat jest zamknięty. Jutro wleci starszy brat 7800xd więc jestem ciekaw czy szczęście znowu dopisze w sztuce 😆 Śpię jeszcze. Limit mocy to fakt 162 i jeszcze limitu prądowe dochodzą, ale ustawiłem zgodnie z AMD i nic nie obcinałem. Zaraz wrzucę jeszcze testy na "czas rzeczywisty CPU".
Phoenix. 4 831 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Najwięcej co mi zjadł proc to 148W w cb23 z PBO plus 200 ale ładnie mieścił się poniżej 80st 4 minuty temu, Adikon napisał(a): jeszcze limitu prądowe dochodzą Tylko limit mocy cię interesuje i nic więcej. Ale jak jest proc na stock to i tak daleka droga, nierealne żeby się nie zmieścić w limicie.
Adikon 147 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 31 minut temu, Phoenix. napisał(a): Najwięcej co mi zjadł proc to 148W w cb23 z PBO plus 200 ale ładnie mieścił się poniżej 80st Tylko limit mocy cię interesuje i nic więcej. Ale jak jest proc na stock to i tak daleka droga, nierealne żeby się nie zmieścić w limicie. Tak to wygląda na priorytet CPU "czas rzeczywisty" Z moich wyliczeń @Phoenix. wynika, że PPT masz o 20W mniejsze, więc zapewne sztuka CPU była lepsza u Ciebie, ale też dużo zależy od tego co poda płyta Edytowane 9 godzin temu przez Adikon
Phoenix. 4 831 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 146W vs 115W przy tej samej ilosc ptk no to gruba roznica Ale ja mialem pod tym katem wybitna sztuke. @MarcoSimoneo sadzisz?? Przy 148W tyle ptk Trzeba czekac na 9850xd Edytowane 8 godzin temu przez Phoenix. 1 1
Adikon 147 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Patrząc na wyniki w necie też nie mam tragedii. Taki mocny środek tabeli Dałem teraz PPT 142W, EDC i TDC po -10A od stock, ale tutaj bez znaczenia tak naprawdę. I CO -25 all core, bo jak już wiemy co płyta to inne napięcia. Najgorsze jest to, że już nie wiem czasem czym testować CO, bo nie zawsze syntetyki pokazywały błędy, a w grach bywało różnie. Edytowane 8 godzin temu przez Adikon
Phoenix. 4 831 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Scigac sie nie ma o co, od dawna krecenie cpu to sztuka dla sztuki, a sztuki cpu bywaja rozne to fakt i tu trzeba po prostu trafic na loteri i przy normlanym uzytkowaniu nie ma to wiekszego znaczenia
Adikon 147 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 80 procent graczy nie tyka biosu pewnie, a sporo osób nawet nie wie gdzie się włącza Expo/xmp. Czasem im zazdroszczę 😆 Ja to po prostu chcę wydłużyć maksymalnie żywot podzespołów, a patrząc na to co się dzieje obecnie to już w ogóle nerwowo się robi😆 PS. bardzo ładne wyniki z +200 🤟🏻 Edytowane 8 godzin temu przez Adikon
Lameismyname 2 427 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu @Phoenix. Nie nadążam już za Twoimi upgrade-downgrade. Jeżeli pamięć mnie nie myli to był 7800X3D -> 9700 -> 9800X3D -> 9600X i teraz znowu 7800X3D?
Phoenix. 4 831 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): 7800X3D Za 850zl to grzech nie kupic :D Sprzedam go pozniej drozej 2
Pitt_34 333 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Pany, mam opcje zakupu 9950X3D w cenie 2100 zł, czy jest sens zmieniać z 9800X3D. Cena kusi, z tymże ja ostatnio mało pracuje na kompie i gram praktycznie tylko w weekendy. Jak radzicie ? Ps. Opcja sprzedaży mojego to 1500 zł jest kupiec od ręki.
Rekomendowane odpowiedzi