Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak padnie to zrobisz upgrade na 9850X3D

Nie chce 9850X3D, do gierek by tylko mnie wnerwiał :E To będzie wyżyłowane na napięciach dla cyferek.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie chce 9850X3D, do gierek by tylko mnie wnerwiał :E To będzie wyżyłowane na napięciach dla cyferek.

Zawsze można skręcić go do wartości 9800 a w sygnaturze mieć numerek wyżej "9850" :E jestem pewny że masa ludzi tak zrobi :hihot:

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

a mam na auto nastawy AMD 160W max, ale nastaw MB i tak nie puszcza więcej niż 160W

Na stock jest blokada zegarow wiec pomimo takiego duzego zapasu W to nie ma opcji nawet w wypalarce dobic do limitu :D 

52 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Adikon wrzucał swoje wyniki w temacie o ddr5 to ma read/write/copy - 69xxx/92xxx/67xxx

więc zauważalnie więcej niż u mnie i to na pamięciach  single rank

Wyniki masz ok jak na te ustawienia ram, reszta to faanberia pod AIDA jesli chodzi o wieksze odczyty i "sztuczki" ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Na stock jest blokada zegarow wiec pomimo takiego duzego zapasu W to nie ma opcji nawet w wypalarce dobic do limitu :D

Różnie z tym bywa, u niektórych na nowszych wersjach AGESA leci bardzo wysoko Package w wypalarkach %-)

• Haha 2
Opublikowano
47 minut temu, Doamdor napisał(a):

AMD chyba by sobie nie pozwoliło na powtórkę z 9800X3D. :E 

Przecież nie wiedzą czemu 9800X3D się palą :E

9850X3D będą jeszcze bardziej narażone.

Nie wiem jak Oni chcą osiągnąć 5600 all cores.

Mój 9800X3D zasysa 1.36v przy 5600Mhz.

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wyniki masz ok jak na te ustawienia ram, reszta to faanberia pod AIDA jesli chodzi o wieksze odczyty i "sztuczki" ;) 

No i ok, pewnie i tak wrócę do timmingów i zegarów stock, tylko napięcia poobniżam i dam pbo -20 zeby był bezpieczniejszy, bo w grach i tak z tego nic nie ma, to nie czasy kiedy proce kręciło się o 50+% więcej i wtedy było widać różnicę.

A na stock i tak jest znacznie lepiej niż na poprzednim 13700k  

Dziękuje za rady Panowie

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, tomcug napisał(a):

Różnie z tym bywa, u niektórych na nowszych wersjach AGESA leci bardzo wysoko Package w wypalarkach

Widziałem ten filmik, gość testuje na stałym napięciu bez żadnych zabezpieczeń termicznych. Zauważ w HwInfo że ma wymuszone stałe napięcia np. Vcore 1.25/1.22 (CPU VDDCR_VDD Voltage). Jak ustawiasz stałe napięcia i stały zegar to wyłączają się zabezpieczenia. Film dla kliknięć i siania fermentu.

Edytowane przez ju-rek
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, ju-rek napisał(a):

Widziałem ten filmik, gość testuje na stałym napięciu bez żadnych zabezpieczeń termicznych. Zauważ w HwInfo że ma wymuszone stałe napięcia np. Vcore 1.25/1.22 (CPU VDDCR_VDD Voltage). Jak ustawiasz stałe napięcia i stały zegar to wyłączają się zabezpieczenia. Film dla kliknięć i siania fermentu.

Może tak być, w każdym razie on się skupia jedynie na wypalarkach, czyli dla normalnego użytkowania to i tak nie ma znaczenia. Ale jestem ciekaw, czy jest różnica w watach przy takim samym zegarze/napięciu przy różnych wersjach AGESA. Ktoś chętny sprawdzić? %-)

Opublikowano (edytowane)

Jako posiadacz ASUSA oczywiście sprawdziłem. AGESA 1.2.7.0, PBO Enabled, procek zawsze trzyma się limitów. Zapewnie jest tak jak pisze Jurek, trzeba wiedzieć co ustawić ale to już zamierzone działanie a nie domyślne ustawienia.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Przecież nie wiedzą czemu 9800X3D się palą :E

9850X3D będą jeszcze bardziej narażone.

Nie wiem jak Oni chcą osiągnąć 5600 all cores.

Mój 9800X3D zasysa 1.36v przy 5600Mhz.

Jak nie zabiłeś swojego procesora po OC, to raczej można to wykluczyć. 

Ja u siebie mam stock + UV i procesor ma się dobrze od premiery, a bios nadal stary z 2024r. :doping:

Edytowane przez Doamdor