Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ilu nas jest na tym forum? :E jakaś śmieszna wręcz garstka przecież ;) najpopularniejsze gpu na steam nie ma nic do rzeczy, znam ludzi którzy mając topowe gpu grają nadal w  1080p na niskich detalach aby tylko utrzymać fps na poziomie 250-300 bez większych dropów i nie mówię tylko o csie, bo multi fps jest cała masa a jak ktoś już w tego typu grę gra jakiś czas to wie że lepiej mieć lepszą widoczność i głowy przeciwników niż chodzić i podziwiać sobie widoczki będąc łatwiejszym celem dla przeciwnika :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szkoda strzepic ryja na takich gosci co zyja w swojej bance ;) 

A ty zyj w swojej bańce tabelek 😅. Czy na podstawie tych testów jesteś w stanie powiedzieć ile zyskasz fps  po wymianie twojego ryzena na swoim monitorze? %-)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Steam zyje swoim życiem, tam chyba nadal rtx3060 najpopularniejszy. Zobacz na sygnaturki na forum, ilu monitory 1080p? 😉

Ale tutaj to są sami psychole a tam ludziki którym my składamy kompy a oni pykają w gierki. To my tutaj jesteśmy bańką. W domu mam użytkownika 24"/1080p na 3300X/16GB/2060S/1TB i wszystko mu śmiga co włącza.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A ty zyj w swojej bańce tabelek 😅. Czy na podstawie tych testów jesteś w stanie powiedzieć ile zyskasz fps  po wymianie twojego ryzena na swoim monitorze? %-)

Potrafie rozgraniczyc co to jest test cpu oraz relna rozgrywke w innych warunkach i nie musze pisac tego steku bzdur jak Ty, jak male dziecko ;) 

Ale jak cie to interesuje to 7800xd w warzone ogranicza 5070 w mojej rozdzielczosci i to momentami dosc sporo ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Ale tutaj to są sami psychole a tam ludziki którym my składamy kompy a oni pykają w gierki. To my tutaj jesteśmy bańką. W domu mam użytkownika 24"/1080p na 3300X/16GB/2060S/1TB i wszystko mu śmiga co włącza.

No i jak będzie zmianał np. na nowy cpu to resztę gratów zostawisz? Czy jednak juz wymienisz monitor na 1440p i grafe do tego? ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Haha ,nawet tego nie czytam po przeczytaniu nagłówka.  To tak jak robienie testów samochodów terenowych tylko na autostradzie.  Robienie testów cpu gamingowych dla graczy w warunkach w których nikt ich nie używa . 😂.

Wywołałeś to jestem 😉

Ciągle nie rozumiesz na czym polega testowanie CPU i po co to się robi ;) To że przykładowo przy 9070xt nie odczułbym różnicy między posiadanym 7800x3d a 9850x3d w 3440x1440 w której gram nie znaczy, że nie chcę wiedzieć czy ten 9850x3d jest szybszy. Testując wedle twojego rozumienia będą tak samo wydajne a to jest nieprawdą :E  Już pentiak chciał nam wmówić, że 14600k jest tak samo szybki jak 9800x3d...testując na limicie GPU :E 

I tak, siedzę na 7800x3d bo uważam, że przy posiadanej reszcie sprzętu przesiadka na 9850x3d jest bez sensu ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Ale tutaj to są sami psychole a tam ludziki którym my składamy kompy a oni pykają w gierki. To my tutaj jesteśmy bańką.

Ja wypraszam sobie :wariat: Nie jestem zadnym psycholem tylko logicznie myslacym czlowiekim potrafiacym trzewo spojrzec na sprawe przy czym nie musze byc zafiksowany z klapkami na oczach w swojej perspektywie ;) I nie musze negowac ciagle tego co mi sie nie podoba bo nikogo ro i tak nie obchodzi. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Potrafie rozgraniczyc co to jest test cpu oraz relna rozgrywke w innych warunkach i nie musza pisac tego steku bzdur jak Ty jak male dziecko ;) 

Ale jak cie to interesuje to 7800xd w warzone ogranicza 5070 w mojej rozdzielczosci i to momentami dosc sporo ;) 

Ale te testy są robione dla graczy jak tytuł wskazuje.  Gracze kupujący ryzena 9 9850 i  grają w 1080p low? 😉 Mnie to śmieszy 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ciągle nie rozumiesz na czym polega testowanie CPU i po co to się robi

Ja to juz dodalem do ignorowanych bo to sie czyta fajnie raz czy drugi, a tu za dwudziestym razem to samo jest juz meczace ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Ale te testy są robione dla graczy jak tytuł wskazuje.  Gracze kupujący ryzena 9 9850 i  grają w 1080p low? 😉 Mnie to śmieszy 🤭

Zwróć też uwagę ile procesorów nie jest w stanie utrzymać nawet 100fps w teście Tomcuga gdzie dzisiejszy standard to przynajmniej 120/144hz więc to jaką rozdzielczość ustawisz nie ma znaczenia nawet w 4K przy odpowiednio mocnej karcie to cpu może być bottleneckiem a nie odwrotnie ;) fajnie też widać jak słaby jest ZEN i ZEN+ które w wielu przypadkach nie potrafią utrzymać nawet 60kl/s :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Ludzie mają różne potrzeby i różne rzeczy ich bawią. Jak ktoś lubi taką pixelozę to spoko, mnie to nie przeszkadza absolutnie.  Dla mnie 1080p było dobre ale kurde nie wiem, 6-7 lat temu może a to że gra w takiej rozdzielczości 3 miliardy ludzi nie ma dla mnie żadnego znaczenia i nie jest to żadnym wykładnikiem :D Trzeba iść do przodu a nie stać w miejscu heh. To że połowa afryki głoduje nie oznacza przecież że mam sobie obciąć dzienne makro do poziomu 350 kcal lol. Także @Hard Reset, nie spinaj się tak bo tutaj na tym forum tak już jest że jedynie słuszna rozdziałka do testowania CPU to jak najniższa :D Masz w necie sporo miarodajnych i rzetelnych testów w QHD i UHD więc nie ma sensu się tutaj przepychać.

Opublikowano (edytowane)

Ja oglądam te testy aby być w stanie określić ile bym zyskał wymieniając aktualny cpu. Ale nie dowiem się bo niczego u siebie nie testuje w 1080p low i nigdy nie będę używał w takiej rozdzielczości. 

To już chociaż hardwawe unboxed dali 1080p ultra ,to już daje większe wyobrażenie, choć też nie miarodajne dla mnie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ludzie mają różne potrzeby i różne rzeczy ich bawią. Jak ktoś lubi taką pixelozę to spoko, mnie to nie przeszkadza absolutnie.  Dla mnie 1080p było dobre ale kurde nie wiem, 6-7 lat temu może a to że gra w takiej rozdzielczości 3 miliardy ludzi nie ma dla mnie żadnego znaczenia i nie jest to żadnym wykładnikiem :D Trzeba iść do przodu a nie stać w miejscu heh. To że połowa afryki głoduje nie oznacza przecież że mam sobie obciąć dzienne makro do poziomu 350 kcal lol. Także @Hard Reset, nie spinaj się tak bo tutaj na tym forum tak już jest że jedynie słuszna rozdziałka do testowania CPU to jak najniższa :D Masz w necie sporo miarodajnych i rzetelnych testów w QHD i UHD więc nie ma sensu się tutaj przepychać.

Ja się nie spinam, inny się spinają co ja opowiadam %-) . Nie można mieć innego spojrzenia na pewne tematy? ;)

Opublikowano (edytowane)

Teraz oglądam test jayztwocents.  Chyba jako jedyny ma 4k i 1440p z nowym cpu :yuppie:

Edit

Obejrzałem jayz  i tylko mnie utwierdziło w moim przekonaniu że te testy 1080p można sobie wsadzić w cztery litery.  Cb2077 w 1080p intel i9 dostaję łomot a w 1440p jest tyle samo.  To mając i9 13900k bez obejrzenia takich testów można by wnioskować że można już sprzedawać i kupować ryzena bo to jedyny super duper cpu do gejmingu a intel to szrot 🤣

• Haha 3
Opublikowano

@Hard Reset wybacz ale to dziecinny tok myślenia. Trollujesz?

Przecież nikt nie sugeruje że jak procesor wykazuje wyższość w 1080p, to należy 13900K wymienić.

Prawidłowa sztuka testowania CPU jest taka a nie inna. Twoje heheszki tu nic nie zmienią.

Akademickie/laboratoryjne wykazanie wydajności CPU to jedno a mnogość scenariuszy według których są wykorzystywane procesory to drugie.

Dziwię się, że tego nierozróżniasz.

Namnożyło się tu mędrców: Wallec, Pentium D, teraz Ty.

Widzę, że nick masz nieprzypadkowy :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Hard Reset wybacz ale to dziecinny tok myślenia. Trollujesz?

Przecież nikt nie sugeruje że jak procesor wykazuje wyższość w 1080p, to należy 13900K wymienić.

Prawidłowa sztuka testowania CPU jest taka a nie inna. Twoje heheszki tu nic nie zmienią.

Akademickie/laboratoryjne wykazanie wydajności CPU to jedno a mnogość scenariuszy według których są wykorzystywane procesory to drugie.

Dziwię się, że tego nierozróżniasz.

Namnożyło się tu mędrców: Wallec, Pentium D, teraz Ty.

Widzę, że nick masz nieprzypadkowy :hihot:

Jak nie rozumiem?  Bardzo dobrze rozumiem , testy jak to nazywasz laboratoryjne bardzo dobrze pokazują że nowe cpu są coraz szybsze.  Ale na boga, nie nazywajmy tego testami cpu gejmingowymi dla graczy. Bo to z rzeczywistym gejmingien nie ma nic wspólnego. No chyba że tak jak pisze @Send1N są tacy co będą na topowym sprzęcie grac cs w 800fps. 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Jak nie rozumiem?  Bardzo dobrze rozumiem , testy jak to nazywasz laboratoryjne bardzo dobrze pokazują że nowe cpu są coraz szybsze.  Ale na boga, nie nazywajmy tego testami cpu gejmingowymi dla graczy. Bo to z rzeczywistym gejmingien nie ma nic wspólnego. No chyba że tak jak pisze @Send1N są tacy co będą na topowym sprzęcie grac cs w 800fps. 

Właśnie nie rozumiesz...ciągle to udowadniasz :D 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Jeżeli szukasz testu w wyższej rozdzielczości, to popatrz na konkurencyjny portal.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@wallec, masz pojetnego ucznia :hihot:

Intelignet się znalazł 😂😉

13 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Właśnie nie rozumiesz...ciągle to udowadniasz :D 

Zobacz sobie testy np na 3dguru,  tam masz 1080p ,1440p i 4k . Czego nie rozumiesz? %-)

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Teraz oglądam test jayztwocents.  Chyba jako jedyny ma 4k i 1440p z nowym cpu :yuppie:

Edit

Obejrzałem jayz  i tylko mnie utwierdziło w moim przekonaniu że te testy 1080p można sobie wsadzić w cztery litery.  Cb2077 w 1080p intel i9 dostaję łomot a w 1440p jest tyle samo.  To mając i9 13900k bez obejrzenia takich testów można by wnioskować że można już sprzedawać i kupować ryzena bo to jedyny super duper cpu do gejmingu a intel to szrot 🤣

tenor.gif

• Haha 5
Opublikowano
2 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Zobacz sobie testy np na 3dguru,  tam masz 1080p 1440pni 4k . Czego nie rozumiesz? %-)

Jeśli chcę zobaczyć który CPU jest najszybszy to patrzę tylko 1080p, wtedy inne rozdzielczości są dla mnie zbędne. Ciągle nie rozumiesz czym jest test CPU, nie rozumiesz że gdy się go robi na limicie GPU to już nie jest testem CPU, analogicznie testu GPU nie powinno się robić na limicie CPU ;) Mając wyniki jednego i drugiego wiem jak dobrać te podzespoły by jedno drugiego nie limitowało ;)